Urodzinowe piwo - kto płaci? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-02-19, 17:34   #1
Aireio
Przyczajenie

Urodzinowe piwo - kto płaci?

Hej wszystkim,

mam pewien dylemat, otóż niedługo będę świętowała urodziny, początkowo nie chciałam robić żadnych imprez bo mnie zwyczajnie na to nie stać i warunki mieszkaniowe nie bardzo na to pozwalają. Koniec końców zaprosiłam do siebie 3 najbliższe przyjaciółki a dla reszty znajomych zaproponowałam urodzinowe piwo i potem ewentualnie wyjście do klubu. I tu rodzi się mój dylemat, ponieważ znajomych będzie około 15 i planowałam w restauracji/pubie której będziemy kupno jakichś przekąsek dla wszystkich plus kolejkę piwa lub innego trunku na mój koszt. Oczywiście wszystkim powiedziałam że jest to symboliczne ,,piwo", żadna impreza, zależy mi po prostu na tym żeby się z nimi zobaczyć i nie chcę od nikogo żadnych prezentów. Teraz jednak zastanawiam się czy nie powinnam zapłacić za cały ewentualny rachunek jaki wyjdzie na nas wszystkich, ponieważ może ktoś będzie chciał zamówić jakieś danie główne (a może za cały zamówiony alkohol plus przystawki?), jak byście postąpiły na moim miejscu?
Aireio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 09:33   #2
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666
Dot.: Urodzinowe piwo - kto płaci?

Zapłaciłabym za jedną kolejkę alko i przekąski, tak jak piszesz, a resztę niech sobie sami dokupują.
Stary 2023-02-20, 09:37   #3
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
Zapłaciłabym za jedną kolejkę alko i przekąski, tak jak piszesz, a resztę niech sobie sami dokupują.
Jak wyżej.

Ale moim zdaniem po prostu popełniłaś błąd. Nie powinnaś mówić o 'urodzinowym' piwie skoro nie chciałaś urządzać imprezy i nie oczekujesz prezentów, a tylko chciałaś spotkać się ze znajomymi. Było im zaproponować zwykłe wyjście na miasto i wtedy nie byłoby wątpliwości, że każdy płaci za siebie.

Edytowane przez PumpkinEyes
Czas edycji: 2023-02-20 o 09:42
PumpkinEyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 09:37   #4
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Ja uważam, że imprezę urodzinową finansuje gospodarz dlatego zapraszam do domu, bo wychodzi dużo taniej. A jeśli do restauracji to tylko kilka najbliższych osób, tak żebym mogła bez bólu serca zapłacić rachunek. Generalnie zazwyczaj robię urodzinowy grill, kupuje jedzenie i alkohol dla wszystkich.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 10:05   #5
chwast
Zakorzenienie

Wg mnie różnie bywa.
U mnie akurat jest tak, że w moim gronie bliższych znajomych to my stawiamy tej osobie wszystko, zapraszamy ją, innych znajomych itp.

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 10:11   #6
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Skoro podkreśliłaś, że zapraszasz na symboliczne urodzinowe piwo, to rzeczywiście jedna kolejka plus przekąski wystarczy. Natomiast wybacz, ale na przyszłość, skoro rzekomo nie masz kasy, to nie płyń tak z ilością zaproszonych. Było się serio umówić z tymi kilkoma najbliższymi osobami. Nie musiałabyś się teraz denerwować sytuacją.

Pytanie, czy dostaniesz od wszystkich prezenty, czy serio będzie symbolicznie. Ktoś może jednak oczekiwać, że jeżeli się wykosztuje, to nie skończy się na jednym symbolicznym piwie. Upewniłabym się, że wszyscy rozumieją o co chodzi.

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez PumpkinEyes Pokaż wiadomość
Jak wyżej.

Ale moim zdaniem po prostu popełniłaś błąd. Nie powinnaś mówić o 'urodzinowym' piwie skoro nie chciałaś urządzać imprezy i nie oczekujesz prezentów, a tylko chciałaś spotkać się ze znajomymi. Było im zaproponować zwykłe wyjście na miasto i wtedy nie byłoby wątpliwości, że każdy płaci za siebie.
Dokładnie.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2023-02-20 o 10:24
Ellen_Ripley jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 10:17   #7
linaya
astro-loszka

Zamówienie dla wszystkich piwa oraz przekąsek będzie jak najbardziej ok.
Stary 2023-02-20, 10:42   #8
chacaos
Zadomowienie

Ja bym nigdy nie oczekiwała sponsorowania całego wieczoru po solenizancie i w moim towarzystwie się czegoś takiego nie praktykuje, piwko/flaszka i przekąski to jak najbardziej wystarczający gest. Już bez przesady, że spotkanie ze znajomymi z okazji urodzin i nazwanie tego urodzinowym piwem a nie wyjściem na miasto to jakiś luksus tylko dla bogatych.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 11:07   #9
kici88
Raczkowanie

Za wszystko płaci ten, kto zaprasza. Nie wyobrażam sobie zaprosić gości dokądkolwiek i oczekiwać, że sami sobie sfinansują to wyjście (nawet w części) - przecież to jest zwyczajnie i niekulturalne...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
kici88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 11:09   #10
meliandra
Zakorzenienie

Jednak kolejka i przekąski jest jak najbardziej ok. U mnie nikt nie oczekuje w takich sytuacjach, że solenizant będzie sponsorował cały wieczór. Inna kwestia, że w domu taka impreza wychodzi taniej, jak nie masz możliwości, to następnym razem przemyśl swoją propozycje, bo może masz innych znajomych i czego innego oczekują po takim wyjściu.
Stary 2023-02-20, 11:10   #11
Ruwi
Zadomowienie

U mnie przy podobnych okazjach każdy płacił za siebie. Natomiast ja miałam taką sytuację, że lokal, do którego zaprosiłam znajomych powyżej kwoty X nie dzielił rachunku, zapłaciłam więc za wszystkich ale znajomi i tak sami z siebie chcieli oddać swoją część. Warto więc wcześniej sprawdzić, czy knajpa nie będzie robić problemów z płaceniem za siebie przy dużej grupie
Ruwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-20, 14:27   #12
Cinde_x
Raczkowanie

To jest ciekawe . 7 lat mieszkałam na Wyspach. Przy świętowaniu urodzin w barach/pubach/restauracjach tam nie ma szans by ktoś pozwolił solenizantowi zapłacić za cokolwiek - to jego dzień, jego święto, i to jego się celebruje. Jemu stawia się drinki, przekąski, itp. (zrzuca na nie). A tak to każdy płaci za siebie. Wiem jednak, że w Polsce jest z tym inaczej... Osobiście, bardziej mi się podoba koncept zachodni i ma też więcej sensu, bo u nas jedna osoba płaci np. za 10 osób - to już są koszty, a tam każdy od siebie jednego drinka solenizantowi kupi + co tam sam chce dla siebie.

Edytowane przez Cinde_x
Czas edycji: 2023-02-20 o 14:29
Cinde_x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 14:41   #13
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Zaprosiłaś na urodzinowe piwo - stawiasz urodzinowe piwo. Bardzo fajna opcja. Gość nie czuje się zobowiązany do szczególnych prezentów, bo to tylko piwko. Ty nie ponosisz gigantycznych kosztów, a wszyspcy mają okazję się pobawić. Tylko żeby każdy jasno rozumiał, że to jest urodzinowe PIWO, a nie normalne przyjęcie.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 14:48   #14
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cinde_x Pokaż wiadomość
To jest ciekawe . 7 lat mieszkałam na Wyspach. Przy świętowaniu urodzin w barach/pubach/restauracjach tam nie ma szans by ktoś pozwolił solenizantowi zapłacić za cokolwiek - to jego dzień, jego święto, i to jego się celebruje. Jemu stawia się drinki, przekąski, itp. (zrzuca na nie). A tak to każdy płaci za siebie. Wiem jednak, że w Polsce jest z tym inaczej... Osobiście, bardziej mi się podoba koncept zachodni i ma też więcej sensu, bo u nas jedna osoba płaci np. za 10 osób - to już są koszty, a tam każdy od siebie jednego drinka solenizantowi kupi + co tam sam chce dla siebie.
No ale u nas jest właśnie raczej na odwrót. Solenizant stawia imprezę, goście prezenty ja płacę za wszystko, takie zapraszanie na jedno piwko i potem każdy płaci za siebie, to owszem, praktykowaliśmy, ale w czasach studenckich.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 15:53   #15
linaya
astro-loszka

Generalnie wzrastałam w przekonaniu, że skoro robię urodziny, to zapraszam. Dlatego zawsze jeśli szykował się większy "zlot" robiłam przyjątko (zwykle grilla, bo urodziny mam latem) w domu - ekonomiczniej i zdrowiej Do knajpy zapraszałam bardzo ścisłe grono, np. 4 osoby, ale wtedy już nie "na piwo", tylko na kolację z piciem i deserami. Na mój koszt oczywiście.
Gdy byłam młodsza i mniej zamożna, zdarzyło mi się zaprosić towarzystwo do baru hotelowego "na urodzinowego drinka".

Ale spotkałam się też z takimi urodzinami, że jubilatka zapraszała większe grono do knajpki, ale każdy sobie sam kupował jedzenie i picie. Organizatorka ze swojej strony wnosiła tylko tort ze świeczkami. I swoje towarzystwo
Stary 2023-02-20, 21:11   #16
Aireio
Przyczajenie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Coz hmm szczerze mówiąc chciałam po prostu się z tymi ludźmi zobaczyć, nie oczekuje żadnych prezentów i raczej traktuje to jako spotkanie przy piwie właśnie. W mieszkaniu w którym wynajmuje mam zakaz imprez i sasiadow donosicieli, gdyby było moje nie miałabym takich dylematów.
Stary 2023-02-20, 21:17   #17
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aireio Pokaż wiadomość
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Coz hmm szczerze mówiąc chciałam po prostu się z tymi ludźmi zobaczyć, nie oczekuje żadnych prezentów i raczej traktuje to jako spotkanie przy piwie właśnie. W mieszkaniu w którym wynajmuje mam zakaz imprez i sasiadow donosicieli, gdyby było moje nie miałabym takich dylematów.
ile masz lat?

Ja bym to zrozumiala tak jak ty, przychodze sie spotkac, a nie na impreze urodzinowa.
A o wiek pytam, bo na studiach i we wczesnych latach pracy normalne bylo, ze kazdy sam sobie cos kupowal.
Dopiero pozniej zaczęto robic imprezy gdzie solenizant wszystko stawiał.

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2023-02-20 o 21:19
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-20, 21:24   #18
Aireio
Przyczajenie

30, po studiach jestem juz jakis czas. Właśnie ze względu na to że są to okrągłe urodziny w ogóle czuje się w ,,obowiazku" coś tym bliskim mi ludziom zaoferować, choćby to było głupie piwo i wspólna zabawa. Chociaż z tego co część z was pisze to lepiej było by nic nie proponować.
Stary 2023-02-21, 09:05   #19
saab_
Rozeznanie

Wśród moich znajomych funkcjonuje jeszcze "open bar" na określone hasło/opaskę do jakiejś kwoty, przy czym trzeba się liczyć z tym, że jeśli limit się wyczerpie bardzo szybko (drogie alkohole) to wypadałoby coś dorzucić do rachunku na barze. Z drugiej strony można ograniczyć kartę właśnie do piw lub jakichś prostszych drinków
saab_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-21, 09:11   #20
Cinde_x
Raczkowanie

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89507424]Ja uważam, że imprezę urodzinową finansuje gospodarz dlatego zapraszam do domu, bo wychodzi dużo taniej. A jeśli do restauracji to tylko kilka najbliższych osób, tak żebym mogła bez bólu serca zapłacić rachunek. Generalnie zazwyczaj robię urodzinowy grill, kupuje jedzenie i alkohol dla wszystkich.[/QUOTE]

Zgadzam się z tym, ale ja to zrozumiałam tak, że to zwykłe wyjście do baru/pubu i chyba dziewczyna nawet prezentów nie dostanie. Zresztą, wyjaśniła wyżej, że tak to właśnie będzie wyglądać.

Generalnie, jednak przygotowałabym się na postawienie każdemu po tym symbolicznym piwie, ale już do tego żadnych przekąsek czy dań. Skoro zaprosiłam, to z taką ewentualnością musze sie liczyć.

Edytowane przez Cinde_x
Czas edycji: 2023-02-21 o 10:04
Cinde_x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-21, 09:41   #21
kaledonia
zielony stworek

Płaci ten, kto zaprasza.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-21, 09:42   #22
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Płaci ten, kto zaprasza.

I za każdym razem jak proponujesz znajomym wyjście to za nich płacisz?
Stary 2023-02-21, 09:47   #23
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
I za każdym razem jak proponujesz znajomym wyjście to za nich płacisz?
Jak mam urodziny i zapraszam to przecież nie każę im przynosić swojej wałówki. Co w tym dziwnego ?
To samo jak robisz wesele i chcesz by ktoś ci sponsorował

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-21, 09:48   #24
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Jak mam urodziny i zapraszam to przecież nie każę im przynosić swojej wałówki. Co w tym dziwnego ?

No jak na taką imprezę to tak, ale tutaj chyba nie jest to do końca jasne. Jest, że na urodzinowe piwo, więc ja bym każdemu postawiła kolejkę i tyle.
Stary 2023-02-21, 10:00   #25
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
30, po studiach jestem juz jakis czas. Właśnie ze względu na to że są to okrągłe urodziny w ogóle czuje się w ,,obowiazku" coś tym bliskim mi ludziom zaoferować, choćby to było głupie piwo i wspólna zabawa. Chociaż z tego co część z was pisze to lepiej było by nic nie proponować.
Proponować można, tylko warto od razu podkreślić co się proponuje (bo jednak wątek powstał chyba dlatego, że złapały Cię wątpliwości zarówno co do propozycji, jak i jej ewentualnego odbioru przez tych wszystkich ludzi - 15 osób to naprawdę sporo) i może jednak nieco ograniczyć ilość osób w tym momencie. Albo po prostu rzucić hasłem, że "idziemy na piwo, spotkać się". Po co w sumie wspominać o urodzinach? To jednak wiąże się chociażby z tym, że ludzie pewnie coś Ci kupią.
Stary 2023-02-21, 10:03   #26
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Proponować można, tylko warto od razu podkreślić co się proponuje (bo jednak wątek powstał chyba dlatego, że złapały Cię wątpliwości zarówno co do propozycji, jak i jej ewentualnego odbioru przez tych wszystkich ludzi - 15 osób to naprawdę sporo) i może jednak nieco ograniczyć ilość osób w tym momencie. Albo po prostu rzucić hasłem, że "idziemy na piwo, spotkać się". Po co w sumie wspominać o urodzinach? To jednak wiąże się chociażby z tym, że ludzie pewnie coś Ci kupią.

Ja też bym nie nic nie wspominała o urodzinach, ewentualnie już na miejscu powiedziała, że miałam urodziny to stawiam każdemu piwo. Ja przy 15 osobach na pewno nie porywałabym się na open bar albo płacenie całego rachunku. Od nikogo tego też bym nie oczekiwała.
Stary 2023-02-21, 10:43   #27
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Hej wszystkim,

mam pewien dylemat, otóż niedługo będę świętowała urodziny, początkowo nie chciałam robić żadnych imprez bo mnie zwyczajnie na to nie stać i warunki mieszkaniowe nie bardzo na to pozwalają. Koniec końców zaprosiłam do siebie 3 najbliższe przyjaciółki a dla reszty znajomych zaproponowałam urodzinowe piwo i potem ewentualnie wyjście do klubu. I tu rodzi się mój dylemat, ponieważ znajomych będzie około 15 i planowałam w restauracji/pubie której będziemy kupno jakichś przekąsek dla wszystkich plus kolejkę piwa lub innego trunku na mój koszt. Oczywiście wszystkim powiedziałam że jest to symboliczne ,,piwo", żadna impreza, zależy mi po prostu na tym żeby się z nimi zobaczyć i nie chcę od nikogo żadnych prezentów. Teraz jednak zastanawiam się czy nie powinnam zapłacić za cały ewentualny rachunek jaki wyjdzie na nas wszystkich, ponieważ może ktoś będzie chciał zamówić jakieś danie główne (a może za cały zamówiony alkohol plus przystawki?), jak byście postąpiły na moim miejscu?
U mnie w pracy- ale to nie ma znaczenia- z jednej zmiany składałyśmy się na jakiś upominek, a solenizantka przynosiła ciasto. Na równoległej zmianie dziewczyny obchodziły urodziny, więc składały się na drobny upominek + pieniądze, a jubilatka zapraszała na piwo (czy co kto pił) i płaciła 1 kolejkę, później każdy we własnym zakresie.
Jak np. ktoś z działu odchodził, to wtedy osoba odchodząca płaciła np. za pizzę czy 2, zależy ile było osób.

Moim zdaniem nie powinnaś płacić za wszystko, jeśli będzie tyle osób. Za 1 piwo i będzie ok.

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Skoro podkreśliłaś, że zapraszasz na symboliczne urodzinowe piwo, to rzeczywiście jedna kolejka plus przekąski wystarczy. Natomiast wybacz, ale na przyszłość, skoro rzekomo nie masz kasy, to nie płyń tak z ilością zaproszonych. Było się serio umówić z tymi kilkoma najbliższymi osobami. Nie musiałabyś się teraz denerwować sytuacją.

Pytanie, czy dostaniesz od wszystkich prezenty, czy serio będzie symbolicznie. Ktoś może jednak oczekiwać, że jeżeli się wykosztuje, to nie skończy się na jednym symbolicznym piwie. Upewniłabym się, że wszyscy rozumieją o co chodzi.
Czasami jest tak, że znajomi się 'wpraszają' czy rzucą coś na temat piwka i nie wypada nie zaprosić, bo się poobrażają albo będzie im przykro.
Miałam taką sytuację jak ktoś wpadł z pracy na pomysł, żeby zrobić u mnie grilla w ogródku. Zaprosiłam osoby, które były wtedy z 2 zmian na urodzinach jednej koleżanki oraz te, których nie było, bo głupio bym się później czuła
Nimfa20Melman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-02-21, 12:46   #28
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:

Rozgraniczmy urodzinowe piwo od dużej imprezy typu wesele. I nikt nic nie musi przynosić, po prostu jeśli zechcą więcej to muszą sobie sami zapłacić.

W ogóle to przykre, że nie można na luzie zaprosić znajomych żeby spędzić miło czas i nie zadłużyć się przy tym.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-21, 13:10   #29
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Za swoj telerzyk na weselu się wlasciwie płaci więc to słabe porównanie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-21, 14:07   #30
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-27 o 07:28
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości