|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Intercyza
Hej,
nie jestem w zwiazku i na dzien dzisiejszy nie planuje slubu ani dzieci. Interesuje mnie wasze zdanie na temat intercyzy. Pamietam ze kiedys moj byly o tym mowil i nie widzialam w tym zadnych wad. Jednak z wiekiem nachodza mnie mysli ze przez intercyze kobieta moglaby by zostac wykorzystana. Jesli zdecydowalabym sie np na 3 dzieci to wiekszy ciezar zajmowania sie domem i dzieci przypadlby na mnie, co oznacza ze przez pare lat nie moge pracowac na caly etat i rozwijac sie zawodowo czyli moge byc w niekorzystnej sytuacji finansowej od partnera. Jesli malzonek po latach zdecyduje sie na rozwod ze mna to nie dosc ze poswiecilam wiekszosc zycia na wychowywanie dzieci to jeszcze przez intercyze nie bede miala zadnego zabezpieczenia finansowego. Zdaje sobie sprawe ze tez powinnam sama sie zabezpieczac ale ogolnie mam wrazanie ze w takiej sytuacji jest kobieta na przegranej pozycji Jakie wasze osobiste reguly wpisalybscie do intercyzy ktore bylyby na wasza korzysc? Co ogolnie sadzicie na ten temat? |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Intercyza
to jakieś badanie rynku albo inna ankieta?
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89479588]to jakieś badanie rynku albo inna ankieta?
[/QUOTE]nie takie moje przemyslenia na przyszlosc |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Były już o tym wątki.
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Wybierasz co ci pasuje. Nikt kobiecie nie każe decydować się na branie na siebie większości obowiązków przy dzieciach. To jest opcja do wyboru, a nie must have przypadający z racji bycia kobietą. Jeśli chce się dzielić wspólne obowiązki po równo i samemu zapewniać sobie pożądany poziom życia, to nie widzę nic złego w całkowitej rozdzielności majątkowej. Natomiast jeśli ktoś najpierw taką rozdzielność robi, a potem postanawia rzucić pracę i przejść na utrzymanie partnera, to po prostu podejmuje głupie decyzje i nie jest to wcale wina intercyzy. Niezależnie od płci. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
najpierw walczą, najlepiej o pełną opiekę a potem rozmyślanie jak sobie z nimi poradzić. Ja mam córkę z byłą, żadnych rozpraw ani sądów nie było, opiekę mamy mniej więcej naprzemienną, opłatami się dzielimy, każdy może rozwijać się też indywidualnie. W kwestii wakacji/urlopów nawet lepiej bo w zależności z kim chce się spędzić można albo dziecko zabrać, albo zostawić na ten czas u 2 strony. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Nie trzeba decydować się na troje dzieci. Można iść na urlop na pół roku, resztę oddać ojcu dziecka. Intercyza ma sens (dla mnie), jeśli są duże różnice w zarobkach albo majątku.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Ale jak facet prowadzi działalność i popadnie w długi, to na intercyzie jednak kobieta wyjdzie lepiej
i nie musisz przy każdym dziecku chodzić na bezpłatny kilkuletni urlop macierzyński, jak facet się decyduje na trójkę dzieci to niech się też decyduje na zajmowanie nimi i obowiązkami domowymi
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Ja już intercyzę podpisałam, z mojej perspektywy ma więcej zalet niż wad, nie mam dzieci, ale też miewam podobne rozkminy jak Ty. W niefortunnych sytuacjach ciąża może oznaczać niezdolność do pracy (w moim przypadku prawie całkowity brak dochodu), gdybym chciała mieć normalne zasiłki wiązało by się to w moim przypadku z inną umową z gorszymi zarobkami, mąż takich poświęceń nie musi robić. Przy czym my jednak mamy partnerski układ, obowiązkami dzielimy się równo. W związkach gdzie jedna osoba skupia się na karierze i druga zajmowaniem domem moim zdaniem intercyza nie jest uczciwa.
|
|
|
|
|
#10 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 22:52 |
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Ale to też nie jest wina intercyzy, że ktoś stosuje przemoc ekonomiczną. Nawet przy ustawowej wspólnocie majątkowej i wspólnym koncie bankowym takie przypadki się zdarzają.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Dlaczego kasę ma trzymać jedna strona? Przecież dostęp do pieniędzy bez problemu mogą mieć dwie osoby w każdym układzie.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89480820]Dlaczego kasę ma trzymać jedna strona? Przecież dostęp do pieniędzy bez problemu mogą mieć dwie osoby w każdym układzie.[/QUOTE]
Oczywiście, że umówić się (czy obiecać) można wszystko, ale życie później pisze różne scenariusze, ludzie się zmieniają. Wystarczy założyć nowe konto poza wspólnym nie mówiąc o tym drugiej stronie. Dla mnie taki układ opiera się na zbyt dużym zaufaniu, że małżonek nie zmieni zdania. No ale co kto lubi. |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Ja się z tym zgadzam generalnie, sama nie wyobrażam sobie siebie we wspólnocie. Ale jeżeli ktoś poświęca karierę na rzecz opieki nad dziećmi, zajmowaniem się domem itp. (czyli wkłada w związek coś innego niż finanse) to powinien się tej osobie prawnie należeć dostęp do pieniędzy, które partner (również dzięki temu poświęceniu) zarabia.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem rozdzielność jest konieczna jak się prowadzi jakieś interesy i jest ryzyko utraty majątku. Wśród normalnych "Kowalskich" niekoniecznie. A przy dużych dysproporcjach w zarobkach osoba pracującą poza domem może tej drugiej opłacać składki i pensję za opiekę nad domem i dziećmi. To nie jest pewnie częste, ale jest uczciwe.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 

i nie musisz przy każdym dziecku chodzić na bezpłatny kilkuletni urlop macierzyński, jak facet się decyduje na trójkę dzieci to niech się też decyduje na zajmowanie nimi i obowiązkami domowymi