Nie mogę zaklimatyzować się w nowej pracy.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-29, 08:11   #1
Katrinaa
Raczkowanie

Nie mogę zaklimatyzować się w nowej pracy..

Hej,
jutro bedzie moj 9 dzien w nowej pracy i problemem jest to ze nie moge sie w niej zaklimatyzowac... Jest to nieznana dla mnie branża, cały czas się uczę, pytam dziewczyn jak czegoś nie wiem, nawet same mówią żebym bombardowała je pytaniami, wiec pytam je a one mi odpowiadają. W biurze jest 2 facetów, i 4 dziewczyny (+1 na urlopie, której nie poznałam). Praca jak praca ale nie mogę załapać tego kontaktu z dziewczynami... W poprzedniej pracy mialam swietne kolezanki, do tej pory sie spotykamy na piwo itp, ale to byla w ogole inna praca wiec moze dlatego...
Nie jestem osobą mega nieśmiała, w domu i ze znjaomymi normalnie rozmawiam, a tutaj nie moge się otworzyć, mam wrażenie że mnie nie lubią mimo że jestem miła.
Poradźcie mi proszę jak wbić się w towarzystwo które pracuje ze sobą od dłuższego czasu i swobodnie się czuć w pracy? Jestem na okresie probnym (2 m-ce).
Katrinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-29, 19:24   #2
ooioo
Raczkowanie

Dot.: Nie mogę zaklimatyzować się w nowej pracy..

Podbijam : )

http://musicofyourskin.blogspot.com/
kosmetyki i szycie !
ooioo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-29, 20:18   #3
Katrinaa
Raczkowanie

nikt nie chce podzielic sie wrazeniami ze swojej pierwszej pracy? albo coś doradzić, podtrzymać na duchu?
Stary 2013-09-30, 22:07   #4
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

jeżeli wszyscy są mili to chyba tylko kwestia czasu.
wiadomo że od razu nie wjedzie się w grupę a i skoro to nowa dziedzina i nie czujesz się w niej swobodnie to i w kontaktach tej swobody nie będzie.
Ja gdy byłam na stażu bardzo się stresowałam i nieraz czułam wyobcowana a po kilku tygodniach kiedy sprawdziłam się w tym co robię wszyscy mnie zaakceptowali i potem było już bardzo fajnie.
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 17:58   #5
Katrinaa
Raczkowanie

nie uwierzycie... dziisaj dostalam wypowiedzenie, nie wiem czemu bo obowiazki swoje wykonywalam no ale coz..
Stary 2013-10-01, 18:37   #6
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

przykra sprawa, ale nie przejmuj się tym. Znajdziesz coś lepszego.
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 18:39   #7
CarrieBra
Rozeznanie

to się tam faktycznie napracowałaś.... znajdzie się coś lepszego. ; -) ale temat możemy pociągnąć jest ciekawy. Ja w mojej obecnej pracy też nie miałam łatwo. Kiedy wchodziłam do kuchni wszyscy milkli, dziewczyna, która mnie wprowadzała w pracę nie oszczędzała mnie i od 1 dnia za plecami nazywała idiotką. Nikt ze mną nie rozmawiał. W późniejszym czasie okazało się, że ta która mnie wprowadzała i jej psiapsióła stwierdziły, że na bank jestem kablem Szefa i, że lepiej ze mną nie gadać... najpierw się przejmowałam, potem to olałam, a potem zwolnili tą, która mnie uczyła, jej psiapsióła odeszła i jakoś wszyscy zaczęli się w miarę normalnie zachowywać...

Jak się wbić w nowe towarzystwo? Czy jest jakaś recepta? Nie wiem ale najważniejsze to być sobą i robić swoje. ; -)

Dziewczyna
, która opanowała mechaniczną skrzynię biegów,
poradzi sobie w życiu. : -))))

Edytowane przez CarrieBra
Czas edycji: 2013-10-01 o 18:41
CarrieBra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 22:31   #8
Katrinaa
Raczkowanie

CarrieBra to tez nie mialas lekko ale dobrze ze szczesliwie sie potoczylo! U Ciebie nawet bylo podobnie jak u mnie! nikt ze mna nie rozmawial, jak wchodzilam do biura o 8 to tylko ,,czesc" ,,czesc" jakbym byla jakims intruzem.Nie wiem dlaczego ludzie tacy sa zawistni tak jakby kazdy o swoj stołek się martwił...
Jeszcze napisze Wam ze czułam ze cos nie tak, chyba to zwolnienie zawdzieczam wspolpracownicom lub 1 wspolpracownicy. Intuicja mi podpowiadala ze cos jej sie we mnie nie podobalo, pomimo ze swoje obowiazki wykonywalam jak nalezy.
Szefowa nie widziala jak pracuje, czasami wzywala swoje pracownice do siebie (ja wtedy zostawalam sama lub z 1 osoba) i wydaje mi sie ze wtedy rozmawiala o mnie...., ale czułam ze cos z tymi ludzmi nie tak, po prostu to sie wyczuwa.
Jeszcze przypomniala mi sie sytuacja jak ta jedna dziewczyna obgadywala mnie na skype'a, (niechcacy wyslala do mnie wiadomosc zamiast do kolezanki a potem sie tlumaczyla). Mendy no ale z 2 str ta praca nie byla warta zachodu I mam nadzieje ze znajdzie sie cos lepszego bo juz latka leca dzieki dziewczyny, zawsze to lepiej poczytac slowa wsparcia
Stary 2013-10-02, 05:53   #9
anex_1989
Zakorzenienie

Baby to jednak mendy

Pracuję w firmie z 20-osobową załogą wśród wszystkich ja rodzynek - kobitka

atmosfera jest cudowna, ale początki też nie były łatwe,
wiadomym jest, że zaczynając jesteśmy w obcym otoczeniu wśród obcych ludzi,i musi minąć trochę czasu, abyśmy mieli możliwość aklimatyzacji jestem osobą, która dość szybko nawiązuje znajomości, ale nie lubię ciągnąć ludzi za język, sama dużo gadam, ale również robię to taktownie i z umiarem, najbardziej przy zmianie pracy obawiam się właśnie dziewczyn, bo one są nieobliczalne tutaj się uśmiechają, a za chwilę objazd, to już mentalność ludzka i na to lekarstwa nie ma grunt to robić swoje i na pewno nie pozwolić się, źle traktować, bo gdzie są negatywne emocje tam nie ma wyników w pracy proste

w obecnej pracy przewinęło się już kilku młodych rekrutów, jedni się przemądrzali co to nie oni i praktycznie od samego początku nie zdobywali sympatii innych, ale nigdy się kłód pod nogi nie rzucało wychodząc z założenia, że koleś nie pasuje do towarzystwa i trzeba go wyautować co to to nie
inni znów milczący mimo inicjatywy ze strony biura określiłabym ich jako ''mułki'' wiadomo, że w pierwszym tygodniu nie nawiążą się przyjaźnie, bo starzy muszą się oswoić, a większość w zasadzie jest obojętna o nowa osoba w zespole rano cześć cześć i rób swoje

zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie tak jest i wychodzę, z założenia, że wszelkiego rodzaju szykany, czy też podjudzanie współpracowników przeciwko tym nowym wiążę się z jednym: strachem przed utratą stanowiska, bo będąc w firmie przez powiedzmy rok człowiek osiada na laurach i już nie wykazuje się tak samo jak młody i chętny do pracy mam rację?
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 07:17   #10
Katrinaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anex_1989 Pokaż wiadomość
Baby to jednak mendy

Pracuję w firmie z 20-osobową załogą wśród wszystkich ja rodzynek - kobitka

atmosfera jest cudowna, ale początki też nie były łatwe,
wiadomym jest, że zaczynając jesteśmy w obcym otoczeniu wśród obcych ludzi,i musi minąć trochę czasu, abyśmy mieli możliwość aklimatyzacji jestem osobą, która dość szybko nawiązuje znajomości, ale nie lubię ciągnąć ludzi za język, sama dużo gadam, ale również robię to taktownie i z umiarem, najbardziej przy zmianie pracy obawiam się właśnie dziewczyn, bo one są nieobliczalne tutaj się uśmiechają, a za chwilę objazd, to już mentalność ludzka i na to lekarstwa nie ma grunt to robić swoje i na pewno nie pozwolić się, źle traktować, bo gdzie są negatywne emocje tam nie ma wyników w pracy proste

w obecnej pracy przewinęło się już kilku młodych rekrutów, jedni się przemądrzali co to nie oni i praktycznie od samego początku nie zdobywali sympatii innych, ale nigdy się kłód pod nogi nie rzucało wychodząc z założenia, że koleś nie pasuje do towarzystwa i trzeba go wyautować co to to nie
inni znów milczący mimo inicjatywy ze strony biura określiłabym ich jako ''mułki'' wiadomo, że w pierwszym tygodniu nie nawiążą się przyjaźnie, bo starzy muszą się oswoić, a większość w zasadzie jest obojętna o nowa osoba w zespole rano cześć cześć i rób swoje

zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie tak jest i wychodzę, z założenia, że wszelkiego rodzaju szykany, czy też podjudzanie współpracowników przeciwko tym nowym wiążę się z jednym: strachem przed utratą stanowiska, bo będąc w firmie przez powiedzmy rok człowiek osiada na laurach i już nie wykazuje się tak samo jak młody i chętny do pracy mam rację?
- myślę że o wiele lepiej jest pracowac z facetami niz z kobietami, jakie kobiety potrafia byc juz sie przekonalam
- wlasnie tak mialam, niby mile, pomoce a obgadywaly..
- masz racje
Stary 2013-10-02, 07:29   #11
okaro
Zadomowienie

oo ja te zmoge sie wypowiedziec...
drugi tydzien chodze do pracy i tez caly czas się uczę, ale juz jedna dziewczya mnie nie lubi - czuje to po prostu, jakies dziwne aluzje przy ludziach mi robi itp, jedyne co dobre w tym jest to ze ludzie mnie bronią. Tylko ona jest taka do mnie reszta sympatyczna. Ja tez na codzien gadam jak najeta, tylko w pracy milcze, ale i tak jest lepiej niz bylo 2 tyg temu, bo juz sie do ludzi odzywam, oni powoli do mnie takze jest ok. Jest tylko ta jedna dziewczyna i czuje, ze jest zazdrosna, bo mi od razu niektore rzeczy wychodza dobrze i szefostwo mnie chwali, a jej nie.
okaro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 08:27   #12
Katrinaa
Raczkowanie

widze ze wiele osob tak ma badz mialo.
A jakie aluzje Tobie robila? Mi tez sie wydaje ze zazdrosna, np ze jestes sprytniejsza od niej, ladniejsza, pewniejsza siebie czy cos
Stary 2013-10-02, 09:37   #13
Ilena
Zakorzenienie

Czasem wydaje mi się ludzie nie mają czasu gadać bo jest dużo pracy. Są dni kiedy ma się chwile wolną ale akurat inni mogą tej chwili nie mieć. U mnie bardzo płytkie są znajomości. Ogólnie cześć, co słychać, jak dzieci itp.Nikt nie ma czasu na bardziej prywatne rozmowy. Także wszystko zależy od miejsca gdzie się trafiło. Wiadomo, że potrzeba czasu na wszystko.
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 18:00   #14
CarrieBra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Katrinaa Pokaż wiadomość
Jeszcze przypomniala mi sie sytuacja jak ta jedna dziewczyna obgadywala mnie na skype'a, (niechcacy wyslala do mnie wiadomosc zamiast do kolezanki a potem sie tlumaczyla).
Głupie $#%$^%&^%&. Żeby nie przeklinać.
Dasz sobie radę. W każdej pracy bądź po prostu sobą. Ja wychodzę z założenia, że w robocie znajomości się nie szuka. Przychodzi się do roboty, odbębnia swoje i już. : -)

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Cytat:
Napisane przez okaro Pokaż wiadomość
Ja tez na codzien gadam jak najeta, tylko w pracy milcze, ale i tak jest lepiej niz bylo 2 tyg temu, bo juz sie do ludzi odzywam, oni powoli do mnie takze jest ok. Jest tylko ta jedna dziewczyna i czuje, ze jest zazdrosna, bo mi od razu niektore rzeczy wychodza dobrze i szefostwo mnie chwali, a jej nie.
Trzymam kciuki. W trzecim tygodniu będzie jeszcze lepiej, a z czasem już będzie normalnie. A tą zazdrośnicą się nie przejmuj. Może do tej pory była ulubienicą szefa i teraz czuje się zagrożona? : -)

Dziewczyna
, która opanowała mechaniczną skrzynię biegów,
poradzi sobie w życiu. : -))))
CarrieBra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 11:36   #15
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarrieBra Pokaż wiadomość
Głupie $#%$^%&^%&. Żeby nie przeklinać.
Dasz sobie radę. W każdej pracy bądź po prostu sobą. Ja wychodzę z założenia, że w robocie znajomości się nie szuka. Przychodzi się do roboty, odbębnia swoje i już. : -)

Jestem takiego samego zdania.
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 15:27   #16
Kamea2000
Zakorzenienie

I ja również, oczywiście jak towarzystwo miłe i chce się spotykać także po pracy to super, ale nie jest to koniecznie wymagane.
Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 00:58   #17
ajeva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CarrieBra Pokaż wiadomość
W każdej pracy bądź po prostu sobą. Ja wychodzę z założenia, że w robocie znajomości się nie szuka. Przychodzi się do roboty, odbębnia swoje i już. : -)
Dokładnie. To jest nastawienie, które mi pomogło wytrwać w nowej pracy. Na początku też się bardzo źle czułam. Niby wszyscy byli mili ale czuć było, że coś jest nie tak. Jedyne co postanowiłam to się nie przymilać i na siłę szukać znajomości tylko przychodzić, robić swoje i ograniczyć kontakty do koniecznego minimum. Oczywiście na początku te kontakty muszą być większe, bo ma się dużo pytań ale z czasem coraz więcej się wie i można już polegać na sobie i wtedy ten kontakt rzeczywiście jest minimalny. Z czasem się sytuacja zmieniła. Nawet się pojawiły osoby z którymi się dogaduję a te osoby z którymi na początku było dziwnie teraz są dobrymi współpracownikami.. Może wcześniej nie podejrzewały, że będę tam dłużej pracować hehe

p.s. Dobry wątek.
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy

Edytowane przez ajeva
Czas edycji: 2013-10-06 o 00:59
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 08:58   #18
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 20:15   #19
scary_mary
Raczkowanie

Atmosfera w pracy zalezy w duzej mierze kierownika - czy slucha bzdur. Owszem, ma prawo wysluchac starszych stazem wspolpracownikow. Nie musi jednak zakladac, ze zawsze maja racje. U mnie w pracy jest babka (nawet kilka babek), co potrafia namieszac. Przez dlugi czas chodzila na skargi do szefa, narzekala na wszystkich. A ten robil zawsze, co chciala, bo ja dlugo znal. Stety/niestety od ostatniego roku obcieli nam nadgodziny, jest nas mniej i kazdy automatyczne musi wykonywac wiecej pracy itrudniej jest dostac urlop, kiedy sie chce. A ta nadal zrzedzi, ze tylko ona pracuje, ze to nie w porzadku ze nie moze wziac urlopu w tym i w tym dniu (mogla by, gdyby poprosila o niego wczesniej, a nie na ostatnia chwile), ze nikt nie pomaga (ludzie nie pomagaja, bo sami maja duzo wiecej pracy. I dopiro teraz przelozeni zaczynaja widziec, ze babka uwaza sie za pepek swiata i mowia, jej, ze ma przestac zrzedzic.

Jak sie ma w pracy ludzi, ktorzy uwazaja, ze nikt nie moze miec kapke lepiej niz oni, to tylko oznacza, ze bedzie ciezko. I sami sobie zrobimy przysluge, jak zaczniemy szukac czegos innego.
scary_mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-07, 07:53   #20
Katrinaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Jeśli chodzi o te pytania, to na poczatku wiecej ich zadawalam a z czasem juz prawie wcale. Mężczyznom nie zadawalam pytań bo oni innymi sprawami się zajmowali. Ale może faktycznie coś im nie pasowało we mnie. Wyciągnęłam wnioski z tego tylko że boję się ze jak zacznę nową pracę to będzie mi sie ta sytuacja przypominała i bede bala sie cokolwiek robic bo w sumie nie wiadomo jak ludzie zareaguja, duzo pytan zle - bo niesamodzielna, mało pytan tez zle bo sie nie interesuje, duzo gadam - zle bo nei skupiam sie na pracy, mało gadam 0 zle bo jakas cieple kluchy hehe.

Wyciagnelam wnioski i mam nadzieje ze juz bedzie lepiej
Stary 2013-10-07, 14:49   #21
zazairena
Przyczajenie

Moim zdaniem też jest to kwestia czasu. To że Ty się szybciej otworzysz nie znaczy, że osoby z pracy również tak szybko to zrobią. Każdy jest inni więc potrzebuje innej ilości czasu.
Pamiętaj też, że nowy pracownik bywa traktowany jako potencjalny konkurent czyli zagrożenie dla osób już pracujących
Stary 2023-03-23, 12:27   #22
JoEdi
Przyczajenie

hej! Stary watek czy jeszcze aktywny?
JoEdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości