![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 34
|
M±¿ jednak nie chce dzieci
Cze¶æ,
chcia³abym Was prosiæ o radê. Jestem z mê¿em 2 lata po ¶lubie, ogólnie razem jeste¶my 7 lat. Ja mam 28 lat, mój m±¿ 34. Kwestie dzieci mieli¶my gdzie¶ na pocz±tku omówion±, ustalone ¿e oboje chcemy mieæ dwójkê, ale temat nie by³ poruszany bo oboje wiedzieli¶my, ¿e chcemy dzieci dopiero po ¶lubie. Przyszed³ moment ¶lubu, mieli¶my mnóstwo ró¿nych wydatków, zaplanowanych podró¿y, które nam siê przesunêly i tak stwierdzili¶my, ¿e poczekamy jeszcze ze 2 lata. Dodam, ¿e by³y to wspólne decyzje. Teraz minê³y te dwa lata i ja dosz³am do wniosku, ¿e najwy¿sza pora zacz±æ siê staraæ o dziecko. Mój m±¿ nagle stwierdza, ¿e mo¿e jednak warto by by³o jeszcze troche zaczekaæ. Przecie¿ oboje jeste¶my jeszcze bardzo m³odzi (mój m±¿ uwa¿a, ¿e ci±gle ma 20 lat ![]() No i niby wiem, ¿e teraz najlepsz± rad± jest jak zwykle rozmowa i z gory dziêkujê za komentarze, ¿e nie potrafimy ze sob± rozmawiaæ. Ale na prawdê nie wiem co robiæ, ja czujê ¿e chcia³abym ju¿ dziecko, mam tak± sytuacjê w pracy, chcia³abym teraz odchowaæ dzieci, ¿eby powiedzmy za te 5 lat móc siê znów skupiæ bardziej na pracy. Jeste¶my w dobrej sytuacji materialnej, mamy w³asny dom, du¿e oszczêdno¶ci, wiêc tu nie stoi nic na przeszkodzie. Stara³am siê wyt³umaczyæ mê¿owi, ¿e ja ju¿ m³odsza nie bêdê i staranie siê o dziecko te¿ nie oznacza, ¿e zajdê w pierwszym miesi±cu, coraz czê¶ciej siê s³yszy ¿e kobiety latami siê staraj± zaj¶æ w ci±¿e. Ale do mojego mê¿a nic nie trafia, on siê czuje ca³y czas m³ody i uwa¿a, ¿e wci±¿ mamy wiele czasu (wiem, ¿e teraz kobiety pó¼niej rodz±, ale ja sobie nie wyobra¿am zaj¶æ w pierwsz± ci±¿e ko³o 40stki - oczywi¶cie pomijam sytuacje, gdy faktycznie s± problemy z zaj¶ciem i ludzie lecz± siê latami). Z drugiej strony nie chcê mê¿a na si³e przekonywaæ, bo bojê siê ¿e mo¿e mieæ pó¼niej do mnie o to pretensje, bo przecie¿ on jeszcze nie chcia³ ![]() Z góry dziêkujê za wszystkie rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
whatever
Wiadomo¶ci: 7 248
|
Dot.: M±¿ jednak nie chce dzieci
Cytat:
Co do trudno¶ci w zachodzeniu to mo¿e ten czas oczekiwania warto po¶wiêciæ na przebadanie siê i realn± ocenê ile macie czasu i czy w ogóle jest siê czym martwiæ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 567
|
Wg mnie zachodzenie w ci±¿ê w trakcie pandemii to jest kiepski pomys³. Jest problem z leczeniem, a mo¿e byæ taka konieczno¶æ. A naciskanie na faceta za jeszcze gorszy. Porozmawiaj, zapytaj siê realnie co siê musi staæ, ¿eby siê zdecydowa³. Badania to te¿ dobry pomys³, bo zobaczysz ile masz czasu.
Wys³ane z mojego motorola one vision przy u¿yciu Tapatalka
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
ja rowniez zgadzam sie z przedmowca
meza argumenty sa sensowne nie umawialiscie sie na jakis konkretny wiek zeby miec dzieci tytul twojego topiku sugeruje ze on wogole nie chce miec dzieci a nie jest to zgodne z prawda on nie chce miec dzieci teraz poniewaz pandemia pokrzyzowala kilka jego planow nie zrobil wszystkiego co planowal zrobic zanim zrobi dziecko moim zdaniem bez zadnej spiny moglabys poczekac nastepne 4 lata z ciaza wiek 32 to wciaz dosyc mlody wiek na zajscie w ciaze,wydeje mi sie ze w dzisiejszych czasach to juz taki przecietny wiek na pierwsza ciaze te starania o ciaze tez nie koniecznie beda trwaly miesiacami,mam 2 kolezanki ktore zaszly w ciaze za pierwszym podejsciem obie 40latki napewno nie polecam zachodzic w ciaze mimo wszystko wbrew woli meza bo to sie prawdopodobnie zakonczy samotnym maciezynstwem wyluzuj |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dziêki Dziewczyny, trochê mnie uspokoi³y¶cie.
Tak jak pisa³am, na pewno nie zamierzam na niego naciskaæ, bo wiem ¿e to do niczego nie prowadzi. Wiem, ¿e czasy s± niepewne i ciê¿ko cokolwiek planowaæ, ale bojê siê ¿e to bêdzie jeszcze trwa³o i trwa³o i takie rzeczy jak np. podró¿e (m±¿ chce zwiedziæ Azje) to jeszcze d³ugo nie bêd± mo¿liwe do zrealizowania. O zdrowie dbam, badania robi³am 2 miesi±ce temu i mam zielone ¶wiat³o od ginekologa i endokrynologa. Chcia³abym te¿ wiedzieæ, czego siê spodziewaæ odno¶nie mojej pracy, czy siedzieæ ju¿ tu gdzie jestem od dawna, czy jednak staraæ siê szukaæ czego¶ nowego (wtedy wiadomo ¿e nie chcia³abym pój¶æ od razu na L4), no u kobiet nie jest to tak ³atwe do zaplanowania jak u facetów, nie ma co ukrywaæ. Ale na pewno muszê zluzowaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 131
|
A ja siê nie zgadzam z dziewczynami, za te 4 lata mo¿esz od mê¿a dalej s³yszeæ, ¿e jeszcze za wcze¶nie, jeszcze poczekajmy, albo siê oka¿e, ¿e on faktycznie jednak nie chce dzieci bo mu dobrze tak, jak jest teraz. I co wtedy? Masz najlepszy okres na zaj¶cie w ci±¿ê, po 30 ju¿ jest coraz ciê¿ej, mo¿esz coraz gorzej znosic ci±¿ê albo w ogóle mieæ problemy z donoszeniem ci±¿y. Ja bym siê czu³a oszukana, je¶li rozmawiali¶cie z mê¿em, ¿e chcecie mieæ dwójkê dzieci a potem on by to tak odk³ada³ w nieskoñczono¶æ.
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 897
|
Ja to mam wra¿enie, ¿e na dziecko nigdy nie ma dobrego czasu.. Do 30tki ludzie siê kszta³c± i zdobywaj± do¶wiadczenie. Po 30tce zaczynaj± zarabiaæ sensowne pieni±dze i chc± siê pocieszyæ ¿yciem
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 803
|
ja bym wolala pierwsze dziecko jeszcze przed 30 urodzic, zwlaszcza jesli chcecie miec wiecej. po co sie spinac zeby zrobic jak najwiecej w nastepne 3-5 lat, skoro za te 3-5 moglibyscie miec juz dzieci, z ktorymi mozna zaczac jezdzic, macie wtedy jeszcze mnostwo lat na zwiedzanie swiata, a do tego budowalibyscie te wspomnienia z dziecmi.
teraz i tak nigdzie nie pojedziecie bo lockdowny wszedzie, wiec akurat moglabys odsiedziec z niemowlakiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 897
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;88653569]ja bym wolala pierwsze dziecko jeszcze przed 30 urodzic, zwlaszcza jesli chcecie miec wiecej. po co sie spinac zeby zrobic jak najwiecej w nastepne 3-5 lat, skoro za te 3-5 moglibyscie miec juz dzieci, z ktorymi mozna zaczac jezdzic, macie wtedy jeszcze mnostwo lat na zwiedzanie swiata, a do tego budowalibyscie te wspomnienia z dziecmi.
teraz i tak nigdzie nie pojedziecie bo lockdowny wszedzie, wiec akurat moglabys odsiedziec z niemowlakiem.[/QUOTE]No, ale jej m±¿ nie chce teraz mieæ dziecka wiêc sama sobie go nie zrobi. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;88653569]ja bym wolala pierwsze dziecko jeszcze przed 30 urodzic, zwlaszcza jesli chcecie miec wiecej. po co sie spinac zeby zrobic jak najwiecej w nastepne 3-5 lat, skoro za te 3-5 moglibyscie miec juz dzieci, z ktorymi mozna zaczac jezdzic, macie wtedy jeszcze mnostwo lat na zwiedzanie swiata, a do tego budowalibyscie te wspomnienia z dziecmi.
teraz i tak nigdzie nie pojedziecie bo lockdowny wszedzie, wiec akurat moglabys odsiedziec z niemowlakiem.[/QUOTE] a wez daj spokoj jezdzenie po swiecie z dzieciakiem to udreka ,wieksze koszta i zero relaksu,nie wiem czy masz dzieci ale wedlug mnie to wogole nie ma porownania do jezdzenia jako bezdzietna para. do tego majac dzieci jestes ograniczona w czasie kiedy mozesz pojechac(w czasie ich wakacji np) piszesz ze teraz sa lockdowny wiec nigdzie by nie pojechali za 9 miesiecy juz tych lockdownow moze nie byc a dziecko dopiero sie urodzi i z takim niemowlakiem raczej sie nie najezdzi i nie pozwiedza ,to kompletnie zmienia styl wczasowania ,zero odpoczynku przez nastepne 5 lat conajmniej(karmienie,wyci eranie tylka,uwazanie czy sie nie utopi itp,jak dla mnie koszmar |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
whatever
|
Cytat:
Ja siê po czê¶ci Twojemu mê¿owi nie dziwiê, podró¿ do Azji mo¿e nie byæ mo¿liwa przez wiele lat je¶li chcecie dwójkê dzieci. No nie zmusisz go, mo¿esz zapytaæ czy ma jaki¶ konkretny plan w g³owie kiedy bêdzie gotowy. Ale z tego co opisujesz to najwyra¼niej nie zale¿y mu na dzieciach tak bardzo jak Tobie, skoro przedstawia ca³± listê innych priorytetów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;88653569]ja bym wolala pierwsze dziecko jeszcze przed 30 urodzic, zwlaszcza jesli chcecie miec wiecej. po co sie spinac zeby zrobic jak najwiecej w nastepne 3-5 lat, skoro za te 3-5 moglibyscie miec juz dzieci, z ktorymi mozna zaczac jezdzic, macie wtedy jeszcze mnostwo lat na zwiedzanie swiata, a do tego budowalibyscie te wspomnienia z dziecmi. teraz i tak nigdzie nie pojedziecie bo lockdowny wszedzie, wiec akurat moglabys odsiedziec z niemowlakiem.[/QUOTE] Te¿ tak pomy¶la³am, ¿e i tak siê w domu siedzi, wiêc tak to bym z dzieckiem ju¿ odsiedzia³a. I w zasadzie nie wiadomo kiedy to siê wszystko skoñczy. A taki mia³am pocz±tkowy plan, ¿eby "ogarn±æ siê" z dzieæmi powiedzmy do 33 roku i póxniej skupiæ siê znów bardziej na sobie i na pracy. Cytat:
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88653579]a wez daj spokoj jezdzenie po swiecie z dzieciakiem to udreka ,wieksze koszta i zero relaksu,nie wiem czy masz dzieci ale wedlug mnie to wogole nie ma porownania do jezdzenia jako bezdzietna para. do tego majac dzieci jestes ograniczona w czasie kiedy mozesz pojechac(w czasie ich wakacji np) piszesz ze teraz sa lockdowny wiec nigdzie by nie pojechali za 9 miesiecy juz tych lockdownow moze nie byc a dziecko dopiero sie urodzi i z takim niemowlakiem raczej sie nie najezdzi i nie pozwiedza ,to kompletnie zmienia styl wczasowania ,zero odpoczynku przez nastepne 5 lat conajmniej(karmienie,wyci eranie tylka,uwazanie czy sie nie utopi itp,jak dla mnie koszmar[/QUOTE] Mam tego ¶wiadomo¶æ, ¿e to ju¿ nie by³oby takie podró¿owanie jak by¶my sami polecieli. Z drugiej strony nawet nic na razie nie wiadomo, kiedy mieliby¶my mo¿liwo¶æ lecieæ sami i to mnie troche przera¿a. Jakbym wiedzia³a, ¿e np. w te wakacje ju¿ pojedziemy, albo teraz jeszcze nie ale nastêpne to ju¿ na pewno, no to ok, mamy jaki¶ plan. A tu w zasadzie nic nie wiadomo... Cytat:
![]() M±¿ nie ma ¿adnego planu, bo i taki czas ¿e ciê¿ko co¶ zaplanowaæ. Ja wiem, ¿e on o tych podrózach marzy³ od dawna, wiêc to nic nowego. No ale prawda te¿ taka, ¿e nie wiadomo kiedy bêdzie mo¿na to zrealizowaæ (bo nie chodzi tylko o otwarcie granic, ale te¿ ¿eby da³o siê w miare normalnie zwiedzaæ na miejscu, no i ¿eby¶my siê oboje zgrali z urlopami, a to te¿ nie jest naj³atwiejsze) no i bojê siê takiego przesuwania w nieskoñczono¶æ. Ja wiem, ¿e on chce dzieci, ale ca³y czas powtarza, jak to jeszcze du¿o czasu na to mamy (a inna sprawa, to to ¿e m±¿ na prawdê zapomina ¿e ma tyle lat ile ma i mu siê wydaje, ¿e ma wci±¿ 20 ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 306
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
whatever
|
Cytat:
Mo¿e ma takie podej¶cie, ¿e jak dzieci bêd± to fajnie, ale jak ich nigdy nie bêdzie to nic siê nie stanie. Ale to tylko gdybanie, Ty znasz swojego mê¿a najlepiej. No i ma 34 lata, to nie 20, ale nie na tyle du¿o ¿eby o tym wieku ci±gle my¶leæ i pamiêtaæ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 115
|
Twój m±¿ ma realne podej¶cie, Ty natomiast ju¿ nie za bardzo.. Jest pandemia i dostêp do pomocy lekarskiej jest wrêcz ca³kowicie utrudniony. Druga sprawa to to, ¿e dziecko wywraca ¿ycie do góry nogami i wówczas ca³e swoje ¿ycie dostosowujesz pod dzieciaka - praca, wyjazdy, wycieczki, albo nawet g³upi obiad u rodziny, wiêc jednym s³owem przez najbli¿sze kilka lat byliby¶cie uziemieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Lady in red.
Wiadomo¶ci: 67 023
|
A ja Ci siê nie dziwiê, ¿e chcia³aby¶ teraz. Czasy s± takie, ¿e ciê¿ko co¶ zaplanowaæ i wykonaæ i póki co wiele planów i marzeñ trzeba zawiesiæ.
W planach masz ¿eby za parê lat skupiæ siê bardziej na pracy, innych planów nie mo¿esz teraz wykonaæ, wiêc czujesz, ¿e dla Ciebie by³by najlepszy moment. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
#17 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak, zdaje sobie sprawê, ¿e dziecko wywraca wszystko do góry nogami, ale czy teraz przewróci³oby je bardziej ni¿ za np. 5 lat. Tym tokiem my¶lenia, lepiej ¿ebym mia³a dziecko wcze¶niej ni¿ pó¼niej, bo im bêdê starsza tym bêdê mia³a mniej si³y, aby to wszystko ogarn±æ. Co do dostêpno¶ci lekarzy, to zdajê sobie sprawê, ¿e jest teraz gorzej, ale wiesz kiedy bêdzie lepiej? Za pó³ roku? Rok? 2 lata? Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
naprawde myslisz ze za 2-3 lata juz nie bedziesz miala sily zeby wszystko ogarnac?to nie wiem czy powinnas decydowac sie na dziecko bo bedziesz sie musiala porzadnie ogarniac przez okolo 10-12 pierwszych lat zycia dziecka,jesli myslisz ze za kilka lat juz nie bedziesz miala na to sily to ja czarno to widze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88654121]dziecko wywraca wszystko do gory nogami na zawsze
naprawde myslisz ze za 2-3 lata juz nie bedziesz miala sily zeby wszystko ogarnac?to nie wiem czy powinnas decydowac sie na dziecko bo bedziesz sie musiala porzadnie ogarniac przez okolo 10-12 pierwszych lat zycia dziecka,jesli myslisz ze za kilka lat juz nie bedziesz miala na to sily to ja czarno to widze[/QUOTE] A gdzie napisa³am ¿e za 2-3 lata nie bêdê mia³a si³y tego ogarn±æ? Ja napisa³am, ¿e za parê lat to chcia³abym mieæ dzieci wstêpnie odchowane (przedszkole, ¿³obek) i wzi±æ siê porzadnie za pracê i karierê zawodow±, wiêc prosze nie nadinterpretuj moich s³ów ![]() Ale tak, uwa¿am, ¿e mia³abym wiêcej si³y do dzieci rodz±c je w wieku 25-30 lat ni¿ w wieku 40-45 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 922
|
Bêdziesz chcia³a z dzieckiem siedzieæ sama, gdy m±¿ bêdzie zapieprza³ w robocie i nadrabia³ to co mu z ¿ycia przepad³o podczas pandemii? Porównuj±c jego ze wszystkimi tatu¶kami z bo¿ej ³aski, którym bardzo siê ¶pieszy by mieæ bobasa i do zap³adniania s± pierwsi, ale do pobycia z dzieckiem ostatni, powinna¶ siê cieszyæ, ¿e facet szczerze i realistycznie okre¶li³, czego chce od najbli¿szych miesiêcy czy lat ¿ycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
twoj maz nie chce dziecka jesli na nim to wymusisz nikt nie bedzie szczesliwy w tym ukladzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 962
|
Mo¿e taki kompromis niech twój m±¿ zrobi badanie spermy w klinice niep³odno¶ci je¿eli bêdzie mia³ bardzo dobre wyniki to mo¿esz poczekaæ a je¿eli bêdzie mia³ takie sobie wyniki to zaczynacie staraæ siê o dziecko.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 361
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
whatever
|
Cytat:
No niestety, je¶li te dzieci chcesz mieæ z nim to musisz braæ jego chêci pod uwagê. Ty siê zafiksowa³a¶, ¿e musisz to dziecko mieæ tu i teraz, m±¿ ma racjê, nie pali siê. Karierê mo¿esz porozwijaæ w tym momencie równie dobrze. Nawet nie wiesz czy bêdziesz mia³a si³ê i ochotê na drugie dziecko prawie zaraz po pierwszym, a Ty ju¿ u³o¿y³a¶ w g³owie idealny plan piêcioletni, w ¿yciu nie zawsze siê uk³ada pod linijkê. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 115
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
Wg mnie racja w wiêkszym stopniu jest po twojej str. 7 lat razem za wami, 30 to nie 20, dobry moment by przerobiæ pieluchy - na co sztucznie czekaæ, za 2 lata np. bêdzie nie bo nie bo co¶. Jemu siê mo¿e nie chciec siê w rodzinê i dzieciaki ale ty masz siê dostosowac i odk³adaæ plany ci±¿owe bo kole¶ nie pojechal na wycieczkê. Trochê ciê zrobi³ na szaro móg³ mówiæ ¿e mu siê nie chce dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 306
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 548
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ---------- Cytat:
Po prostu biologicznie nie ma pewno¶ci i odk³adanie, bo jest siê m³odym, ró¿nie mo¿e siê skoñczyæ. Je¶li kto¶ to akceptuje, to ok, ale je¶li komu¶ bardzo na dzieciach zale¿y, to powinien braæ pod uwagê ró¿ne scenariusze. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 304
|
Zgadzam siê z osobami, które popieraj± Autorkê w jej chêci, aby zaczêli siê staraæ o dziecko (co przecie¿ mo¿e potrwaæ z rok, czy nawet dwa). To jest zwi±zek ze sporym sta¿em. W dodatku mieli pewne ustalenia, od których facet siê teraz od¿egnuje. Niefajnie. Obawiam siê, ¿e dla niego nigdy nie bêdzie dobrego momentu na ci±¿ê partnerki. Pandemia od tak sobie nie minie. Przestañmy siê czarowaæ, ¿e ¶wiat wróci do normy. Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e wskutek postêpowania cz³owieka na Ziemi bêd± kolejne pandemie. Sorry, taki mamy klimat.
Tylko, Autorko, zastanów siê, czy chcesz rozmna¿aæ siê z kim¶, kto w dziecku widzi uber ograniczenie, wrêcz koniec normalnego ¿ycia. Bo mo¿e wyb³agasz t± ci±¿ê, ale dziecko nie bêdzie mia³o realnie ojca.
¯egnaj Wiza¿ Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2021-04-20 o 01:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 421
|
Cytat:
Ale tak naprawdê to z tej sytuacji nie ma wyj¶cia. Albo autorka odpu¶ci i bêdzie nieszczê¶liwa, albo jej m±¿ zgodzi siê na dziecko dla ¶wiêtego spokoju i te¿ bêdzie nieszczêsliwy. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.