|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Co definiuje osobę? I inne filozoficzne rozważania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Feminatywy i inne zaimki neutralne pod względem płci - dyskusja.
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89159515]Ciekawa bylaby dyskusja. Moze samoświadomość?[/QUOTE] Malutkie dzieci i niektóre osoby niepełnosprawne jej nie mają. Ale uznajemy je za osoby, więc to nie może być to. No i co ze zwierzętami, które wydają się być samoświadome? Temat do dyskusji jest ciekawy, ale na wizażu brakuje takiego typowego działu (i zainteresowanych chyba też) dla rozważań filozoficznych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to jest w pewnym sensie związane z empatią - osoby to są stworzenia, względem których odczuwam empatię, a nie-osoby to takie stworzenia, względem których jej nie odczuwam. Z tym że to wszystko jest bardzo subiektywne i do tego często nieświadome. Oficjalnej obiektywnej odpowiedzi nie ma, no bo skąd. Prawda jest taka, że biologia nie do końca radzi sobie z odpowiedzią na pytanie, gdzie się kończy jeden gatunek a zaczyna drugi. I jak w ogóle taki gatunek zdefiniować. Więc napotyka ten sam problem na gruncie człowiek - inne zwierzęta. To trochę pytanie z serii "gdzie się kończy tutaj, a zaczyna tam". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#7 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Jasne, ale weź teraz przeczytaj jeszcze raz posty tych osób, które bardzo oburzyły się na nazywanie zwierząt "osobami", bo przecież to oczywiste, że nimi nie są i być nie mogą. A gdy się człowiek nad tym chwilę zastanowi, to nagle ta oczywistość znika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. Taka Kaja Godek. Mam dwa jamniki, jeden jest mądry, a drugi głupi, nie ogarnia niczego. I taka Kaja Plodek jest poniżej tego mojego głupszego psa. A między mądrzejszym i Kaja Godek jest przepaść intelektualna.... Na korzyść psa. Przynajmniej wie, że we własne "gniazdo" się nie sra, a Kaja Godek tego nie wie. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka Edytowane przez tinkerver2 Czas edycji: 2022-03-24 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
mad lad
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Można założyć wątek i zobaczyć, jak się przyjmie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Nie widzę w tym problemu, język jest również czymś arbitralnym i wymyślonym przez ludzi :P zasadniczo całe ludzie poznanie opiera sie na arbitralnosci i "nadawaniu" czemuś istnienia/ znaczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Co definiuje osobę? I inne filozoficzne rozważania.
Cytat:
Przeciwstawne kciuki (choć dzielimy to z innymi naczelnymi), umiejetność chodzenia wyprostowanym przez dłuższy czas, umiejetność mowy i abstrakcyjnego myślenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo co, jak ktoś jest starszy i chodzi skulony, to już nie jest osobą? Jak jest niemową, to już jie jest osobą? Itd. Dlatego to takie trudne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przecież nie chodzi o to, że ktoś nie chodzi wyprostowany, bo jest stary, tylko że w ogóle ludzie mają taką umiejętność jako gatunek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Mamy własny wątek!
![]() Cytat:
Ale my rozmawiamy o osobnikach, nie o gatunku. To trochę jakby mówić, że dziecko dwóch dentystów jest dentystą—bo posiada wspólne DNA z osobami, które są dentystami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze zdanie z definicji słownikowej zawartej w linku może wykluczyć osoby niepełnosprawne intelektualnie, jeżeli uznamy że nie są w stanie ponosić odpowiedzialności za swoje wybory.
Dalsza część rozważań zaś, moim zdaniem, nie musi wykluczać zwierząt. Zależy jak zinterpretujemy określenie "rozumne" bo w działaniu zwierząt (nie wiem czy wszystkich) też jest celowość i też podejmują decyzje. Z trzeciej strony - w filozofii chyba bierze się pod uwagę tylko człowieka w tych rozważaniach?
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż u mnie podmieniłabym słowo empatia na hmm... przeczucie że jest możliwa potencjalna interakcja i gdzie ta druga strona potencjalnie jest w stanie do odczuwać wobec tego jakieś emocje? Bo można empatyzować z wycinanymi drzewami które sobie dążą do rośnięcia w górę ale nie są dla mnie jak osoby, mogę dbać o storczyka i cieszyć się z tego ale wiem że on nie odczuwa żadnych emocji i czysta woda skądkolwiek mogłoby dla tego stworzenia pojawiać. Dla mnie bliżej te filozofowanie jest bardziej podobne nie do aborcji i samoświadomości, ale do śmierci mózgu i eutanazji. Nie komu możemy nadać status osoby, ale w jakich sytuacjach go instynktownie odbieramy komuś. Jeśli ktoś traci możliwość obserwacji bodźców i jakkolwiek reagowania na nie (choćby myślami). Żywej roślinie odcinamy gałęzie, odcinanie kończyn stworzeniu które odczuwa ból budzi sprzeciw nawet jeśli to owad. P.S. Swoją drogą czasem małe dzieci przejawiają zachowania dręczenia zwierząt jak wyrywanie skrzydełek i nie rozumieją czemu to złe a dorośli się czepiają, ale potem same odczuwają że to złe nawet gdy na 100% nikt nigdy by ich nie ocenił i nie przyłapał. Może moment w którym małe zwierzę homo sapiens zyskuje "człowieczeństwo" łączy się z momentem kiedy zaczyna instynktownie postrzegać inne stworzenia w kategoriach "osoby" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze nie wiem, co o tym podejściu myślę, potrzebuję to pomielić w mózgu, ale dzięki za tę sugestię. Ale bardzo ładnie się to zazębia z moim podejściem, że właśnie osoba, która odbiera innym człowieczeństwo, sama się swojego pozbawia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Wydaje się, że w świetle tej dyskusji (zatem nie licząc różnic morfologii oraz zaawansowania rozwoju mózgu i jego funkcji uspawniających przetrwanie, etc), jedyną cechą która realnie odróżnia każdego człowieka od każdego zwierzęcia jest to, że rozważanie na temat tych cech dotyczą porównywania własnego gatunku do gatunku, którego się nie jest przedstawicielem. Czyli to, co ludzi różni od zwierząt jest to, że porównują samych siebie do czegoś innego. I już nie chodzi mi nawet o to, że "my, ludzie" to zbiór jakichś konkretnych cech (w tym samoświadomość, zdolność do empatii, czy inne typowo ludzkie) ale po prostu to, że albo należymy do tego zbioru, z którego go oceniamy, albo do tego zbioru nie należymy.
Takie tam moje oszopeny. Edytowane przez puchaty71 Czas edycji: 2022-04-21 o 07:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z tym, że ona nie jest głupia, a zdemoralizowana i szczwana. I nic nie robi za darmo. Od zwierząt ludzi różni tylko wielkość mózgownicy i sposób jej zagospodarowania. A i tak jednym z nas bliżej do małp, innym dalej. Mentalnie, oczywiście. To oburzenie na nazywanie zwierząt osobami ma swoje źródła przede wszystim w religii/religiach > a to produkt typowo ludzki. Czyli w odpowiednim kodowaniu myślenia. Można się z tego wyzwolić indywidualnie, trudniej stadnie. Ale też się da. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-21 o 09:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie bycie osobą nie ma nic do bycia człowiekiem czy zwierzęciem. Dla mnie osobą jest bardziej pająk na mojej ścianie, który sobie siedzi i łapie muchy, niż taka Kaja Godek. Gdybym mogła, to bym Kaję Godek zarąbała miotłą. Pająka mi zwyczajnie szkoda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem, czy chodzi tutaj o jakąś konkretną cechę, czy zespół cech pozwalających zakwalifikować danego osobnika do własnego gatunku czyli uznać, że dany osobnik ma jakieś specyficzne cechy, które mam również ja, a jeśli tych wspólnych cech nie ma, to znaczy, że osobnik jest "obcy". Takie rozróżnienie jednak się odbywa. U ludzi również. Skutkuje ono najpewniej właśnie tym, że z automatu nadajemy innym ludziom wyjątkowy status, status bycia "osobą". Reasumując, wydaje mi się, że w procesie nadawania statusu "osoby" mniej ważne jest to, jakie cechy decydują o rozróżnieniu kto osobą jest, a kto nie jest ale to, czy inni będą uważali, że również mają te cechy. Są one (te cechy) jednak na tyle uniwersalne, że w zasadzie mało jest pomyłek i nie ma kłopotu z tym rozróżnieniem. Tutaj chciałbym (i zachęcam innych przedstawicieli gatunku ludzi), wypowiedzieć się, co ja biorę pod uwagę, gdy oceniam czy ktoś inny należy do mojego gatunku. Masę rzeczy dzieje się z automatu i nie jestem ich świadomy. Pewnie głównie chodzić będzie tutaj o wygląd. Natomiast widząc innego człowieka nie mam wątpliwości, że w taki sam sposób czuje on swoje zmysły, w taki sam sposób czuje swoje emocje jak ja. Nie chodzi mi o to, co on czuje, tylko jakim "mechanizmem" czuje. I chociaż nie mam pojęcia, czy to co wyżej napisałem to jest prawda, bo przecież nigdy "nie wejdę" w nikogo innego, to jednak nie mam wątpliwości.
Takie tam moje oszopeny. Edytowane przez puchaty71 Czas edycji: 2022-04-22 o 07:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Takie tam moje oszopeny. Edytowane przez puchaty71 Czas edycji: 2022-04-22 o 10:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.