|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem w pracy
Cześć,
Mam w pracy kiepską atmosferę(pracuje od stycznia): 1.) W teorii przełożony oraz współpracownicy powinni tworzyć fajną przyjazną atmosferę: w praktyce pracownicy z 1 pokoju kontra z 2 co kontakt mało co sobie nie wydrapią oczu(obmawianie, obgadywanie itp, robienie złośliwości itd). 2.) W pokoju którym pracuje osoby się dosłownie obrzucają oskarżaniami o różne rzeczy oficjalnie twierdzą że "żartują". 3.) Ja jako osoba neutralna nie zabieram zdania oraz żadnej strony, ale właśnie niestety ktoś doniósł na mnie do przełożonego w sprawie takiej, której nie zrobiłem i najlepsze przełożony wezwał mnie "oficjalnie na rozmowę w 4 oczy by nie brać tego do siebie" i przyznał że nic takiego się nie wydarzyło, ale ... mam zwracać uwagę bo grupie to nie pasuje.(Wiem na 100 % że to ktoś z pokoju w którym pracuje mnie podkablował, nikt nigdy nie zwracał mi o to uwagi ani nie miał zastrzeżeń-wcześniej te same osoby w mojej obecności się obrzucały oskarżeniami kto komu coś nawywijał). 4.) Jestem facetem pracuje praktycznie z samymi kobietami, które mało co sobie nie skoczą do gardeł w teorii najłatwiej było by zmienić pracę ? 5.) Pójść na konfrontacje z nimi i zapytać co do mnie cierpią ? Bo obecnie wysłużyły się przełożonym i ewidentnie to wyglądało na skargę o coś czego na stan faktyczny nie zrobiłem i żadna nie powiedziała nic do mnie że coś zrobiłem źle to najlepsze. (Relacje z nimi typu Cześć, głównie służbowe, zero szowinizmu, zero komentarza typu urody, krytyki czegoś). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem w pracy
Akurat dla mnie atmosfera w pracy zawsze była ważna, więc pewnie bym szukała na spokojnie nowej posady.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Niestety jeśli w danym miejscu pracy jest toksyczna atmosfera to będzie się utrzymywać, bo "normalne" osoby odejdą lub będą się izolowały. Tez zauważylam, że w jednopłciowych zespołach jest zwykle gorsza atmosfera niż w mieszanych
Sent from my FP4 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89554020]Niestety jeśli w danym miejscu pracy jest toksyczna atmosfera to będzie się utrzymywać, bo "normalne" osoby odejdą lub będą się izolowały. Tez zauważylam, że w jednopłciowych zespołach jest zwykle gorsza atmosfera niż w mieszanych
Sent from my FP4 using Tapatalk[/QUOTE]Zgadzam się, bez szczególnej spiny szukałabym nowej pracy. W każdym zespole zdarzają się nieporozumienia, ale podkablowanie to jedna z najohydniejszych rzeczy, jaką można zrobić koledze czy koleżance z pracy. Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
ile osob tam pracuje? wszystkie zachowuja sie tak samo? o co dokladnie poszlo w tym "podkablowaniu do szefa"? czego nie zrobiles?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Szukałabym nowej pracy. Jeżeli oni siedzą w takiej atmosferze kilka lat, bo są dłużej od Ciebie to oznacza to tylko tyle, że taka postawa im nie przeszkadza i to jest naturalne środowisko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Poprostu nie pasujesz i wykoncza cie nerwowo
Na twoim miejscu bym poszukala innej pracy,szkoda sie meczyc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Dziś możesz zrobić konfrontacje, lecz co to da w dłuższej perspektywie? Dalej atmosfera będzie toksyczna i dziwna. Potem tylko czekać na kolejną aferę. Zawsze mnie dziwi, że dorośli ludzie bawią się w coś takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89554158]Dziś możesz zrobić konfrontacje, lecz co to da w dłuższej perspektywie? Dalej atmosfera będzie toksyczna i dziwna. Potem tylko czekać na kolejną aferę. Zawsze mnie dziwi, że dorośli ludzie bawią się w coś takiego.[/QUOTE]
Jak wyżej. Chyba tylko szukanie nowej pracy.
![]() |
#10 |
(=^‥^=)
|
Szukaj nowej pracy, nie warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Pora poszukać innej pracy. Szef dał jasno do zrozumienia, wie co się dzieje, na pewno nie była to pierwsza taka sytuacja i nie ma zamiaru nic z tym zrobić. Możesz liczyć sam na siebie, jednak z doświadczenia wiem, że jak wytoczysz armaty to i tak cię zjedzą, bo znają się dłużej i mimo wszystko w tej patologicznej atmosferze są lojalni wobec sobie. Szkoda zdrowia, czasu i nerwów.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Cokolwiek zrobisz lub nie zrobisz, zniszczą Cię tam. Zacznij szukać nowej pracy, ułóż sobie w głowie konkretny plan, żebyś wiedział, kiedy złożyć wypowiedzenie i mógł od razu płynnie przejść do innej pracy, i uciekaj.
Pracowałam kiedyś w toksycznym środowisku, odeszłam i nie żałowałam tej decyzji ani przez chwilę. Jedyne, czego żałowałam, to że w ogóle zaczęłam pracę w tamtym miejscu, a ewentualnie że nie odeszłam już po pół roku, kiedy pierwszy raz zdałam sobie sprawę z tego, jakie naprawdę stosunki panują w firmie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89554158]Dziś możesz zrobić konfrontacje, lecz co to da w dłuższej perspektywie? Dalej atmosfera będzie toksyczna i dziwna. Potem tylko czekać na kolejną aferę. Zawsze mnie dziwi, że dorośli ludzie bawią się w coś takiego.[/QUOTE]
Najlepsze jest to że uważają że to tylko w 1 stronę działa, osoby zauważające jakiś ewidentny błąd narażający przedsiębiorstwo na stratę i informujące przełożonego o możliwych gigantycznych kosztach finansowych nazywają kablami gdzie faktycznie coś takiego miało miejsce. ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- [1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_64582d7 210082;89557022]Cokolwiek zrobisz lub nie zrobisz, zniszczą Cię tam. Zacznij szukać nowej pracy, ułóż sobie w głowie konkretny plan, żebyś wiedział, kiedy złożyć wypowiedzenie i mógł od razu płynnie przejść do innej pracy, i uciekaj. Pracowałam kiedyś w toksycznym środowisku, odeszłam i nie żałowałam tej decyzji ani przez chwilę. Jedyne, czego żałowałam, to że w ogóle zaczęłam pracę w tamtym miejscu, a ewentualnie że nie odeszłam już po pół roku, kiedy pierwszy raz zdałam sobie sprawę z tego, jakie naprawdę stosunki panują w firmie.[/QUOTE] Niestety jeszcze dopisze że osoby sporo starsze niż ja w mojej obecności, potrafią wykrzykiwać o tym że tego nie zrobiłem dosłownie niby nie do mnie, ale koło mnie co jest już w ogóle dziecinadą, ale w 4 oczy o co chodzi to już milczą. Edytowane przez juz12 Czas edycji: 2023-04-17 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Niestety dłuższe przebywanie w toksycznym miejscu pracy może (nie musi) rzutować na Twoje życie po pracy. Tak było w moim przypadku. Nawet jak już odeszłam, to dość długi czas rozpamiętywałam liczne chore sytuacje, które miały miejsce i miałam obawy przed rozpoczęciem kolejnej pracy - bałam się, że będzie tak samo.
Swoją drogą nigdy nie zrozumiem nielojalnego zachowania wśród współpracowników. Chyba nie ma nic gorszego w pracy jak osoba, która siedzi obok Ciebie, żartuje z Tobą, uśmiecha się, a przy pierwszej lepszej okazji pędzi do szefa.. a wszystko za te kilka stówek podwyżki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo toksyczne miejsce pracy, aż przykro o tym czytać. Na pewno nie idź z nimi na żadną konfrontację bo staniesz się wrogiem nr 1, tylko nie wychylaj się i spokojnie po cichu rozglądaj za nowym zajęciem. Nawet jeśli zostaniesz w tym miejscu będziesz musiał na każdym kroku uważać co i komu mówisz, mimowolnie brać udział w ich wojence między pokojami oraz irytować się skalą zaniedbań i wałków w firmie. Po co Ci to?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja też mam taką toksyczną atmosferę w pracy. Pracuje od 2 lat w biurze. Jak zaczęłam sama rozwiązywać problemy w większości sukcesem to dali mi do zrozumienia że im się to nie podoba. Jest jedna taka kobieta co zawsze że mnie drwiła i jak rozmawiałam przez telefon to się śmiała oraz się wtrącała krzykiem że źle mówię sto nie prawda. W końcu któregoś dnia odpyskowałam czy będzie swoje stanowisko pilnować. I wtedy się zaczęło. Zaczęła opowiadać że świnie podkładam i jestem przemądrzała. Wszyscy wiedzą jaka jest a i tak jej uwierzyli. Mam już nerwicę i początki depresji. Zaczęłam szukać innej pracy a najgorsze usłyszałam od rodzicielki że załatwiła mi prace i będą opowiadać że sobie nie poradziłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Powiem wam tak - zmieniałam pracę już wielokrotnie, to wcale nic złego, każdy normalny pracodawca zrozumie, że zmiany czasem są normalne. Też uciekałam przez toksyczną atmosferą i było mi z tym dobrze. Praca to tylko praca, nie ta to inna.
Sent from my SM-G781B using Forum Fiend v1.5.0. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
To jest 4 praca w ciągu 14 lat, zawsze byłam minimum 2 lata w każdej. Nie mam porównania czy często zmieniałam pracę i jak to widzi pracodawca. W 3 poprzednich nie było miód malina ale chciało się iść do pracy. Zawsze szłam za większą kasą ale teraz wiem że lepiej zarabiać mniej i mieć dobre zdrowie niż na odwrót.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-12-10 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Na pewno nie zrezygnuje z pracy nie mając innej. Mam kilka wątpliwości czy wieku 40 lat wypada zmieniać pracę zwłaszcza z państwowej i biurowej i co mam odpowiedzieć nowemu pracodawcy dlaczego z takiej pracy rezygnuję bo szczerze mówiąc zawsze wolałam pracować fizycznie niż umysłowo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Nie wiem co o tym myśleć. Poszłam na L4 bo zachorowałam. Po kilku dniach dzwoni do mnie z pracy jedna pani z którą pracuje, nie odebrałam od razu więc oddzwaniam i mówię że dzwoniła co się stało a ona nic nie mówi i odkłada słuchawkę
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Trudno powiedzieć. Może gdy dzwoniła za pierwszym razem potrzebowała od Ciebie jakiejś informacji, ale w międzyczasie gdy nie odebrałaś, zdążyła się już tego dowiedzieć, zajęła się pracą i dlatego nie pytała już o to. Albo próbowała sprawdzić, czy faktycznie siedzisz na L4 w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Mimo to, to nic się nie odezwać i odłożyć słuchawkę jak mnie usłyszała. A jak można dzwonieniem skontrolować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Nie było to szczytem dobrego wychowania, ale możesz ją o to zapytać po powrocie do pracy albo po prostu odpuścić i przemilczeć sprawę, ostatecznie przecież nic wielkiego się nie stało. A w trakcie L4 może zdarzyć się, że zadzwoni ZUS lub pracodawca, żeby sprawdzić, czy np. nie jesteś w tym czasie na wakacjach albo nie robisz remontu (słychać choćby po odgłosach w tle).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Aha czyli udać że nic się nie stało bo odkładanie telefonu w trakcie rozmowy jest ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
a może coś rozłączyło po prostu? czasem tak bywa. mogła mieć jakąś sprawę, ale w międzyczasie się wyjaśniło. nie było to na tyle ważne, żeby się zdzwaniać, po prostu. nie przywiązuj do tego żadnej, nawet najmniejszej wagi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Afery i tak bym nie zrobiłam. Ale dla mnie dziwna sytuacja zwłaszcza przy takiej atmosferze żeby do domu dzwonić a potem odkładać słuchawkę. Można w jakąś paranoję wpaść
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.