Związek po 4 latach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-12-17, 21:07   #1
ala_starszyk
Przyczajenie

Związek po 4 latach

Cześć, jestem z chłopakiem 4 lata mamy po 21 i 22 lata i od dłuższego czasu mam wiele myśli na temat naszego związku, raczej tych negatywnych. Od dłuższego czasu mam na myśli to, że od około roku zastanawiam się nad bytem naszego związku, czy ja napewno chcę być z nim na zawsze, czasami jak wyobrażam sobie naszą przyszłość to myślę o kimś innym ku mojego boku. Nie są to stałe myśli, bo przez większość czasu przez ten rok czułam się w porządku, byłam pewna tego, że chcę z nim być, ale mam takie gorsze momenty, że nawet nawet jak widzę przystojnych mężczyzn na ulicy to bardzo zwracają oni moją uwagę i pociągają mnie w jakiś sposób. Muszę zaznaczyć, że mój związek jest moim pierwszym, wcześniej miałam jakieś przelotne relacje ale dopiero w moim chłopaku się prawdziwie zakochałam. Byłam w niego zapatrzona jak w obrazek. Uwielbiałam to jaki jest. Teraz nie wiem czy to ja się zmieniłam, moje potrzeby i preferencje czy on. Mieszkamy od niedawna razem. On bardzo dużo czasu spędza przed komputerem, ale jest dla mnie dobrym chłopakiem. To siedzenie przed komputerem tyle czasu nie jest dla mnie w ogóle atrakcyjne. Prawi mi kompletny, chce spędzać czas (tylko w domu). Jednak czasami zauważam, że potrzebuje kogoś bardziej „męskiego?”, kogoś z twardą ręką i poważnym zaangażowaniem, romantyka. Nie potrafię do końca stwierdzić czy zawsze taki był czy nie. Wydaje mi się, że przez zakochanie mogłam mieć różowe okulary. Boję się, że jak zerwę to będę żałować tego do końca życia, bo dalej pamiętam jak wielkie uczucia były między nami i jest to dla mnie niewyobrażalne jak można było tak mocno kogoś pokochać, nawet nasi bliscy zwracali uwagę na to, że zazdroszcza nam takiego dopasowania. Nie raz słyszałam, że ktoś sobie nie wyobraża, że ktos inny mógłby mnie tak pokochać jak mój obecny chłopak. Przestał mnie pociągać fizycznie, libido mam wysokie więc na strefę seksualną nie narzekam, ale chodzi po prostu o atrakcyjność fizyczną to niestety bardzo ona zmalała i jak pisałam wcześniej o mężczyznach na ulicy to przez to, że często ktoś mi się spodoba zauważyłam, że mam określony typ, w który mój chłopak nie wpasowuje się. Średnio o siebie dba. Nie chce chodzić do fryzjera i dentysty, w domu ubiera się dosyć nieschludnie. Nie mogę powiedzieć, że go nie kocham, po prostu nie wiem o co mi chodzi.

W komentarzach nie liczę na mówienie mi, że mam zerwać i przekonywanie mnie do tego tylko o wsparcie. Może jakaś starsza kobieta ode mnie miała podobne doświadczenia i wszystko się ułożyło nie ważne jakie kroki zostały podjęte.
ala_starszyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-18, 09:56   #2
Aelora
Wtajemniczenie

Dot.: Związek po 4 latach

Cytat:
Napisane przez ala_starszyk Pokaż wiadomość
Jednak czasami zauważam, że potrzebuje kogoś bardziej „męskiego?”, kogoś z twardą ręką i poważnym zaangażowaniem, romantyka.

W komentarzach nie liczę na mówienie mi, że mam zerwać i przekonywanie mnie do tego tylko o wsparcie. Może jakaś starsza kobieta ode mnie miała podobne doświadczenia i wszystko się ułożyło nie ważne jakie kroki zostały podjęte.
Powiem tak: po tym jednym zdaniu mam wrażenie, że po prostu motylki minęły, odkochałaś się więc nagle drażnią Cię zachowania chłopaka. Z drugiej strony jeszcze nie masz nikogo konkretnego na oku i w sumie sama nie wiesz kogo szukasz, marzysz o jakimś bliżej nieokreślonym typie męskim, ale romantycznym, więc z braku laku racjonalizujesz sobie że obecny chłopak może już Cię nie jara, ale ma dobre serduszko więc żal go zostawiać.

Albo nie pasuje Ci, zrywasz i szukasz swojego romantycznego brutala (powodzenia), albo cieszysz się tym co masz i nie bujasz w obłokach. Nie wiem na co liczysz innego w komentarzach. Wsparcia, że dobrze robisz będąc w związku i jednocześnie oglądając się za innymi facetami? Jeśli nie jesteś przekonana do swojego faceta wypadałoby z nim o tym porozmawiać, może coś zmienić w relacji albo po ludzku rozejść się. Ciekawe Alu, jakbyś Ty się czuła gdyby typ miał takie myślenie o Tobie, że w sumie nie wie czy planuje z Tobą przyszłość i marzy o innej kobiecie.
Aelora jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-19, 18:51   #3
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Już uwierzę, że jakby mniej siedział przy kompie i bardziej o siebie dbał, to nie straciłabyś pociągu.

"jest to dla mnie niewyobrażalne jak można było tak mocno kogoś pokochać" - egzaltowane bzdury.

Jakby zaczął być bardziej męski (i, niestety, trochę tobą rządzić i cię ustawiać ) to byłby lament, że cię nie szanuje.

Wypaliło się. Nie ma sensu tego ciągnąć. Nie jest to żadna wielka miłość.
Bruma_w_Hogsmeade jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-28, 10:30   #4
hasta_la_vista
Raczkowanie

Widzisz, miłość a zakochanie, zauroczenie, pożądanie to osobne sprawy i niekoniecznie muszą się razem spotykać W długoterminowych związkach jakoś trzeba sobie wypracować jak radzić sobie z codziennością, rutyną, atrakcyjnością, pociągiem erotycznym. Duża symbioza na przyjacielskim poziomie może prowadzić do traktownia siebie jak zwykłych kumpli, współlokatorów. Niby człowiek lepiej się dogaduje, ale unika trudnego tematu pod tytułem rutyna, nieatrakcyjność, gdzie się podziało randkowanie itd

W długich związkach też da się co nieco poprawić, pytanie czy obydwie osoby są na to zorientowane, czy chcą tego samego. Polecam lekturę "Inteligencja erotyczna"
hasta_la_vista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-28, 16:42   #5
Nadiaa33
Raczkowanie

Wyrosłaś z tego związku. Byłaś jeszcze nastolatką jak zaczęliście się spotykać, ludzie się z czasem zmieniają, najwyraźniej odkochałaś się. Moim zdaniem jak już w takim młodym wieku macie taką dużą niekompatybilność, ze on chce siedzieć tylko w domu chociaz ma dopiero 20 parę lat, to z czasem będzie coraz gorzej. Już nie mówiąc o tym, że zaniedbany facet, który nie chce chodzić do dentysty (!) byłby dla mnie od razu do odstrzału. Nie wszystko się da poprawić, szczególnie jeśli on nie chce nic zmienić.
Nadiaa33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-30, 11:32   #6
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadiaa33 Pokaż wiadomość
Wyrosłaś z tego związku. Byłaś jeszcze nastolatką jak zaczęliście się spotykać, ludzie się z czasem zmieniają, najwyraźniej odkochałaś się. Moim zdaniem jak już w takim młodym wieku macie taką dużą niekompatybilność, ze on chce siedzieć tylko w domu chociaz ma dopiero 20 parę lat, to z czasem będzie coraz gorzej. Już nie mówiąc o tym, że zaniedbany facet, który nie chce chodzić do dentysty (!) byłby dla mnie od razu do odstrzału. Nie wszystko się da poprawić, szczególnie jeśli on nie chce nic zmienić.
Jak wyżej.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości