Kierowco- zanim zaparkujesz- błagam, pomyśl najpierw!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-22, 15:04   #1
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Kierowco- zanim zaparkujesz- błagam, pomyśl najpierw!!!

Do założenia tego wątku zainspirowało mnie zdarzenie sprzed kilku chwil, chociaż zdarza mi się to dość często, więc chciałabym na to zwrócić uwagę. Może któraś z Was akurat czasem też zapomina o tym pomyśleć i może jej to da do myślenia.
Wracałam przed chwilką z synem ze żłobka. Drogę mamy wzdłuż najbardziej ruchliwej we Wrocławiu ulicy, samochody jeżdżą z każdej strony i nie sposób jest przejść na drugą stronę ulicy w miejscu, gdzie nie ma świateł, nie mówiąc o tym, że takie przechodzenie jest niezgodne z prawem i niebezpieczne bardzo w takich miejscach.
Szłam z wózkiem po chodniku, obok zaparkowanych przy chodniku samochodów. Wszystko było super, dopóki na mojej drodze nie stanął van, zaparkowany tak, że 1,5 m wolnego, to tam na pewno nie było, tam nawet metra nie było luzem. Ludzie przechodzili bokiem. Pomyślałam, że może jakoś się przeciśniemy i próbowałam się wcisnąć z wózkiem, ale nic z tego. Tyle dobrego, ze wózek lekko porysował facetowi karoserię (i dobrze, wcale mi nie wstyd, może kierowca następnym razem pomyśli). Chciałam kopnąć w oponę, żeby włączył się alarm i właściciel przybiegł i odjechał, ale alarm się nie włączył i kierowcy tez nie było. Inaczej przejść mogłam tylko przechodząc na mega ruchliwą ulicę i ryzykować, że jakiś samochód walnie mi w wózek, albo wlepią mi mandat. Słowo daję, że następnym razem będę dzwonić na straż miejską. Kiedyś miałam też ochotę wziąć farbę w sprayu i wszystkim samochodom wystającym za te 1,5 metra rysować pasek odcinający tą część od całej reszty.
Czy posiadanie wyobraźni to coś takiego trudnego? Czy może kierowcy wiedzą, że utrudniają ruch pieszym, ale mają to gdzieś? A może ktoś ich powinien nauczyć co to jest 1,5 metra, nie wiem sama. Wiem, że nie wszyscy tak głupio parkują, mam nadzieję, że wizażanki mają trochę empatii i tego nie robią.
Proszę Was, zanim zaparkujecie, pomyślcie o tych, którzy poruszają się po chodnikach i są bardziej narażeni na niebezpieczeństwo na ulicy. Dla niektórych pieszych, którzy nie koniecznie mają tylko 2 nogi, ale też 4 kółka, które bywają dość szerokie, przejście od startu do mety do jakiś nie lada wysiłek i slalom ze względu na samochody zaparkowane bezmyślnie.
Przez to, że komuś nie chciało się dokładnie zaparkować, albo znaleźć miejsca na normalnym parkingu, życie pieszych nie raz jest narażone na niebezpieczeństwo. Tylko chyba niektórych kierowców w ogóle to nie obchodzi
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 16:57   #2
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Dot.: Kierowco- zanim zaparkujesz- błagam, pomyśl najpierw!!!

Masz absolutna rację.
Ci, co źle parkuja utrudniają życie nie tylko pieszym, ale róznież innym kierowcom. Przykład z mojej kariery za kierownicą: zaparkowałam na ostatnim miejscu parkingowym, po prawej miałam inny samochód, po lewej jakiś meter wolnego i zaczynał się trawnik. Poszłam sobie na zakupy, wracam, a koło mnie, po mojej lewej stronie, po części na parkingu, po części na trawniku, zaparkował jakiś idiota pozostawiając między naszymi samochodami około 20 cm wolnego. Chyba nie wiedział jaki ze mnie nerwowy charakter jest. Nie dość, że musiałam wsiadać do samochodu od strony pasażera, to jeszcze ciężko wyjechać, żeby gdzieś nie przyrysować... Ja to wszystko przeżyłam , ale gościu tego samochodu musiał być nieźle zdziwiony, gdy wrócił do samochodu i zobaczył na całej jego długości śliczną, nie całkiem równą "kreskę" wyżłobioną przez mój kluczyk... Wiem, to było chamskie, ale on zaczął.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 17:13   #3
gosiaisog
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do gosiaisog GG do gosiaisog

Mieszkam w czechach i tutaj jest troche inna sytuacja. Kazde niedozwolone parkowanie skutkuje w bardzo krotkim czasie drogim butkiem na kolo auta albo odholowaniem auta z miejsca.
Cudnie to wyglada. Podjezdza straz, filmuja sprawce, pod kolka zakladaja takie blokadki ze sznurkiem, dzwig podnosi auto i odjezdza
Cala akcja nie zajmuje wiecej niz 5-10 min.
Czesi wiec juz raczej staraja sie dobrze parkowac od poczatku.
Inna rzecz ktora jest tu ciezka do przyzwyczajenia sie to stawanie na awaryjnych Auto jedzie, hamulec, awaryjne i myk do sklepu Trzeba czasem mocno uwazac... ale parkowanie to raczej opanowali i nie ma problemu. Wiadomo ze czasem sie zdarza mlotki ale generalnie uwazaja jak i gdzie staja
gosiaisog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 17:48   #4
Pulpecja:)
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosiaisog Pokaż wiadomość
Mieszkam w czechach i tutaj jest troche inna sytuacja. Kazde niedozwolone parkowanie skutkuje w bardzo krotkim czasie drogim butkiem na kolo auta albo odholowaniem auta z miejsca.
Cudnie to wyglada. Podjezdza straz, filmuja sprawce, pod kolka zakladaja takie blokadki ze sznurkiem, dzwig podnosi auto i odjezdza
Inna rzecz ktora jest tu ciezka do przyzwyczajenia sie to stawanie na awaryjnych Auto jedzie, hamulec, awaryjne i myk do sklepu Trzeba czasem mocno uwazac... ale parkowanie to raczej opanowali i nie ma problemu. Wiadomo ze czasem sie zdarza mlotki ale generalnie uwazaja jak i gdzie staja
I za to kocham te kraj

Co do tematu..
Czasem wydaje mi się,że "zapomniał wół jak cielęciem był".
Niektórzy kierowcy to już chyba całkiem zapomnieli jak to było być pieszym.
Stary 2007-02-22, 18:19   #5
Inzilbeth
Raczkowanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;3763797]... Ja to wszystko przeżyłam , ale gościu tego samochodu musiał być nieźle zdziwiony, gdy wrócił do samochodu i zobaczył na całej jego długości śliczną, nie całkiem równą "kreskę" wyżłobioną przez mój kluczyk... Wiem, to było chamskie, ale on zaczął. [/quote]

Przepraszam, ale nóż mi sie w kieszeni otwiera jak czytam/słucham takie rzeczy... To że pewien odsetek kierowców stosuje na parkingu zasade "spryciarza" (wszędzie się zmieszczę a inni niech sie martwią-nie ja) i często gęsto wymsknie mi się pod nosem jakaś wiązanka w takiej sytuacji -nie oznacza że mam się zniżyć do jego poziomu i mogę komuś w odwecie porysować auto

ps: Na swoje usprawiedliwienie emocjonalnego podejscia do tematu dodam że mój kochany samochodzik został przez kogoś potraktowany kluczykiem 2 razy... i stał sobie spokojnie w miejscu do tego wyznaczonym nikomu nie tarasując wyjazdu
Stary 2007-02-22, 18:33   #6
Rena
Zakorzenienie

Ja osobiscie w ogole nie rozumiem zjawiska parkowania na chodniku - dla mnie to strasznie dziwne, bo chodnik zwyczajnie nie jest do tego przystosowany...
wiem, ze czesto to wynika z tego, ze nie bardzo jest gdzie zrobic miejsce parkingowe (np w Krakowie w centrum sa ciasne ulice, a nie poszerza ich, bo musieliby burzyc zabytkowe kamienice), ale przyuwazylam, ze mowie pojade dalej bo tu nie ma gdzie zaparkowac a slysze "jak to nie ma?? przeciez tu na chodniku jest miejsce" ech...
mam zdrowe nogi, przez wiekszosc zycia poruszalam sie komunikacja miejska i naprawde wiem co to znaczy podejsc te 200 m do docelowego miejsca, przeciez nie musze parkowac 1 metr od budynku do ktorego sie udaje, a mam wrazenie, ze niektorzy to prawie ze chcieli by po sklepie mozna bylo jezdzic samochodem... jeszcze rozumiem, ze ktos starszy, chory parkuje jak najblizej szpitala, gdzie pojechal bo musial... albo jak jest wyjatkowo brzydka pogoda, ale przewaznie naprawde mozna sie przejsc...
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 18:53   #7
oceania
Rozeznanie

GG do oceania

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;3763797]... Ja to wszystko przeżyłam , ale gościu tego samochodu musiał być nieźle zdziwiony, gdy wrócił do samochodu i zobaczył na całej jego długości śliczną, nie całkiem równą "kreskę" wyżłobioną przez mój kluczyk... Wiem, to było chamskie, ale on zaczął. [/quote]

Cytat:
Napisane przez Inzilbeth Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale nóż mi sie w kieszeni otwiera jak czytam/słucham takie rzeczy... To że pewien odsetek kierowców stosuje na parkingu zasade "spryciarza" (wszędzie się zmieszczę a inni niech sie martwią-nie ja) i często gęsto wymsknie mi się pod nosem jakaś wiązanka w takiej sytuacji -nie oznacza że mam się zniżyć do jego poziomu i mogę komuś w odwecie porysować auto
Dokładnie. Ja pewnego razu zaparkowałam sobie spokojnie, normalnie swoje autko. Obok było bardzo mało miejsca, a mimo to kilka minut później wcisnął się tam polonezem jakiś gość. Między samochodami było może 20-30cm. Od tamtej pory mam 'pięknie' porysowane tylne drzwi [gościu w końcu wyjechał]. I kolejne ognisko rdzy. Jakby mi jej mało było. Chodziłam wściekła cały dzień. W każdym razie, choćby nie wiem co miało się zdarzyć, nie porysowałabym komuś auta kluczykiem 'w odwecie'. Wiedząc, co za tym idzie... Po prostu nie.

A co do parkowania w ogóle, to mam do tego zdrowe podejście. Nie ma miejsca, nie wciskam się na siłę, tym bardziej, że Frytą nie da się swobodnie manewrować. Staję gdzieś dalej, nic mi się nie stanie jak przejdę kilka metrów. Na wielkich parkingach zawsze parkuję dalej, tam, gdzie jest w miarę luźno i ryzyko wzbogacenia się o kolejne rysy na karoserii jest minimalne. Chodników unikam, widzę co się dzieje na uliczce, którą dojeżdżam do garażu. Tragedia. Wąsko i ciasno, a ty rób slalom, bo po obu stronach auta. Zakaz jakiś by się przydał... Ale kogo to obchodzi, widocznie nikt ze szczebla 'władzy' tamtędy nie jeździ, to i po co.
oceania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-22, 19:35   #8
Inzilbeth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Tylko chyba niektórych kierowców w ogóle to nie obchodzi
Niestety Impersona, musze się z tobą zgodzić... niewielki a przy tym jak bardzo uciążliwy procent kierowców zapomina że nie są na drodze sami : parkowanie na milimetry względem innych aut, parkowanie pod przedziwnymi kątami na chodniku a już to na co można się natknąć w szeroko pojętej strefie zamieszkania przerasta czasem możliwości mojej wyobraźni i mówie to zarówno z pozycji kierowcy jak i pieszego.
Przykład: droga jednokierunkowa, pierwotnie całkiem szeroka-mieszczą się swobodnie dwa samochody. Całe szczęście-bo większość mieszkańców pobliskiego bloku parkuje nie nawet na chodniku...ale wprost na asfalcie robiąc tym samym z prostego i przyjemnego odcinka drogi tor przeszkód

mały off-top (malutki ) Oceania -ładna "Fryta" mam sentyment do tego auta
Stary 2007-02-23, 12:43   #9
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Wiecie co mnie ostatnio spotkało... ehh faceci. Przyjechałam do chłopaka no i zaparkowałam pod blokiem. Od 3 lat tak jeżdżę i parkuję gdzie popadnie (strasznie mało miejsca). No więc zaparkowałam Toykę, poszliśmy do domu, wieczorem schodzimy na parking a tam gościu Mazdą zaparkował jakieś 0,5 m od drzwi kierowcy oczywiście nie było mowy żeby wsiąść do auta normalnie, musiałam się przeciskać przez siedzenie pasażera
wreszcie udało mi się wyjechać ale wzięłam i napisałam karteczkę: NAUCZ SIĘ PARKOWAĆ! i włożyłam mu za szybę
Myślę, że to dlatego iż jestem tam "obca" - od razu poznać po rejestracji...
wrrrr...ciekawe co mnie jeszcze spotka...

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 13:30   #10
Edwina2111
Raczkowanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;3763797] Ja to wszystko przeżyłam , ale gościu tego samochodu musiał być nieźle zdziwiony, gdy wrócił do samochodu i zobaczył na całej jego długości śliczną, nie całkiem równą "kreskę" wyżłobioną przez mój kluczyk... Wiem, to było chamskie, ale on zaczął. [/quote]

Nie wiem, czy jest się czym chwalić. Obojętnie, czy ten ktoś zaparkował źle i zatarasował ci wyjazd. Dla mnie nie ma usprawiedliwienia dla takich pomysłów.

A w temacie: mnie jeszcze potwornie irytuje, jak ktoś staje na dwóch miejscach parkingowych równocześnie(na środku), bo mu się nie chce porządnie stanąć w wymalowanych liniach.

Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność.

Mój wirtualny psiurek - Mundek http://dajmudom.pl/futro.php?id=1210
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 14:00   #11
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez gosiaisog Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą. Czasem jeżdżę po Czechach i uważam że Czesi są dużo bardziej kulturalni od Polaków jako kierowcy. No a np. jako pieszy - wystarczy podejść do pasów i już auto się zatrzymuję i przepuszcza. A u nas...szkoda gadać.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 18:12   #12
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Edwina2111 Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy jest się czym chwalić. Obojętnie, czy ten ktoś zaparkował źle i zatarasował ci wyjazd. Dla mnie nie ma usprawiedliwienia dla takich pomysłów.

A w temacie: mnie jeszcze potwornie irytuje, jak ktoś staje na dwóch miejscach parkingowych równocześnie(na środku), bo mu się nie chce porządnie stanąć w wymalowanych liniach.
-po pierwsze ja się nie chwalę, opisałam tylko zdarzenie,
-po drugie to nie jest wątek rozpatrujący moja moralność (której nie mam nic do zarzucenia),
-po trzecie : gdy mi dziecko marudzi, to spokojnie z nim rozmawiam, bo to tylko dziecko i nie wszystko rozumiec musi, ale kierowcy to dorosli ludzie, a przy tym niektórzy tak niezdyscyplinowani i nieprzejmujący się innymi, że według mnie, jedynie tak drastyczne "metody" moga ich sprowadzić na ziemię.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 19:01   #13
Rena
Zakorzenienie

dziewczyny zemsta nie rozwiazuje problemu... przynosi bardzo chwilowa ulge, a potem zle samopoczucie wraca i jeszcze zwiekszone o wyrzuty sumienia..

wybor nalezy do Was...

... nic nie usprawiedliwia bezmyslnego parkowania, rysowania innym samochodu kluczykiem etc.

nic zupelnie nic. Same zreszta wiecie....

Krzywda wyrzadzona drugiemu czlowiekowi zawsze bedzie krzywda - a to, ze ktos kto krzywdzi ma 101 powodow usprawiedliwiajacych krzywdzenie innych nic nowego dla mnie, gdyby ludzie nie uzasadnili swoich zlych czynow nie byliby w ogole w stanie ich czynic! a jednak czynia! bo tlumia w ten czy inny sposob wlasne sumienie!

i apeluje o troche empatii nawet te osoby co zle zaparkuja, robia to z roznych powodow - moze wlasnie zmarl im ktos bliski i stracili zupelnie glowe?

Bardzo Was prosze. Badzcie dobrzy takze dla Waszych winowajcow.
Stary 2007-02-24, 07:39   #14
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Mnie wqrza niemiłosiernie brak umiejętności parkowania i znajomości przepisów mężczyzn. Szczególnie drażni mnie to pod moim blokiem. Mam tu kilku takich gigusiów.

Giguś nr.1
Czerwone "sejczento". ZAWSZE, ale to ZAWSZE szuka miejsca, w którym spokojnie mógłby zaparkować transporter i ustawia się tak, żeby ani po jednej strone ani drugiej już absolutnie nikt się nie zmieścił.

Giguś nr.2
Fiacior Borewicza (125p). ZAWSZE, ale to ZAWSZE wjeżdża tylnymi kołami na trawnik. Parkuje tyłem. Potem ma pretensje, że mu zderzaki urywają. (ten jest nieszkodliwy)

Giguś nr.3
Seat Leon. ZAWSZE, ale to ZAWSZE parkuje na kopercie dla inwalidy. U mnie pod blokiem są dwa takie miejsca, oznaczone poziomo i pionowo. Jedno dla autentycznego inwalidy (sąsiada z góry) a drugie dla "przyjezdnego" inwalidy.

Giguś nr.4
Ford Fiesta. Sam maluje sobie koperty na parkingu. Gdy ktoś postawi na JEGO oznakowanym miejscu, a on się pojawi i nie ma gdzie zaparkować woła straż miejską. Chłopaki już nie przyjeżdżają na jego wezwania.

Acha i akcja sprzed kilku dni.

Podjechałam pod takie "centrum handlowe", zaparkowałam normalnie, w wyznaczonym miejscu. Wracam za 10 minut (byłam TYLKO w pralni chemicznej!! Nie robiłam zakupów a za mną stoi i blokuje wyjazd piękny "hamerykansky" dodge, van ma sie rozumieć. Myślę sobie facio wyskoczył na sekundę gdzieć, zostawił tak auto więc z pewnością za minutkę wróci. Więc wsiadłam do swojej cytrynki, napisałam smsa, za chwilę drugiego... posłuchałam wiadomości, minął kwadrans, 20 minut... a dodge jak stał tak stoi, kierowcy ani widu ani słychu... Więc weszłam do pobliskiej księgarni i pytam czy nie ma tu tego kierowcy. Nie było. Weszłam do fotografa, też nie ma. Nawet do mięsnego weszłam się zapytać. Po półgodzinnych oczekiwaniach stwierdziłam, że moja cierpliwość ma się ku końcowi i zadzwoniłam na straż miejską. Akurat gdy przyjechali chłopaki, przyszedł właściciel hamerykana!! O jakże obużony, przecież on TYLKO na 5 minut!! Nawet usłyszałam, że chyba okres mam że taka wredna jestem. Oczywiście mandat dostał.

A jeszcze jeden Giguś, tym razem z parkingu strzeżonego, na którym parkuję Xantię. Niestety, też sejczento, i też czerwone. Gość koło 60-tki w kapeluszu rzecz jasna.

Jak to na parkingu są wymalowane miejsca parkingowe, no a na strzeżonym dodatkowo numery. Giguś z 8 (ja jestem 9) nie potrafi się zmieścić na swoje miejsce (wszystkie miejsca są tej samej szerokości!!!). Zawsze ma pretensje albo do mnie, albo do 7ki , raz nawet złożył na nas skargę że źle parkujemy. Ja moją długaśną landarą ze słabym skrętem wjeżdżam tam tyłem "na raz" a on biedak chyba ma za krótkie łapki aby kierownicą manewrować.

A jeszcze jeden hicior:
Podjeżdżam pod bramę (dwuskrzydłową) parkingu strzeżonego. Na wjeździe (tyłem do bramy), zastawiając jedno całe skrzydło stoi zielone renaul megane. Ledwo wysiadłam, żeby przywiązać psa. No i mówię go gościa, żeby odjechał kawałek bo to nie jest najlepsze miejsce na parkowanie. A on do mnie: "a co ku.wa, na księżycu mam zaparkować??". Dodam, że zaraz przy bramie jest normalny parking dla samochodów interesantów spółdzielni, na terenie której stawiam moją Xantię. Dosłownie 3 metry dalej.

I jak tu żyć z facetami za kierownicą????

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 08:35   #15
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Giguś nr.4
Ford Fiesta. Sam maluje sobie koperty na parkingu. Gdy ktoś postawi na JEGO oznakowanym miejscu, a on się pojawi i nie ma gdzie zaparkować woła straż miejską. Chłopaki już nie przyjeżdżają na jego wezwania.
no prosze artysta malarz

...no ladna macie przepychanke przed blokiem... czemu parkujecie na jego miejscu?

czemu nie zalatwicie sobie dodatkowych miejsc parkingowych?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-24, 08:49   #16
Inzilbeth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
apeluje o troche empatii nawet te osoby co zle zaparkuja, robia to z roznych powodow - moze wlasnie zmarl im ktos bliski i stracili zupelnie glowe?
albo jest ofiarą "słupkowego" sposobu nauki parkowania....

Cytat:
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że gdyby na moim przyosiedlowym parkingu chcieć parkować dokładnie według wymalowanych linii to zmieściłoby się duuuużo mniej aut (a owe linie miały "zdyscyplinować" kierowców) ponieważ na jednym miejscu parkingowym zmieściłby się spory van i obok rodzinka z grillem Dlatego na linie patrzy się z przymrużeniem oka... efekt-przechodzi rano ktoś nieznajomy(gdy 3/4 osiedlowej populacji już pognało w siną dal) i komentuje: "a to banda łobuzów, nawet parkować nie potrafią dobrze"

Zdecydowanie jestem za zachowaniem zdrowego rozsądku

Aha-zjawisko występujące co noc i z niewiadomej dla mnie przyczyny też w niedziele w godzinach popołudniowych- oprócz dwóch rzędów do parkowania prostopadle umieszczono też pas do parkowania tzw "kopertą" z zachowaniem miejsc w których można zawrócić i właśnie tam ustawia się sznur samochodów skutecznie utrudniając manewr zawracania mimo że 600tka to bardzo mały i zwrotny samochód...nie chcę wiedzieć co robią właściciele wiekszych aut
Stary 2007-02-24, 09:03   #17
ahcuna
Raczkowanie

Tak czytam te wszystkie wasze wypowiedzi i dosłownie mnie szlag trafia jak ludzie parkują! Proponuję fotografować takich "gigusiów" i wrzucać zdjęcia na stronkę: http://www.nieparkuj.pl/ tam możecie zobaczyć jak ludzie potrafią zaparkować.

Nie dalej jak jakieś 2/3 miesiące temu w Łódzkiej MANUFAKTURZE miałem dość ciężką sytuację. Chciałem zaparkować Nissanem Primerą (1994 rok) autko dość zwinne. Parking zapchany do ostatnich miejsc, no to jadę na sam koniec... Miejsc wolnych nie widać, ale myślę sobie dojadę do końca, tam jest skręt i poszukam gdzie indziej. A u DUPA! Cała droga zablokowana. Ludzie stawali na drodze, bo nie chciało im się ruszyć 4 liter i poszukać miejsca. Zrobiło mi się ciepło, tym bardziej, że miejsca na nawrócenie nie było zbyt dużo. Ja szykuję się do zawracania, a w lusterku widzę Toyotę Land Cruiser 100 (wiecie jakie to bydle). Zrezygnowany mówię, pozamiatane... Ale koleś kapnął się co się dzieje i nie miał innej możliwości jak przejechać przez krawężnik i trawnik bo za nic w świecie by nie zawrócił... Jakimś cudem wycofałem, ale byłem wkurzony jak .... No Ale teraz jak o tym myślę to cieszę się z jednej rzeczy... (Auto było mamy mojej dziewczyny) A mianowicie, że to była tylko Primerka, a nie jej A6 Avant Nie wiem, czy dałbym radę zawrócić Audicą

Pozdrawiam

P.S. Jak w któryś wyrazie brakuje literki "m" to sorki, bo klawiaturka mi coś nie łapie
ahcuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 10:06   #18
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Inzilbeth Pokaż wiadomość
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że gdyby na moim przyosiedlowym parkingu chcieć parkować dokładnie według wymalowanych linii to zmieściłoby się duuuużo mniej aut (a owe linie miały "zdyscyplinować" kierowców) ponieważ na jednym miejscu parkingowym zmieściłby się spory van i obok rodzinka z grillem Dlatego na linie patrzy się z przymrużeniem oka...
Ok, u mnie na osiedlu też tak jest, że linie są mocno przesadzone jak na tira. Wtedy należy podejść zdroworozsądkowo.

Ale mówię o ciasnych parkingach, gdzie miejsce jest na jeden samochód, np. przed centrami handlowymi. I trzeba ustawić auto porządnie, równo, żeby umożliwić innym wejście do swojego, albo wjazd na miejsce postoju.

Nie wiem, jak wy, ale ja zawsze trafiam na takie łosie , co ustawią albo krzywo (bo po co poprawić, jak już ONI mają, gdzie zostawić auto), albo na dwóch równocześnie, a parking zapchany do granic niemożliwości i każde miejsce na wagę złota. Wtedy, to mnie trzęsie.

Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność.

Mój wirtualny psiurek - Mundek http://dajmudom.pl/futro.php?id=1210
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 13:12   #19
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
a parking zapchany do granic niemożliwości i każde miejsce na wagę złota. Wtedy, to mnie trzęsie.
i to jest wg zrodlem wszelkich problemow... http://pl.wikipedia.org/wiki/Zat%C5%82oczenie kiedys robiono badanie naukowe na szczurach, dali ich za duzo w jednym miejscu, ale musieli duzo przed czasem przerwac eksperyment, bo one sie zaczely zabijac

Wy to normalnie bezpardomowa walke o miejsce toczycie... troche to smutne

U mnie nie ma takich scysji, bo miejsc do parkowania jest wiecej niz samochodow. A jak jade gdzies gdzie moze byc problem z parkowaniem to wsiadam w tramwaj czy autobus

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-25, 17:21   #20
Pamela111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Wiecie co mnie ostatnio spotkało... ehh faceci. Przyjechałam do chłopaka no i zaparkowałam pod blokiem. Od 3 lat tak jeżdżę i parkuję gdzie popadnie (strasznie mało miejsca). No więc zaparkowałam Toykę, poszliśmy do domu, wieczorem schodzimy na parking a tam gościu Mazdą zaparkował jakieś 0,5 m od drzwi kierowcy oczywiście nie było mowy żeby wsiąść do auta normalnie, musiałam się przeciskać przez siedzenie pasażera
wreszcie udało mi się wyjechać ale wzięłam i napisałam karteczkę: NAUCZ SIĘ PARKOWAĆ! i włożyłam mu za szybę
Myślę, że to dlatego iż jestem tam "obca" - od razu poznać po rejestracji...
wrrrr...ciekawe co mnie jeszcze spotka...
Trzeba było nie parkować na dwóch miejscach.
Pamela111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-25, 18:26   #21
ahcuna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pamela111 Pokaż wiadomość
Trzeba było nie parkować na dwóch miejscach.
A czy Ona coś takiego napisała?

P.S. Pomysł z karteczką bardzo dobry Starsznie głupio by mi było, jakbym taką znalazł za szybą
ahcuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-25, 20:48   #22
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Ja na debilne parkowanie mam z moim M. manie karteczkowa...

Jak nam ktos miejsce przypisane jak chlop do ziemi zajmuje na parkinbu karteczka - o parkowaniu na swoim ale wszytko please i thx na koncu...

I karteczki sa dobre.

Temu z vana kretynowi tez bym zostawila karteczke na Twoim mijescu ' 1,5 metra ch...u'

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-26, 19:56   #23
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
... Przyjechałam do chłopaka no i zaparkowałam pod blokiem. Od 3 lat tak jeżdżę i parkuję gdzie popadnie...
Ahcuna - cóz zaparwowanie pod klatką i jak sama wspomniała "Parkuję gdzie popadnie.." ja bym jej nawet 0,5m nie zostawiła
Parkować należy tak, by nie przeszkadzać innym. Nie dziwmy się potem, że ktoś też źle zaparkował, skoro sami niepotrafimy!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-26, 22:28   #24
Pamela111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ahcuna Pokaż wiadomość
A czy Ona coś takiego napisała?

P.S. Pomysł z karteczką bardzo dobry Starsznie głupio by mi było, jakbym taką znalazł za szybą
Jakby zaparkowała dobrze to drugie miejsce na pewno byłoby odpowiednio szerokie
Pamela111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 12:22   #25
olik04
Zakorzenienie

A mnie wkurza to, że wiele kierowców parkuje przed wjazdem do czyjegoś garażu lub na wjeździe do drogi pożarowej
Zupełna bezmyślnośc i egoizm!
Stary 2007-03-14, 21:13   #26
asiulkaa
Zakorzenienie

Podobna sytuacja jak w Czechach jest również w Niemczech, nie ma zakładania blokad na koła, tylko samochód jest ładowany na lawetę i pacjent musi wybrać sie na policję, zapłacić mandat oraz koszty holowania a następnie dostaje adres miejsca grze sie znajduje jego samochód po który następnie musi jechać. Wywożeniem samochodów zajmują się prywatne firmy które mają podpisaną umowę z miastem i od ich. Dzięki takiemu rozwiązaniu koszty złego parkowania są wysokie a i czas który sie straci na odzyskanie samochodu skutecznie zniechęca do złego parkowania.
Niestety u nas to jest faktycznie tragedia, u nie po drodze na tramwaj trzeba przejść koło dużego sklepu przed którym jest chodnik na którym parkuje się przednimi kołami, jak wół namalowana jest linia do której można dojechać, tak że zostaje dla pieszych niecały metr chodnika, ale połowa kierowców ma gdzieś pieszych i wjeżdża do końca na chodnik nie pozostawiając żadnego miejsca do przejścia i trzeba chodzić naokoło po ziemi która była kiedyś trawnikiem, dopóki jest sucho to pół biedy ale gdy popada robi się straszne błocko. Dlatego bardzo bym sie cieszyła gdyby kiedyś powywożona te wszystkie źle zaparkowane samochody.
Stary 2007-03-14, 21:43   #27
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Podobna sytuacja jak w Czechach jest również w Niemczech, nie ma zakładania blokad na koła, tylko samochód jest ładowany na lawetę i pacjent musi wybrać sie na policję, zapłacić mandat oraz koszty holowania a następnie dostaje adres miejsca grze sie znajduje jego samochód po który następnie musi jechać. Wywożeniem samochodów zajmują się prywatne firmy które mają podpisaną umowę z miastem i od ich. Dzięki takiemu rozwiązaniu koszty złego parkowania są wysokie a i czas który sie straci na odzyskanie samochodu skutecznie zniechęca do złego parkowania.
Niestety u nas to jest faktycznie tragedia, u nie po drodze na tramwaj trzeba przejść koło dużego sklepu przed którym jest chodnik na którym parkuje się przednimi kołami, jak wół namalowana jest linia do której można dojechać, tak że zostaje dla pieszych niecały metr chodnika, ale połowa kierowców ma gdzieś pieszych i wjeżdża do końca na chodnik nie pozostawiając żadnego miejsca do przejścia i trzeba chodzić naokoło po ziemi która była kiedyś trawnikiem, dopóki jest sucho to pół biedy ale gdy popada robi się straszne błocko. Dlatego bardzo bym sie cieszyła gdyby kiedyś powywożona te wszystkie źle zaparkowane samochody.
przypomniało mi się, że jakiś czas temu chciałam koło mnie przejśc przez przejście dla pieszych. Nie dało się. Zatarasował je ogromny samochód
bez kierowcy w środku.
Stary 2007-03-21, 09:35   #28
adasia1
Przyczajenie

GG do adasia1

Ostatnio parkowałam autko przed budynkiem kompleksu kąpielowego. Dojeżdżam do autka aby zaparkować tuz obok niego z jego prawej strony i obserwuję że kierowcą pojazdu jest kobieta która właśnie wyciaga z tylnej kanapy siedzisko z małym dzieckiem, zatem parkuje obok ale zostawiam więcej miejsca między autkami żeby kobieta mogła swobodnie otworzyc drzwi i wyciagnąć pociechę.
Następnie z mojej prawej strony podjeżdża meżczyzna oplem i z oburzeniem poucza mnie że źle zaparkowałam auto, że zostawiłam bezmyslnie taką dużą przerwę i on ledwo co się zmieścił.

Wytłumacz teraz takiemu palantowi że nie zawsze bliskie parkowanie aut jest wygodne i często utrudnia kierowcy wyjście, lub wyciagnięcie wózka, dziecka czy opuszcenie pojazdu przez starsza osobę.

Ehhhh... mądrala.....
adasia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-31, 07:44   #29
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Parkowanie w centrum Wawy To jest często niezły wyczyn. Samochodów coraz więcej, parkingów jak na lekarstwo i szerzące się "spryciarstwo" - Nie ważne czy sąsiad wsiądzie, ważne, żebym ja miał wygodnie
No cóż, chyba nie zanosi się na lepsze.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-31, 09:07   #30
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Parkowanie w centrum Wawy To jest często niezły wyczyn. Samochodów coraz więcej, parkingów jak na lekarstwo i szerzące się "spryciarstwo" - Nie ważne czy sąsiad wsiądzie, ważne, żebym ja miał wygodnie
No cóż, chyba nie zanosi się na lepsze.
Ja nawet nigdy nie planowałam jechać samochodem do centrum
bo z parkowaniem to jest naprawde tragicznie!!

Chociaż dość dużo miejsca jest na parkingu pod pałacem kultury ;]

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości