Zostawiłam bogatego mężczyznę dla takiego z patologicznej rodziny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-05-09, 16:24   #1
Julia_Julia2345
Przyczajenie

Zostawiłam bogatego mężczyznę dla takiego z patologicznej rodziny

Hej dziewczyny.

Założyłam do tego tematu osobne konto, bo chciałam być totalnie anonimowa.

Zostawiłam bogatego faceta ze świetną pracą, kasą, normalną rodziną i podobnymi do moich zainteresowaniami. Starał się, mogłabym całe życie nie pracować gdybym zechciała. Ale nie o to mi chodziło, w sensie kasę itd., mimo wszystko nie umiałam żyć z człowiekiem, który wydawał się być oddalony emocjonalnie.

Problem polegał na totalnym braku bliskości i intymności i tym, że nigdy nie podał mi powodu tej sytuacji, mimo że prosiłam wielokrotnie. Czułam się też jakby on był ze mną, bo wypada z kimś być (wcześniej nigdy nie był w związku), ale mogłaby to być każda dziewczyna, nie akurat ja.

Mój obecny partner pochodzi z patologicznej rodziny (alkohol, przemoc fizyczna i psychiczna). Jest bardzo kochający i się stara, nie ma nic, żadnego majątku, ale cóż, to jego kocham. Problem w tym że on nadal mieszka w rodzinnym domu i obecnie jest na stażu w jakiejś no, dość słabej pracy. Twierdzi, że wcześniej nie miał się dla kogo starać z tego wyrwać, a teraz ma. Widzę że się stara, ale nie oszukujmy się, lata zaniedbań robią swoje. Kocham go, ale chcę myśleć już poważnie o związku, zaangażować się, założyć rodzinę.

Atmosferę podsyca presja znajomych (oczywiście nieumyślna, prędzej to ja sama ja sobie tworzę), które "przebierały" w facetach i ostatecznie każda skończyła z dobrze sytuowanym i z normalną rodziną.

Uprzedzając pytanie, nie jesteśmy nastolatkami ani w wieku "wczesnodwudziestkowy m". Kocham mojego partnera, ale boje się o przyszłość. Nie zależy mi na kasie, ale jednak chcąc podejmować poważne decyzje trzeba, żeby partnerzy się starali.

I pytanie do Was: czy któraś z Was miała podobną sytuację z"zamianą" związków, tak skrajną? Plus, czy związałybyście się z mężczyzną z takiej rodziny?

Mam obawy i liczę na Waszą pomoc.
Julia_Julia2345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 16:52   #2
Miss_Suze
(=^‥^=)

Dot.: Zostawiłam bogatego mężczyznę dla takiego z patologicznej rodziny

Może zabrzmię brutalnie, ale nie związałabym się z takim facetem. Nie widzę związku przyczynowo - skutkowego co ma jego patologiczna rodzina w stosunku do jego obecnej sytuacji zawodowej. W tej materii to jedynie on zawinił, on tak wybrał. Miał wybór podnoszenia kwalifikacji, zmiany pracy, odcięcia się od rodziny. Pomyśl, czy z kimś takim można myśleć np o założeniu rodziny.
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:00   #3
natalcia250
sentimental animal

Zgadzam się z poprzednim postem, poza tym nie chciałabym, żeby facet zaczął się starać dopiero "dla mnie", jakby był ambitny z charakteru to by zaczął już dawno temu dla samego siebie.
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:07   #4
black_elderflower
Rozeznanie

Trochę jest za mało danych, ile macie lat ?
On teraz ile zarabia? Podnosi jakoś kwalifikacje? Robi coś żeby poprawić swój stan rzeczy? Kursy, prawo jazdy, studia?

Wiesz pieniądze są ważne i jego podejście do pieniędzy ale też to nie wszystko. Są perspektywy na to, że się choć trochę bardziej posunie do przodu i ogarnie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
black_elderflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:14   #5
Julia_Julia2345
Przyczajenie

Mamy po 30 lat. Zarabia słabo, ale moim zdaniem są perspektywy że się ogarnie. Zgadzam się oczywiście z poprzednimi postami. Wiem, że to wszystko wymagałoby mnóstwa pracy. Nie chciałabym jednak ulegać naiwności i marnować kolejnych lat na nieudany związek.

Wiem, że zabrzmię jak sucz, ale czasem się zastanawiam czy nie powinnam zostać z tamtym ogarniętym i normalnym. Żylibyśmy jak kumple, bez wielkiego uczucia i seksu, ale nie miałabym takich dram. Z drugiej strony jednak wiem, że to było niemożliwe.
Stary 2022-05-09, 17:17   #6
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Moze skup sie na osiągnięciu lepszej pozycji zawodowej (własnej) wówczas nie bedziesz sie musiala wchdzic w zwiazki z kims -kto ci nie odpowiada -tylko dlatego ze ma pieniadze
Co do drugiego faceta to zdecydowanie jestem na nie,nie związałabym sie z facetem ktory pod 30tke mieszka z patologiczna rodzinka widac ze jest nie samodzielny ,niezaradny i zyje mrzonkami
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:25   #7
Julia_Julia2345
Przyczajenie

Idę teraz w tym kierunku, dokształcam się, uczę się nowego zawodu. Zgadzam się z Waszymi opiniami, jednak mimo wszystko... Ech, my kobiety mamy dylematy których facet w takiej sytuacji nigdy by nie miał

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-05-09, 17:49   #8
Calla_
Rozeznanie

Sama jestem z podobnych klimatów jak twój obecny chłopak. Duży problem z alkoholem w najbliższej rodzinie, zdarzała się przemoc fizyczna, wieczne kłótnie i spięcia.
Najważniejsza kwestia według mnie to to czy twój facet chce się z tego wyrwać. Mi bardzo pomogły studia i własne pieniądze. Jeśli twój chłopak działa w kierunku polepszenia swojej sytuacji, wyprowadzki i ochłodzenia kontaktu z rodzicami i terapii to nie widziałabym przeszkód, by kontynuować tę relację. Nikt z nas nie decyduje w jakiej rodzinie się urodził i nie ma co oceniać człowieka tylko po tym, jeśli dąży do zmian i normalnego życia. Przygotuj się jednak na to, że proces zmiany nie będzie łatwy.

Calla_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:53   #9
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-27 o 07:26
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:57   #10
DamaKonwaliowa
Przyczajenie

Julia_Julia2345, po pierwsze trzymam mocno kciuki za pozytywne rozwiązania w Twojej sprawie i decyzje. Myślę że można się zgodzić z każdą z dziewczyn które się tu wypowiadają. Wzięłabym jednak pod uwagę jeszcze to, że my nie wiemy tak dużo jak Ty na ten temat. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Myślę że to, że on nie korzystał z szansy lepszego wykształcenia, pracy itd faktycznie jest mocnym minusem, ale musimy pamiętać, że osoby z rodzin patologicznych często mają pod górkę i pod względem warunków ekonomicznych, i nawet zwykłego wsparcia. Żeby daleko nie szukać, w liceum miałam koleżankę, bardzo bystra dziewczyna, niestety ojciec przemocowiec i alkoholik, pod jego wpływem i matka zaczęła pić. Dziewczyna nie miała na nic ochoty, mimo że nie chciała tak żyć, ale brakowało jej motoru do zmian, poniżanie przez ojca i wieczna krytyka zrobiły swoje. W pewnym momencie gdyby ktoś ją "popchnął", jej życie pewnie wyglądałoby inaczej. Dlatego mimo że zgadzam się z dziewczynami, nie byłabym tak prędka w osądach. Jedno co mogłabym doradzić, to wymagaj konkretnych zmian i faktycznej pracy nad sobą od niego. Jeśli tego nie będzie, lepiej uciekać niż marnować życie.

A co do tego bogatego - imho nie warto być w związku, w którym wiesz, że coś zgrzyta. Nie żałuj. O brak seksu rozbiło się już mnóstwo związków i nie ma w tym nic złego.
DamaKonwaliowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 17:59   #11
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Julia_Julia2345 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.

Założyłam do tego tematu osobne konto, bo chciałam być totalnie anonimowa.

Zostawiłam bogatego faceta ze świetną pracą, kasą, normalną rodziną i podobnymi do moich zainteresowaniami. Starał się, mogłabym całe życie nie pracować gdybym zechciała. Ale nie o to mi chodziło, w sensie kasę itd., mimo wszystko nie umiałam żyć z człowiekiem, który wydawał się być oddalony emocjonalnie.

Problem polegał na totalnym braku bliskości i intymności i tym, że nigdy nie podał mi powodu tej sytuacji, mimo że prosiłam wielokrotnie. Czułam się też jakby on był ze mną, bo wypada z kimś być (wcześniej nigdy nie był w związku), ale mogłaby to być każda dziewczyna, nie akurat ja.

Mój obecny partner pochodzi z patologicznej rodziny (alkohol, przemoc fizyczna i psychiczna). Jest bardzo kochający i się stara, nie ma nic, żadnego majątku, ale cóż, to jego kocham. Problem w tym że on nadal mieszka w rodzinnym domu i obecnie jest na stażu w jakiejś no, dość słabej pracy. Twierdzi, że wcześniej nie miał się dla kogo starać z tego wyrwać, a teraz ma. Widzę że się stara, ale nie oszukujmy się, lata zaniedbań robią swoje. Kocham go, ale chcę myśleć już poważnie o związku, zaangażować się, założyć rodzinę.

Atmosferę podsyca presja znajomych (oczywiście nieumyślna, prędzej to ja sama ja sobie tworzę), które "przebierały" w facetach i ostatecznie każda skończyła z dobrze sytuowanym i z normalną rodziną.

Uprzedzając pytanie, nie jesteśmy nastolatkami ani w wieku "wczesnodwudziestkowy m". Kocham mojego partnera, ale boje się o przyszłość. Nie zależy mi na kasie, ale jednak chcąc podejmować poważne decyzje trzeba, żeby partnerzy się starali.

I pytanie do Was: czy któraś z Was miała podobną sytuację z"zamianą" związków, tak skrajną? Plus, czy związałybyście się z mężczyzną z takiej rodziny?

Mam obawy i liczę na Waszą pomoc.
Wymienilas faceta aseksualnego/homoseksualnego/ niekomunikatywnego w zakresie emocji na takiego ktory jest Toba zainteresowany i komunikatywny.
A majacego po prostu inne wady. Pytanie czy jest w stanie sobie z nimi poradzc.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 18:06   #12
Overcooked
Wtajemniczenie

Jak dla mnie to nasza stała wizażanka co jej własna rodzina ciśnie żeby nadpłaciła byłego narzeczonego który pracował za granicą i która związała się z "zaradnym" cwaniaczko-patusem z komornikiem na karku od byznesów. Coś było z pluszowego misiem i że teraz może sobie pozwolić na pazury i sztuczne rzęsy a wizażanki zazdroszczą że jej się układa bo misiaczek jest spoczko

Tak więc szkoda strzępić klawiatury na dalsze rady bo wiadomo jak się skończy
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 18:10   #13
Julia_Julia2345
Przyczajenie

Nie wiem o czym mówisz szczerze powiedziawszy, przykro mi, bo chciałam po prostu poznać opinie osób z zewnątrz. Ale dziękuję wszystkim którzy się wypowiedzieli za rady
Stary 2022-05-09, 18:38   #14
967f3601e527e8d89f0729c53155db34a99f48cb_63dafd3d2687d
Konto usunięte

Według mnie warto dać szansę i czas, ale warunek: totalna odcinka i życie od nowa. Jeśli nic się nie zmienia, jeśli wymówki za wymówkami, to zrozumienie, że mu wygodnie tak jak jest i ewakuacja.

Są jeszcze faceci, którzy są inni od tego pierwszego i od tego obecnego.
967f3601e527e8d89f0729c53155db34a99f48cb_63dafd3d2687d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 18:47   #15
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Overcooked Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to nasza stała wizażanka co jej własna rodzina ciśnie żeby nadpłaciła byłego narzeczonego który pracował za granicą i która związała się z "zaradnym" cwaniaczko-patusem z komornikiem na karku od byznesów. Coś było z pluszowego misiem i że teraz może sobie pozwolić na pazury i sztuczne rzęsy a wizażanki zazdroszczą że jej się układa bo misiaczek jest spoczko

Tez mialam podobne odczucie ze znam ta narrację
Dla mnie autorka rowniez pochodzi z rodziny dysfunkcyjnej to sie daje wylapac miedzy wierszami
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 22:09   #16
skara
Zakorzenienie

Ja bym się w to nie pakowała. Gdy miałam 18 lat brak kasy nie stanowił dla mnie problemu, ale w wieku gdy chcesz zakładać rodzinę to jednak warto mieć faceta, który nie ciągnie w dół. Twoje zwolnienie, trudna ciąża czy inne niefortunnie wydarzenie i możecie być w czarnej d...

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-09, 22:43   #17
goslawka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Julia_Julia2345 Pokaż wiadomość
Nie wiem o czym mówisz szczerze powiedziawszy, przykro mi, bo chciałam po prostu poznać opinie osób z zewnątrz. Ale dziękuję wszystkim którzy się wypowiedzieli za rady
A może tak ani ten ani tamten? Pobądź trochę sama i może znajdziesz takiego co i zaradny jest i zadbany emocjonalnie?

goslawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 01:06   #18
Rena
Zakorzenienie

To ze pochodzi z takiej, a nie innej rodziny bywa. Ale to ze w wieku 30 lat nadal z nimi mieszka jest mocno niepokojace. Bogaty nie musi byc, ale zeby samego siebie nie utrzymal? No chyba, ze laduje w nich kase. Normalnie pracujacy facet w tym wieku powinien chociaz pokoj wynajac z kolegami. To takie minimum samodzielnosci i nizej bym nie schodzila jesli chodzi o wymagania.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 06:08   #19
miloszpoznan
Raczkowanie

mam podobna sytuacje, ja zakonczylem zwiazek z bogata. Gdy ktos pyta sie co Ty zrobiles, taka dobra kobieta, majetna...

ale czy o kase tu chodzi? Nie, bo byla emocjonalna pustka, niby rozmowy na poziomie ale jednak brak tego czegos, dzieki czemu czules ten fundament, oddanie itd.

czy zrobilem dobrze? tak , zrobilem dobrze, mimo ze moja decyzja byla podejmowana bardzo długo...

mozna zyc nijak, ale czy takie zycie nam odpowiada? CHyba zalezy kto jaki jest. Ja jestem dosc mocno emocjonalny wiec to mi bardzo przeszkadzalo...

wiec jesli czulas ze nie to, trudno lepiej zakonczyc, zazwyczaj mysle ze "wydogde" zwiazki w koncu tez sie psuja, i wtedy nic nie zostaje, bo bez tego fundamentu partnerzy nawet nie walcza
miloszpoznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-05-10, 07:03   #20
chwast
Zakorzenienie

Ja uważam, że ani jeden ani drugi nie jest partnerem na związek. Serio jest w Polsce więcej facetów niż tych dwóch.

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 08:13   #21
25b2a07661c38f1fbeb6ed1b51a706f49250c239_6721770231591
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ja uważam, że ani jeden ani drugi nie jest partnerem na związek. Serio jest w Polsce więcej facetów niż tych dwóch.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prawda.

+ podchodziłabym ostrożnie do jego ambitnych zrywów. Owszem, to świetnie, że czuje motywację do zmiany pracy/rozwoju ale często kończy się to wraz z opadaniem różowych okularów i pierwszych zgrzytów. Z ambitnego misia szybko może przejść do zahukanego 30-latka bez perspektyw.
25b2a07661c38f1fbeb6ed1b51a706f49250c239_6721770231591 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 10:02   #22
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:

Nie kojarzę takiego wątku
Mnie się skojarzyło, że może to ciąg dalszy historii o związku z żulem spod sklepu.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 10:02   #23
v-x-n
Wtajemniczenie

Moim zdaniem z deszczu pod rynnę. Dla mnie niepokojące jest, że dorosły człowiek siedzi w patologii i dopiero druga osoba daje mu impuls, żeby coś zmienić. Czyli jak ciebie nie było, to nie odczuwał potrzeby pójścia do pracy i ogólnie wyrwania się z tego środowiska? Uważaj, żeby to nie była tylko tymczasowa zmiana, bo motylki w brzuchu.

Nie miałabym nic przeciwko takiemu związkowi, gdyby twój partner żył z dala od tej rodziny, pracował i autentycznie chciał zmienić życie dla siebie. Natomiast w twojej sytuacji nie zdecydowałabym się na związek z tym panem.
[ Biegam ] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 11:56   #24
DaisyMerollin
Rozeznanie

Jak dla mnie jeden i drugi był słabym materiałem na partnera, acz twoje patrzenie na wszystko przez pryzmat portfela też jest lekko alarmujące.
DaisyMerollin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 12:04   #25
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Wg mnie żaden z tych dwóch nie jest dobrym materiałem na związek. Pierwszy brak połączenia emocjonalnego, drugi przywiązany do patologicznej rodziny, zapewne wycisk z filmu niezdrowe wzorce relacji i będzie Ci ciężko z nim stworzyć szczęśliwa rodzine nawet jeśli polepszy się jego sytuacja finansowa

Sent from my BV9800Pro using Tapatalk
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 14:25   #26
Mija62
uparta chmura

To dawaj namiary na tego bogatego. Trzeba go pocieszyć
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 14:27   #27
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-27 o 07:25
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 14:30   #28
smokyeyes1
Przyczajenie

Wynajmijcie coś razem. Jak nie stanie na nogi w miarę szybko, to masz jasną odpowiedź na swoje pytanie jak będzie wyglądała Wasza przyszłość. Ale życzę mu powodzenia Kwestia finansowa to jedno i to się da ogarnąć ale dochodzi tu jeszcze kwestia relacji z jego rodziną. Będą święta, urodziny, imieniny, dożynki ;p czy coś tam i będziesz musiała chcąc nie chcąc brać w tym udział. To też sobie przemyśl bo wszystkie te okazje będą zrypane przez rodzinę z jego strony
smokyeyes1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-10, 21:06   #29
Overcooked
Wtajemniczenie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89213591]Nie kojarzę takiego wątku
Mnie się skojarzyło, że może to ciąg dalszy historii o związku z żulem spod sklepu.[/QUOTE]Któryś w wcielenia ona88 czy jak jej tam było. Bardziej charakterystyczny ex który zarabiał na granicą i uważany przez wszystkich w tym autorkę za "taka dobra partię" "dom zbudował" ale wcale się nie kwapił na powrót, był jak obcy typ i zero intymności która była gdzieś nisko w jego priorytetach. Pojawił się jakiś szemrany alvaro co kasę raz miał raz nie miał. Generalnie żaden z tych typów się nie nadawał do niczego ale autorka około 30 więc się trzyma takich gagatków.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-11, 06:36   #30
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Któryś w wcielenia ona88 czy jak jej tam było. Bardziej charakterystyczny ex który zarabiał na granicą i uważany przez wszystkich w tym autorkę za "taka dobra partię" "dom zbudował" ale wcale się nie kwapił na powrót, był jak obcy typ i zero intymności która była gdzieś nisko w jego priorytetach. Pojawił się jakiś szemrany alvaro co kasę raz miał raz nie miał. Generalnie żaden z tych typów się nie nadawał do niczego ale autorka około 30 więc się trzyma takich gagatków.

Mi sie tez skojarzylo.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości