![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Capsule Wardrobe!
Tak, jak w temacie
![]() Niedawno odkryłam tą koncepcję i uaktualniłam swoją szafę do 50 sztuk ![]() Zachęcam do dołączania! ![]() Generalnie moje założenie to mało, a dobrze (dobra jakość). Więc pierwsze pytanie: gdzie kupujecie naprawdę dobrej jakości bluzki? (T-shirty białe na przykład) Te z sieciówek wyglądają jak szmata po dwóch praniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Śnięta Mucha
|
Dot.: Capsule Wardrobe!
Podpinam się pod wątek i pytanie. Właśnie tworzę garderobę na nowo, a nie zamierzam zawalać się setkami ciuchów.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
50 sztuk odnosi się do ubrań na cały rok czy na sezon? Buty też do tego wliczacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
🦄
|
Mnie bardziej niż ilość interesuje koncepcja- pewnie byłabym w stanie ograniczyć się do 50 ubrań, ale ciągle zastanawiam się, jak to się ma do klimatu. Rzeczy trzeba prać, a jak akurat będzie zimno a ja nie będę mieć tej drugiej bluzki czy bluzy...
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego 50 i co wchodzi w skład? Pytam z ciekawości, bo moim zdaniem koncepcja CW to poroniony pomysł
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dlatego pytam, co ma wchodzić w skład tych 50 sztuk. Bo ja mam obecnie w użyciu niewiele ponad 50 na obecny sezon wiosenno-letni i dla mnie to sporo. Nie mam żadnego problemu z tym, że czegoś mi pewnego dnia zabraknie, a nie zdążyłam uprać czy wysuszyć. Ale nie wliczam w to ciuchów zimowych, które leżą spakowane do pudeł w piwnicy oraz bardzo lekkich ciuchów letnich, które leżą jeszcze niewypakowane (w sumie to potrzebuję ich może łącznie z miesiąc w roku, kiedy temperatury są ponad 30 stopni).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak autorka, ale ja jak liczę swoje ubrania, to wszystkie. Buty, kurtki i bieliznę też.
I jestem w stanie się zmieścić spokojnie w 50 sztukach/parach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86853250]Nie wiem jak autorka, ale ja jak liczę swoje ubrania, to wszystkie. Buty, kurtki i bieliznę też.
I jestem w stanie się zmieścić spokojnie w 50 sztukach/parach.[/QUOTE] 50 sztuk to ja mam samej bielizny (staników i majtek). Jakbym miała mieć 50 wszystkiego, to samych majtek musiałabym mieć minimum 7-10, tyle samo skarpetek (żeby nie prać ciągle, bo braknie), co już znacząco redukuje liczbę pozostałych ciuchów do 2-3 par spodni, 2-3 t-shirtów. No chyba że ktoś nosi ciągle to samo, kupuje 10 takich samych t-shirtów, 5 takich samych spodni i ma ze dwie pary butów. Da się tak, bo sama miałam jako nastolatka parę ciuchów na krzyż, które nosiłam na okrągło, aż się prawie rozpadały, no ale to trzeba lubić albo mieć totalnie wywalone na kwestię ciuchów. Dla mnie to się bardziej wpisuje w minimalizm niż w Capsule Wardrobe. No i dużym minusem jest, że tak intensywnie eksploatowana mała ilość ciuchów szybko wygląda po prostu źle i wymaga dokupowania. Jeszcze zapomniałam o osobach, które noszą cały rok to samo typu t-shirt i dżinsy, tylko zimą dorzucają do tego bluzę albo kurtkę. Wtedy to można się zmieścić i w 20 sztukach. Ja bym tak nie dała rady, właściwie nie mam ubrań, które noszę i zimą i latem. Dodam jeszcze, że mnie w rozważaniach nt. garderoby kapsułowej interesują inne rozwiązania inne niż 5 par czarnych dżinsów, 2 pary czarnych adidasów i 20 czarnych t-shirtów. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2019-05-27 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
🦄
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Uważam, że nie powinno się skupiać na ilości tylko na koncepcji ![]() W wątku o minimalizmie był kiedyś polecany filmik o dziewczynie, które przez 365 dni nosiła jedną sukienkę ![]()
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A nawiasem mówiąc minimalizm i capsule wardrobe nie wykluczają się. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
cat lady
|
Nigdy nie tworzyłam z rozmyslem kapsuły, ale ubrań które faktycznie noszę poza domowymi, pizamami, bielizna, sportowymi, zawsze mam moze max 30 na dany sezon.
Plus pare sztuk mniej lubianych lub zbyt eleganckich na codzień, które może założę z raz dwa w sezonie... Więc pewnie przejście na faktyczną kapsule nie byłoby tak trudne, ale kupuję głównie na wyprzedażach lub licytacjach allegro, wydaję na nie mało, a przyjemnie mieć w szafie te fajne ubrania na które trzeba mieć nastrój lub okazję ![]() Zimą o dziwo moja garderoba to mniej sztuk niż latem, bo latem noszę często sukienki i spódnice, a jesienia/zimą w sumie zawsze jeansy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawia mnie po co robić coś takiego?
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2019-05-27 o 18:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86853359]Jak masz 20 gaci i skarpet, to zostaje ci jeszcze 30 "miejsc", czyli więcej niż 3 pary spodni + 3 tshirty + 2 pary butów. I nie, one nie muszą być wszystkie takie same.
Tutaj wchodzi kwestia jakości. Jeśli są porządne, to nie rozwalają się w mgnieniu oka i nie trzeba ich ciągle uzupełniać. A nawiasem mówiąc minimalizm i capsule wardrobe nie wykluczają się.[/QUOTE] Jak doliczysz ciuchy do spania, do sportu u niektórych osobne do pracy, osobne po domu, do jakichś brudnych robót, akcesoria typu szalik, czapka, pasek, na zimę ciepłą bieliznę typu legginsy czy dodatkowe koszulki, to jest to strasznie mało, żeby mieć się w co ubrać przez cały rok. I nawet najlepsza jakość nie uchroni ciągle noszonej pary butów czy płaszcza przed zniszczeniem. Nie bez powodu zaleca się danie odpoczynku ciuchom i butom i nie zakładanie ich każdego dnia. Dla mnie także idea szafy kapsulowej nie opiera się na tym, żeby mieć x sztuk, ale żeby one do siebie pasowały i żeby się nie zastanawiać codziennie, co z czym połączyć. Oczywiście to nie jest nic ciekawego dla osób, które lubią się bawić modą. Ja nie lubię, więc mnie bardzo ten koncept interesuje. ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez chimay Czas edycji: 2019-05-27 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86853425]Pogrubiłam wszystkie rzeczy, których nie mam. Konceptu dodatkowych koszulek nie czaję. Noszę wszystkie i żadna nie jest dodatkowa. Mam też kilka rzeczy, które mają 10+lat i nadal nie są zniszczone. A jeśli idzie o noszenie ciągle, to znacznie bardziej niszczy pranie niż noszenie.[/QUOTE]
Dodatkowa koszulka to podkoszulka. To bielizna a nie t-shirt. Jak pisałam, jak ktoś nie marznie zimą, to może nosić to samo co i latem, ale dla mnie to jest niewykonalne, podobnie jak noszenie zimą nieocieplanych butów czy wręcz trampek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
🦄
|
Cytat:
![]() Bielizny to nawet nie wliczam, bo posiadanie mniej niż 10 par samych majtek czy skarpetek nie mieści mi się w głowie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez chimay Czas edycji: 2019-05-27 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
nie no wiadomo, że 50 czy 30 sztuk to kwestia umowna.
bardziej chodzi o koncept lesswaste (czyli po co napędzać rynek i kupować niepotrzebne ubrania) oraz less is more czyli ograniczenie wyboru to większa wygoda i jakoby zadowolenie. ja nie lubię się stroić i przebierać, a wiele rzeczy (teraz już rzadziej) kupuję z "rozpędu" - a bo kiedyś założę, a bo jest modne, a wychodzi że i tak najlepiej czuję się tylko w jednym. problem mam tylko z tym, że często kupuję z sieciówek i widzę, że to błąd - nie stać mnie na ciuchy z sieciówek, które muszą być wymieniane co miesiąc czy dwa. dlatego chcę właśnie stworzyć taką capsule wardrobe z naprawdę dobrymi jakościowo rzeczami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Czyli jaka? Nie jest chyba nigdzie napisane, że to, co nazywasz capsule wardrobe musi liczyć dokładnie ileś tam sztuk, ale jednak nie da się rozmawiać jeśli nie określisz co dokładnie ma w te 50 sztuk wchodzić. Ja nadal nie wiem czy wliczasz tam bieliznę, która też jest ubraniem jakby nie patrzeć.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86853533]Czyli jaka? Nie jest chyba nigdzie napisane, że to, co nazywasz capsule wardrobe musi liczyć dokładnie ileś tam sztuk, ale jednak nie da się rozmawiać jeśli nie określisz co dokładnie ma w te 50 sztuk wchodzić. Ja nadal nie wiem czy wliczasz tam bieliznę, która też jest ubraniem jakby nie patrzeć.
To już lepiej się nauczyć odróżniać rzeczy dobre jakościowo, a nie po prostu wykluczać sieciówki, bo to nie jest synonim badziewia. Można tam znaleźć zarówno bardzo dobre rzeczy, jak i nędzne szmatki.[/QUOTE] Lisbeth, z tego co wiem nie wlicza się w to bielizny ![]() Ja nie jestem ekspertką, dopiero zaczynam ![]() Z sieciówkami masz rację, trochę to zgeneralizowałam. Aczkolwiek bardzo rzadko kiedy udało mi się znaleźć coś super (a na skład już patrzę, też o tym czytam sporo ostatnio) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86853603]Wlicza się co się chce. To nie są żadne sztywne reguły naukowe i trudno być tutaj ekspertem. Dlatego jestem ciekawa co TY wliczasz, skoro założyłaś wątek.
A ja mam praktycznie wszystko z sieciówek i bardzo mało problemów z jakością.[/QUOTE] No jasne,że nie jest ale mogłoby być ciężko gdybym wliczyła w to bieliznę z oczywistych względów zamknąć się w jakiejś liczbie typu 50 ![]() Ja nie wliczam i myślę że to dość logiczne rozwiązanie A w jakich sieciówkach kupujesz? Bo mam problem głównie z T-shirtami (a już najbardziej z białymi...) które tracą szybko na jakości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
![]() .[/QUOTE] Bo z reguły mówiąc o kapsułowej garderobie nie wlicza się do niej ani bielizny, ani skarpet ani akcesoriów ani ciuchów "funkcjonalnych". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Minimalizm minimalizmem, ale zdrowy umiar przydaje sie wszedzie.
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja się przymierzam do CW, ale nie zamierzam ograniczać się ilościowo. 50 sztuk na sezon wiosenno-letni może byłoby ok, na pewno nie na cały rok (o sobie tylko i wyłącznie mówię). Aktualnie mam bardzo mało ciuchów, przez wieczne "nie kupuję bo schudnę "
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież w garderobie kapsułowej nie chodzi o to, żeby mieć jedną bluzkę i jedne spodnie, tylko żeby szafa była spójna i żeby mieć pasujące do siebie ciuchy, co sprawia, że nie staje się codziennie przed problemem "nie mam w co się ubrać, a szafa pełna". Może mylisz to z minimalizmem, chociaż te dwie idee mogą się łączyć, ale nie muszą. To jest koncepcja dla osób, które mają raczej jednolity styl, nie dla lubiących przebieranki, żonglowanie stylami i podążanie za szybko się zmieniającymi trendami.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
🦄
|
Właśnie sobie tak myślę, że zlewa nam się minimalizm z garderobą kapsulowa. Sama nawet się na tym łapie.
Koncepcja garderoby kapsulowej ma pomóc ograniczyć kompulsywne, nieprzemyślane zakupy, ograniczyć ilość na rzecz jakości (przy okazji less waste) i uporządkowac swój styl. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak jak mówiłam, mam mniej więcej tyle wliczając bieliznę i robię pranie raz na tydzień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.