|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2024-03
Wiadomości: 28
|
Plesn na zakretce w przetworach
Witam was,
dwa tygodnie temu zrobilam paste z papryki, czosnku i soli. Zalalam ja goraco oliwa z oliwek. Gdy otworzylam sloik zauwazylam minimalna ilosc plesni na zakretce. Plesn nie dotykala pasty bo pomiedzy byla warstwa oliwy. Mozna ja jeszcze zjesc? albo jakos uratowac? Bardzo prosze o porady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2024-08
Wiadomości: 387
|
Dot.: Plesn na zakretce w przetworach
Nie, chyba że lubisz zatrucia pokarmowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2024-11
Wiadomości: 2
|
Dot.: Plesn na zakretce w przetworach
Niestety, jeśli zauważyłaś pleśń na zakrętce słoika, nawet jeśli pasta nie miała bezpośredniego kontaktu z pleśnią, może to oznaczać, że cały produkt może być już skażony. Pleśń produkuje zarodniki, które mogą przedostawać się przez oliwę, a co gorsza, niektóre pleśnie mogą wytwarzać toksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia, nawet jeśli pasta na pierwszy rzut oka wygląda na nieskażoną.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest niestety wyrzucenie całego słoika. Próby ratowania pasty poprzez usuwanie pleśni mogą nie wystarczyć, bo jej zarodniki mogą być obecne w całej zawartości. Następnym razem, żeby uniknąć pleśni w podobnych przetworach: Dokładnie wyparz słoiki i zakrętki przed użyciem. Zadbaj o to, aby składniki były świeże. Upewnij się, że warstwa oliwy całkowicie przykrywa pastę i nie dopuszcza do kontaktu z powietrzem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.