Choroba - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-08-23, 08:50   #1
Veni167
Raczkowanie

Choroba

Mamę mojego partnera czeka operacja na raka. Choruje już od kilku lat. Zastanawiam się jak bardzo sytuacja jest poważna. Staram się go wspierać jak mogę, być przy nim. On jest przybity i ma teraz dużo stresu związanego z tym. Ja też się martwię. Czy operacja w takim przypadku wykonywana jest gdy sytuacja jest bardzo zła? Ona wcześniej leczyła się, chemia itd. On nie chce jakoś za wiele na ten temat mówić, że szczegółami więc pytanie brzmi(może do ludzi którzy przeszli raka) czy sprawa jest cięższa niż myślę? Jakie są szanse. Robię wszystko żeby go wesprzeć.
Veni167 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 10:57   #2
goslawka
Zadomowienie

Dot.: Choroba

Cytat:
Napisane przez Veni167 Pokaż wiadomość
Mamę mojego partnera czeka operacja na raka. Choruje już od kilku lat. Zastanawiam się jak bardzo sytuacja jest poważna. Staram się go wspierać jak mogę, być przy nim. On jest przybity i ma teraz dużo stresu związanego z tym. Ja też się martwię. Czy operacja w takim przypadku wykonywana jest gdy sytuacja jest bardzo zła? Ona wcześniej leczyła się, chemia itd. On nie chce jakoś za wiele na ten temat mówić, że szczegółami więc pytanie brzmi(może do ludzi którzy przeszli raka) czy sprawa jest cięższa niż myślę? Jakie są szanse. Robię wszystko żeby go wesprzeć.
Jeśli ma mieć operacje to znaczy, że jest szansa na wyleczenie, a nowotwór jest operowalny. Nic więcej nikt w internecie nie wywróży.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
goslawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 11:41   #3
minttee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goslawka Pokaż wiadomość
Jeśli ma mieć operacje to znaczy, że jest szansa na wyleczenie, a nowotwór jest operowalny. Nic więcej nikt w internecie nie wywróży.

Niekoniecznie. Równie dobrze może to być operacja paliatywna, mająca za zadanie zmniejszyć cierpienie chorego i poprawić jego jakość życia, bez nadziei na pełne wyleczenie.

Autorko, nikt Ci nie odpowie na pytanie co będzie, często nawet sami lekarze nie potrafią na nie odpowiedzieć. Poza tym, rak rakowi nierówny, a Ty nie napisałaś nic konkretnego.
minttee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 14:02   #4
chwast
Zakorzenienie

Nikt Ci na to pytanie nie odpowie tak jak chcesz, bo każdy przypadek jest inny.

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 14:20   #5
Farquad
BAN stały

Powiedz dokładnie jaki to rak. Można zwykle znaleźć rokowania związane z określonymi typami nowotworu.
Farquad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 14:20   #6
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Tak jak wyżej, operacja to zazwyczaj standard, więc musiałabyś po prostu zapytać partnera.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 14:39   #7
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Nikt Ci na to pytanie nie odpowie tak jak chcesz, bo każdy przypadek jest inny.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dokładnie. Przykro o tym mówić ale moja mama zmarła na raka. Gdy rąk jest w początkowym stadium to pewnie jest to operacja która ma na celu wyleczyć. Jak są przerzuty jak już później były u mojej mamy to raczej już tylko leczenie łagodzące bol.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-08-23, 18:44   #8
Veni167
Raczkowanie

Właśnie u niej to nie jest początek tylko już choruje od kilku lat i jest po kilku badaniach/operacjach i jakiejś chemii
Veni167 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 20:00   #9
Monia284
Zakorzenienie

To trzeba zajrzeć w wyniki badań, zapytać lekarza. To ze leczy się wiele lat dużo jeszcze nie znaczy. Różne są przypadki.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 20:24   #10
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Veni167 Pokaż wiadomość
Straciłam przez nowotwór przyjaciółkę i Tatę. Moja przyjaciółka miała kilkukrotnie wycinanego guza, bo odrastał. Dopóki były możliwe operacje; była nadzieja.
Tata miał nowotwór w IV stadium i nic nie można było już zrobić Jeśli operacja jest możliwa, to jest nadzieja...
julka_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-23, 21:45   #11
wredna_loszka
Rozeznanie

Jaki to rak?
Trudno przewidzieć, czy operacja to dobry znak. Zależy od stadium choroby, wieku i stanu pacjenta.
Najważniejsze to bądź przy nim i nie musisz naciskać na zwierzanie.

wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-08-23, 22:00   #12
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

musisz napisac jaki to rak ,
moj znajomy ma raka w 4 stadium juz nieoparacyjny
wczesniej mial operacje,ma przezuty na watrobe ale sa w takim miejscu w ktorym nie mozna ich wyciac
wiec trudno powiedziec jakie ma rokowania nie wiedzac dokladnie jaki rak i co to za operacja
niektorzy maja operacje aby wyciac guza po chemii kiedy guz sie zmniejszyl do takich wymiarow ze mozna go wyciac,w innych wypadkach operuje sie dla zmniejszenia objawow itp
za malo szczegolow podalas
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-24, 07:21   #13
morning_coffee
Raczkowanie

Autorko, jak już wcześniej dziewczyny pisały, operacja operacji nierówna, robi się je w różnych sytuacjach, więc niczego konkretnego nikt Ci tu nie powie. Wiele czynników ma wpływ na rokowania, więc tylko lekarz może cokolwiek stwierdzić. Sama 3 lata temu chorowałam na nowotwór złośliwy III st., przeszłam operację i radioterapię, bez chemii. Na razie mam spokój, bez nawrotów i liczę na to, że tak już zostanie. Tyle, że u mnie powodzenie w jakichś 90% zależało od radykalności leczenia, zwłaszcza operacji.
Ty na razie możesz wspierać swojego partnera, być przy nim i go podtrzymywać na duchu. Może z czasem powie Ci coś więcej, ale nie naciskaj. To dla niego bardzo ciężki czas, sama Twoja obecność i wsparcie da mu bardzo dużo. Trzymajcie się ciepło oboje

A w ogóle przykro bardzo, że to badziewie cały czas dotyka tylu ludzi
morning_coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-24, 07:23   #14
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wobec Twoich poprzednich wątków to można się mocno zastanowić kiedy ten chłopak nagle stał się "partnerem". Przecież to chyba nadal jest mocno świeża znajomość. Może stąd niechęć faceta do dopuszczania Cię do pewnych informacji.
Stary 2022-08-24, 08:15   #15
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Wobec Twoich poprzednich wątków to można się mocno zastanowić kiedy ten chłopak nagle stał się "partnerem". Przecież to chyba nadal jest mocno świeża znajomość. Może stąd niechęć faceta do dopuszczania Cię do pewnych informacji.
Poza tym ten partner to chyba 18 max 19latek dopiero co pisal mature
Matka pewnie sama oszczedza mu szczegółów
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-08-24, 08:17   #16
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;89327709]Poza tym ten partner to chyba 18 max 19latek dopiero co pisal mature
Matka pewnie sama oszczedza mu szczegółów[/QUOTE]

Ach, no tak. Autorka chyba próbuje pchać się przed szereg z tym całym "wspieraniem".
Stary 2022-08-24, 18:30   #17
skazana_na_bluesa
.

Rak z założenia jest czymś poważnym, bo to nowotwór złośliwy. Kwestia, czego nowotwór, jaki, czy są przerzuty. Generalnie za mało danych podałaś.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-24, 22:45   #18
Antoiineette
Rozeznanie

Moja mama miała raka piersi i najpierw miała przez kilka miesięcy chemię "żeby guz się zmniejszył", a potem dopiero operację.
Czasami jest na odwrót - najpierw operacja, a po operacji chemia.
Rak nie musi oznaczać wyroku śmierci i nieraz da się go wyleczyć, choć niestety lubi wracać.

So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.”
Antoiineette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-08-25, 07:44   #19
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Ach, no tak. Autorka chyba próbuje pchać się przed szereg z tym całym "wspieraniem".
Serio?
Przeciez wspierac mozna chyba w kazdym wieku
Moga byc ze soba krotko, ale jak komus na kims zalezy, to chyba normalne, ze sie chce byc wsparciem dla tej osoby.
wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-08-25, 08:07   #20
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredna_loszka Pokaż wiadomość
Serio?
Przeciez wspierac mozna chyba w kazdym wieku
Moga byc ze soba krotko, ale jak komus na kims zalezy, to chyba normalne, ze sie chce byc wsparciem dla tej osoby.
Pytanie, czy facet chce i potrzebuje jakiegoś wspierania w sensie jakichś działań, wtrącania się? Czasami wystarczy po prostu być. Po co w ogóle od razu wątek o tym?

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości