![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jak reagujecie gdy ktos obcy zwraca sie do was na 'ty'??
jak reagujecie gdy ktos obcy zwraca sie do was na 'ty'??
od jakiegos czasu strasznie mnie to drazni, bo zauwazylam, ze wiele ludzi mowi do mnie na 'ty', zadne per pani tylko ty... wrrr mam 23 lata i uwazam sie za osobe dorosla, poza tym jak ide do sklepu [bo tam najczesciej sa takie sytuacje], to dosc czesto wlasnie tak sie do mnie zwracaja, a ja uwazam, ze to brak szacunku dla klienta postanowilam, ze skoro ktos jest ze mna niby na ty, to ja z nim tez bede, to moze zrozumieja ludzie inna sprawa, ze podobno wygladam gora na 19-20 lat, ale wg mnie to nie nic nie zmienia ja zawsze mowie do ludzi per pan/pani. nawet jak wiem, ze to ktos mlodszy ode mnie a jak wy to odbieracie, przejmujecie sie tym czy nie? ps. przypomniala mi sie sytuacja z dzisiaj, gdy dzwonil jakis typek do mnie w sprawie pracy [ja szukam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak reagujecie gdy ktos obcy zwraca sie do was na 'ty'??
Zależy w jakiej sytuacji
![]() W 'codziennych sklepowych i tym podobnych' raczej nie. Mam świadomość, że młodo wyglądam. Nigdy mi nie przeszkadza kiedy zwraca się do mnie per "ty" osoba dużo starsza ode mnie. Jedyne kiedy może razić - to sytuacje bardziej oficjalne. I nigdy nie lubiłam kiedy ktoś "na ty" zwracał się do mnie dosłownie. Tzn w wersji "Ej Ty (tam)" ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ostatnio wlasnie u mnie sie to nasililo, ze bardzo denerwuje mnie sytuacja jednostronna na ty, ale od zawsze bylo mi milo gdy ktos nawet jak bylam mala mowil do mnie pani, pozniej chyba okres dojrzewania
![]() przypomniala mi sie jeszcze jedna sytuacja z ostatnich kilku dni, jak poszlismy z narzeczonym do salonu tel komorkowej i tak rowniez mowili do nas na ty, a tam to juz chyba nie wypada;/ nie wiem, moze to ja jestem przewrazliwiona i tylko mnie to drazni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Polacy lubią przyswajać wszystko,co z "Zachodu"
![]() Więc mnie ,to akurat (już) nie dziwi . Bo są na świecie miejsca,gdzie kilkuletni brzdąc ,do osoby znacznie już posuniętej w latach zwraca się po imieniu / "na Ty" właśnie . I nikt z tego tytułu się nie obraża,ani nie robi krzywej miny. Ot,trzeba przejść nad tym do porządku dziennego,bo chcemy,czy nie-i tak się ten zwyczaj przyjmie.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zdarza mi sie to czasami w sklepach,gdzie obsluguja mlode dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Mi to nie przeszkadza, a nawet cieszy. Na codzień również mówię nawet do obcych osób per 'ty', no chyba, że to ktoś o wiele ode mnie starszy, wtedy wiadomo 'pan/pani'
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nawiasem mówiąc, mnie się właśnie we francuskim bardzo podoba to, że forma 'vous' (w znaczeniu pan/pani) nie narzuca takiego dystansu, jak jej ekwiwalenty w języku polskim. W czasach studenckich zdarzało mi się mieć wątpliwości, czy do obcej osoby mniej więcej w moim wieku mówić ty, czy mówić pan/pani (zwłaszcza gdy sytuacja była raczej oficjalna). Po francusku w takich sytuacjach używam 'vous' bez najmniejszego wahania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ja się nie "obrażam", gdy ktoś powie do mnie na "ty". Ale czuję się pozytywnie zaskoczona, gdy ktoś powie do mnie "pani"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak samo,jak w angielskim You-można tłumaczyć,jako pan/pani. Jednak nie jest to zupełnie to samo,co po polsku Pan/Pani . ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jezeli w taki sposob zwraca sie do mnie osoba starsza /znacznie starsza - w wieku mojej babci / to mnie to nie razi. Jezeli osoba plus minus w moim wieku takze nie - czy to na uczelni czy np. w autobusie 'czy moglabys sie przesunac? " "przepraszam, masz otwarta tobe" itp... Nie obrazam sie bo nie ma o co.
Wkurza mnie natomiast , gdy ktos w wieku posrednim w stosunku do tych przedstawionych wyzej zwraca sie do mnie w ten sposob jezeli sytuacja tego nie narzuca. W zeszle wakacje pan kolo 40 w salonie plusa zwrocil sie do mnie per 'ty' - pana nie znalam, on mnie tez nie, nawet z widzenia. Bylam ubrana elegancko, gdyz reprezentowalam tego dnia kancelarie, wiec zalatwialam sprawy profesjonalne a nie moje "widzimisie", przedstawilam sie podajac imie i nazwisko a takze firme. Lekko mnie zaskoczyl. Ale przyjelam konwencje i takze zwrocilam sie do niego per 'ty' - zatkalo go ![]() Nastepnego dnia juz zwrocil sie do mnie per "pani". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Vous to nie jest dokładnie "pan/panii. Ale uzywa się tej formy w tym własnie znaczeniu, tak samo jak dawniej w Polsce do osób starszych mówiło sie "Wy". Tak samo w niemieckim (w tym samym sensie) używa się "Sie" Sa to formy grzecznościowe i znaczą własnie "pan/pani".
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko chodzi mi o to,że jest właśnie różnica między "Wy" ,a "Pan/Pani" . To nie jest to samo . Teraz to raczej na wsiach się spotyka tylko określenie "Wy" -jako forma grzecznościowa. A jeśli w mieście gdzieś ktoś tak mowi-to mogę przyjąć,jako "naleciałość" z "Zachodu" . Na przykład w Hiszpanii oprócz formy "Ty" jest też powszechne zwracanie się w trzeciej osobie,jako forma grzecznościowa. Czyli właśnie na przykład ,zamiast "jak masz na imię?" -"jak ma na imię?" . A jak jest Lubo w Niemczech ? To też Zachód ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Kiedy mieszkalam w Polsce zawsze uwazalam, ze bezpieczniej powiedziec per pan/pani... Do mnie tez. Chyba, ze ktos ewidentnie byl w moim wieku, w sklepie jednak uwazam, ze do klienta powinno sie zawsze uzywac formy grzecznosciowej.
Teraz mieszkam w USA i z polskim nie mam kontaktu na co dzien, wiec wszyscy mi 'tykaja'. Moim zdaniem to slepe przyjecie formy 'ty' w polskich programach tv jest dosc niefortunne - w angielskim niby nie ma formy grzecznosciowej, ale to nie jest przeciez tak, ze do kazdego mowi sie tak samo. Zmienia sie nieco gramatyka, slownictwo i jednak ten szacunek da sie odczuc... Zdazylo mi sie kilka razy, ze poznalam Polakow, ktorzy tutaj sa od 30 lat (i mniej wiecej tyle samo starsi ode mnie) i ktorzy prosili, zebym zwracala sie do nich per 'ty'. Przez usta mi to nie przejdzie do starszej osoby... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
KWC
|
reaguje na "TY" bardzo alergicznie. Już nie raz awanturowałam się z jakimiś dziadami, bo zwrócili się do mnie jak do jakiegoś dziecka. A ja mam, do cholery, 25 lat i jestem magistrem!
Jak jakiś facet/ baba zwróci sie do mnie na TY to zawsze odpalam mu:" o, nie wiedziałam, że jesteśmy kolegami." Przeważmie robią wielkie oczy i przepraszają, ale zdażył się buc, który zaczął wrzeszczeć, że jestem bezczelną smarkulą i sam ma córkę w moim wieku. Jakby to mnie coś obchodziło... zero kultury |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Flofferek, ja się zdecydowanie przyłączam do ciebie! Nie znoszę tego i uważam za bezczelność. Też wyglądam młodo, ale jak się nie jest pewnym to lepiej powiedzieć "pani". Mówię tu przede wszystkim o sprzedawcach i kelnerach.
Kilka razy mi się już zdarzyło, że idę gdzieś z rodzicami coś zjeść (było to zarówno w takim lepszym barze jak i w eleganckiej restauracji) i słyszę: "Co państwo sobie życzą? A dla CIEBIE?" - łagodniejsza wersja. albo "Co państwu podać? Dla Pana? Dla Pani? A ty co chcesz?" - dosłowny cytat! Już nie mówię jaki był ciąg dalszy "eee nie bierz tego łososia! Bierz pangę!"
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja wyglądam staro i do mnie mówią najczęściej jednak na "pani"
![]() Wkurza mnie natomiast kiedy na "ty" mówi do mnie dzieciak. Mam takie dwie koleżanki na roku, które czasem na jakieś wpisy, czy luźniejsze zajęcia biorą dzieci (5 i 3 lata) i oba maluchy do wszystkich studentek/studentów mówią na "Ty", koleżanki wcale nie zwracają im uwagi. Irytuje mnie to okropnie, oczywiście nie irytują mnie dzieci, tylko ich matki, które chyba nie wiedzą, co to dobre wychowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też mnie denerwują takie sytuacje...Jak zwraca się do mnie w ten sposób kobieta w osiedlowym spożywczaku to mam ochotę odpowiedzieć jej tak samo. Chyba, że robię zakupy w sklepie z ciuchami, gdzie pracują ludzie w moim wieku, wtedy mi to nie przeszkadza. Najciekawiej zwraca się do mnie fryzjerka która ma salonik w bramie obok - raz na "ty", raz na "pani", w zależności od tego jak przychodzę ubrana. Gdy przyjdę w t-shirtcie i dżinsach to bierze mnie za gimnazjalistkę, a kiedy wchodzę do niej czasem po pracy i mam na sobie buty na obcasach, a w ręce trzymam torebkę to już jestem pani ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze w Polsce ta forma zanikła, to nie znaczy, że gdzie indziej także. Już pisałam. Tutaj forma "Sie" jest grzecznosciową formą stosowana w zdaniu jako "pan/pani". Nie zawsze mówi sie Frau/Herr. Czasami zastępuje się to słowem "Sie" w znaczeniu własnie Frau/Herr Fresa, haben Sie mich verstanden? Fresa, czy Pani mnie zrozumiała? edycja. Do mnie raczej nikt nie mówi "Ty", wiec nie mam się czym denerwować. ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubo ![]() Ale z tego,co pamiętam z niemieckiego -"Pani" to "Frau" ![]() Nie pytaj mnie,jak jest "Pan",bo ... nie pamiętam ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Do mnie nikt nie mówi per pani, bo jeszcze dziecko jestem
![]() Ja do osób mniej-więcej do 18,19 lat zwracam się na ty, a do starszych oczywiście per pan, pani ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Frau Fresa, haben Sie mich verstanden? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytaj mój poprzedni post to bedziesz wiedziała jak jest po niemiecku "Pan". Wybacz Freso, ale nie potrafie Ci tego przystępniej wytłumaczyć. Po prostu słowa "Sie" używa się w jezyku niemieckim w znaczeniu "Pani". edycja: Mogłabym nawet powiedzieć np Frau Doktor oder Frau Professor (taki lokalny zwyczaj ![]() ![]() Możesz do kogos zwrócić sie z takim pytaniem (bez Frau, tylko z samym imieniem), jesli juz troche go znasz, ale nadal stosujesz formę oficjalną "pan/pani"
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Kiedy ktoś do mnie "ty" mówi? Robię to samo w stosunku do tej osoby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Fresa, specjalnie dla Ciebie wyszukałam książkę z początków mojej nauki niemieckiego
![]() Oto cytaty z książki Tangram 1A ![]() ![]() Cytat:
Konnen Sie... ? (Może pani.... ?) Ale jeśli będę o tym opowiadać komuś, powiem : Frau Komputer kann.... (pani Komputer może...) Teraz jasne ? ![]() P.S W ramce z ciekawostkami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Rambo, no widzisz, ja nauczycielką to nie mogłabym być...Wytłumaczyc nie umiem
![]() A nawiązując do wypowiedzi Impersony, to powiem, ze ja np byłam w szoku, kiedy okazało się, że tutaj dzieci w przedszkolu mówią do pań po imieniu...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Niby jasne
![]() Podkreślam -niby. Bo dla mnie jest różnica między Sie i Frau . I to nie tylko dlatego,że z niemieckim miałam ostatnio styczność ho/ho i le lat temu ![]() Po prostu jest różnica między zwróceniem się do kogoś "Pani" a użyciem -zastępczo- formy grzecznościowej. Dziewczyny. Jak wolicie,żeby ktoś się Was zapytał : "Jak ma Pani na imię? "Jak ma na imię? Ja zdecydowanie skłaniam się ku drugiej opcji. "Pani" robi różnicę ![]() Cytat:
![]() O to mi cały czas chodziło,jak potocznie zwracają się do siebie ludzie na "Zachodzie" -a nie podręcznikowe regułki -bo one sobie,a życie sobie ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Umarłam Freso.
![]() Każdy tłumacz przetłumaczy "Sie" jako Pani czy Pan. I tak należy to rozumieć. Ale nie, nie musisz przyznac racji. ![]() ![]() Nie ludzie, tylko niektórzy ludzie: dzieci w przedszkolu. Poza tym formy grzecznościowe obowiązują. Frau, Herr, Sie... ![]() Potocznie ludzie też używaja regułek. Grzecznościowych. Czesto dodaja jeszcze tytuł naukowy na dodatek. Nawet jesli to tytuł męża ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Luba- po imieniu? Uuuu niefajnie, to uczy od małego, że nie ma dystansu, potem chyba trudniej nauczyć szacunku do nauczyciela. A w szkole już na "pan", "pani" ? Dziwny zwyczaj...
Mi się nie podoba ten nowy zwyczaj mówienia po imieniu ludziom. Np. moja siostra ma synów młodszych ode mnie 11 i 9 lat. Mówią do mnie po imieniu. Powoli uczę ich, że jednak jestem ciocią, bo jak miałam 12 lat, to mogli mi jeszcze "Elować", ale teraz jednak, kiedy sama mam dziecko, wolę yć traktowana jako dorosła ciocia, a nie jak koleżanka. Cypiska nauczyłam, że mój brat (12-to latek) jest "wujeczkiem Tomeczkiem", od początku go uczę, ze to wujek i już. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.