![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czemu sterylizacja jest nielegalna?
No właśnie, takie mnie pytanie naszło. Właściwie czemu sterylizacja (podwiązanie jajowodów, przecięcie) jest nielegalna? Przecież nie ingeruję w drugi organizm, a jedynie w swój. Myślę, że każdy powinien mieć prawo decydowania o własnym ciele, o własnym rozrodzie. Dlaczego więc nie mam prawa w normalnych, bezpiecznych warunkach pozbawić się płodności? Dlaczego chcąc się "ubezpłodnić" muszę wywalić kupę kasy i wyjeżdżać za granicę, albo narażać się na różne powikłania u niepewnych "fachowców"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?
nie wiem. dla mnie to głupota do kwadratu. ale nic nie poradzisz na ludzi mnożących się na potęgę. koszt spirali to 30 zł na 5-6 lat a założenie na nfz a ludzie dalej wolą rok po roku dzieci robić.
ja nie mam zamiaru w wieku 40 lat truć się hormonami albo ryzykować z prezerwatywami i jeżeli do tego czasu nadal będę z obecnym partnerem i dorobimy się szczęśliwie dzieci, to uzgodniliśmy że on się ciachnie i będzie z głowy. jak zdanie zmieni - będę wielce nieszczęśliwa. no ale nie zmuszę go ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Odpowiedź wspólna - bo nasz kraj jeszcze do pewnych rzeczy nie dojrzał. I jestem pewna, że tak samo, jak są to sprawy legalne w krajach zachodnich, tak kiedyś będą i u nas. Pewnie jak się zmieni klasa polityczna, bo ci obecni są albo zbyt prawicowi, albo zbyt zachowawczy, by wsadzić kij w mrowisko i zacząć rzeczową debatę na te tematy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, że mnie to też zastanawia? Jestem chora. Choroba nie zagraża mojemu życiu, powikłania mi nie grożą (chyba że od leków), ale choroba jest uciążliwa, męcząca i często obrzydliwa. Jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo przekazania genów córce (szczególnie, że narzeczony prawdopodobnie także posiada ten gen). Do tego lęk przed ciążą jest tak silny, że mnie paraliżuje od dziecka. Powinnam mieć możliwość sterylizacji na życzenie. Nie mówię tutaj nawet o operacji finansowaną przez NFZ, przecież to nie ratuje mi życia i zdrowia. Chcę za to zapłacić, ale słyszałam że lekarze się tego nie podejmują, więc nie poruszam tego tematu.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Również nie wiem, ale liczę że coś się zmieni w tej kwestii. Szczerze powiedziawszy to jakoś nigdy nie słyszałam, żeby jakieś protesty/manifesty były jak w przypadku np aborcji czy innych. Ten temat jakiś taki martwy mi się wydaje ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Bo żyjemy w Polsce, w kraju kleru i zacofania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Powiem, Wam, że mnie zaciekawiłyście tą legalnością podwiązania jajowodów.
Mojej mamie lekarz chciał podwiązać jajowody już przy drugim porodzie, mama się zgodziła dopiero przy trzecim. Powiedział jej, że trzecia ciąża będzie dużym ryzykiem. O czwartej nawet nie było mowy (trzy porody przez cesarskie cięcie). W takim razie są jakieś przepisy, które zezwalają na to podwiązanie w określonych przypadkach zagrożenia życia i zdrowia, czy nawet wtedy jest to nielegalne?
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
micrael - lekarze boją się tego robić, nie pamiętasz? upośledzona matka która przy bodajże siódmym dziecku (z resztą poprzednie chcieli je zabrać), została wysterylizowana bo już teraz ledwo przeżyła a potem z pewnością byłoby jeszcze gorzej to katoliccy obrońcy i pół wsi zrobiło dym i narobiło mega smrodu. po co lekarzom takie problemy na głowie?
Oszukana i wykorzystana". Wysterylizowana kobieta wygrywa przed sądem Półtora roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata, za wysterylizowanie kobiety bez jej wiedzy i zgody. Do zdarzenia doszło 4 lata temu w szpitalu w Szamotułach. Okaleczona pacjentka to Wioletta Szwak matka małej Róży, którą sąd odebrał rodzicom tuż po porodzie z powodu biedy w rodzinnym domu. Na szczęście dziecko szybko wróciło do bliskich. Materiał "Blisko ludzi" TTV. zwiń http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...3ebd&_ticrsn=3 dość głośna afera, szukaj pod: wysterylizowana matka Róży. Kobieta podpisała przed cesarką zgodę na zabieg, a lekarze ratowali jej życie usuwając co usunęli. i widzisz jak na tym wyszli. Kobieta podejrzewam z jej wypowiedzi, sposobu życia i usposobienia, sama z siebie nie poleciałaby do telewizji i prokuratury - ale znaleźli się "bliscy" którzy jej pomogli ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- i ten fejspalm ojca... http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...ej_zgody_.html był nawet na ten temat głośny wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Micraell żona kuzyna już po którejś ciąży miała podwiązanie, wszystkie zakończył się ciesarką. Kolejna ciąża to już byłby spory problem. Miała robione na NFZ więc legalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Również myślałam o spirali, ale u ilu ginekologów nie byłam (a odwiedziłam wielu) to słyszałam, że "za młoda jestem" albo "nieródkom nie zakładają". I uważam za wielką niesprawiedliwość, że in-vitro jest refundowane, ale już podwiązanie nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
lisabeth jaką masz spiralę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Powodem jest ten przepis z kodeksu karnego:
Art.156§ 1. „Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci: 1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia, 2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub długotrwałej, choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej, całkowitej lub znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego, istotnego zeszpecenia lub zniekształcenia ciała, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.”
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
bo to tak jest: masz się rozmnażać. Jak wpadniesz to super - za 20 lat będzie kto pracować. Ale dlaczego nie mogę decydować o swoim ciele. Rozumiem jakby jedna nerka się by znudziła, ale podwiązanie nie stwarza zagrożenia dla życia nie?
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
" Rozumiem jakby jedna nerka się by znudziła, ale podwiązanie nie stwarza zagrożenia dla życia nie?"
xD usmialam sie xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Jest nielegalna, ponieważ wiele rzeczy, które powinny być legalne, jest nielegalnych
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Sterylizacja jest legalna w Polsce, a już na pewno ze względów medycznych jak u pannaatopowa.
drabineczka, jeśli lekarz ma na piśmie zgodę pacjenta, to nic mu absolutnie nie grozi, bo pacjent nie ma się czym podeprzeć w sądzie. Przepisy jasno określają, że nie można bez zgody pacjenta. http://wyborcza.pl/1,76842,6981552,S...abroniona.html http://www.medplaneta.pl/bez-tabu/st...est-zabroniona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
luckyjane w przytoczonym przykładzie matki Róży kobieta wyraziła zgodę przed zabiegiem cesarskiego cięcia (bodajże) na wszelkie zabiegi ratujące życie a lekarze mimo to zostali skazani.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja jestem za legalizacją sterylizacji, ale w wieku min. 30 lat i przy braku możliwości późniejszego in-vitro (adopcja wchodziłaby w grę, na to i tak jest mało chętnych) jakby komuś się jednak "odwidziało".
Ciekawe ile byłoby odważnych. Plusem legalizacji jest, że mniej byłoby aborcji i różnych dramatów
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty. - Frank Zappa Jeżeli wiesz wszystko, to znaczy, że zostałeś źle poinformowany - przysłowie chińskie ![]() Edytowane przez xMadnessx Czas edycji: 2014-12-04 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Niestety, mam wrażenie, że nadal często pokutuje przekonanie, że płodność to dar, z którego zrezygnować nie można, a wręcz wypada z niego skorzystać. Cytat:
![]() Nie, z tego, co wiem to podwiązanie jajowodów nie jest zagrożeniem dla życia.
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
LuckyJane, weź pod uwagę, że zręczny adwokat może próbować wykazać, że np. kobietę do sterylizacji zmusił partner i jej zgoda nie była dobrowolna/miała zaburzenia psychiczne, które pchnęły ją do takiej decyzji, czyli też nie była świadoma do końca. A lekarze nie mają ochoty być ciągani po sądach, bo to zawsze fatalnie rzutuje na ich opinię - nawet gdy finalnie zostaną oczyszczeni z zarzutów, a akurat w przypadku ginekologów ta powiedzmy renoma jest podstawą, żeby mieć pacjentki. Dopóki nie będzie jakiegoś konkretnego, prawnego rozwiązania (np. niezbędna konsultacja nie wiem, z psychologiem) to lekarze nie będą chcieli dokonywać sterylizacji. Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2014-12-04 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Poczytałam trochę o tej sprawie.
Udowodniono w sądzie, że lekarka kierowała się czym innym, zabieg przecięcia jajowodów, który wykonała oskarżona nie był konieczny do ratowania życia pacjentki. Jeśli to prawda i lekarka wysterylizowała kobietę, bo stwierdziła, ze jest biedna i nie powinna mieć więcej dzieci, a tak udowodniono w sądzie, to uważam, że sprawiedliwości stało się zadość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
http://wyborcza.pl/1,75478,16926723,...__lekarka.html
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Powod dla ktorego jest to nie legalne jest bardzo prozaiczny. Kasa. Rzad tegi nie zalegalizuje tak samo jak aborcji, bo zalezy mu zeby bylo jak najwiecej obywateli, ktorzy beda pracowac i placic podatki. Legalizujac sterylizacje przyczynil by sie do mniejszej liczby obywateli, czyli mniejsze wplywy z podatkow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
to nie wiem, może po prostu docierały sprzeczne informacje do mediów. ale na tej opinii się opierałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.