![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
krew z odbytu
Jestem przerażona, dzisiaj rano przy załatwianiu się zobaczyłam krew na papierze. Nie byłam do końca pewna, z której strony się to wzięło, ale przed chwilą poszłam znowu, nie załatwiłam się, ale nie wiem jak to określić zrobiłam tak jakbym chciała się załatwić "spięłam się" i przetarłam papierem a tam krew. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja, mam niecałe 20 lat i bardzo się boję, bo już się naczytałam o nowotworze.. Dodam, że krew jest jasnoczerwona i bardzo wyrazista. Co to może być? Wiem , że muszę się wybrać do lekarza, studiuję jednak w innym mieście i do swojego rodzinnego mogę iść w piątek. Zrobić tak czy szukać dzisiaj tutaj jakiegokolwiek?
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: krew z odbytu
Kochana, krwi w kale nie można bagatelizować. Nikt Ci tu nie napisze 'jesteś zdrowa' albo 'masz raka w stadium przedinwazyjnym', zgłoś się do lekarza jak najszybciej.
ALE! Na razie nie martw się na zapas, krew z dolnego odcinka przewodu zawsze jest jasnoczerwona. Na szczęście rak jelita grubego tyczy w zdecydowanej części osób po 40/50 roku życia, rozwija się długo, często jako następstwo polipów i krew pojawia się zazwyczaj w ostatnich stadiach. To, co opisujesz to może być pęknięcie sporego hemoroidu albo jakieś nieswoiste zapalenie jelita. Masz jakiekolwiek objawy towarzyszące? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
być może po prostu masz jakieś drobne otarcie, nie myśl od razu o nowotworze
![]() obserwuj, możesz też zmienić dietę na lżejszą, żeby stolec nie był twardy i zbity. ale też nie biegunkowy. o jakim nowotworze czytałaś? jelita grubego? przy tym nie pojawia się krew na papierze, bo krwawienie jest "w środku' i to stolec jest zakrwawiony, czarny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
nie zakładaj od razu najgorszego
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
raczej żadnych objawów typu bóle nie miałam, jedynie ostatnio może częściej występowała biegunka.. poczekać z tym lekarzem, żeby móc iść do swojego rodzinnego?
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ale ile jest tej krwi? Bo czasami ja zauważam troszę na papierze ale to wynika z jakiegoś otarcia.
Ja myślę, że do piątku mozesz poczekać, nie panikuj, na pewno to nic groźnego, jest dużo chorób ale infekcji, rak jest chyba najmniej prawdopodobny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przygotuj się na badanie odbytu, a jeśli lekarz sam Ci nie zaproponuje to zażądaj go. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
a dużo tej krwi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
nie wiem, ile to jest dużo, na papierze nie są to śladowe ilości, jest bardzo dobrze widoczna, jednak nie jest tak, że ze mnie "cieknie"
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik Edytowane przez majajaj Czas edycji: 2013-05-08 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
tak mi się wydaje, bo jak wytarłam się później, żeby się upewnić, to nic nie było, dopiero jak "spięłam się" jakbym chciała się załatwić, to krew się pojawiła
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
sissy that walk
|
Ostatnio trochę czytałam na ten temat i wyczytałam, że jasna, świeża krew świadczy zwykle o problemach z przewodem pokarmowym - wrzodach i tym podobnych. Jeśli masz do tego biegunkę, to najprawdopodobniej jest to zwykła infekcja bakteryjna. Idź w piątek do lekarza i poproś o badanie odbytu, opisz dokładnie wszystkie objawy - być może skieruje Cię dalej, jeśli coś go zaniepokoi. Na razie nie panikuj
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zaczytana w wizażu
|
Cytat:
Z racji wieku w grę wchodzą hemoroidy. Gdybyś była po 40-50 można zacząć myśleć o raku jelita grubego, no ale jesteś na to za młoda. Nie masz się co martwić, gdyż żylaki odbytu są bardzo powszechną i niegroźną chorobą. Wybierz się do lekarza rodzinnego, ewentualnie od razu do proktologa (nie wiem do końca, czy nie jest potrzebne skierowanie) i on już się wszystkim zajmie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Nie stresuj się na zapas, to się często zdarza przy otarciach, jeśli krew jest jasnoczerwona to raczej wskazuje na jakieś mechaniczne uszkodzenie. Możliwe, że to hemoroidy, no ale od tego też się nie umiera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Holy Crap!
|
Miałam podobną sytuację, gdy przeżyłam ogromny stres. Nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego, ale dawno mi przeszło. Jak bardzo Cię to męczy to warto wybrać się do lekarza dla spokoju ducha
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Autorko jeśli sytuacja się powtórzy to koniecznie idź do lekarza. Bo jednorazowe krwawienie to może być otarcie. Jak zauważysz ponownie na papierze ślady krwi to idź do lekarza. Internista a potem proktolog.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
przed chwilą się załatwiłam i tym razem przyjrzałam się stolcowi - niestety był tak jakby obtoczony krwią..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
To leć dzisiaj do lekarza, choćby prywatnie, bo inaczej się zadręczysz do piątku. Niech Cię zbada per rectum, albo skieruje do proktologa lub chirurga. Prawdopodobnie to hemoroidy, nie zakładaj od razu najgorszego, w naszym wieku prawdopodobieństwo na nie jest bardzo niewielkie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
prawdopodobnie hemoroidy. Ale wizyty u lekarza nie unikniesz, i lepiej nie odkładaj. Kto wie co to może być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zadręczaj się przypadkiem autorko takimi postami. Jeśli badanie przez odbyt nie wykaże hemoroidów, będziesz diagnozowana dalej, konieczna może być kolonoskopia. Naprawdę tych chorób jest sporo i nawet obfite krwawienia nie są końcem świata. Jeśli nie odczuwasz bólu przy oddawaniu twardszego stolca, to wcale nie muszą być hemoroidy ani szczelina odbytu, może to faktycznie nieswoiste zapalenie, infekcja bakteryjna itd. Krew jest żywoczerwona, bo wydobywa się zapewne z dolnego odcinka przewodu, gdzie nie zachodzi trawienie. Raka jest ostatnim schorzeniem, o jakie by Cię podejrzewano ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Taka czerwona krew w kale może mieć przecież wiele przyczyn poza hemoroidami i od razu nowotworem, może wynikać np. z obecności polipów (które w dalekiej przyszłości mogą zezłośliwieć), zapalenia jelita, choroby Crohna - nikt Cię tutaj nie da rady zdiagnozować, dlatego zamiast się nakręcać, że masz nowotwór, to leć do lekarza. Ewentualnie idź do apteki i kup specjalny pojemnik do badania kału, bo tego pewnie też w tej sytuacji nie unikniesz. Nie można tego zignorować, ale też nie warto się nakręcać obsesyjnie. Bliska mi osoba miała podobną sytuację, tylko że była wtedy po 40stce i bardzo się zdenerwowała, a okazało się, że miała po prostu żylaka wewnętrznego odbytu, który pękł. Dla pewności poszła na kolonoskopię, i teraz ma 100% pewności, że wszystko jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
doraznie kup bardzo miekki papier toaletowy i jedz wiecej warzyw i otrebow. Bo to moze byc uraz mechaniczny. A ogolnie jak sie czujesz? Sa jeszcze jakies objawy?
A do lekarza idz bez paniki - mysle, ze piatek wystarczy jak dzisiaj sroda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Pij wiecej wody i nie jedz bialego chleba/makaronu a wszystko razowe/brazowe i juz wtedy zobaczysz roznice.
Obstawiam wine diety. Juz dajcie spokoj z rakami jelita, bo to zenujace,zeby tak diagnozowac i sie osmieszac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dajcie spokój ale z nakłanianiem jej do jedzenia otrębów,zbóż i innych produktów z dużą zawartością niestrawnego błonnika, bo to tylko podrażni odbyt. Może i perystaltyka jelit przyspieszy, ale stolec stanie się twardy i drażniący ścianki odbytu/jelita.
Warzywa,owoce plus dużo tłuszczy (smalec gęsi,olej kokosowy,dobrej jakości masło lub ew. oliwa z oliwek,olej lniany). Praca jelit będzie ok, a i ,, poślizg'' odpowiedni też będzie, żeby dodatkowo nie podrażniać. Zdrowie tez zyska ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Też tak miałam w Twoim wieku i też panikowałam. Po prostu zaczynały mi się hemoroidy. Można nauczyć się z tym żyć, choć na początku byłam przerażona. Ważne, by nie dopuszczać do zatwardzeń, by nie musieć mocno przeć podczas wydalania. Do tego więcej ruchu, mniej siedzenia i czopki.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze co bym zrobiła to wzięła lusterko i sobie tam zaglądnęła
![]() Też obstawiam uraz mechaniczny albo hemoroidy.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Matko, nie przesadzajcie z tym rakiem
![]() Mój najlepszy sposób to picie glutka ze świeżo mielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem, tylko musisz przy tym też dużo pić w ciągu dnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:46.