|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca-szukanie swojej drogi
Cześć wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Praca-szukanie swojej drogi
Masz jakieś kursy, doświadczenie związane z analizą danych? Bo nie jestem pewna, czy pracodawca zatrudni Cię gdy powiesz, że lubisz to robić. A jeśli Ci to odpowiada, nie sugeruj się zdaniem innych, zrób jakieś kursy (choćby online na platformach typu Coursera czy Udemy) i rozejrzyj się za pracą/stażem w zawodzie.
Co do pracy z dziećmi, niestety rozumiem. To wszystko wygląda fajnie z zewnątrz, czasem jest satysfakcja i poczucie misji, ale też rozumiem, że może to po prostu męczyć ze względu na konieczność użerania się z dziećmi, ich rodzicami, biurokracją, ograniczeniami systemu. Więc jeśli myślisz o zmianie to jak najbardziej, tylko przemyśl sobie sama, czy jesteś zdecydowana, żeby przekwalifikować się i pójść w to. Żeby za chwilę nie okazało się, że jednak myślisz o czymś innym. W pewnym wieku chwytanie się wszystkich możliwych umiejętności nie popłaca - zatrudniający oczekuje doświadczenia zawodowego, a ciągłe zmiany stanowisk w CV i krótki staż pracy u poszczególnych pracodawców budzą nieufność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź. Nie mam doświadczenia i oczywiście zdaję sobie sprawę, że najpierw muszę zdobyć umiejętności i że nie stanie się to z dnia na dzień. Dlatego planuję w międzyczasie robić kursy, dokształcać się. Zastanawiam się tylko czy nie mam wyidealizowanego spojrzenia na tę pracę. Teraz też z boku wydawałoby się, że jest idealnie, bo szybko mnie zatrudniono na samodzielnym stanowisku, rodzice chwalą, zapisują do mnie dzieci z polecenia, a mi jest źle, bo to nie jest "to". Może ja gonię za czymś czego nie ma albo to coś jest pod nosem tylko tego nie doceniam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że musisz być dobra w tym, co robisz obecnie, skoro tyle osób Cię chwali, a pracodawca docenia. Pytanie, czy daje Ci to jakąś satysfakcję, bo zrozumiałam, że trochę kierowałaś się opinią innych wybierając pracę z dziećmi/młodzieżą zamiast analityki danych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No właśnie nie czuję satysfakcji. Najczęściej czuję się wykończona. W tej pracy nie ma namacalnych efektów i chyba o to mi chodzi. W wielu przypadkach rezultaty są minimalne i nie zależy to ode mnie, a nawet jeśli są to rodzice i tak przypisują to sobie albo po prostu dziecko "dojrzało". To wręcz dołujące. Ja też nie widzę siebie w terapii, wolałabym coś "krótkoterminowego". Wiem, że znajdę coś takiego w mojej branży, ale to nie zmienia faktu, że nie widzę w tym sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się nie zastanawiała i zmieniała. Jesteś bardzo młody, to świetny moment. Zrób jakieś podstawowe kursy analityki i szukaj pracy. A nawet jeśli po roku się okaże, że to nie to, to nadal masz czas na kolejną ścieżkę kariery. Nie marnuj sobie życia w pracy, która nie przynosi Ci satysfakcji, nie masz na razie żadnych zobowiązań.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jakbym czytała o sobie z kiedyś. Rady typu odważ się i działaj niewiele dają wiem po sobie.
Napiszę Ci z własnego doświadczenia- przyjdzie taki dzień, taka chwila że będziesz wiedziała że to już i zaczniesz zmieniać wszystko. Wszystko ma swoje czas i miejsce.
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Właśnie czekam na ten moment, kiedy stwierdzę "raz się żyje". Teraz strasznie się miotam. I chcę, i boję się. A boję się tego, że jak stracę moją obecną pracę to będę żałować i nie będzie już powrotu, że ja nie potrafię doceniać tego, co mam i wiecznie narzekam, liczę, że będzie idealnie, a przecież nigdzie nie jest. Mam też z tyłu głowy, że 2 lata pójdą na marne i będę zaczynać od początku. Wiem, to niewiele, a teraz przebranżowienie w każdym wieku już nikogo nie dziwi. Chociaż jak sobie pomyślę, że miałabym dzisiaj siąść, napisać wypowiedzenie jutro je złożyć (czego oczywiście nie zrobię 😄
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Samo przyjdzie zobaczysz, pęknie coś w Tobie i napiszesz i złożysz z dnia na dzień.
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- Idziesz w przebranżowienie -> podejmujesz ryzyko, rzucasz obecną pracę, w której jesteś chwalona i szukasz w nowej branży albo siedzisz na obecnym stanowisku jeszcze przez jakiś czas, dokształcasz się i szukasz jakiegoś punktu zaczepiania - Zostajesz tu, gdzie jesteś Zacznij dokształcać się w nowej branży, sprawdź jak to wygląda od środka, jakie są obecnie możliwości na rynku pracy, może popytaj ludzi z branży albo na tematycznych grupkach, żeby mieć lepsze spojrzenie na aktualną sytuację, czy jest szansa na staż/pracę w analityce w Twojej okolicy. Bo pisałaś wcześniej, że podchodzisz do tematu realistycznie i rzucenie papierami z dnia na dzień nie wchodzi w grę. Ile masz lat? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Mam 27 lat.
Chyba liczę, że ktoś mnie zapewni, że zmiana to będzie dobre posunięcie, a przecież nikt tego nie wie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Nikt tego nie wie i powiem ci tak, że dopóki robisz coś dorywczo, tylko od czasu do czasu, to zawsze wydaje się ciekawsze. Dopiero jak zaczniesz się czymś zajmować te 8 godzin dziennie przez wiele miesięcy, to zaczniesz zauważać, że praca przy komputerze też jest bardzo uciążliwa, szkodzi na kręgosłup, na wzrok, wydaje się monotonna, a w firmach też masz bardzo dużo roboty papierkowej i biurokracji, więc często tak bardzo nie widać wymiernych efektów swojej pracy. Piszesz, że lubisz analizę danych, ale masz skończone jakieś studia matematyczne , ekonomiczne albo pokrewne ? Od tego by należało zacząć na przykład od odpowiednich studiów podyplomowych, żeby nie wywalać kasy na jakieś mętne kursy z internetu wątpliwej jakości. Wiesz w każdej pracy są jakieś minusy, może tobie bardziej by się przydało jakieś hobby, albo żeby odzylo życie osobiste, żeby mieć jakąś odskocznię od pracy, a nie tylko na niej budować satysfakcję z życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za racjonalne, konkretne wskazanie pewnych aspektów. Właśnie o to mi chodziło. Myślę, że masz dużo racji. Życia osobistego praktycznie nie mam. Jestem osobą analizującą, przejmującą się, przez co ciągle o tej pracy myślę i zmęczenie psychiczne, a wręcz wypalenie gotowe. Czytam też książki branzowe w wolnym czasie, żeby być dobra w tym co robię, a i tak uważam, że wiem za mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.