|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zaparcia
Hej. Posiadam chyba zespół jelita drażliwego. Pracuję po 10h staram się jeść w miarę zdrowo , pije dużo wody mineralnej, zażywam jakieś witaminy ,czasami zdarza mi się zjeść fast food na szybko nadmiar pracy i wgl. Mój problem to , że od 5 dni nie moge sie wgl załatwić... ostatnio obudziłem się w nocy z silna potrzeba skorzystania z toalety bez skutku, jednym słowem nie da się. Piłem wode z cytryna ale nie pomaga. Bardzo proszę o pomoc nie wiem co mam robić 😞 😞 . Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: zaparcia
Hej Matt, wiem że temat już się zdążył zestarzeć i prawdopodobnie znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie w innym miejscu, ale wrzucę swoje trzy grosze, może komuś się przyda. Wydaje mi się że w Twoim przypadku winowajcą może być siedzący tryb życia (jeśli pracujesz po 10 godzin np przy biurku) - niestety ale dla prawidłowej perystaltyki jelit pewna ilość aktywności fizycznej jest niezbędna. Dobrze że pijesz dużo wody, przydałoby się wzbogacić dietę w warzywa i owoce, dobrze działają suszone śliwki spożywane regularnie każdego dnia, np z jogurtem naturalnym. I szklanka letniej wody z cytryną i łyżeczką miodu, każdegoi dnia po przebudzeniu. Można spróbować wspomóc się farmakologią, np Laktulozą w syropie, ale trzeba z tym ostrożnie żeby nie przyzwyczaić się za bardzo do tych środków, bo one nie są rozwiązaniem na dłuższą metę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.