|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pytania początkującej dekupażystki
Hej, jestem tu nowa i dopiero zaczynam swoją przygodę z decoupage. I to właśnie dzięki temu forum zdecydowałam się zakupić potrzebne akcesoria w internecie. Przekopałam wszystkie wątki i już wiem na czym to wszystko polega, ale mam jeszcze 2 pytanka do znawczyń tematu:
1. Nie wiem kiedy mam cieniować. Czy to się robi jak nałoży się już tą warstwę farby i kraka (tzn. czy cieniuje się trzecią, ostatnią wartswę farby, która ma popękać), czy dopiero po tym, jak wszystko popęka? 2. Czy motyw z serwetki można nakleić na spękaną powierzchnię? Jeśli tak, to czy nie będzie żadnych nierówności itp.? Mam nadzieję, że coś mi poradzicie, bo mam ładny kawałek drewna do ozdobienia i nie chcę tego zepsuć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytania początkującej dekupażystki
Witam!
1. Ja jeżeli cieniuję to robię to tak: gdy przedmiot jest już pomalowany a motyw przyklejony, pokrywam motyw klejem, czekam aż przeschnie i wtedy robię cieniowania. Na to ewentualnie krak dwuskładnikowy. Piszesz "czy cieniuje się trzecią, ostatnią wartswę farby, która ma popękać" - jaki krak masz na myśli? Jest kilka rodzajów. 2. Pewnie dałoby radę, ale nie spotkałam się jeszcze z taką kolejnością przyklejania. Jeśli to ma być Twój pierwszy raz, to radzę najpierw potrenować np. na podkładkach korkowych czy doniczkach.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dzięki piękne za odpowiedź
![]() Co do trenowania, to faktycznie może najpierw poćwiczę na mniejszych powierzchniach, żeby się wprawić. Dzięki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Skoro to krak jednoskładnikowy, to motyw naklejasz na kraka. Myślałam, że pytałaś w poprzednim poście o dwuskładnikowy
![]() PS Country to krak jednoskładnikowy Stamperii.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki, ale przez to wszystko namieszało mi się już w głowie. Wybacz, bo może zamęczam cię tymi pytaniami, ale czy mogłabyś mi to jeszcze raz krok po kroku rozpisać w jakiej kolejności i co mam robić, bo nie za bardzo zrozumiałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o krak jednoskładnikowy, to robisz to tak:
1. kładziesz 1. kolor farby, czekasz aż wyschnie, 2. kładziesz kraka, czekasz aż wyschnie, 3. kładziesz 2. kolor farby, czekasz aż wyschnie, 4. przyklejasz motyw z serwetki.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
1. Jak używasz kracka jednoskładnikowego to możesz cieniować na 2 sposoby:
1 to taki że malujesz pierwszą warstwę, potem nakładasz kracka, a potem malujesz wszystko bez cieniowania, naklejasz serwetkę na spękaną powierzchnię (I tu masz odpowiedź na drugie pytanie, oczywiście że możesz i wygląda to całkiem dobrze - w każdym bądź razie serwetka sie nie potarga) i dopiero cieniujesz mocno rozcieńczoną farbą aby nie zamalować spękań. 2 sposób to taki że : kladziesz pierwszą warstwę, potem nakładasz kracka, potem do farby do każdej farby którą malujesz już ostatnią warstwę tj.3 , dodajesz medium do spowalniania schnięcia farb akrylowych i robisz cienieowania. Jak wyschnie (to dłuższym czasie oczywiście) to pojawią się spękania i naklejasz serwetkę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Aha no właśnie nioe możesz cieniować bez spowalniacza (w przypadku drugiego) bo na Karcka jednoskładnikowego nakłada się zazwychaj tylko jedną warstwę bo nie ma czasu na poprawianie (bo zaczyna pękać) jakbyś zaczęła cieniować jak już zaczyna pękać to by spękania nie wyszły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny, już teraz wszystko rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Może to wina serwetki, jej jakości? Klej powinien być w porządku (nigdy go nie używałam, ale z opisu wynika, że powinien być ok). Jak bardzo te kolory się pozmieniały?
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Są dużo ciemniejsze. Tak jakbyś serwetkę zmoczyła w wodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ja zazwyczaj przyklejam serwetki klejąc klejem na niej a nie pod nią. prawdopodobnie nie poczekalas az wszystko dobrze wyschnie. ja po naklejeniu motywow zazwyczaj odkladam prace na pol dnia a nawet na jeden dzien zeby sie wszystko dobrze przykleilo i wyschlo, czasem po kilku godzinach widac ze jeszcze gdzies cos odtaje to poprawiam. serwetki zmieniaja kolor zazwyczaj w trakcie lakierowania
kleju nie znam, niby piszą że do papieru |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Może faktycznie nie poczekałam aż wszystko wyschnie. Nakleiłam motyw, a zaraz potem pomalowałam go klejem z wierzchu. Nie wiem, będę jeszcze próbować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno pytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tak!
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
![]()
Hej!
Mam do zrobienia kilka rzeczy i nie bardzo wiem jakim lakierem je polakierować i utrwalić. Podpowiedzcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To zależy czego użyjesz do ozdobienia. Np. na kraki dwuskładnikowe nakłada się lakier poliuteranowy. Mi się zdarzyło kilka razy położyć akrylowy i nic się nie stało, ale to chyba jakiś wyjątek potwierdzający regułę
![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
ja lakieruje tylko akrylowym na krack dwuskladnikowy i nic sie nie dzieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.