|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Proszê o poradê. My¶li samobójcze i stany depresyjne po strasznym rozstaniu
Witam. Opowiem pokrótce moj± historiê. By³em z moj± narzeczon± ponad 3 lata. W tym czasie mieszkali¶my ze sob± i by³o nam wspaniale. Wszystko zaczê³o psuæ siê w styczniu. Narzeczona zmieni³a pracê i przeprowadzi³a siê do domu rodzinnego. Jako, ¿e mieszkali¶my ju¿ razem, a ja mia³em do niej oko³o 30 kilometrów. Je¼dzi³em do niej co drugi dzieñ. Na pocz±tku marca zauwa¿y³em, ¿e co¶ siê w niej zmienia. Zacz±³em temat, ¿e musimy co¶ naprawiæ w naszym zwi±zku, bo inaczej grozi nam rozstanie. Ona to odebra³a jako chêæ rozstania chyba. Powiedzia³a, ¿ebym da³ jej czas. Na pocz±tku chcia³a przerwê, podczas której zachowywa³em siê nagannie, pisa³em do niej rano i wieczorem, ¿eby powiedzia³a mi o co chodzi, bo ta niepewno¶æ mnie zabija.
Po 3 dniach zerwa³a ze mn±, co bardzo prze¿y³em. Mia³em nocne poty, dreszcze i napady paniki. Po tygodniu napisa³a mi, ¿e têskni za mn± i chce pogadaæ o nas. Pojecha³em do niej. Ona powiedzia³a, ¿eby¶my zaczêli siê znowu spotykaæ, ale ma³ymi krokami, tak powoli i zobaczymy jak siê bêdzie miêdzy nami uk³ada³o. Zgodzi³em siê. Spotkali¶my siê raz, wszystko by³o ok ca³us na przywitanie i po¿egnanie. Zgodzi³em siê zje¶æ razem sushi, bo ona kocha³a je, a ja nie przepada³em. Pó¼niej omówili¶my siê na wspólny wyjazd w góry. Pojechali¶my na jeden dzieñ, zachowywa³em siê wówczas jakby¶my byli w zwi±zku, rêk± na jej nodze, ¿arty i jeden ca³us. Nie protestowa³a. Po powrocie napisa³a mi, ¿e by³a przyt³oczona moim zachowaniem, bo zachowywa³em siê jakby ju¿ by³o wszystko miêdzy nami dobrze, a ona tak nie potrafi. Nastêpnego dnia po pijaku zapyta³em co ona czuje do mnie, bo boje siê ¿e ona chce siê tylko przyja¼niæ. Napisa³a najpierw, ¿e kocha, ale teraz chce mieæ czas dla siebie, nie chce zwi±zku, potem ¿e nie wie co czuje do koñca i ¿e mo¿e przyja¼ñ na razie bêdzie dobra bo je¶li mamy byæ ze sob± to bêdziemy, ¿e oboje mêczymy siê uczuciami, ja chcê mi³o¶ci, a ona przestrzeni. Spotkali¶my siê jeszcze jeden raz jako przyjaciele, ale bardzo mnie to bola³o i znowu siê napi³em. Napisa³em jej czy ma kogo¶ bo to dziwne, ¿e tak nagle siê zmieni³a. Podpu¶cilem j±, mówi±c ¿e widzia³em ich razem. Po tym tek¶cie powiedzia³a, ¿e nie chce takiego przyjaciela, ¿e sam zniszczy³em te relacje, nasz± przyja¼ñ i mnie wszêdzie zablokowa³a i je¶li bêdê j± oczernia³ gdzie¶ to pójdzie na policjê. Dwa dni potem zobaczy³em j± na portalu randkowym, na którym pisa³a, ¿e szuka prawdziwej mi³o¶ci. Szok, niby chcia³a przestrzeni, nie chcia³a teraz zwi±zku, ze mn± powoli, ma³e kroki, a teraz szuka mi³o¶ci. Nie mogê sobie daæ rady, czujê z³o¶æ, czujê siê zdradzony, moje poczucie warto¶ci leg³o, nie wyspiam, bo ci±gle mi siê ¶ni ona, w koñcu to by³o narzeczeñstwo. Zapewnia³a, ¿e kocha a pod koniec wgl powiedzia³a, ¿e pier¶cionek zosta³ w pracy i przepad³. Têsknota miesza siê z ¿alem, z³o¶ci± i cierpieniem. Najgorzej jest rano, gdy mi siê ¶ni³a przychodz± my¶li samobójcze. Uczêszczam na terapiê do psychoterapeuty i mi ona pomaga, ale chwilowo potem znowu mam do³a. Nie mam si³y wstaæ z ³ó¿ka, nie myje siê, niechêtnie chodzê do pracy, palê po 2 paczki dziennie i wiêcej pije, przy okazji bior±c leki nasenne. We wtorek mam wizytê u psychiatry mo¿e przypisze mi jakie¶ leki. Nie mogê przecierpieæ, ¿e osoba któr± kocha³em ma mnie gdzie¶ i rzuci³a mi tekstem "nie chce mieæ nic wspólnego z tak± osob± jak ty", po czym z u¶miechem rozpoczyna nowe ¿ycie, a ja zawalam szko³ê i niszczê sobie ¿ycie. S± dni, gdy mam motywacjê do zmiany, ale trwa ona kilka godzin. Straszna krzywda, my¶la³em, ¿e ja znam, ale teraz czujê siê jak ¶mieæ. Nie mam wielu znajomych, a czujê ¿e rodzina ju¿ ma dosyæ mojego stanu. Jestem z tym sam. Co mam robiæ? Kto¶ mia³ podobnie? Jak sobie poradzili¶cie? Boje siê komukolwiek teraz zaufaæ, mam wra¿enie, ¿e ka¿dy chce mnie oszukaæ. A ta pandemia nie pomaga w moim stanie. Dziêkujê za przeczytanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 487
|
Dot.: Proszê o poradê. My¶li samobójcze i stany depresyjne po strasznym rozstaniu
Niestety ale sam sobie jeste¶ winien. Ka¿dy z nas jest odpowiedzialny za swoje uczucia. To nie jest wina tej dziewczyny ¿e skupiasz siê na zakoñczonej ju¿ relacji i wpadasz w jaki¶ emocjonalny matrix. Ona siê w Tobie odkocha³a. Ma Ciê za to przepraszaæ i ¿yæ w poczuciu winy? Czy mo¿e byæ z Tob± wbrew temu co czuje bo Ty j± niby tak bardzo kochasz?
Przyt³oczy³e¶ t± dziewczynê swoj± osob± i nawet jak by³a jeszcze szansa to naprawiæ to koñcówkê zawali³e¶ koncertowo. Jeste¶ mocno rozchwiany a w relacjach opanowanie i umiejêtno¶æ ³apania dystansu s± tak samo wa¿ne jak mi³o¶æ i szacunek. Odpu¶æ ju¿ ten temat bo z tej m±ki chleba nie bêdzie. Skup siê na sobie i postaraj siê zbudowaæ ¿ycie tak aby relacja z kolejn± dziewczyn± nie by³a jego centrum. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 826
|
Dot.: Proszê o poradê. My¶li samobójcze i stany depresyjne po strasznym rozstaniu
W Twojej ex uczucie siê wypali³o. To siê zdarza. Pewnie, ¿e to nigdy nie jest mi³e dla strony, która zosta³a porzucona, ale ka¿dy mo¿e siê odkochaæ.
Dla niej sprawa jest zakoñczona, im szybciej zakoñczysz to w swojej g³owie tym dla Ciebie lepiej. Chod¼ na terapiê, zapanuj nad piciem i skup siê na swoim ¿yciu, na swoich znajomych, na swoich zainteresowaniach. I na przysz³o¶æ nie dopuszczaj do sytuacji, by dziewczyna by³a ca³ym Twoim ¶wiatem. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 723
|
Cytat:
Najlepiej zrobiæ ca³kowite odciêcie. Usuñ nr przestañ j± sprawdzaæ na portalach randkowych. Terapia Ci pomo¿e tylko musisz chcieæ siê zmieniæ. Nie ³±cz alkoholu z lekami nasennymi to nie jest zdrowe rozwi±zanie zw³aszcza je¶li lekarz jeszcze przepisze jakie¶ inne leki Pouk³adaj sobie wszystko w g³owie ¿eby wyci±gn±æ z tego wnioski na przysz³o¶æ
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 546
|
Niestety rozstania bywaj± ciê¿kie. Ból serca, p³acz, zachowania autodestrukcyjne nie s± niczym dziwnym. Trzeba to przetrwaæ, dobrze mieæ wsparcie.
A co do ju¿ by³ej dziewczyny to raczej nic nie wskórasz. Lepiej dla samego siebie zerwij kontakt. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88665445]Niestety ale sam sobie jeste¶ winien. Ka¿dy z nas jest odpowiedzialny za swoje uczucia. To nie jest wina tej dziewczyny ¿e skupiasz siê na zakoñczonej ju¿ relacji i wpadasz w jaki¶ emocjonalny matrix. Ona siê w Tobie odkocha³a. Ma Ciê za to przepraszaæ i ¿yæ w poczuciu winy? Czy mo¿e byæ z Tob± wbrew temu co czuje bo Ty j± niby tak bardzo kochasz?
Przyt³oczy³e¶ t± dziewczynê swoj± osob± i nawet jak by³a jeszcze szansa to naprawiæ to koñcówkê zawali³e¶ koncertowo. Jeste¶ mocno rozchwiany a w relacjach opanowanie i umiejêtno¶æ ³apania dystansu s± tak samo wa¿ne jak mi³o¶æ i szacunek.[/QUOTE] Trochê ostra ocena na podstawie jednej wypowiedzi. Sam jest sobie winien? Dziewczyna zachowa³a siê nieodpowiedzialnie. Zamiast postawiæ sprawê uczciwie i powiedzieæ, ¿e chce t± relacjê zakoñczyæ, nie ma znaczenia z jakich powodów, da³a fa³szyw± nadziejê. Mówienie komu¶ z kim¶ planowa³o siê przysz³o¶æ, ¿eby zostaæ przyjació³mi, bo jak uczucie jest prawdziwe to przecie¿ i tak przetrwa to pod³o¶æ i tchórzostwo. Przerzucanie na jedn± osobê odpowiedzialno¶ci za to, ¿eby naprawiaæ zwi±zek jest niesprawiedliwe. Nic nie zawali³e¶ na koñcówce. Na tym etapie prawdopodobnie nie by³o ju¿ szansy na powrót. To siê musia³o zacz±æ du¿o wcze¶niej. Twoja partnerka mia³a prawo odej¶æ. Szkoda tylko, ¿e zrobi³a to w takim stylu. To, ¿e jeste¶ w tej chwili rozchwiany emocjonalnie to widaæ, ale uwa¿am, ¿e w takich okoliczno¶ciach jest to naturalne. Konia z rzêdem temu, kto w takiej sytuacji potrafi wstaæ od sto³u, uk³oniæ siê i powiedzieæ "Jasne, rozumiem. To wcale nie ma wp³ywu na moje ¿ycie, powodzenia". Sama niedawno przesz³am przez jaki¶ para-zwi±zek, który nie zakoñczy³ siê fajnie. Jedno co mogê Ci absolutnie obiecaæ: z czasem jest l¿ej. Musisz zagry¼æ zêby i to przeczekaæ. Nie t³um swoich emocji, nie zapijaj ich, nie napadaj na ex, nie pal tyle. Jak jest Ci ¼le, p³acz, krzycz, je¶li potrzebujesz przele¿eæ dzieñ w ³ó¿ku - przele¿. Na to nie ma lekarstwa, musisz przez to przej¶æ. I to nie jest tak, ¿e z ka¿dym dniem bêdzie odrobinê lepiej. Zrobisz krok w przód i dwa w ty³, ale w d³u¿ej perspektywie, je¿eli przejdziesz przez ten ca³y proces to wszystko minie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 487
|
Cytat:
W ich zwi±zku zasz³a powa¿na zmiana. Dziewczyna siê przeprowadzi³a. Mo¿e mniej intensywny kontakt na codzieñ w³±czy³ w niej przemy¶lenia. W±tpliwo¶ci nie zawsze oznaczaj± koniec zwi±zku. Czasem pojawiaj± siê problemy które mo¿na przepracowaæ ale tutaj trzeba dojrza³o¶ci z dwóch stron. Po opisie autora mo¿na wywnioskowaæ ze niestety jego ¿yciem steruj± emocje a wtedy trudno przetrwaæ "burze". Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 306
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 03:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.