![]() |
#1 |
BAN stały
|
Które z teorii mizoginów nt. kobiet Was najbardziej obrażają?
Witam,
które z teorii na temat kobiet które słyszałyście Was najbardziej obrażają, a które najmniej, albo widzicie w nich ziarnko prawdy? Mnie najbardziej obraża: 1. Upośledzenie umysłowe kobiet, że kobiety są głupsze (wielu mizoginów tak uważa, dlatego nie piszę nazwiska ) 2. Doprowadzanie do spółkowania między ludźmi i zwierzętami jako podstawowa treść życia duchowego kobiety (Otto Weininger) 3. Zasupłanie umysłu kobiety kabelkiem seksualnych podniet (taa, jakby mężczyźni tak nie mieli) Te w których widzę ziarnko prawdy: 1. Kobiety to materialistki (ponieważ same w tematach o pożądanych cechach partnera wypisują zaradność, własne mieszkanie, wysoki dochód, nie będę wobec takich faktów temu przeczyć) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
theatrical romantic
|
Dot.: Które z teorii mizoginów nt. kobiet Was najbardziej obrażają?
Teoria Petersona i spółki, że kobiety to "chaos". Bo to my kamienujemy facetów, zakładamy im burki, mówimy, że prowokują jak się pomalują itd.
![]() I jakiekolwiek religijne bzdury na temat kobiet. Jak ktoś jakikolwiek argument podpiera magicznymi historyjkami z Biblii, od razu mam go za debila. ![]() Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2022-01-11 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Żadna teoria mnie nie obraża, ponieważ mnie personalnie nie dotyka 🤷☠♀️
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Żadna mnie nie obraża, bo żadna mnie nie dotyczy. Nawet czasem te teorie bywają pomocne, bo jak któryś ją wygłosi, to od razu wiadomo, że mamy do czynienia z debilem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89071267]Żadna mnie nie obraża, bo żadna mnie nie dotyczy. Nawet czasem te teorie bywają pomocne, bo jak któryś ją wygłosi, to od razu wiadomo, że mamy do czynienia z debilem.[/QUOTE]
Podpisuję się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Nie tyle urazaja, co irytuja:
- wszelkie programy wspierajace obecnosc kobiet na stanowiskach menedzerskich, technicznych, w nauce (=jednoznaczna sugestia, ze bez takich programow kobiety same by sobie nie poradzily), promowanie kobiet na sile (czasem prowadzi do dawania szansy miernotom) - to raczej ze stron mizoginek, nie mizoginow - narzekanie na prace w czysto kobiecych zespolach, zachwalanie wspolpracy z mezczyznami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() - Jesli na jakies stanowisko aplikuje 95 mezczyzn i 5 kobiet, to kandydatury tych 5 kobiet bardziej sie wybijaja, wiec latwiej byc zauwazona. W takiej sytuacji, im wiecej kobiet sie zglosi, tym mniej kazda z nich ma szans, bo robi konkurencje pozostalym ![]() - Niektorzy team leaderzy chca miec zroznicowany zespol. Wtedy gdy w zespole sa sami mezczyzni, to kandydatki plci zenskiej beda miec z automatu przewage w rekrutacji. (Raz sama uslyszalam od hiring managera, ze woli zatrudniac kobiety. To byla bardzo zmaskulinizowany dzial. Dostalam oferte, ale jej nie przyjelam.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89071577]Jeżeli chodzi o brak odwagi, to szybciej miałoby sens wspieranie wszystkich osób, którym tej odwagi brakuje, a nie tylko kobiet z taką cechą.[/QUOTE] Chodzi mi o brak odwagi do odnalezienia się w męskim środowisku, do zmierzenia się ze stereotypami i do pokonania barier, które mogły się gdzieś w głowie stworzyć w procesie wychowania. W drugą stronę tzn. w przypadku mężczyzn chcących wejść do kobiecych zawodów ten problem raczej nie występuje, wręcz istnieje zjawisko glass escalator. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mezczyzni wchodzacy do kobiecych zawodow tez musza sie mierzyc z wyzwaniami. Mezczyzna nauczyciel przedszkola moze byc dyskryminowany, bo jakis rodzic sobie wymysli, ze to pedofil. Z pielegniarzy tez zdarzaja sie podsmiewajki. Czy sa jakies akcje, zeby bylo wiecej pielegniarzy? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Co to w ogóle znaczy "typowo męskie" środowisko? Pracowałam w wielu zespołach i nigdy nie zauważyłam, by takie składające się z samych facetów(+mnie) albo samych kobiet miały jakieś cechy typowe.
---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Nie wiem skąd pomysł, że mężczyźni są gorsi albo powinni być zwalniani, nic takiego nie pisałam. Fajniej, bo te środowiska będą mniej hermetyczne i wszyscy będą mieć równe szanse. I takie przypadki jak opisałaś z Twoim zespołem będą miały miejsce co raz rzadziej. Nie dlatego, że ktoś nagle facetów się pozbędzie, tylko będzie to stopniowy proces (taką przynajmniej mam nadzieję). A co do pielęgniarzy i nauczycieli w przedszkolach, no to ja bym nie miała czelności kogoś namawiać do pracy w zawodach, które są odpowiedzialne a przy tym tak nie doceniane. Ale oczywiście się zgadzam, że żadna dyskryminacja nie powinna mieć tam miejsca. Wręcz myślę, że przykład panów przedszkolanków byłby dobry dla maluchów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89071623]Co to w ogóle znaczy "typowo męskie" środowisko? Pracowałam w wielu zespołach i nigdy nie zauważyłam, by takie składające się z samych facetów(+mnie) albo samych kobiet miały jakieś cechy typowe.
---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Zakładasz, że z kobietami miałabyś o czym gadać tylko dlatego, że są kobietami?[/QUOTE] Przez "typowo meskie" chodzilo mi o takie z przewaga mezczyzn. Nigdzie nie napisalam, ze z kobietami mialabym o czym gadac. Jest to tylko kwestia osobistych preferencji, nie kazdej kobiecie towarzystwo tabunu mezczyzn bedzie odpowiadac i kobieta wchodzaca do takiego zespolu powinna byc tego swiadoma. Bo skad ma to wiedziec, jesli kilkanascie lat edukacji i cale swoje zycie spedzila w koedukacyjnym srodowisku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Przecież w każdym dowolnym środowiku w pracy może się nie odnaleźć z różnych powodów. Jeśli powodem miałby być płeć współpracowników, to zastanawiam się jakie konkretnie cechy rzekomo mają środowiska męskie/damskie/mieszane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
whatever
|
Cytat:
Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale nie ukrywajmy że jeszcze naście lat temu przewaga mężczyzn na politechnikach wynikała z tego, że jedynie faceci cudowne mózgi dzięki którym mogą studiować nauki ścisłe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
whatever
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Rozeznanie
|
A czy ja piszę o kobietach jako ewenementach na studiach technicznych? W którym miejscu? Piszę o tym że w wielu przypadkach to jednak mężczyźni stanowią większość studentów.
Widzisz, zamiast opierać się na opinii swojej mamy wystarczy spojrzeć na raport rządowy o kierunku informatyka z 2020 roku: Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Sally1642 Czas edycji: 2022-01-12 o 09:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
whatever
|
Cytat:
A na medycynie czy kierunkach biologicznych itp przeważają kobiety. Bo facetom się wmawia, że się nie nadają? Może po prostu powody tych dysproporcji są inne? Jak pamiętam tę akcję ze swojej młodości ![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, może w przypadku medycyny chodzi właśnie o to cudowne "ognisko domowe"? Empatia, pomoc, bla bla. Kobieta jawi się jako opiekunka domu, ta która opiekuje się i pomaga innym? Nie piszę że to jest jedyny czynnik który decyduje o podjęciu studiów, ale może być jednym z nich
![]() Nie da się ukryć że niektóre stereotypy są wciąż żywe i mogą blokować niektórych przed wyborem danej ścieżki zawodowej. To się tyczy obu płci, nie tylko kobiet (mężczyzna pielęgniarz, opiekun w przedszkolu, makijażysta, kosmetolog czy też kobieta mechanik (mechaniczka? nie wiem xD), programistka i tak dalej). A co do wmawiania kobietom że się do czegoś nie nadają - no cóż, sama studiowałam kierunek ścisły (uniwerek, nie polibuda) i niestety ale niektórzy profesorowie rzucali komentarze że wybrałyśmy (w sensie dziewczyny) zły kierunek bo kobiety "nie mają predyspozycji". Tak jakby do studiowania kierunku ścisłego potrzebny był penis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
whatever
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem nigdy nie zbliżymy się do 50/50 we wszystkich zawodach, choćbyśmy byli nie wiem jak postępowym i równościowym społeczeństwem. Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Rozeznanie
|
Ale wiele kobiet <> wszystkie kobiety. Mój profesor od logiki na studiach walił stereotypy o kobietach tak ogólnie, on nie mówił że "pani w trzeciej ławce na dole nie zdała żadnego kolokwium bo pewnie nie ma predyspozycji do kierunku X"
![]() ![]() Oczywiście że jak ktoś nie ma zamiłowania do kierunku X to żadna akcja go nie zachęci. Ale pomyśl o osobach które chciałyby studiować ten kierunek ale boją się oceny innych czy też istniejących stereotypów. To właśnie dla nich były organizowane te akcje, ale nie po to żeby humanistów siłą wciągąć na polibudę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ktoś chciał iść na politechnikę, to poszedł i bez tego, jak ktoś chciał na uniwersytet czy jakąś prywatną szkołę wyższą, to i tak poszedł. Rozumiałabym tę akcję tak 30 lat temu, po upadku komuny. Ale nie te 12 czy 15. Chodziłam do zwykłego liceum, klasy miały różne profile, jak dziewczyny miały zainteresowania bardziej ścisłe/techniczne, to zwykle już i tak były w klasie o takim profilu i potem mniej lub bardziej ciągnęły to dalej. W sumie to nikogo ta akcja za bardzo nie obchodziła, bo i tak uczniowie mieli już jakąś wizję, co chcą robić później i kierunki i szkoły wyższe wybierali pod siebie. Nikt nie zmieniał swoich planów dla czyjejś idei i żeby procenty w statystykach ładniej wyglądały. No i to hasło było już wtedy bez sensu, bo to był już czas, kiedy niektóre kierunki były i na uniwersytecie, i na politechnice, typu zarządzanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Przypomniała mi się jeszcze jedna głupota mizoginistyczna - rzekomo że nastrój, samopoczucie kobiety zależy od seksu z samcem, i jeśli kobieta go nie uprawia albo długo pozostaje dziewicą robi jej się coś z głową
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Sally1642 Czas edycji: 2022-01-12 o 11:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Trzymam się z daleka od biedy umysłowej i nie analizuje ich poglądów, a już na pewno nie biorę do siebie. Nie mój target.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Realniejsze i bardziej praktyczne podejście do studiowania w ogóle. I pewnie po części dość powszechne zniechęcanie do kierunków humanistycznych. Nie widziałam takich statystyk, ale jeśli to dotyczy płci na uczelniach tak ogólnie, to też trzeba wziąć pod uwagę, że trochę się zaciera podział na kierunki między politechnikami a uniwersytetami i szkołami wyższymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
whatever
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.