Czemu sterylizacja jest nielegalna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-04, 18:57   #1
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Czemu sterylizacja jest nielegalna?

No właśnie, takie mnie pytanie naszło. Właściwie czemu sterylizacja (podwiązanie jajowodów, przecięcie) jest nielegalna? Przecież nie ingeruję w drugi organizm, a jedynie w swój. Myślę, że każdy powinien mieć prawo decydowania o własnym ciele, o własnym rozrodzie. Dlaczego więc nie mam prawa w normalnych, bezpiecznych warunkach pozbawić się płodności? Dlaczego chcąc się "ubezpłodnić" muszę wywalić kupę kasy i wyjeżdżać za granicę, albo narażać się na różne powikłania u niepewnych "fachowców"?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:21   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?

nie wiem. dla mnie to głupota do kwadratu. ale nic nie poradzisz na ludzi mnożących się na potęgę. koszt spirali to 30 zł na 5-6 lat a założenie na nfz a ludzie dalej wolą rok po roku dzieci robić.
ja nie mam zamiaru w wieku 40 lat truć się hormonami albo ryzykować z prezerwatywami i jeżeli do tego czasu nadal będę z obecnym partnerem i dorobimy się szczęśliwie dzieci, to uzgodniliśmy że on się ciachnie i będzie z głowy.
jak zdanie zmieni - będę wielce nieszczęśliwa. no ale nie zmuszę go
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:21   #3
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No właśnie, takie mnie pytanie naszło. Właściwie czemu sterylizacja (podwiązanie jajowodów, przecięcie) jest nielegalna? Przecież nie ingeruję w drugi organizm, a jedynie w swój. Myślę, że każdy powinien mieć prawo decydowania o własnym ciele, o własnym rozrodzie. Dlaczego więc nie mam prawa w normalnych, bezpiecznych warunkach pozbawić się płodności? Dlaczego chcąc się "ubezpłodnić" muszę wywalić kupę kasy i wyjeżdżać za granicę, albo narażać się na różne powikłania u niepewnych "fachowców"?
A dlaczego zabroniona jest eutanazja, skoro też ingeruję tylko w swój organizm? I nie mam prawa w normalnych, bezpiecznych i godnych warunkach zakończyć życia, jeśli np. będę ciężko i nieuleczalnie chora?

Odpowiedź wspólna - bo nasz kraj jeszcze do pewnych rzeczy nie dojrzał. I jestem pewna, że tak samo, jak są to sprawy legalne w krajach zachodnich, tak kiedyś będą i u nas. Pewnie jak się zmieni klasa polityczna, bo ci obecni są albo zbyt prawicowi, albo zbyt zachowawczy, by wsadzić kij w mrowisko i zacząć rzeczową debatę na te tematy.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:23   #4
pannaatopowa
Zakorzenienie

Wiesz, że mnie to też zastanawia? Jestem chora. Choroba nie zagraża mojemu życiu, powikłania mi nie grożą (chyba że od leków), ale choroba jest uciążliwa, męcząca i często obrzydliwa. Jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo przekazania genów córce (szczególnie, że narzeczony prawdopodobnie także posiada ten gen). Do tego lęk przed ciążą jest tak silny, że mnie paraliżuje od dziecka. Powinnam mieć możliwość sterylizacji na życzenie. Nie mówię tutaj nawet o operacji finansowaną przez NFZ, przecież to nie ratuje mi życia i zdrowia. Chcę za to zapłacić, ale słyszałam że lekarze się tego nie podejmują, więc nie poruszam tego tematu.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:31   #5
Frezja__
Zakorzenienie

Również nie wiem, ale liczę że coś się zmieni w tej kwestii. Szczerze powiedziawszy to jakoś nigdy nie słyszałam, żeby jakieś protesty/manifesty były jak w przypadku np aborcji czy innych. Ten temat jakiś taki martwy mi się wydaje ^^
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:32   #6
Blond_Witch
Raczkowanie

GG do Blond_Witch

Bo żyjemy w Polsce, w kraju kleru i zacofania Tutaj nawet nie masz prawa zdecydować czy się chcesz rozmnażać czy nie.
Blond_Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:35   #7
Micraell
Zakorzenienie

Powiem, Wam, że mnie zaciekawiłyście tą legalnością podwiązania jajowodów.
Mojej mamie lekarz chciał podwiązać jajowody już przy drugim porodzie, mama się zgodziła dopiero przy trzecim. Powiedział jej, że trzecia ciąża będzie dużym ryzykiem. O czwartej nawet nie było mowy (trzy porody przez cesarskie cięcie). W takim razie są jakieś przepisy, które zezwalają na to podwiązanie w określonych przypadkach zagrożenia życia i zdrowia, czy nawet wtedy jest to nielegalne?

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 19:40   #8
201604181004
Konto usunięte

micrael - lekarze boją się tego robić, nie pamiętasz? upośledzona matka która przy bodajże siódmym dziecku (z resztą poprzednie chcieli je zabrać), została wysterylizowana bo już teraz ledwo przeżyła a potem z pewnością byłoby jeszcze gorzej to katoliccy obrońcy i pół wsi zrobiło dym i narobiło mega smrodu. po co lekarzom takie problemy na głowie?

Oszukana i wykorzystana". Wysterylizowana kobieta wygrywa przed sądem
Półtora roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata, za wysterylizowanie kobiety bez jej wiedzy i zgody. Do zdarzenia doszło 4 lata temu w szpitalu w Szamotułach. Okaleczona pacjentka to Wioletta Szwak matka małej Róży, którą sąd odebrał rodzicom tuż po porodzie z powodu biedy w rodzinnym domu. Na szczęście dziecko szybko wróciło do bliskich. Materiał "Blisko ludzi" TTV. zwiń

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...3ebd&_ticrsn=3

dość głośna afera, szukaj pod: wysterylizowana matka Róży. Kobieta podpisała przed cesarką zgodę na zabieg, a lekarze ratowali jej życie usuwając co usunęli. i widzisz jak na tym wyszli. Kobieta podejrzewam z jej wypowiedzi, sposobu życia i usposobienia, sama z siebie nie poleciałaby do telewizji i prokuratury - ale znaleźli się "bliscy" którzy jej pomogli

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

i ten fejspalm ojca...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...ej_zgody_.html

był nawet na ten temat głośny wątek wizażowy
Stary 2014-12-04, 19:44   #9
Frezja__
Zakorzenienie

Micraell żona kuzyna już po którejś ciąży miała podwiązanie, wszystkie zakończył się ciesarką. Kolejna ciąża to już byłby spory problem. Miała robione na NFZ więc legalnie.
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:44   #10
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Również myślałam o spirali, ale u ilu ginekologów nie byłam (a odwiedziłam wielu) to słyszałam, że "za młoda jestem" albo "nieródkom nie zakładają". I uważam za wielką niesprawiedliwość, że in-vitro jest refundowane, ale już podwiązanie nie.
Stary 2014-12-04, 19:47   #11
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Micraell żona kuzyna już po którejś ciąży miała podwiązanie, wszystkie zakończył się ciesarką. Kolejna ciąża to już byłby spory problem. Miała robione na NFZ więc legalnie.
No i jakby chciała to by wysłała takiego lekarza do pierdla bo jak widać w polsce jak się uprzesz to się da...

Cytat:
Napisane przez tinkerbell
Również myślałam o spirali, ale u ilu ginekologów nie byłam (a odwiedziłam wielu) to słyszałam, że "za młoda jestem" albo "nieródkom nie zakładają". I uważam za wielką niesprawiedliwość, że in-vitro jest refundowane, ale już podwiązanie nie.
No ja jestem fanką spirali, której nie mam, ale pogodziłam się z faktem że mi jej nigdy nie założą prawdopodobnie. Lekarze jedni mówili że nieródkom nie zakładają, inni że u mnie widzą wskazania do cesarki i raczej by się nie porywali przy zrostach i przesunięciu jakie mam na spiralę... Więc mam spiralowyboldoopy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 20:00   #12
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
Powiem, Wam, że mnie zaciekawiłyście tą legalnością podwiązania jajowodów.
Mojej mamie lekarz chciał podwiązać jajowody już przy drugim porodzie, mama się zgodziła dopiero przy trzecim. Powiedział jej, że trzecia ciąża będzie dużym ryzykiem. O czwartej nawet nie było mowy (trzy porody przez cesarskie cięcie). W takim razie są jakieś przepisy, które zezwalają na to podwiązanie w określonych przypadkach zagrożenia życia i zdrowia, czy nawet wtedy jest to nielegalne?
Myślę, że to jak z aborcją - niby nielegalne, ale w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia można to zrobić. Niewątpliwie u Twojej mamy sytuacja była właśnie taka. Ale niestety nam, które nie chcemy mieć dzieci bo tak nie wolno się zdecydować na jedną z najpewniejszych metod antykoncepcji.
Stary 2014-12-04, 20:04   #13
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Ja w wieku lat jakoś 23 byłam u babki, która zaproponowała mi założenie spirali na 3 lata Myślałam, że to normalne, a teraz widzę, że trafiłam na super lekarkę.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 20:05   #14
201604181004
Konto usunięte

lisabeth jaką masz spiralę?
Stary 2014-12-04, 20:06   #15
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Powodem jest ten przepis z kodeksu karnego:
Art.156§ 1. „Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,
2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub długotrwałej, choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej, całkowitej lub znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego, istotnego zeszpecenia lub zniekształcenia ciała,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.”

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 20:08   #16
pannaatopowa
Zakorzenienie

bo to tak jest: masz się rozmnażać. Jak wpadniesz to super - za 20 lat będzie kto pracować. Ale dlaczego nie mogę decydować o swoim ciele. Rozumiem jakby jedna nerka się by znudziła, ale podwiązanie nie stwarza zagrożenia dla życia nie?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 20:10   #17
201604181004
Konto usunięte

" Rozumiem jakby jedna nerka się by znudziła, ale podwiązanie nie stwarza zagrożenia dla życia nie?"

xD usmialam sie xD
Stary 2014-12-04, 20:12   #18
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Jest nielegalna, ponieważ wiele rzeczy, które powinny być legalne, jest nielegalnych Dlaczego by więc nie sterylizacja?

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 20:25   #19
LuckyJane
Rozeznanie

Sterylizacja jest legalna w Polsce, a już na pewno ze względów medycznych jak u pannaatopowa.

drabineczka, jeśli lekarz ma na piśmie zgodę pacjenta, to nic mu absolutnie nie grozi, bo pacjent nie ma się czym podeprzeć w sądzie. Przepisy jasno określają, że nie można bez zgody pacjenta.

http://wyborcza.pl/1,76842,6981552,S...abroniona.html
http://www.medplaneta.pl/bez-tabu/st...est-zabroniona
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 20:30   #20
201604181004
Konto usunięte

luckyjane w przytoczonym przykładzie matki Róży kobieta wyraziła zgodę przed zabiegiem cesarskiego cięcia (bodajże) na wszelkie zabiegi ratujące życie a lekarze mimo to zostali skazani.
Stary 2014-12-04, 20:36   #21
xMadnessx
Raczkowanie

Ja jestem za legalizacją sterylizacji, ale w wieku min. 30 lat i przy braku możliwości późniejszego in-vitro (adopcja wchodziłaby w grę, na to i tak jest mało chętnych) jakby komuś się jednak "odwidziało".
Ciekawe ile byłoby odważnych.
Plusem legalizacji jest, że mniej byłoby aborcji i różnych dramatów

Jeżeli wiesz wszystko, to znaczy, że zostałeś źle poinformowany
- przysłowie chińskie

Edytowane przez xMadnessx
Czas edycji: 2014-12-04 o 20:37
xMadnessx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 20:39   #22
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LuckyJane Pokaż wiadomość
Sterylizacja jest legalna w Polsce, a już na pewno ze względów medycznych jak u pannaatopowa.

drabineczka, jeśli lekarz ma na piśmie zgodę pacjenta, to nic mu absolutnie nie grozi, bo pacjent nie ma się czym podeprzeć w sądzie. Przepisy jasno określają, że nie można bez zgody pacjenta.

http://wyborcza.pl/1,76842,6981552,S...abroniona.html
http://www.medplaneta.pl/bez-tabu/st...est-zabroniona
Tylko, że lekarze się boją, że będą jakieś problemy, więc unikają takiej sytuacji. Poza tym jednak dużo u nas katolików...Formalnie zabieg za zgodą nie jest zabroniony, karane jest pozbawianie płodności jako uszczerbek na zdrowiu...NFZ też by pewnie nie chciał płacić za takie zabiegi
Stary 2014-12-04, 20:46   #23
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Też uważam, że każdy powinien mieć prawo do takiej ingerencji we własny organizm. Zwłaszcza, że jakoś operacje plastyczne robić sobie można. I to na życzenie, wiele razy w życiu.

Niestety, mam wrażenie, że nadal często pokutuje przekonanie, że płodność to dar, z którego zrezygnować nie można, a wręcz wypada z niego skorzystać.

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Rozumiem jakby jedna nerka się by znudziła, ale podwiązanie nie stwarza zagrożenia dla życia nie?
Dobre
Nie, z tego, co wiem to podwiązanie jajowodów nie jest zagrożeniem dla życia.
Stary 2014-12-04, 20:52   #24
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
luckyjane w przytoczonym przykładzie matki Róży kobieta wyraziła zgodę przed zabiegiem cesarskiego cięcia (bodajże) na wszelkie zabiegi ratujące życie a lekarze mimo to zostali skazani.
Na podstawie tego, co pisały media - tam nie było zabiegu ratującego życie, lekarz dokonujący cesarki uznał, że w NASTĘPNEJ ciąży macica by pękła, dlatego ją usunął. Tak nam to tłumaczył lekarz na zajęciach, gdy rozmawialiśmy właśnie na temat zgody pacjenta na rozszerzenie zabiegu. Gdyby macica pękła w trakcie zabiegu, lekarzom by włos z głowy nie spadł, bo istotnie ratowaliby życie, ale uprzedzanie wypadków w taki sposób, jak zrobili to tamci lekarze było ryzykowne z prawnego punktu widzenia i dlatego przegrali - mimo że zdaniem środowiska postąpili prawidłowo, bo pacjentka nie wykazywała zainteresowania antykoncepcją i zapewne szybko byłaby w ciąży ponownie.

LuckyJane, weź pod uwagę, że zręczny adwokat może próbować wykazać, że np. kobietę do sterylizacji zmusił partner i jej zgoda nie była dobrowolna/miała zaburzenia psychiczne, które pchnęły ją do takiej decyzji, czyli też nie była świadoma do końca. A lekarze nie mają ochoty być ciągani po sądach, bo to zawsze fatalnie rzutuje na ich opinię - nawet gdy finalnie zostaną oczyszczeni z zarzutów, a akurat w przypadku ginekologów ta powiedzmy renoma jest podstawą, żeby mieć pacjentki. Dopóki nie będzie jakiegoś konkretnego, prawnego rozwiązania (np. niezbędna konsultacja nie wiem, z psychologiem) to lekarze nie będą chcieli dokonywać sterylizacji.

Edytowane przez 201605300922
Czas edycji: 2014-12-04 o 20:56
Stary 2014-12-04, 20:55   #25
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Na podstawie tego, co pisały media - tam nie było zabiegu ratującego życie, lekarz dokonujący cesarki uznał, że w NASTĘPNEJ ciąży macica by pękła, dlatego ją usunął. Tak nam to tłumaczył lekarz na zajęciach, gdy rozmawialiśmy właśnie na temat zgody pacjenta na rozszerzenie zabiegu. Gdyby macica pękła w trakcie zabiegu, lekarzom by włos z głowy nie spadł, bo istotnie ratowaliby życie, ale uprzedzanie wypadków w taki sposób, jak zrobili to tamci lekarze było ryzykowne z prawnego punktu widzenia i dlatego przegrali - mimo że zdaniem środowiska postąpili prawidłowo, bo pacjentka nie wykazywała zainteresowania antykoncepcją i zapewne szybko byłaby w ciąży ponownie.
To mamy sprzeczne informacje bo do mnie dotarły słuchy że kobieta dostała krwotoku z powodu wielokrotnie zszywanych i rozcinanych powłok brzusznych
Stary 2014-12-04, 20:56   #26
LuckyJane
Rozeznanie

Poczytałam trochę o tej sprawie.
Udowodniono w sądzie, że lekarka kierowała się czym innym, zabieg przecięcia jajowodów, który wykonała oskarżona nie był konieczny do ratowania życia pacjentki.

Jeśli to prawda i lekarka wysterylizowała kobietę, bo stwierdziła, ze jest biedna i nie powinna mieć więcej dzieci, a tak udowodniono w sądzie, to uważam, że sprawiedliwości stało się zadość.
Stary 2014-12-04, 20:57   #27
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
To mamy sprzeczne informacje bo do mnie dotarły słuchy że kobieta dostała krwotoku z powodu wielokrotnie zszywanych i rozcinanych powłok brzusznych
No to nie wiem Nam to tak ten chirurg tłumaczył, ja też tak właśnie czytałam bodaj w Wyborczej, że ryzyko było przy następnej ciąży, a nie w trakcie zabiegu, dlatego lekarzy oskarżano o eugenikę i cholera wie co jeszcze...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 21:00   #28
LuckyJane
Rozeznanie

http://wyborcza.pl/1,75478,16926723,...__lekarka.html

Cytat:
Sąd drugiej instancji powtórzył w czwartek, że sterylizacja - wbrew temu, co twierdziła oskarżona lekarka - nie ratowała życia pacjentki podczas zabiegu cesarskiego cięcia. Według Barbary K. przecięcie jajowodów było konieczne, by zatamować krwotok. Biegli uznali jednak tę wersję za nieprawdopodobną. Ich zdaniem sterylizacja nie była uzasadniona przebiegiem operacji, a przecięcie jajowodów nie mogło służyć tamowaniu krwotoku. Wręcz przeciwnie - zwiększałoby krwawienie. I z tego powodu sąd nazwał w czwartek wyjaśnienia oskarżonej absurdalnymi.
Stary 2014-12-04, 21:07   #29
Kansjella
Raczkowanie

Powod dla ktorego jest to nie legalne jest bardzo prozaiczny. Kasa. Rzad tegi nie zalegalizuje tak samo jak aborcji, bo zalezy mu zeby bylo jak najwiecej obywateli, ktorzy beda pracowac i placic podatki. Legalizujac sterylizacje przyczynil by sie do mniejszej liczby obywateli, czyli mniejsze wplywy z podatkow.
Kansjella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 21:09   #30
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
No to nie wiem Nam to tak ten chirurg tłumaczył, ja też tak właśnie czytałam bodaj w Wyborczej, że ryzyko było przy następnej ciąży, a nie w trakcie zabiegu, dlatego lekarzy oskarżano o eugenikę i cholera wie co jeszcze...
to nie wiem, może po prostu docierały sprzeczne informacje do mediów. ale na tej opinii się opierałam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości