|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy mój mąż tęskni za byłą?
Podam kilka sytuacji, które mogłyby o tym świadczyć. Kiedyś, gdy był pijany, popatrzył rozmarzonym wzrokiem i zapytał: "Wiesz jak miała na imię? <wymienił jej imię>". Miał jej zdjęcia w telefonie. Usunął dopiero, gdy zrobiłam o to awanturę. Często słucha piosenek o dawnej miłości. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby chodziło o pojedyncze sytuacje, ale on robi to notorycznie.
Podam kilka przykładów tekstów piosenek. Jakbym miała zacytować wszystkie, chyba zabrakłoby mi znaków. Dodam, że słuchał tego w naszą rocznicę ślubu: "Na początku bycie samemu było wygodne Swobodny wybór i czas, Wydawało mi się, że wymazałem wspomnienia o Tobie. Naprawdę wierzyłem, że tak jest. Ale wiesz… kiedy wcześnie rano Otwieram oczy sam, I uświadamiam sobie, że nie ma Cię obok mnie, Łzy płyną mi z oczu, nawet nie wiem kiedy. Czy nic się nie zmieniło? Czy Twój dawny sposób mówienia, który sprawiał, że się śmiałem, Jest wciąż taki sam? Ja się zmieniłem: Nie śmieję się już tak często jak kiedyś, Trochę schudłem, bardziej niż wtedy, gdy cię spotykałem. Wtedy myślałem, że Twoje zrozumienie Jest jedynie ograniczeniem. Chciałem być męski, Nawet nie potrafiłem powiedzieć Ci „kocham”. Ale wiesz… kiedy zapisuję Twoje imię Na pustej kartce, Kiedy dzwonię do Ciebie tylko po to, By usłyszeć Twój głos, Łzy płyną mi z oczu, nawet nie wiem kiedy. Czy nic się nie zmieniło? Czy Twój uśmiech, który tak bardzo kochałem, Jest wciąż tak samo piękny? Ja się zmieniłem – Nie śmieję się już tak często jak kiedyś, Trochę schudłem, bardziej niż wtedy, gdy Cię spotykałem. A on? Czy traktuje Cię tak dobrze, Że mogłaś zapomnieć o naszych wspólnych chwilach? Musisz być szczęśliwa – Spotkałaś kogoś, Kto wypełni moje braki." Kolejna: "Wciąż słyszę twój głos, Wciąż czuję dotyk twoich rąk. Dziś znów wspominam ciebie. Wciąż widzę twój obraz, Wciąż czuję twoje ciepło. Dziś znów żyłem w twoim czasie. W sylwetce przypadkowego przechodnia, Na tańczących samotnie na wietrze liściach, W powietrzu, które muska mój policzek o zmierzchu – Wszystko, co widzę, słyszę i czuję, jest tobą. A Ty? Jak się masz? Czy Ty też czujesz to samo, co ja? Czy też tak masz? Nawet w tej chwili, gdy śpiewam tę piosenkę, Wciąż cię widzę. Jutro znów cię zobaczę, Jutro znów cię usłyszę, Jutro wszystko będzie takie samo jak dziś. W sylwetce przypadkowego przechodnia, Na tańczących samotnie na wietrze liściach, W powietrzu, które muska mój policzek o zmierzchu – Wszystko, co widzę, słyszę i czuję, jest tobą. A ty? Jak się masz? Czy ty też czujesz to samo, co ja? Czy też tak masz? Na pustym krześle przy drodze, W szklance wody, którą bezwiednie podnoszę, W lustrze, w które patrzę, by zobaczyć siebie, W muzyce, która cicho osiada na moim uchu – wszędzie tam jesteś Ty. Co mam teraz zrobić? Ty pewnie już mnie wymazałeś z pamięci… Co teraz z nami będzie? Co mam teraz zrobić…? Otwieram drzwi tęsknoty, A Twoje wspomnienia znów mnie odnajdują, Moje oczy wciąż się czerwienią Co mam teraz zrobić? Otwieram drzwi tęsknoty, A Twoje wspomnienia znów mnie odnajdują, Moje serce znowu się rozdziera. Co mam teraz zrobić?" I następna: Co by było, gdybym wtedy... (Gdybym wtedy Ciebie...) Zatrzymał? (Zatrzymał Cię wtedy?) Czy ty i ja bylibyśmy szczęśliwsi niż teraz? (Gdybym na końcu Ciebie...) Przytulił? Co by było, co by było... Moja dawna miłość, dawna kobieta. Czasem w myślach pytam o Twoje zdrowie, A potem sam do siebie się uśmiecham. Wlewam rozmyte wspomnienia tamtego czasu do pustej szklanki, Szklanka się napełnia i przelewa, Piję wspomnienia – są gorzkie, ale smakują dobrze. Tamtego czasu nasza miłość miała moc Silniejszą niż każdy najmocniejszy trunek. Patrzyłem i patrzyłem, ale wciąż tęskniłem, Kochaliśmy się, ale wciąż było nam mało, Byliśmy spragnieni siebie. Było nam tak dobrze, Nie było powodu, by się rozstać. Czemu więc tak się stało? Wtedy nie wiedziałem, czym naprawdę jest miłość, Nie wiedziałem, że to właśnie była miłość. Zastanawiam się sam… Co by było, gdybyśmy się nie rozstali? Co by było? (Gdybym wtedy Ciebie…) Co by było? (Zatrzymał Cię wtedy?) Co by było? (Czy Ty i ja bylibyśmy szczęśliwsi niż teraz?) Co by było? (Gdybym na końcu Ciebie...) Co by było? (Przytulił wtedy?) Co by było? (Czy Ty i ja bylibyśmy razem do dziś?) Razem witaliśmy poranki po nieprzespanych nocach, Budząc się nagle, zamykaliśmy okno. Byliśmy jak wróble za oknem, Jak dzieci, które nie chcą spać. Szeptaliśmy do siebie, żeby nikt nie usłyszał, Szeptaliśmy sekrety, których nikt inny nie znał. Tamtego czasu nasza temperatura Była wyższa niż przy równiku. Byliśmy rozpaleni, mieliśmy gorączkę, Jeśli przyłożyć ucho gdziekolwiek do ciała, Słychać było bicie serca. Wciąż w uszach brzmi Twój głos z tamtych dni. Czemu tak się stało? Wtedy nie wiedziałem, czym naprawdę jest miłość, Nie wiedziałem, że to właśnie była miłość. Zastanawiam się sam... Co by było, gdybyśmy się nie rozstali? Co by było? (Gdybym wtedy Ciebie…) Co by było? (Zatrzymał Cię wtedy?) Co by było? (Czy Ty i ja bylibyśmy szczęśliwsi niż teraz?) Co by było? (Gdybym na końcu Ciebie...) Co by było? (Przytulił wtedy?) Co by było? (Czy Ty i ja bylibyśmy razem do dziś?) Nie jesteś już przy mnie, Ale gdy zamykam oczy, wciąż żyjesz w mojej pamięci. W ramionach innej osoby, Wspominając te same chwile, co ja… (Co by było?) Nie jesteś już przy mnie, Ale moje ciało wciąż Cię pamięta. W ramionach innej osoby, Wspominając te same chwile, co ja… (Co by było?) Czemu tak się stało? Wtedy nie wiedziałem, czym naprawdę jest miłość, Nie wiedziałem, że to właśnie była miłość. Zastanawiam się sam… Co by było, gdybyśmy się nie rozstali? Co by było? (Gdybym wtedy Ciebie…) Co by było? (Zatrzymał Cię wtedy?) Co by było? (Czy Ty i ja bylibyśmy szczęśliwsi niż teraz?) Co by było? (Gdybym na końcu Ciebie...) Co by było? (Przytulił wtedy?) Co by było? (Czy Ty i ja bylibyśmy razem do dziś?)" Nie pamięta o moich urodzinach. Nie pamieta o Walentynkach. O naszych rocznicach też nie pamięta. Owszem dostaję prezenty, ale dopiero wtedy, gdy przypomnę mu o dacie. Dla mnie najważniejsza jest pamięć, a nie prezent. Rozumiem, że można nie mieć pamięci do dat, ale przecież mógłby ustawić przypomnienie w kalendarzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy mój mąż tęskni za byłą?
Dlaczego go nie zapytasz co to za szopka z tymi piosenkami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Mysli o niej a to zly znak, upokorzeniem jest byc z kims kto Ci mowi o bylej u mnie podobna sytuacja tylko ze ja do ostatniego momentu nic nie wiedzialam, oprocz tego ze byl zamyslony czesto i wlasnie tez - brak pamieci o jakis swietach, brak prezentow(chyba ze mu przypomnialam) czasem zwracal sie do mnie i traktowal mnie jak kolege a nie kobiete, jak wypije to moze sie przyzna gdy zapytasz bez pretensji? Ja nie wiem jak mozna latami tkwic w czyms co juz powinno byc zakonczone emocjonalnie, przykre
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Tj szok jak można wziąć ślub i świadomie marnować komuś życie, straszna podłość ale może tak być ze pozna kogoś i się ulotni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
trudno powiedziec czy on mysli o bylej tylko na podstawie sluchanych piosenek
ja sama mam kilka ulubionych piosenek z tekstami ktore moglby insynuowac ze mam mentalny breakdown a wszystko ze mna w porzadku samo zapominanie o twoich urodzinach czy walentynkach tez nic nie znaczy,niektorzy ludzie poprostu nie przywiazuja wagi do rocznic musialabys dodac tu wiecej szczegolow,ile czasu sie znacie,czy slub byl wasza wspolna decyzja czy w jakis sposob decyzja byla wymuszona(ciaza np)z jakiego powodu rozstal sie z ex,ile czasu byl z nia. moim zdaniem( bez dodatkowych szczegolow) mysle ze twoj maz tak samo jak ty nie jest szczesliwy w waszym malzenstwie,teskni za czyms blizej nieokreslonym -idealna czysta miloscia nie koniecznie za ex ,podejrzewam ze jest z toba z braku laku lub jakiegos przymusu powinnas sie go jasno zapytac jesli cie to gryzie w koncu to twoj maz i powinnas otwarcie z nim rozmawiac o swoich odczuciach,jesli sama czujesz sie zaniedbana w zwiazku,podejrzewasz meza o to ze kocha kogos innego to jaki jest sens pozostawania z nim w relacji? ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
t0 ona marnuje swoje zycie pozostajac w takiej relacji poza tym nie wierze ze mu tak nagle odwalilo z ta tesknota za ex podejrzewam ze autorka zdawala sobie z tego sprawe juz przed slubem ze on jest emocjonalnie zaangazowany ciagle w poprzednia relacje ale wolala wierzyc ze z czasem mu przejdzie jednak mimo wszystko mysle ze on nie musi wcale tesknic za byla tylko jest rozczarowany zwiazkiem z autorka i zyje marzeniami o czyms niespelnionym
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nosi w sobie wyidealizowany obraz byłej ukochanej, a z czymś takim trudno konkurowac. Myśli o byłej, a o Tobie nie myśli wcale. Jesteś w tej chwili zapchaj dziurą, bo nie może mieć tamtej. A dlaczego nie może? Co się wydarzyło, że się rozstali, to ona go zostawiła? To co robi, a myślę, że masz dobrą intuicję, to zdrada emocjonalna, ja w takiej sytuacji wyprowadziłabym się na jakiś czas, niech sobie sam pierze, gotuje, sprząta i w ogóle niech zobaczy jak wygląda jego życie bez Ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
I dopiero po ślubie on tak zaczął tęsknić za byłą?
"samo zapominanie o twoich urodzinach czy walentynkach tez nic nie znaczy,niektorzy ludzie poprostu nie przywiazuja wagi do rocznic" - ale powinien przywiązywać wagę do tego, że dla niej to jest ważne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja niewyobrazam sie zmuszac do obchodzenia rocznic czy walentynek bo moj maz np uwaza ze sa dla niego wazne .to musi pasowac dwojgu a nie wymuszac na kims swietowanie czegos co jest komus obojetne ,jaki to ma sens w takim ukladzie ?czy swietowanie czegos nie powinno wynikac z potrzeby serca i checi celebrowania ?jesli ma to robic na sile to chyba mija sie z celem
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Każda okazja jest dobra do celebrowania czułych gestów, nie wyobrażam sobie nie pamiętać o urodzinach ukochanej osoby, bo jeśli to nie jest ważne, to co jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
No to widać facet nie ma dobrego serca i nie obchodzi go, co jest ważne dla jego partnerki ani jakie są jej uczucia, potrzeby. To samo mówi za siebie. Współczuję jak ktoś jest w związku z taką osobą
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Tak, wygląda na to że facet tęskni i idealizuje byłą partnerkę oraz uczucie które go z nią łączyło. Skoro takie zachowania zdarzały się już przed ślubem i masz poczucie, że jesteś dla niego drugorzędną osobą, nie brałabym ślubu będąc na Twoim miejscu. Ale skoro już go wzięliście, porozmawiaj z nim szczerze i powiedz o tych wszystkich oznakach, stawiaj sprawę jasno że albo jest zdecydowany być z Tobą i przestaje rozpamiętywać przeszłość, albo marnuje Twój czas. Nie daj się zwieść i nabrać na jego gładkie słowa, niestety musisz też być przygotowana że albo wreszcie otrzeźwieje i przemyśli pewne sprawy, albo jednak odejdzie lub Ty będziesz musiała zakończyć ten związek. Na pewno sprawy same z siebie nie ulegną zmianie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dla mnie moje urodziny to dzien jak codzien a moj maz na codzien daje mi tyle uwagi ile jest mi potrzebne takze nie musi nadrabiac specjalnie w ten jeden dzien w roku
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
A ja uwielbiam świętować urodziny swoje i najbliższych, co człowiek, to inne spojrzenie na sprawę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
" Kiedyś, gdy był pijany, popatrzył rozmarzonym wzrokiem i zapytał: "Wiesz jak miała na imię? <wymienił jej imię>". Miał jej zdjęcia w telefonie. Usunął dopiero, gdy zrobiłam o to awanturę."
W powyższym przypadku wygląda na coś poważniejszego. Mąż autorki zachowuje się jak dojrzewający nastolatek. Wysłuchuje ckliwych piosenek ( nawet w rocznicę ślubu) oddających jego obecny stan emocjonalny, tęsknotę za byłą miłością i żal, że dokonał złego wyboru. Myślę, że Pomeranka słusznie się martwi, co będzie z nimi dalej. Szkoda, że się nie odzywa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.