|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Avene czy La Roche Posay?
Wiem, że obydwie firmy są względem siebie konkurencyjne i wydaje mi się, że Avene jest bardziej popularna. Ale chciałabym się dowiedzieć, która z tych firm, ma bardziej naturalne składy, mniej konserwantów, mniej składników zapachowych. Która bardziej nadaje się do wrażliwej skóry/oczu?
Przyznam, ze jestem zaskoczona tym, że wiele kosmetyków tych firm nie jest hipoalergiczna i bezzapachowa.
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Avene czy La Roche Posay?
Cytat:
Można porównywać konkretne produkty, ale nie całe marki. Najmniej konserwantów będą mieć zawsze kosmetyki w najbardziej higienicznych opakowaniach np pompka airless - wtedy bakterie nie dostają się do środka, więc nie trzeba walić tony konserwantów. Najgorsze są słoiczki. Kiedyś avene miało chyba serię do skóry bardzo wrażliwej, bez żadnych konserwantów i zapachów - ale nie jestem na bieżąco więc nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mi wiecej produktów odpowiada zdecydowanie z LRP. Żadna z tych firm nie ma "naturalnych" składów. Polecam z La Roche linie Cicaplast, Lipikar i Toleriane-są bezzapachowe i hipoalergiczne, z Avene natomiast Tolerance, świetne sa tez Exomega i Dexeryl- koncern ten sam co avene
Edytowane przez CzarnaMaciejka Czas edycji: 2021-10-13 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Z tą hipoalergicznością to wiadomo, takie hasło to żadna gwarancja
![]() Mnie jeden Anthelios reklamowany jako hipoalergiczny zafundował alergię wszechczasów, zdarza się ![]() Jak jest bardzo źle, to Avene ma w ofercie niektóre rzeczy zdaje się bez konserwantów, w opakowaniach airless, z minimalistycznym składem. Ale jestem daleka od powiedzenia, że to są kosmetyki najlepsze pod każdym względem, lepsze niż inne, lepsze niż marki A, B i C. Albo że przy złym stanie skóry te inne marki na pewno będą podrażniać. Nie wiadomo ![]() ![]() Ale jak chcesz sięgać po natualne kosmetyki, to dermomarki raczej odpadają, nie do końca takie jest ich zadanie. Naturalność kosmetyku (tu jeszcze osobna kwestia jak to zdefiniować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
może źle się wyraziłam, jeśli chodzi o naturalność, to miałam na myśli brak konserwantów i szkodliwych substancji
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Tylko pytanie w jaki sposób decydować o tej szkodliwości
![]() Ciężko zadbać o czystość mikrobiologiczną bez konserwantów. Jest parę wyjątków, ale to są dosłownie pojedyncze wyjątki. Praktycznie wszystko potrzebuje konserwatnów, w kolorówce chyba nie da się tego uniknąć a jednak coś tam stosujesz i pewnie nie używasz podkładu wbrew podrażnieniom lub alergii? Jak jakiś konserwant nie szkodzi, to niekoniecznie jest sens na siłę go unikać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
są składniki które zaliczane są do alergizujących, komodogennych, substancje zapachowe, konserwanty. Myslałam po prostu, że dermokosmetyki nie zawierają takich składników.
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Oj... coś☠dużo tych wymagań
![]() Jak masz jakieś duże problemy skórne, duży problem z kosmetykami, to może dermatolog by pomógł? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
zielony stworek
|
Naturalnych składników u nich bym się nie doszukiwała.
Do cery trądzikowej bardziej lubiłam Avene np. żel do mycia twarzy, krem Triacneal ( teraz trochę inna wersja jest ). Z LRP jakoś się nie polubiłam nigdy. Filtry mi nie pasowały ( alkohol podrażniał mi oczy, krem śmierdział alkoholem ), krem na trądzik nie działał, maseczki takie sobie. Bioderma u mnie jest lepszym wyborem, seria czerwona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.