|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() studia związane z nieruchomościami
W związku, że niedługo wybieram się na studia, szukam odpowiedniego dla mnie kierunku. Interesuje mnie coś związane z nieruchomościami. Pomyślałam o szacowaniu nieruchomosci ale znalazłam w googlach, że są to studia podyplomowe.
Moim mażeniem było budownictwo ale jestem kompletna noga z fizyki więc odpada. A teraz kompletnie nie wiem co może się jeszcze z tym wiązać. Może któraś uprzejma wizażanka mi podpowie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: studia związane z nieruchomościami
Cytat:
i potem jakies podyplomówki? pochodź po stronach uczelni które Ci interesuja i przejrzyj programy różnych kierunków.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
u mnie na uczelni (UEk w Krakowie) w ramach ekonomii (na poziomie licencjata) jest specjalnosc gospodarka nieruchomosciami http://www.uek.krakow.pl/main.php?up=2&id=303 i ekonomika nieruchomosci i inwestycji http://www.uek.krakow.pl/main.php?up=2&id=301
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
czyli wychodzi na to, że bez fizyki się nie obejdzie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
na geodezje musisz mieć rozszerzoną matmę, a reszta jest podobno do wyboru:gegra, chemia lub fiza. Koleżanka się na to wybiera,z fizyki nie jest zbyt dobra,ale się tym nie przejmuje. pozdr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
to, ze cos nie jest wymagane na maturze to jeszcze nic nie znaczy, bo moze sie skonczyc tak, ze z matematyka dostanie sie na studia, a potem w trakcie studiow powali ja taka ilosc fizyki, ze sie nie pozbiera
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
To ja moge chyba pomoc.
Rok temu obronilam licencjat z gospodarki przestrzennej, od pazdziernika ide na magisterke. Chyba jest to najlepszym wyborem jesli chcesz zajac sie nieruchomosciami. Gospodarka przestrzenna rozgalezia sie na trzy specjalizacje: - rzecznoznastwo majatkowe (wielke bagno i mnostwo liczenia, ale co kto lubi ![]() - posrednictwo w obrocie nieruchomosciami - z zamilowania, latwe i przyjemne do studiowania (robilam zaoczny licencjat z tej specjalizacji), co do pracy potem sama praca tez wydaje sie przyjemna (robilam praktyki w biurze nieruchomosci) - zarzadzanie nieruchomosciami - do studiowania - moze byc chociaz klania sie masa ustaw, wiekszosc jednak jest oczywiste ![]() Idac dalej. Same skonczenie studiow malo daje jesli chcesz pracowac w ktoryms wyzej wymienionych zawodow. Kiedy uzyskasz wyksztalcenie wyzsze musisz odbyc roczne praktyki w ktoryms z tym kierunkow w wyznaczonym specjalnie miejscu. Np. gdybym ja teraz chciala robic praktyki z posrednictwa najblizsze biuro w ktorym moge zrobic praktyki znajduje sie w trojmiescie. (sa specjalnie wyznaczone placowki przez federacje ktore sa upowarznione do prowadzenia takich praktyk). Po ukonczeniu takich rocznych praktyk trzeba zdac egzamin panstwowy ktory podobno oblewa ok 75% podchodzacy - koszt ok 1 tys zl. Dopiero po zdaniu egzaminu masz uprawnienia do pracy w zawodzie. Moza isc jednak inna droga i wybrac prace np w urzedzie miasta czy urzedzie gminy. Wtedy nie musisz zadawac zadych egzaminow ani nie odbywac rocznej praktyki ![]() Sama gospodarka przestrzenna jest bardzo latwa i przyjemna do studiowa. Polecam goraco! Tak jak i polecam Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie. Maja dobrze przygotowana kadre naukowa i wybitnych profesorow jesli chodzi o te dziedzine. Ah... i nie wiem co jest wymagane na maturze... za moich czasow byla to gografia i jezyk obcy. Chociaz i to nie mialo duzego znaczenia pozniewaz byly egzaminy (stara matura).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.