Proszę wyraźcie swoją opinię 😪 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-02-28, 10:20   #1
bella02izabella
Przyczajenie

Proszę wyraźcie swoją opinię 😪

Jestem z facetem 7 lat, mieszkamy razem. Jest to typ skąpca. Od początku jak tylko go poznałam ani nigdzie mnie nie zapraszał, ani nic nie kupował. Przyjeżdżał zawsze z pustą ręką i siedzieliśmy u mnie. Absolutnie nigdy na to nie patrzyłam żeby mnie gdzieś zabierał, kupował itd. Cieszyłam się że jest. Zawsze się przygotowywałam jak miał przyjechać, robiłam zakupy (zostawał czasami 3 dni). Starałam się żeby podać pyszne śniadanie, obiad, kolację, wieczorkiem wino, chciałam żeby mu było dobrze ze mną. No i zainteresowała się tym mama 🤨 byłam zła że już jej coś nie pasuje ale zaczęłam na wszystko inaczej patrzeć. No i rzeczywiście coś do mnie dotarło ale tłumaczyłam sobie że nie mogę go przekreślać przez takie coś. Postanowiłam pracować nad tym.

I tak pracuję do dziś..

Odkąd kupiliśmy dom, mamy problemy finansowe. Żyjemy z miesiąca na miesiąc. Kiedy On stracił pracę, postanowił założyć firmę. Ok. Super. Cieszyłam się, wspierałam go w tym. Na początku wiadomo, prawie zero zysku, tylko wydatek. Głównie to ja utrzymywałam dom. Nie tylko, bo też sama wszystkim się zajmowałam. Znów miałam nadzieję że przecież nie będzie tak zawsze, że to wszystko się zmieni. Niestety..

Na szczęście znalazł pracę dorywczą.

Pewnego dnia mówię, że przecież nie musimy tak żyć, że możemy lepiej, jesteśmy młodzi, zdrowi. Jedźmy zagranicę! Nie wyszło. Może wspólna firma (u mnie w pracy było coraz gorzej, firma upadała). Nie wyszło.

Wiecie jak jest teraz?

Ja nie pracuję, jestem na zasiłku, on dostał podwyżkę w pracy i wziął dość dużą pożyczkę. Ja wiążę koniec z końcem, martwię się żeby mi starczyło na jedzenie do końca miesiąca a on sobie ciągle coś kupuje (dla siebie). Oczywiście mówiłam o tym. To on "jak Ci coś trzeba to mów". Ale wie, że ja jestem taka że nie poproszę. Taka jestem i już! I wie ile mam kasy, widzi że nic nie kupuję, bo po prostu nie mogę sobie na nic pozwolić. Ostatnio zamówiłam coś potrzebnego za 70 zł. Przyszedł, dał mi 50 zł i mówi "masz, żebyś nie miała długów".

Mogłabym tak pisać i pisać..

Czuję że popadam w depresję.. Ciągle płaczę..

Aktualnie nie odzywam się do Niego.

Jestem w domu. Sprzątam, gotuję, piekę, piorę. Jak przyjeżdża z pracy czeka na Niego ciepły obiad (dwudaniowy, czasami i placek upiekę), jest czysto i ciepło. Przychodzi niedziela, chcę gdzieś jechać, wyjść z tego domu, zaczerpnąć innego powietrza, ustalamy dzień wcześniej że gdzieś pojedziemy. Godz. 12 - ogląda film, godz 14-siedzi na telefonie. Ja w końcu rezygnuję, idę do drugiego pokoju. On w końcu przychodzi "to co jedziemy gdzieś czy nie".

Już nie mam siły do tego wszystkiego.

Wczoraj celowo nie zrobiłam obiadu. Przyjechał z pracy, zrobił sobie kanapki tak jakby nigdy nic..

Doceniał mnie? Chyba nie.. Docenia? Nie.

Zaczynam czuć do Niego nienawiść..

To ma być miłość? Pomaganie sobie nawzajem? Wspieranie się?
bella02izabella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 10:45   #2
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Dot.: Proszę wyraźcie swoją opinię 😪

Nikt Ci nie każe z nim być. Kilka miesięcy można zwalić na "mam dobre serduszko". 7 lat? To już Twoja własny wybór. Facet nie za ciekawy z opisu, ale co trzeba mieć w głowie, aby z kimś takim być? Sama jedź za granicę, zamiast siedzieć na zasiłku.
Stary 2023-02-28, 10:51   #3
bella02izabella
Przyczajenie

Chciałam odejść już nie raz. Przepraszał, błagał, obiecywał że wszystko się zmieni. A ja ciągle głupia mam nadzieję.

Na pewno brak mi odwagi, fakt! nie mam jaj. Co z domem? gdyby to wszystko było takie proste..
Stary 2023-02-28, 10:54   #4
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bella02izabella Pokaż wiadomość
Chciałam odejść już nie raz. Przepraszał, błagał, obiecywał że wszystko się zmieni. A ja ciągle głupia mam nadzieję.

Na pewno brak mi odwagi, fakt! nie mam jaj. Co z domem? gdyby to wszystko było takie proste..
Ale co na czyjąś głupotę mają pomóc ludzie z forum?
Stary 2023-02-28, 10:57   #5
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 11:07   #6
bella02izabella
Przyczajenie

Nie wiem.

Po prostu musiałam to wyrzucić z siebie. Zobaczyć jak ktoś obcy na to reaguje.

Sama bym puknęła komuś do głowy, dziwiłabym się, że jest z takim człowiekiem.

No ale jak się jest gąbką to cóż.

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Całe życie mam go prosić o pomoc? A on przepraszam jest ślepy? Głuchy?

Co to za związek że mam go wiecznie o coś prosić. Zabierz mnie proszę, daj mi, proszę

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

On mnie nie musiał o nic prosić nigdy. Jak widziałam że trzeba to pomagałam, wspierałam
Stary 2023-02-28, 11:12   #7
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Opinia? Moim zdaniem układ (związkiem tego nawet nie nazwę) nie do przyjęcia. OD poczatku wiedziałaś, że w podstawowych kwestiach jesteście skrajnie różni, a tu pyk 7 lat i, co za szok, jest tylko gorzej. Jeśli cię stać na samodzielność, to ja bym to skończyła w trybie natychmiastowym. Jeśli nie, to zaczęłabym jak najszybciej na to zarabiać i przestała odstawiać jakies 3 daniowe obiady.
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-02-28, 11:17   #8
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Myślę, że Tobie od początku zależało na wszystkim bardziej, a on generalnie ma Ciebie w pompie. Z tego co piszesz wynika, że to egoista skupiony wyłacznie na własnym zadzie.
Skoro zaczynasz go nienawidzieć, to chyba nie ma o czym gadać.
Idź do prawnika, zapytaj co zrobić z domem jak się rozstaniecie.
Musisz po prostu podjąć w końcu decyzję, on się nie zmieni. Obiecywał i sie nie zmienił. Przestań tracić czas na ten układ bez przyszłości. Może i będzie Ci trudno, ale nikt za Ciebie tego nie zrobi.
Zresztą strach ma zwykle wielkie oczy, najtrudniej jest podjąć decyzję, a potem zobaczysz, że dasz sobie świetnie radę. Przecież i tak de facto jesteś sama. Sama mówisz, że masz wszystkie atrybuty żeby zacząć od nowa - jesteś zdrowa i młoda. Masz wszystko. Tylko pozbądź się tego życiowego hamulca jakim jest strach/niewiara w siebie. No i ten pseudopartner.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2023-02-28 o 11:22
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 11:23   #9
bella02izabella
Przyczajenie

Uf. Jak ja bym chciała żeby mną coś wstrząsło.. Żebym przestała się tak bać.

Wiecie czego chyba najbardziej się boję? Tego nowego życia. Stawienia czoła przed całą rodziną. Przyznanie do porażki..
Stary 2023-02-28, 11:28   #10
Konto usunięte

Cytat:
Uf. Jak ja bym chciała żeby mną coś wstrząsło.. Żebym przestała się tak bać.

Wiecie czego chyba najbardziej się boję? Tego nowego życia. Stawienia czoła przed całą rodziną. Przyznanie do porażki..

Ale jaką rodziną, o czym Ty gadasz Jesteś dorosła, masz prawo dokonywać swoich wyborów, ponosić porażki (porażka normalna sprawa), kto Ci co zrobi ? Matka będzie gderała ? No to będzie, co z tego.
Lepiej odejść niż się całe życie męczyć. To naprawdę nie ma sensu. Szkoda życia.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 11:28   #11
undecided_1994
Raczkowanie

Czego ty autorko oczekujesz? Już na początku mama zwróciła ci uwagę, to niby zauważyłaś że jest coś nie tak, ale nic z tym nie zrobiłaś. Jak coś nam nie pasuje to ROZMAWIAMY (mam wrażenie że masz problem z komunikacją i raczej liczysz że on ci w myślach będzie czytał "bo ty taka jesteś"), jak jedna rozmowa nie przynosi rezultatu to możemy podjąć drugą, czy nawet trzecią próbę, ale siedem lat?! Nie wiem co trzeba mieć w głowie, aby męczyć się z czymś latami, pomimo że to nam przeszkadzało już na początku związku. Nie zasłaniaj się teraz domem, ludzie rozwodzą się mając kredyty, dzieci, itd., dom można sprzedać, albo niech cię spłaca. Ale jak on się nie zmienił, to już tego nie zrobi. Nie obwiniaj jego, bo jemu widocznie odpowiada taki stan rzeczy skoro nic nie zmienia i ma do tego prawo, to po twojej stronie jest czy to zaakceptujesz czy odejdziesz.
undecided_1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-28, 11:39   #12
bella02izabella
Przyczajenie

Nikt nie jest ślepy. Każdy widzi że średnio nam się układa. Stoimy w miejscu. Może i mówią coś między sobą, tego nie wiem.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Mama nie będzie gderała.. raczej będzie jej przykro.. a to jest ostatnia rzecz jaką bym chciała.. Już tyle przeszła.. Ostatni rok walczyliśmy z jej chorobą

Dlatego tak udaje że jest w porządku. Ona ma dość zmartwień.

Dlatego tak głęboko wierzyłam że się coś zmieni. Bo moim myśleniem zawsze było to że będzie dobrze!

Wiecie jak On się zachowuje jak chcę odejść? Albo jak się nie odzywam i grożę że odejdę? Hoho! Facet idealny

Teraz to mnie wręcz to wkurza.. Jeden, dwa dni do dobroci a później znowu to samo.

Tak! To jest taki typ, że raczej myśli tylko o swoim zadzie!
Stary 2023-02-28, 11:44   #13
Konto usunięte

Cytat:

Mama nie będzie gderała.. raczej będzie jej przykro.. a to jest ostatnia rzecz jaką bym chciała..

Przeżyje, uwierz.
Jej będzie przykro przez jakiś czas, a Tobie całe życie jak tego nie skończysz.
Nie martw się o innych, myśl o sobie. I nie szukaj wymówek, bo to droga do nikąd.
Stary 2023-02-28, 11:45   #14
bella02izabella
Przyczajenie

Wiem,że ludzie się rozwodzą po kilkunastu, kilkudziesięciu latach mając dzieci, kredyty. Ale ten człowiek robi mi takie problemy ze wszystkim. Chciałam odejść ale w zgodzie, dogadać się normalnie, bez złości. No nie da się! Prawnik? Przecież mnie nie stać
Stary 2023-02-28, 11:50   #15
DebbisMadlene
BAN stały

Jak można połączyć życie z facetem który od początku przesiadywał u Ciebie i nic sobie nie robił z tego ze go żywisz i obslugujesz?

No ale to ten typ bez honoru co jak dajà to korzysta.

Ale Ty tez nie lepsza może jeszcze dziecko dobie z nim zrób a obiady zacznij robić czterodaniowe żeby bardziej docenić swojego misia
DebbisMadlene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-02-28, 11:50   #16
bella02izabella
Przyczajenie

Uwierzcie, staram się coś z tym robić. Szukam ofert pracy z noclegiem, bo przecież nie wrócę do mamy, nie chcę pokazywać że aż tak upadłam że nie mam gdzie pójść. Haha nawet nie mam swojego samochodu.. Hit!
Stary 2023-02-28, 11:52   #17
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-02-28, 11:55   #18
Konto usunięte

Cytat:
Uwierzcie, staram się coś z tym robić. Szukam ofert pracy z noclegiem, bo przecież nie wrócę do mamy, nie chcę pokazywać że aż tak upadłam że nie mam gdzie pójść. Haha nawet nie mam swojego samochodu.. Hit!
brzmisz jak oderwana od rzeczywistości osoba

Posiadanie samochodu to nie obowiązek i żadna konieczność, aby żyć na własny rachunek.
Praca z noclegiem? A czemu tylko tego szukasz? nie możesz czegoś wynająć i pracować, jak miliony osób? Z tego co pisałaś to masz calkiem spore dosiwadczenie, a prace z noclegiem są raczej mało rozwijające i to zazwyczaj prace fizyczne.
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 11:59   #19
bella02izabella
Przyczajenie

Myślałam że jak będę o niego dbać to doceni to.. że będzie dumny że ma taką kobietę i przejrzy na oczy i też zacznie się mną interesować. Robiłam co mogłam..

Ale już nie mam siły
Stary 2023-02-28, 12:02   #20
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-02-28 o 12:03
Stary 2023-02-28, 12:04   #21
bella02izabella
Przyczajenie

No, masz mnie! Boję się tego : A nie mówiłam.

Czytam te wasze opinie i rzeczywiście klucha ze mnie 🤦☠♀️
Stary 2023-02-28, 12:05   #22
undecided_1994
Raczkowanie

Cytat:
Wiem,że ludzie się rozwodzą po kilkunastu, kilkudziesięciu latach mając dzieci, kredyty. Ale ten człowiek robi mi takie problemy ze wszystkim. Chciałam odejść ale w zgodzie, dogadać się normalnie, bez złości. No nie da się! Prawnik? Przecież mnie nie stać
Same wymówki i tyle, szukanie byle czego byle się nie rozstać. I spoko, nikt cię nie zmusza, ale w takiej sytuacji zaakceptuj że będziesz do końca życia z takim człowiekiem bo szkoda nerwów.

P.S. Tak jeszcze wracając do tego co pisałaś wcześniej o waszych planach, czy ty czekałaś na krok z jego strony, czy zapytałaś o której wychodzicie a on cię zignorował?
Bo wiesz, może za mało napisałaś, ale dla mnie zachowujesz się trochę jak dziecko które szuka pretekstu do focha. Jakbym była umówiona z facetem, mamy plan że wychodzimy o 9, to bym się normalnie zebrała, powiedziała o 8:45 że za 15 min wychodzimy, jakbym zobaczyła że się nie ruszył to bym sama poszła... I oczywiście że bym była zła, ale po co mam siedzieć w domu i czekać aż on łaskawie tyłek z kanapy ruszy. Przecież możesz też sama wiele rzeczy robić, nie jesteście zrośnięci. Nie pisz też że ty robisz to czy tamto, bo nie jesteś w związku z sobą. Każdy jest inny i tak jak ty piszesz że nie umiesz prosić o pomoc (co dobre nie jest), tak on też jest inną osobą niż ty i nie będzie się w analogicznej sytuacji zachowywał tak jak ty byś się zachowała. Skoro oczekujesz, że on ma cię znać i zachować się tak jak oczekujesz, to dlaczego nie działa to w drugą stronę? I żebyś mnie autorko zrozumiała, ja nie bronię twojego partnera, gdyż nie wydaje się on być zbyt dobrą partią po twoim opisie, jednak twoje argumenty dla mnie są absurdalne i nie rozumiem jak można się męczyć przez 7 lat i nadal szukać idiotycznych wymówek.
Co do twojej mamy, to ona widzi że się męczysz i wierz mi że i tak teraz się o ciebie martwi bo widzi że się męczysz. Bycie w byle jakim związku, byle nie być singielką jest zwyczajnie głupie. Co do prawnika, to możesz informacji zaczerpnąć na necie i są też różne darmowe konsultacje czy porady, więc kolejna wymówka.
undecided_1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 12:05   #23
road_rage
Zadomowienie

Moja opinia jest taka, że sama z siebie wybrałaś życie z tym facetem i sama podjęłaś decyzję o usługiwaniu mu w każdym momencie, doskonale wiedząc jaki on jest. To nie do niego miej teraz pretensje, tylko do siebie.
Czy on ci kiedykolwiek powiedział czy tam poprosił o sponsorowanie tych 3 dniowych posiadówek u ciebie? Przyczepił się że nie zorganizowałaś dostatecznie godnie wyżywienia dla niego? Chciał żebyś za niego ogarniała jego pranie i inne prace domowe? Przyczepił się do ciebie, że jest syf, który sam zrobił?
Tak jak to opisałaś to wygląda jakbyś te wszystkie rzeczy robiła dla siebie, żeby się lepiej poczuć ze sobą, a on ma wywalone, bo mu wcale na tych twoich miłych gestach nie zależy. Poradziłby sobie sam. Ty przez lata nie mówiłaś czego chcesz, bo komunikować się ewidentnie nie umiesz, i dopiero teraz jak już miarka się przebrała i zaczynasz pękać, to on nie wie o co ci w ogóle chodzi, bo w jego oczach zachowujesz się nietypowo. Pewnie wychodzi z założenia, że jak będziesz czegoś chciała to powiesz, bo on zgadywał nie będzie. I ma rację jeśli tak uważa.

Edytowane przez road_rage
Czas edycji: 2023-02-28 o 12:06
road_rage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 12:08   #24
bella02izabella
Przyczajenie

A co takiego robi i mówi?

Że w życiu się mną nie rozstanie w zgodzie bo on się w ogóle nie chce rozstawać
Stary 2023-02-28, 12:12   #25
Sylia166
Raczkowanie

Zawsze się zastanawiam dlaczego kobiety sobie to robią, ja rozumiem, że miłość potrafi być ślepa, szczególnie na początku, ale żeby przez 7 lat takie coś tolerować? Nieźle chłop się urządził, babka we wszystkim go wyręcza i jeszcze nie trzeba jej nigdzie zabierać, kupować, no masakra. Byłam ze skąpcem rok czasu i nadal się zastanawiam dlaczego AŻ rok Albo się rozstajesz albo będziesz tkwiła w nieszczęśliwej relacji długie lata, serio chcesz taki scenariusz życia? Uwierz istnieją jeszcze fajni faceci, rozplanuj sobie co i jak, ja bym pomyślała o wyjeździe za granicę, odcięła się i zaczęła nowe życie, na pewno lepsze niż takim egoistą.

Edytowane przez Sylia166
Czas edycji: 2023-02-28 o 12:17
Sylia166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-02-28, 12:12   #26
Konto usunięte

Cytat:
A co takiego robi i mówi?

Że w życiu się mną nie rozstanie w zgodzie bo on się w ogóle nie chce rozstawać
No to trudno. Co cię to obchodzi? Zadbaj o siebie, a nie o to, czy przypadkiem komuś przykrości nie zrobisz. A to, że zmarnujesz życie, to co tam... szczegół.
Pierwszy krok wykonałaś - przejrzałaś na oczy, widzisz, że coś jest mocno nie tak. Niech za tym pójdą czyny. Podziękujesz sobie
Stary 2023-02-28, 12:13   #27
road_rage
Zadomowienie

Cytat:

On mnie nie musiał o nic prosić nigdy. Jak widziałam że trzeba to pomagałam, wspierałam
Po czym widziałaś, że "trzeba" mu pomagać i go wspierać?

Cytat:
Nie rozumiem co jest takiego niezwykłego w braku samochodu. To jest jakaś opcja domyślna, że się go ma?
Po co miałabyś wracać do mamy, skoro masz dom jeśli dobrze rozumiem?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-02-28, 12:15   #28
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-02-28 o 12:18
Stary 2023-02-28, 12:20   #29
bella02izabella
Przyczajenie

Nie prawda że nie mówiłam czego chcę, bo mówiłam! Ludzie jesteśmy ze sobą 7 lat. On wie czego ja chcę tylko ma właśnie na to wywalone.

A ja kilka razy zaczynałam poważną rozmowę na te tematy, normalnie. Ja mówię bo Ty masz to gdzieś, On mi odpowiada Nie prawda, Nie mam gdzieś. Mówię, co mi nie pasuje (spokojnie) a on no skoro tak mówisz to postaram się to zmienić. A żadnej zmiany nie ma.

A Wy mi piszecie że się nie umie komunikować z nim.. Kiedy popadam w nerwy i krzyczę to swoją drogą ale też potrafię wszystko przemyśleć i normalnie pogadać. Przedstawić co mnie boli, dlaczego mam żal, co bym chciała żeby się zmieniło itd itd
Stary 2023-02-28, 12:22   #30
road_rage
Zadomowienie

No spoko, tylko wcześniej pisałaś, że jesteś osobą która o nic nie poprosi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości