Mam obsesję na punkcie mojego wyglądu i nie umiem sobie z nią poradzić. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-12-27, 15:37   #1
brzozowska001
Przyczajenie

Mam obsesję na punkcie mojego wyglądu i nie umiem sobie z nią poradzić.

Dziewczyny, mam nadzieję, że mój problem zostanie potraktowany poważnie - naprawdę spędza mi 0n sen z powiek, a nie mam z kim o nim porozmawiać.

Zacznę od tego, że mam 21 lat i przywiązuję dużą wagę do wyglądu. I mogłabym powiedzieć, że generalnie jestem zadowolona z mojego wyglądu. Myślę, że mam sporo atutów - jestem wysoka, szczupła - ćwiczę na siłowni, więc mam szczupłą, lekko zbudowaną sylwetkę, mam długie, zdrowe włosy, zadbaną cerę, duże oczy, niezły nos, pełne usta itd. Uważam, że mam dobry gust i fajnie się ubieram.

W życiu słyszę dużo komplementów od kobiet, od mężczyzn, od rówieśników, od osób starszych ode mnie, od znajomych, od nieznajomych. Kiedyś trochę "pracowałam" jako modelka-amatorka. W tamtym czasie kilka razy malowała mnie makijażystka gwiazd, osobowość telewizyjna (nazwiska nie będę podawać - nie jest to tu istotne) i dostawałam od niej dużo komplementów.

ALE... przez wiele lat miałam jeden kompleks - kompleks krzywych zębów. Chcąc wyprostować moje zęby, zaczęłam chodzić na konsultacje do różnych ortodontów i właśnie wtedy uświadomiono mi, że moje krzywe zęby nie są problemem samym w sobie, a skutkiem tego, że mam małą górną szczękę i dużą dolną szczękę/żuchwę (progenia). Przyznam, że nie byłam tego świadoma, póki mi tego nie uświadomił ortodonta. Koniec końców trafiłam do ortodontki, która jest autorytetem w Polsce, jeśli chodzi o wady zgryzu (nazwiska nie będę podawać - nie jest to tu istotne). Idąc do niej, liczyłam się z tym, że będzie mnie namawiać na operację. Ale, ku mojemu zdziwieniu, powiedziała mi, że moja wada zgryzu nie jest duża i że mam dwie opcje leczenia: operacja ortognatyczna (tutaj oprócz zębów zmieniłby się też mój profil) albo leczenie nieoperacyjne, wyłącznie ortodontyczne - kamuflaż (tutaj zmienią się tylko zęby). Zrobiłam naprawdę duży research w temacie operacji, poświęciłam wiele dni na czytaniu różnych stron, forów itd. Moja mama bardzo odradzała mi operację, podając różne argumenty. Jednak mnie samą najbardziej odstraszało to, że w czasie przygotowywania do operacji "odkamufluje się" wadę - tzn. ustawia się zęby aparatem w taki sposób, że dolne zęby wychodzą przed górne i tak się chodzi przez np. 2 lata, aż do czasu operacji, która polega na ustawieniu szczęki i żuchwy w prawidłowy sposób.

No i koniec końców nie zdecydowałam się na operację. Wybrałam kamuflaż, jestem od kilku miesięcy w trakcie leczenia - nie ma już odwrotu.

Wydawało mi się, w momencie kiedy podejmowałam decyzję, że jestem jej pewna i początkowo byłam bardzo zadowolona. Ale w ostatnich dniach jakoś się nakręciłam. Zaczęłam mieć schizy, że ten kamuflaż to był zły pomysł - że zęby pewnie nie złożą mi się jak powinny, a jak złożą, to efekt nie będzie trwały. Zaczęłam sobie wmawiać, że mam dużą, długą brodę. Spędziłam kilka dni na obsesyjnym myśleniu o tym, na przeglądaniu się w lusterku, przeglądaniu swoich zdjęć, analizowaniu jak wygląda moja twarz: od przodu, od profilu, z ustami zamkniętymi, uśmiechając się, z otwartą buzią. Nakręciłam się tak, że myślałam, że zwariuję. Zaczęłam sobie wciskać, że jestem straszna, że z takim wyglądem nie zasługuję na nic dobrego w życiu, że z taką brodą nie zasługuję na atrakcyjnego partnera.

Czasem tak mam, że jak się nakręcę w temacie wyglądu, to myślę, że zwariuję. A nie mam nawet z kim porozmawiać o moim problemie. Mama ma mnie za próżną wariatkę. W wakacje byłam na terapii grupowej, ale nie było tam przestrzeni na ten temat.

Nie wiem, co mam robić. Jak się ogarnąć psychicznie?
brzozowska001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 11:51   #2
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Dot.: Mam obsesję na punkcie mojego wyglądu i nie umiem sobie z nią poradzić.

Iść do psychoterapeuty.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 11:55   #3
Sylia166
Raczkowanie

Terapia, chyba nie ma innego rozwiązania.

To ja jestem niska, nie jestem super szczupła, mam krótkie nogi, cienkie włosy, krzywą trójkę, lekki trądzik, a mimo to dobrze się czuje w swoim ciele, a powinnam się chyba załamać czytając twoje problemy
Sylia166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 12:35   #4
skara
Zakorzenienie

Chyba potrzebujesz pomocy z zewnątrz. Twoja wada wygląda na niewielką, a bardzo Cię dobija. Musisz to sobie poukładać w głowie, prawdopodobnie ze specjalistą. Bo za chwilę znajdziesz sobie inną wadę, kościste kolana, umięśnione łydki czy obwisłe łokcie - bzdurę, która potrafi urosnąć do rangi życiowej tragedii. Musisz nauczyć się radzić sobie z takimi myślami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 14:05   #5
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylia166 Pokaż wiadomość
Terapia, chyba nie ma innego rozwiązania.

To ja jestem niska, nie jestem super szczupła, mam krótkie nogi, cienkie włosy, krzywą trójkę, lekki trądzik, a mimo to dobrze się czuje w swoim ciele, a powinnam się chyba załamać czytając twoje problemy

Chyba trochę nie na miejscu takie komentarze, to, że ktoś ma jakiś problem, a Ty nie - mimo, że sugerujesz ironicznie iż może „powinnaś” z uwagi na gorsze aspekty aparycji - nie znaczy, że problem jest nieważny, błahy czy, że nie powinno się go rozpatrywać w kategorii problemów. Dla autorki to są jej problemy, są dla niej ważne i tak właśnie je odczuwa - nie ma znaczenia, czy kobieta w tramwaju obok jest niższa i z trądzikiem, czy nie.

Autorko, myślałaś właśnie o rozmowie ze specjalistą? Myślę, ze być może już nawet pierwsze spotkania trochę zmienią Twoje myślenie

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 15:57   #6
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez brzozowska001 Pokaż wiadomość
. Nakręciłam się tak, że myślałam, że zwariuję. Zaczęłam sobie wciskać, że jestem straszna, że z takim wyglądem nie zasługuję na nic dobrego w życiu, że z taką brodą nie zasługuję na atrakcyjnego partnera.
Czy Ty przekreśliłabyś fajnego faceta przez taką wadę? Wątpię.

Autorko, co z resztą Twojego życia? Jesteś z niego zadowolona? Praca, relacje międzyludzkie?

Cytat:

Ale widocznie zabolało, że musiałaś jeszcze autorce dogryźć
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 16:26   #7
Sylia166
Raczkowanie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89450143]Czy Ty przekreśliłabyś fajnego faceta przez taką wadę? Wątpię.

Autorko, co z resztą Twojego życia? Jesteś z niego zadowolona? Praca, relacje międzyludzkie?

Ale widocznie zabolało, że musiałaś jeszcze autorce dogryźć [/QUOTE]

Niby dlaczego? Po prostu zawsze mnie śmieszyły pseudo problemy ładnych dziewczyn? Ja nie uważam się za brzydką, ale wiem, że mam dużo wad i nie jestem w kanonie mimo to nie mam kompleksów, mam super faceta i po prostu szkoda życia na zamartwianie się wyglądem, który i tak kiedyś minie, bo wszyscy się starzejemy. Autorce radzę dobrego terapeutę.
Sylia166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 16:38   #8
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Niby dlaczego? Po prostu zawsze mnie śmieszyły pseudo problemy ładnych dziewczyn? Ja nie uważam się za brzydką, ale wiem, że mam dużo wad i nie jestem w kanonie mimo to nie mam kompleksów, mam super faceta i po prostu szkoda życia na zamartwianie się wyglądem, który i tak kiedyś minie, bo wszyscy się starzejemy. Autorce radzę dobrego terapeutę.
To już świadczy o Twoim dość wąskim spojrzeniu. Zbyt duże skupienie na wyglądzie/ kompleks o którym pisze autorka może mieć jak najbardziej źródło chociażby w zaburzeniach neurologicznych. To dalej takie śmieszne? Plus oczywiście kwestie kulturowe, wychowania.

Uważasz, że niska samoocena boli mniej, gdy jesteś ładna dla społeczeństwa? Nie.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-28, 16:43   #9
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
To gratuluję. Ale pewnie cię zaskoczę ale są np ludzie którzy mają odpowiedniego partnera, fajna pracę, nie brakuje im pieniędzy, są zdrowi fizycznie i niby im niczego nie brakuje ale mają depresję

Autorko, a czy czasem nie było tak że jak byslas dzieckiem/nastolatka to czy ktoś nie skrytykował twojego wyglądu/zębów? Albo nie była tym dzieckiem co musiało być perfekcyjne żeby zasłużyć sobie na zainteresowanie czy miłość?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-01, 21:12   #10
brzozowska001
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do terapii, chodziłam kiedyś na terapię indywidualną, a w wakacje przeszłam terapię grupową. Jednak nie udało mi się wyczerpać tego tematu ani tu, ani tu - na terapii grupowej usłyszałam od grupy (od kobiet, od mężczyzn - od wszystkich) dużo komplementów na temat mojego wyglądu. Potem wstydziłam się mówić o tym, jak ja sama siebie postrzegam, bo bałam się oceny - nie chciałam wyjść na osobę, która próbuje zmusić ludzi do mówienia jej komplementów lub na marudę...

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89450143]Czy Ty przekreśliłabyś fajnego faceta przez taką wadę? Wątpię.

Ale widocznie zabolało, że musiałaś jeszcze autorce dogryźć [/QUOTE]

Uważam, że z facetami jest trochę inaczej - im się wybacza więcej wad, jeśli chodzi o wygląd. Facet nie musi być śliczny. Fajnie, jak jest przystojny, ale dla mnie przystojność to taka męskość - postawność, dobrze zbudowany, wysoki, zadbany. Facet nie musi mieć buzi aniołka...

Czy jestem zadowolona ze swojego życia? Jest w miarę okay. Ja nie mam za wielu relacji. Mam rodzinę, mam jedną przyjaciółkę, reszta to koleżanki. Chłopaka nigdy nie miałam. Nie pracuję na pełen etat, bo studiuję dziennie. Ale studiuję taki kierunek, jak zawsze chciałam, więc to dobrze, choć bywa ciężko. Pracuję w takiej typowo studenckiej pracy. Mam dużo zainteresowań.

Z tym że mam teraz ciężki okres w życiu, bo straciłam kilka miesięcy temu bardzo bliską mi osobę.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
To gratuluję. Ale pewnie cię zaskoczę ale są np ludzie którzy mają odpowiedniego partnera, fajna pracę, nie brakuje im pieniędzy, są zdrowi fizycznie i niby im niczego nie brakuje ale mają depresję

Autorko, a czy czasem nie było tak że jak byslas dzieckiem/nastolatka to czy ktoś nie skrytykował twojego wyglądu/zębów? Albo nie była tym dzieckiem co musiało być perfekcyjne żeby zasłużyć sobie na zainteresowanie czy miłość?

Nigdy nie byłam krytykowana za wygląd. Nikt się ze mnie nie śmiał. Ale matkę miałam i nadal mam wymagającą.
brzozowska001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-01, 21:23   #11
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Poczytaj sobie książkę 'Obsesja piękna'. Może jak poznasz pewne mechanizmy społeczne to łatwiej będzie ci się oprzeć takiemu myśleniu.
PumpkinEyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-02, 16:46   #12
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Też myślę, że terapia to najlepsze co możesz zrobić dla samej siebie. I ona może mieć lepszy efekt niż samo leczenie zgryzu bo ukoi Twoje lęki i strachy. Problem pewnie tkwi najbardziej w Twojej glowie. Czy ktoś zauważa te wadę na co dzień? Też mam wadę zgryzu, w dodatku ja widać, ale nigdy to nie stanowiło dla mnie samej powodów do twierdzenia, że nie jestem atrakcyjna. Dla siebie samej zawsze byłam i jestem super laską. To szybciej kogoś z rodziny irytowało to, że mam te wadę niż mnie samą Po ślubie dali mi wszyscy spokój, chyba uznali, że skoro mam faceta to już nie muszę nic poprawiać (a powodzenie miałam zawsze, więc argument, że możesz się nie spodobać można obalić)

Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-05, 06:52   #13
CostaDeLaLuz
Raczkowanie

A nie ma innych opcji? Np licówek ? Nie znam się zbytnio na leczeniu ortodontycznym, ale prawdzic temat możesz
CostaDeLaLuz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-05, 08:29   #14
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CostaDeLaLuz Pokaż wiadomość
A nie ma innych opcji? Np licówek ? Nie znam się zbytnio na leczeniu ortodontycznym, ale prawdzic temat możesz
Mówisz zupełnie o czym innym, tu nie chodzi tylko o zęby.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-05, 11:05   #15
Cinde_x
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez brzozowska001 Pokaż wiadomość
Co do terapii, chodziłam kiedyś na terapię indywidualną, a w wakacje przeszłam terapię grupową. Jednak nie udało mi się wyczerpać tego tematu ani tu, ani tu - na terapii grupowej usłyszałam od grupy (od kobiet, od mężczyzn - od wszystkich) dużo komplementów na temat mojego wyglądu. Potem wstydziłam się mówić o tym, jak ja sama siebie postrzegam, bo bałam się oceny - nie chciałam wyjść na osobę, która próbuje zmusić ludzi do mówienia jej komplementów lub na marudę..
Co to była konkretnie za terapia? Twój problem brzmi jak BDD (Body Dysmorphic Disorder) - osoba cierpiąca na BDD z reguły obsesyjnie skupia się na jednym elemencie swojego ciała. Z Twojego opisu mi pasuje. Musisz szukać psychologa/psychiatry, który ma doświadczenie i specjalizuje się stricte w leczeniu osób z dysmorfofobią, bo nie każdy z tytułem psychologa/psychiatry Ci pomoże.

Taka poradnia dysmorfofobii jest np. w Warszawie:
https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/...rphic-disorder

Prowadzone są też sesje online.

Edytowane przez Cinde_x
Czas edycji: 2023-01-05 o 11:08
Cinde_x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-05, 19:39   #16
c6b6756720a205d307becdde1d052a7f45362f96_64ed273165c68
BAN stały

Terapia... Jeśli twoja wada nie utrudnia ci np. jedzenia, nie powoduje dolegliwości bólowych to ortodonta dobrze doradził. Nie ty jedna masz taką wadę zgryzu, większość ludzi nawet nie wie, że to coś nie tak ze zgryzem, ja sama zwracam uwagę tylko dlatego, że mam odwrotną wadę i jest znacznie gorsza, bo ludzie mi mówią przykre rzeczy (czemu masz podwójny podbródek?) jakby to było zależne ode mnie... Ja sama nie zwracam na to uwagi. Skoro żyjemy to ktoś ten typ wady zgryzu uważał za atrakcyjny. W ten sposób można by się było przyczepić do wszystkiego ;-) Jesteś atrakcyjną dziewczyną z tego co mówisz, więc warto zaakceptować siebie i po prostu żyć. Nie ma ludzi idealnych i idealność jest nudna. :P
c6b6756720a205d307becdde1d052a7f45362f96_64ed273165c68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-05, 20:07   #17
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-05, 20:20   #18
ZoSo
Raczkowanie

Jak oceniasz wygląd innych kobiet? Koleżanek, aktorek, kobiet na ulicy? Jesteś tak samo krytyczna jak wobec siebie czy może tylko u siebie dostrzegasz wady?

To ważne, bo zupełnie innym problemem jest jak widzi się wady tylko u siebie (typu: "no tak Kasia też ma duży nos, ale jej to dodaje charakteru, mój jest wiekszy"), a czym innym gdy zwraca się uwagę na wady u wszystkich ("zazdroszcze Kasi, że jest pewna siebie mimo tego paskudnego nochala").
ZoSo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-06, 07:39   #19
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Uważam, że autorka powinna się jak najusilniej skupić na pracy nad własnym umysłem i postrzeganiem siebie zamiast na poprawie niedociągnięć w wyglądzie. Bo nawet jak jedno naprawi - znajdzie kolejne, a choćby poprawiła wszystko, czasu nie zatrzyma i jak pojawia się pierwsze oznaki starzenia, będzie dramat.

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości