![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() strach przed odbieraniem telefonu, czy przed czym?
cześć
![]() niby mały problem, ale szukam pracy. wysyłam i dostarczam wiele CV, a jak przyjdzie co do czego, słyszę dzwonek w telefonie i oblewa mnie strach. czekam kilka sekund, myślę co zrobić...i wyciszam ![]() nie wiem skąd ten problem. kiedy były telefony domowe, odbierało się, bo i ta nie wiadomo było, kto dzwoni. dawniej śmiałam się z taty, że nie odbiera nieznajomych numerów. teraz sama tak robię. przed czym to strach? któraś z was tak ma? boję się nawet odebrać telefon od dalszych znajomych czasami..nie mówiąc o tym, że sama nie zadzwonię do nich, ani do żadnej instytucji, lekarza (wolę iść osobiście, bo się boję że się nie dogadam, że się zgodzę na jakiś termin który mi nie pasuje ![]() ![]() mam 20 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: strach przed odbieraniem telefonu, czy przed czym?
Cytat:
![]() Obecnie też szukam pracy i jak widzę nieznajomy numer to zmuszam się, żeby odebrać (choć przyznaję, że zdarzyło mi się kilka razy wyciszyć dzwonek ...) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ejniacz, a zastanawiałaś się kiedyś, skąd ten lęk się bierze? pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ale gdybyś miała sprecyzować czego konkretnie się boisz.. co by to było?
Dla mnie to niesamowicie dziwna przypadłość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
jak dzwoni nieznajomy numer, boję się, że nie będę wiedzieć co mówić, jak wypowiadać się w sposób oficjalny, o co pytać
jak dzwoni znajomy, boję się, że nie będzie o czym gadać, i zastanawiam się po co do mnie dzwoni - najczęściej nie wiem, bo nie odbieram i czekam na smsa od tej osoby. boję się, że coś ode mnie będą znowu chcieli, a ja nie lubię odmawiać..? jak ja mam dzwonić to wszystkiego. boję się, że ludzie mnie odbiorą, że coś od nich chcę, bo na codzień nie dzwonię, bo się boję, a jak jestem zmuszona o coś ważnego spytać/załatwić, to że poczują się oni wykorzystywani.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś z miejsca, gdzie zaniosłaś CV - dziękujesz za telefon i albo umawiasz się do pracy albo tej pracy nie dostajesz i mówisz do widzenia. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Uwierz, że przez telefon zrobić to łatwiej niż oko w oko z proszącym. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mam tak samo i nie mam pojęcia skąd ten strach przed telefonem się bierze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Może spróbuj zmienić dzwonek w telefonie na jakiś śmieszny, zabawny, może taki głupio-śmieszny?
![]() Co do umawiania się przez telefon na spotkanie, oficjalne rozmowy, umawianie do lekarza- dla mnie to też masakra ![]() Powodzenia! ![]()
Edytowane przez karo__ Czas edycji: 2013-07-23 o 19:11 Powód: błąd ortograficzny :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
uparta chmura
|
ja ostatnio notorycznie wrecz nie odbieram telefonu stacjonarnego, nie kieruje mna strach, lecz niechec do wlasnie natretnych telemarketerow-no ile mozna , po kilka tel. dziennie esh... no i jeszcz gluche telefony tez sa u mnie czestym zjawiskiem-jeszcze bardziej irytujacym..smieje sie czasem, ze to z jakims zaproszeniem dzwonia i jak ja odbieram, to poznaja mnie po glosie i sie rozlaczaja..hehe
ale nieraz jak dzwoni do mnie komorka i wiem, ze np ta osoba czesto dzwoni do mnie zeby kase pozyczyc, to tez nie chce odebrac i wole poczekac, az napisze sms-a ,zeby wiedziec czego chce co do Autorki, to coz musisz pokonac swoje leki i zaczac moze stopniowo odbierac telefony, innej rady nie widze. Zawsze mozesz sie rozlaczyc , ze niby bateria padla, albo zasieg stracilas.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Mam tak samo jak autorka i takie same odczucia, jakbym czytała o sobie. Bez żadnego strachu jedynie odbieram telefony od najbliższych,(chociaż głównie staram się smsować). Jednak wraz z dzwonkiem telefonu pojawia się jakiś dziwny strach dopóki nie sprawdzę kto to, jak ktoś kogo znam uspakajam się, jak obcy nr strach zostaje. Wszyscy wiedzą że lepiej do mnie pisać a dzwonią tylko w nagłych przypadkach. Też uważam że to bardzo dziwne chciałabym poznać przyczynę...
---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
myslalam ze jestem sama z takim lekiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Typ introwertyczny - ma niewiele zainteresowań, ale każde dokładnie zgłębia, - korzysta z pamięci długotrwałej, przez co często ma uczucie "pustki w głowie" i może mieć problemy ze znalezieniem odpowiedniego słowa podczas rozmowy, (bardzo czesto) - radzi sobie z zadaniami wymagającymi skupienia uwagi, - łatwiej uczy się czytając niż przez rozmowę z innymi, - aby się skupić potrzebuje ciszy, nie lubi gdy mu się przerywa pracę (np. dzwonkiem telefonu), - pod wpływem stresu myśli i reaguje powoli, - może mieć problemy ze zmobilizowaniem się do działania, (ale to dlatego ze jestem leniem) - nie lubi uczyć się w grupie, - głośne powtarzanie materiału nie sprawi, że szybciej go zapamięta, - lepiej działa na niego kara niż nagroda. i tyle ze mnie ![]() Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2013-07-23 o 20:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak mam i szczerze mówiąc, myślałam, że to dość rzadki problem. Aż mi skacze ciśnienie na dźwięk telefonu. Od nieznanych numerów, jeśli wiem, że niczego ważnego się nie spodziewam, nie odbieram. Ale boję się też odbierać telefony od rodziny, z jakimś irracjonalnym strachem przed złymi wiadomościami. A jak już zobaczę np. pięć nieodebranych połączeń z jakiegoś numeru to już w ogóle zaczynam panikować...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
O, też myślałam, że mam jakąś dziwną niespotykaną przypadłość
![]() U mnie powodem jest też aspołecznoć - nie lubię rozmawiać z ludźmi. Telefony z życzeniami to jest mój największy koszmar ![]() Zdecydowanie, jak już muszę, wolę załatwiać sprawy osobiście. Nie wiem, mam wtedy odczucie że dzięki mimice rozmówcy uda mi się zareagować, odpowiedzieć bardziej akuratnie ![]() Edytowane przez Carya Czas edycji: 2013-07-23 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten znalazłam, ale tu są tylko 3 opcje, introwertyk, ekstrawertyk albo zrównoważona, ja miałam 100% introwertyk. ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Też mam coś podobnego. O tyle dobrze, że ze znajomymi, rodziną mogę nawijać przez telefon non stop. Gorzej jak muszę zadzwonić o coś zapytać, gdzieś się zarejestrować, odpowiedzieć na ogłoszenie to nie jest już tak fajnie. Zawsze się stresuje, że za szybko się zgodzę, a potem sobie przypomnę, że wtedy a wtedy nie mogę, bo coś tam, boję się że będę musiała coś na szybko odpowiedzieć i tego nie przemyślę, albo że ktoś nie zrozumie, co chcę przekazać
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Mam tak samo. Obce numery odbieram tylko jak wiem, ze ma ktos do mnie zadzwonic, kogo numeru nie mam, a tak zwykle nie odbieram od obcych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
To całkiem normalne zachowanie. Dziś rozmowa przez telefon jest czymś tak naturalnym jak rozmowa twarzą w twarz. Różni się to jednak oczywistym faktem- nie widzimy rozmówcy. Kiedy zaczepi nas na ulicy nieznajomy często czujemy strach, obawę (nawet jeśli nie ma logicznego wytłumaczenia) więc jak możemy nie czuć się zagrożeni w momencie gdy mamy rozmawiać z nieznajomym rozmówcą? Moim zdaniem dzwonienie z zastrzeżonego to niekulturalna sprawa. To pokazanie drugiej osobie braku szacunku ,,znam Twój numer, korzystam z niego, ale Tobie takiej szansy nie dam". Poza tym rozmawiając przez telefon nie widzimy mimiki twarzy, gestów- czyli niewerbalnych znaków, które dają nam dużo do zrozumienia. Nie wiemy co znaczy głucha cisza w słuchawce- ktoś się zastanawia czy może nas zbagatelizował. Na żywo widzimy co może być przyczyną ustania rozmowy. Z tego powodu czujemy się zobowiązani do szybkiego i trafnego doboru słów...zwłaszcza gdy rozmawiamy z nieznajomym. Boimy się, że zostaniemy źle zrozumieni, że się nie dogadamy, albo nie spodobamy się komuś, wydamy się inni niż jesteśmy. Piszesz, że wolisz załatwiać sprawy na żywo- na również. Nie ma w tym nic dziwnego. Zawszę jak rozmawiam przez telefon w ważnej sprawie muszę mieć 100% ciszę. Skupiam się niemiłosiernie żeby rozmówcę zrozumieć, dobrze zinterpretować słowa i żeby pamiętać o co spytać. Niektórzy tak mają i to nie jest nic dziwnego. Warto chyba włączyć na luz i wiedzieć, że w razie czego można zadzwonić jeszcze raz, albo załatwić sprawę na żywo. A co do zastrzeżonych numerów- zwyczajnie nie odbierać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
heh, też myślałam że jestem/ w sumie byłam sama z czymś takim a tu proszę- jednak jest to dość popularny problem
![]() kiedyś był to dla mnie bardzo uciążliwy problem. jak widziałam nieznajomy numer albo nie daj boże zastrzeżony bardzo się na momencie denerwowałam, bałam się, nie wiem. potem te lęki mi przeszły, ale takich telefonów w ponad 90% nie odbierałam. musiałam się przełamać jak zaczęłam pracować w biurze. mój służbowy numer jest podany na stronie internetowej, telefon dzwoni bardzo często- kilka razy dziennie. odbieram bez większego problemu, jak mam gdzieś zadzwonić to też nie sprawia mi to dużego problemu. chociaz nie wiem- często się plątam jak mówię, mam głupi nawyk przerywania komuś w trakcie mówienia a w pracy źle to wygląda i tym się czasami denerwuje. ![]() ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja również myślałam, że coś ze mną nie tak z tymi telefonami
![]() Ale staram się z tym walczyć. Zrobiłam sobie ten test - 88% introwertyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
też nigdy nie odbieram, kiedy dzwoni numer zastrzeżony lub nieznany. wyciszam i tyle. nie wiem dlaczego, zwyczajnie czuję niechęć przed odebraniem.
![]()
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Mam to samo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ale mnie na przykład w ogóle nie idzie o telemarketerów. kiedy o tym myślę, to wychodzi mi, że to bardziej strach przed wrogimi ludźmi i złymi informacjami
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kompletnie się nie zgadzam ![]() To nie jest "nic takiego" i nie traktowałabym tego tak lekko. To jest OGROMNY problem, zwłaszcza, że większość dziewczyn w tym wątku pisze, że szuka pracy = nieznajomy numer najprawdopodobniej jest jej potencjalnym pracodawcą. Nie odbierając telefonu od niego, same sobie strzelają w kolano, ale rzecz właśnie w tym, żeby się jakoś przełamały. Ale to jest proces,który musi potrwać, stopniowo trzeba się wyćwiczyć. I nie zgadzam się, że zawsze można oddzwonić albo zalatwić to na żywo: wielu pracodawców po prostu drugi raz nie zadzwoni, a telefonu nie odbierze, bo mają go np. tylko do dzwonienia. Teraz są takie czasy z pracą, że nie Ty, to jest 5 innych osób chętnych na Twoje miejsce. Nikt nie będzie do Ciebie po 10 razy wydzwaniał, bo taka jestes wspaniała - po prostu zadzwonią do kolejnej osoby z listy i tyle. Oczywistym jest, że pracodawca dzwoni z nieznanego numeru, bo przecież skąd ma zadzwonić, z numeru naszej mamy czy babci? ![]() Co do zastrzeżonych- ładnie, czy nieładnie to inna kwestia. Oni muszą mieć zastrzeżone, bo nieraz słyszą wyzwiska, groźby etc. Nie mogą sobie pozwolić żeby ludzie do nich wydzwaniali, bo to kompletnie sparaliżowałoby ich pracę. Dlatego ja bym tak lekko tego wszystkiego nie traktowała, bo to poważny problem, zwłaszcza jak się szuka pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ja mam tak samo, jak dzwoni nieznany mi numer to w ogóle nie odbieram
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.