![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sztuki walki- która najlepsza???
Jak w temacie, która sztuka walki wg Was jest najlepsza? Jaką ćwiczycie czy zamierzacie ćwiczyć? Ja chce sie na jakąś zapisać tylko nie potrafię się zdecydowac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sztuki walki- która najlepsza???
to chyba zalezy od tego czego oczekujesz od treningu danej sztuki walki. Czy chcesz zeby sie opieralo na kopnieciach, uderzeniach, blokach - czyli duzo ruchu jak. np kickboxing, karate, muai-thai czy zeby wszystko opieralo sie na kombinowaniu, zakladaniu dzwigni, duszen, walce w parterze jak np. w jiu-jitsu.
a swoja droga fajny pomysl, sama bym gdzies poszla ale u mnie w miescie cienko z tym, nie o co w duzych miastach ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Głównie chodzi mi o jak najwięcej ruchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Hej, ja oczwiście polecam Capoeirę. Jest to idealna sztuka walki dla kobiet, ponieważ do pewnego poziomu zaawansowania nie jest kontaktowa, albo przynajmniej w małym stopniu, za to kładzie duży nacisk na akrobatykę, wyczucie rytmu, dialog z drugą osobą.
Trenowałam 3 lata i ogromnie dużo mi to dało - zarówno fizycznie, jak i psychicznie, a dodatkowo nauczyłam się bardzo dużo o Brazylii, jej historii i kulturze, a oprócz tego trochę liznęłam portugalskiego. Niestety nie wiem, gdzie na śląsku można ją trenować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jesli jednak lubisz dostawac batay, a za jakis czas od trenowania je zadawac
![]() to o czym pisze Takietam zapewnia bardzo duzo ruchu, wiec tez mozesz o tym pomyslec. Ja osobiscie lubie bic po mordzie ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie wiem, czy można podpiąć to pod sztuki walki, raczej tak. Moim zdaniem najciekawsza jest capoiera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dziewczyny żadna nie ćwiczy???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja zdecydowanie polecam aikido! Sama narazie nie ćwiczę (mam nadzieję, że zmieni się to w październiku) ale ćwiczy mój brat. Ogólnie bardzo poprawia kondycję, ciało staje się bardziej sprężyste no i jest bardzo praktyczne. Jest również coś takiego jak jajdo (nie wiem czy tak się pisze, ale napewno tak się mówi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja trenuję karate, na pewno można się baaaardzo dużom poruszać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Czy muai-thai nie jest bardziej męska walka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hehe napewno zabawna jest kravmaga - (nie wiem czy tak to sie pisze) -zydowska sztuka walki mialam to kiedys na wfie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Wiesz, to na pewno zależy od tego po co się zapisujesz, jaki masz charakter itp.
![]() ![]() Chodziłam jakiś czas (1,5 roku) na krav mage i wcale nie uważam, żeby była... zabawna ![]() ![]() ![]() ![]() Littledevil, najczęściej jest tak, że możesz za darmo albo za małą opłatą (do 10zł ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale mi narobilas ochoty zeby gdzies isc - tyle, ze pracuje do 20.30 ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja ćwiczę brazylijskie ju-jitsu muay thai i submission od ponad roku. Skuteczność tej kombinacji jest w zasadzie 100% (chyba że się natrafi na napsatnika który ćwiczył to samo, jest w tym lepszy
![]() Jestem w stanie się bronic z każdej pozycji a to chyba podstawa. Faktem jest,ze np. w BJJ pozycje mogą być nieco krępujące dla kobiet (zwłaszcza jeśli się trenuje z mężczyzną :P ), BJJ to dość nowa sztuka walki, nietypowa, bo w przeciwieństwie do typowych zapasów osoba trzymająca gardę (leżąca pod przeciwnikiem i oplatająca go nogami) jest tą "wygrywającą". Jeśli chodzi o muay-thai , to z kolei najbrutalniejsza odmiana boksu, gdyż dozwolone są tutaj oprócz zwykłych uderzeń i kopnięć także uderzenia kolanami na twarz i korpus a także, w niektórych formułach uderzenia łokciami (wyjątkowo niebezpieczne). Jeśli chodzi o submission to nic innego jak rodzaj zapasów, sposoby powalenia przeciwnika na ziemię, tzw. "zejścia do nóg" i rzuty np. przez biodro (tak jak w judo) Treningi są męczące ale dają niesamowitą satysfakcję ![]()
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Z tego co ja wiem, właśnie na bjj jest sporo kobiet, a pozycje nie są ani trochę krępujące, to tak wygląda z zewnatrz. Jesli chodzi o typowe "młucki" to vale tudo i muay thai, ale z tego co widze w moim miescie niestety na takie treningi przychodza głównie panowie kibole i atmosfera jest taka sobie. Jeśli chodzi o atmosfere w sekcjach, to chyba na bjj bywa najmilsza. Jezeli nie masz problemow z kolanami, to moze kickboxing albo jeet kune do. Odradzałabym wszelkie sztuki walki gdzie długo nie ma kontaktu z przeciwnikiem, sparringow, bo sie zanudzisz na smierć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wiedźma
|
Trenowałam Ju-jitsu 12 lat i jakoś nie przyszło mi do łowy, że pozycje sa krępujące. Hmm...
Wiele zalezy od tego, jak trenujesz. Czy na kursie płatnym - rekreacyjnym, czy też planujesz zapisać się do kubu - wtedy już nie ma zmiłuj. Ju-jitsu to bardzo dobry wybór dla Pań niewysokich, o małej masie - daje szansę nawet z duuużo potężniej zbudowanym przeciwnikiem. Nie jest to sport "łatwy i przyjemny", ale z pewnością skuteczny. Wszelkie sztuki japońskie są z pewnością ładniejsze i bardziej wysmakowane. Zależy, co kto lubi. A w kwestii Capoeiry: IMO to NIE JEST sztuka walki. To naprawdę śliczny sport, bez wątpienia dobrze wpływający na sylwetkę, muskulaturę, rozciągnięcie i koordynację ruchów, ale z walką to nie ma nic wspólnego i powie Wam to kazdy, kto kiedykolwiek naprawdę walczył. Capoeira to coś pomiędzy tańcem latynoamerykańskim, a gimnastyką sportową ![]()
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
capoeira mnie kusi, ale w miom mieście jej nie ma
![]() osobiście polecałabym karate. sama to trenuję i jestem zadowolona. moja kondycja jest nieporównywalnie lepsza niż zanim zaczęłam ćwiczyć. poza tym jestem pewniejsza siebie i łatwioej mi otworzyć się przed kimś niż kiedyś. jak widać, sztuki walki poprawiają nie tylko ciało, ale i psychikę. a karate + joga = najlepsze połączenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja trenowalam 8 lat judo
nie polecam, bo strasznie klocowato-kańciastą sylwetkę powoduje
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja 3 lata trenowałam Hapkido (tj. Teakwondo połączone z jakąś inna sztuką walki, chyba Hankido). W sumie to chodziłam tam z nudów, miałam dużo wolnego czasu i bardzo chciałam trenować sztuki walki. Teraz mam bardzo poniszczone dłonie (po pompkach na kostkach) i jakby troche większe mięśnie ramion. 4 miesiące temu przestałam trenować hapkido i wróciłam do siatkówki, którą trenowałam wcześniej 3 lata. I bardzo się z tego cieszę xD
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wiedźma
|
Kaska 04, od pompek na kostkach nie niszczą się dlonie, tylko przesuwają ścięgna. Mam poprzesuwane trwale, a dłonie mam nadal ładne. Słowo daję
![]() Kochane moje - nie straszcie dziewczyny ![]()
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
A ja polecam aikido. Nadaje się dla dziewczyn, bo nie trzeba być silnym, żeby sobie poradzić - uczy wykorzystywać siłę przeciwnika przeciwko niemu. Ta sztuka walki nie ma brutalnych technik, oprócz wpływu ogólnorozwojowego i poprawy koordynacji, dodaje gracji ruchom. Przy pewnym stopniu zaawansowania nawet wielki facet, który wykonuje techniki wygląda, jakby tańczył
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja też sie zastanawiam,czy sie nie zapisać na kung-fu => Street Feet Faighting, co prawda etz nie wiem za bardzo jak to wygląda,ale cos mnie ciagnie do sztuk walki - wczesniej chodzilam na tae-bo ale jakos..za malo..za krótko to trwało przez godzine, tylko wolalabym i tak którąś sztuke bez kontaktową hehehe
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
To i ja wtrącę swoje trzy grosze
![]() Aikido - jest tu ruch, jest walka na katany (imho mało widowiskowa). Mnie osobiście średnio zachwyciło. Chyba więcej jest tutaj sztuki niż walki jako takiej ![]() Shotokan - karate tradycyjne. Jest ruch, są walki, w miarę to wszystko jest do przełknięcia nawet dla początkującego. W przeciwieństwie do kyokushinkai, które uwielbiam, ale które wyciska z człowieka siódme poty. Na pierwszym treningu myślałam, że wyzionę ducha, stracę przytomność etc. Wytrwałam tylko dzięki silnej woli i gapieniu się na dwóch chłopców, którzy dawali radę śpiewająco (co prawda oni trenowali już parę lat). Zaparłam się, że skoro gówniarze dają radę, to ja też dam. Inna rzecz, że ledwo potem stałam na nogach ![]() Judo: do judo nie miałam serca, panicznie bałam się przerzucania koleżanek na treningach ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Witam was
ja trenowalam kung-fu przez 4 lata .. ![]() bardzo mi sie podobalo na zajecia ktore byly 2 x w tyg po 2 godz. Najpierw byla solidna 20 min rozgrzewka. Na poczatku bylo nudno troche bo uczylismy sie podstawowych uderzen, kopniec potem sie rozkrecilo hehe ogolnie podobalo mi sie. Bardzo podobaly mi sie tkz"formy" rozne uklady polaczone w jedna calosc ![]()
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
A czy którakolwiek z was trenowała lub trenuje kickboxing? jestem po pierwszym treningu ale trochę zwątpiłam. Czy można tu naprawdę schudnąć? I nie dostać nieco ,,męskiej" figury?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Trenuje karate kyokushinkai od ponad 8 lat jutro bedzie 9
![]() Bardzo podoba mi sie ten rodzaj sportu.Duzo sie ruszamy robimy duzo pomprk na kosciach duzo kopiemy a najbardziej w tym podoba mi sie to,ze jest full kontakt czego nie moge powiedziec o shotokan. Kazdy trening jest inny,raz dzwignie,bloki,ciosy,kopn iecia a nieraz same kata.Sama rozgrzewka jest baaaardzo ciezka ale jak sie kocha to co sie robi to wszystko staje sie latwiejsze w dodatku z moja grupa jestesmy bardzo zwiazani ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale z tego co widze, to dziewczyny na uderzanych, raczej nie mają wielkich barów, jesli o to ci chodziło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Kurcze no i znow mam metlik w glowie dziewczyny
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.