|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak ochronić oszczędności przed inflacją?
Cześć, przez obecną sytuacje (inflacja, słaby złoty) zastanawiam się z mamą jak ochronić nasze oszczędności przed stratą. Nie znamy się na ekonomii. Czy poleciłybyście jakieś sposoby na radzenie sobie z ochroną pieniędzy?
|
|
|
|
|
#2 |
|
uparta chmura
|
Dot.: Jak ochronić oszczędności przed inflacją?
Chyba kupić euro, a najlepiej dolary amerykańskie.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jakie to kwoty. Przy większych można pomyśleć o zakupie mieszkania czy innej inwestycji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
4-letnie bądź 10-letnie obligacje skarbowe (można zerwać wcześniej w razie potrzeby, po pierwszym roku mają oprocentowanie w wysokości inflacji + marża)
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Obligacje skarbowe
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lub zakup ziemi. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Tak samo kupowanie teraz waluty. Czytałam że dolar ma teraz spadać, zobaczymy
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkań brakuje, więc zakup w dobrej lokalizacji z przeznaczeniem na najem nie jest złym pomysłem. Te mieszkania nie będą tanieć.
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Również wydaje mi się, że obligacje najbezpieczniejsze. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W sumie w III kwartale 2022 r. liczba sprzedanych mieszkań, na podstawie dotychczas przedstawionych raportów, spadła o 46 proc. w stosunku do III kwartału 2021 r. Jest grupa ekspertów w Polsce, która zauważa symptomy przyszłych spadków cen mieszkań. Prognozy na 2023 rok pokazują, że głównym powodem malejących kosztów nabycia nieruchomości może być załamanie popytu na rynku. Mieszkania są drogie, rośnie wysokość stóp procentowych, a banki zaostrzają zasady, na jakich udzielają swoim klientom kredytów hipotecznych. Analitycy PKO BP wskazują, że drastyczna seria podwyżek stóp procentowych w połączeniu z inflacją i niepewną sytuacją makroekonomiczną przełożą się w najbliższym czasie na korektę cenową na rynku mieszkaniowym. Realny spadek cen według ekspertów może wynieść 5 proc. w ciągu roku. PKO BP prezentuje scenariusz bazowy, w którym zakłada się spadek cen mieszkań w okresie od II kw. 2022 roku do 1 kw. 2023 roku w przedziale 0 proc. do -5 proc. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Na rynku będzie też pojawiać się coraz więcej mieszkań z rynku wtórnego, na którym już teraz można wynegocjować niższe ceny. Sporo ludzi kupiło nawet po kilka mieszkań na kredyt, kiedy był tani, a teraz niestety koszty związane z ich utrzymaniem mogą okazać się zabójcze - nie da się ich przerzucać w nieskończoność na najemców, bo oni przecież też mają ograniczony budżet.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89396681]Na rynku będzie też pojawiać się coraz więcej mieszkań z rynku wtórnego, na którym już teraz można wynegocjować niższe ceny. Sporo ludzi kupiło nawet po kilka mieszkań na kredyt, kiedy był tani, a teraz niestety koszty związane z ich utrzymaniem mogą okazać się zabójcze - nie da się ich przerzucać w nieskończoność na najemców, bo oni przecież też mają ograniczony budżet.[/QUOTE]
Zgadzam się z tym. Pamiętam też jak rynek reagował po ostatnim kryzysie (2008r) i wtedy ceny leciały ostro w dół, wszystko wskazuje na to, że teraz będzie podobnie, więc w sumie dziwię się opiniom, że ceny nie spadną. |
|
|
|
|
#15 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wątpię: 1. Polska staje się coraz bardziej atrakcyjnym krajem dla obcokrajowców. Samych Ukraińców pragnących się tu osiedlić może być kilka milionów. 2. Stopy procentowe ulegną obniżeniu a wówczas popyt gwałtownie się zwiększy przy podobnej podaży więc ceny muszą wzrosnąć. 3. Zarobki są obecnie coraz większe w Polsce. Ceny nieruchomości na pewno nie będą spadać |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Tanieć może patodeweloperka na zadupiu bez infrastruktury. Mieszkania położone w dobrych lokalizacjach, blisko usług i komunikacji nie będą tanieć.
|
|
|
|
#18 |
|
nieprzyzwoita
|
wolałabym kupić ziemię niż mieszkanie. ziemia jeść nie woła, a mieszkanie kosztuje - remonty, czynsze. i jeszcze użeranie się z najemcami.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Według mnie kupno działki i/lub obligacje skarbowe
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Ja wrzuciłam wiekszosc na 10 letnie obligacje skarbowe. Podczas inflacji się na tym traci, ale co zrobić, lepiej stracić parę procent niż 20%.
Teraz już mi minął rok, więc jestem na tym fajnym oprocentowaniu. Na giełdzie i inwestowaniu się nie znam. Kupowanie teraz obcej waluty to dla mnie głupi pomysł, jest za drogo. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89396964]Ja wrzuciłam wiekszosc na 10 letnie obligacje skarbowe. Podczas inflacji się na tym traci, ale co zrobić, lepiej stracić parę procent niż 20%.
Teraz już mi minął rok, więc jestem na tym fajnym oprocentowaniu. Na giełdzie i inwestowaniu się nie znam. Kupowanie teraz obcej waluty to dla mnie głupi pomysł, jest za drogo. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] To samo z nieruchomościami ale nie, gdzie tam, będzie drogo, bo przyjadą miliony Ukraińców i będą kupować mieszkania, tak jak to robili Polacy jak pojechali w 2004 do Irlandii Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam te teksty: "mieszkania będą tanieć", "bańka kiedyś pęknie", czy "ziemia jeść nie woła".
Trzeba wiedzieć co kupić, gdzie kupić i za ile. Wtedy się zarobi. Jest jeszcze taka złota zasada: inwestuj w to, na czym się znasz. |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się właśnie zastanawiam czy nie sprzedać ziemi i nie kupić mieszkania na wynajem. Niby ziemia jeść nie woła, ale z dodatkowego mieszkania miałabym dochód pasywny. A za ziemię podatki płacić musze.
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
A jak to wygląda z tymi obligacjami skarbu państwa? Może ktoś mi to łopatoligicznie wytłumaczyć? Albo podrzucić jakiś link z prostym wyjasnieniem? Nigdy się tym nie interesowałam i zaciekawiło mnie to teraz.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Więcej na ten temat można poczytać np. na blogu Marcina Iwucia.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem, że to może bardzo pesymistyczne myślenie, ale na pewno chwilowo nie inwestowałabym w mieszkania.
Jedna rosyjska rakieta i nie ma. Ziemia też słabo, bo co, Putin mi raczej nie zapłaci jak sobie postanowi zawłaszczyć. ![]() Tak, no rozumiem. Ale jednak nie jestem w 100% pewna, że nieruchomości będą takie nieruchome przez kilkadziesiąt lat.
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Oczywiście, że ulegną, tylko niby kiedy? Inflacja miała hamować po wakacjach, tymczasem bijemy historyczny rekord i już się mówi o kolejnym podnoszeniu stp procentowych. Do tego inflacja oznacza wyższe oprocentowanie kredytów, wiec zaciąganie ich teraz na mieszkanie jest nie tylko utrudnione, ale i chwilowo po prostu nieopłacalnie drogie. 3. A mówi ci cos takie ekonomiczne pojęcie jak siła nabywcza pieniądza? Bo wiesz, to, że mam o 60% wyższa pensje niż w 2015 wcale nie sprawia, że mogę kupić za to wiecej. Edytowane przez Triszuniek Czas edycji: 2022-11-03 o 14:46 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
Czytałam niedawno, że taką najłatwiejszą opcją, mimo że nie ultra skuteczną, jest wrzucenie na lokatę jest sensowniejsze niż po prostu trzymanie na koncie. Może nie będzie profitu, ale zostanie na zero?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.

ale nie, gdzie tam, będzie drogo, bo przyjadą miliony Ukraińców i będą kupować mieszkania, tak jak to robili Polacy jak pojechali w 2004 do Irlandii
Więcej na ten temat można poczytać np. na blogu Marcina Iwucia.