![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Tiry na tory!
http://www.tirynatory.pl/
Co sądzicie o tej akcji? Ja jestem za ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tiry na tory!
Cytat:
Pracuje w branży motoryzacyjnej, dzięki tym tirom mam co jeść i gdzie mieszkać podobnie jak moi koledzy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jestem jak najbardziej za!! Tirów na drogach mnóstwo a drogi budowane byle jak i z byle czego... skutki możemy zaobserwować w całym kraju. Uważam, że skoro nie stać naszego państwa na porządne drogi to przynajmniej powinno się wyeliminować tiry, które je doszczętnie niszczą. Wg mnie duże ładunki powinny być przewożone w większości koleją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to nie tiry tylko pracodawcy i kierowcy. kierowcy ktorzy wymuszaja pierwszenstwo, nie przestrzegaja przepisow i powoduja zagrozenie na drodze. ich pracodawcy ktorzy wymagaja bog wie ile... dlugich godzin jazdy i tak dalej.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jest juz watek na ten temat.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
JESTEM NA NIE
dzięki tirom mamy tańsze towary i usługi.nic nie ma za darmo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
podeślij linka, jeśli możesz
![]() "kierowcy ktorzy wymuszaja pierwszenstwo, nie przestrzegaja przepisow i powoduja zagrozenie na drodze" tak ciężarówka postrach dróg, zwłaszcza że prowadzi ją pewny siebie, niedoświadczony kierowca. Czasami gdy mijam się z tirem albo wyprzedza mnie ...to aż ciary mnie przechodzą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Tiry na tory... heh - ale JAKIE TORY?
![]() Czy uważacie, że sieć kolejowa w Pl działa dobrze, tanio i sprawnie? Dobre.. Cena przewozu byłaby droższa -> więc i towary droższe.. Na szczęscie cała akcja to tylko wymysł bajkopisarzy nie znających realiów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
"Z uwagi na mniejsze opory toczenia koła po szynie niż po asfalcie, do przewiezienia tego samego ładunku koleją zużywa się prawie 9 razy mniej energii niż ciężarówkami. Wiąże się to także ze znacznie mniejszymi kosztami oraz mniejszym zanieczyszczeniem powietrza, hałasem, wypadkami. "
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
z uwagi na to, że sporo jeżdżę samochodem tiry na tory. wolę za mleko płacić 20gr więcej a nie widzieć śmierć w oczach kiedy tir wyprzedzając jedzie prosto na mnie.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Trzeba mieć świeży umysł- nie jesteśmy we Włoszech czy Niemczech.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to jakiś debilizm. moi dostawcy musieliby ładować towar na TRA żeby dowieżć go do torów odległych o ok 1,5 km, tam przełądować na pociąg (?! ciekawe kto poniósłby koszta tej operacji i ewentualnych zniszczeń powstałych w wyniku tego miąchania towarem?), dowieźć do jakiejś pobliskiej mi stacji (ok 2 km od mojej firmy), tam rozładować (ZNOWU!!!) i załadowac na TIRA żeby dowieźć te 2 km pod nasza halę. A potem my te same wygibasy w 2ga stronę ![]() No genialny plan. ![]() Gratuluję pomysłodawcom. Mam lepsza koncepcję- woźmy towary aeroplanami. Piękne, ciche,nie niszczą dróg, nie potrzebują torów, energooszczędne a i dolecą do celu a nie fafdziesiąt kilometrów obok jak pociąg ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
będzie infrastruktura to można się będzie nad takim rozwiązaniem zastanowić. a jak jest to każdy wie.
czasami mam wrażenie, że ludzie chcą wszystko na "hip-hip hurra", a potem zonk, że "nowoczesne" (niekoniecznie dobre) rozwiązania się nie sprawdzają, bo rynek/społeczeństwo/drogi/coś innego nie jest przygotowane na te rewelacje. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
10 lat pracowałam w firmie transportowo-spedycyjnej i jestem PRZECIW. Pomysł jest całkowicie nierealny bo nasz infrastruktura nie jest na to przygotowana. Tirami przewozi się wszystko od podpasek po wielkie maszyny, nie wyobrażam sobie dostawy do Biedronki czy Tesco torami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
tzw pozdro&poćwicz, to logistycznie niemożliwe, chyba że pod fabryki hurtownie i wszelkie wielkie obiekty najpierw podjeżdżałyby samochody osobowe / miliardy ludzi na rowerach i załadowani dostarczaliby produkty na raty do najbliższych torów kolejowych.
no chyba że ktoś twierdzi że: a) największe zakłady budowane są w centrum miasta i mają wspaniały dostęp do torowisk b) nasza infrastruktura nam na to pozwala ![]() Tak, wiem, tiry to zło, kierowcy jeżdżą jak szaleni, a przeładowane psują drogi (to przez to psują się estakady i budowy naziemne, zwłaszcza te ze sporym stażem. podobno teraz w jakiś sposób mają kontrolować wagę pojazdów) więc taaa, niestety, mimo że boję się tirów a na obwodnicy jeżdżę z sercem w gardle (wspaniała sytuacja - droga szybkiego ruchu, przede mną elka jedzie 50 na godzinę [ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Nie każdy kierowca ciężarówki "jeździ jak szalony" tak samo jak nie każdy ksiądz jest pedofilem i nie każde dziecko zjada kamyki..
![]() Znam wielu kierowców ciężarówek (bo słowo "tir" jest tu bynajmniej nieadekwatne ->źródło) i ani jeden nie "szarżuje" na drodze. Co do sposobów jazdy - polemizowałabym czy aby to nie "osobówki" jeżdżą bardziej niebezpiecznie.. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
... choć nie Westwood
|
Jestem przeciw.
Może to dziwne, bo nie znoszę ciężarówek na drogach. Tamują ruch, przeszkadzają. Ale akcja jest bez sensu, skoro nie mamy rozbudowanej infrastruktury, a kolej w Polsce kuleje. Totalnie nieprzemyślana akcja.
![]() |
![]() |
#21 | |
Raróg
|
Gdzies tam podobno tak jest, moze i idea szczytnia, ale nie ma sie co czarowac, nie jest to u nas realne na razie.
A kierowca ciagnika siodlowego niekoniecznie "dostaje cisnienia", multum czubow wyprzedza 40tonowy pojazd, by za sekunde gwaltownie zwalniac, bo ma zakret czy "po prostu nie widzi krajobrazu przed soba" (typowy tekst kierowcy osobowki) : / Jednego takiego mialam nieszczescie ogladac, wyprzedza ciezarowke na maxa, zeby sie wladowac za minute w jadaca naprzeciwko. Na zakrecie. Rozpaczy kierowcy, na ktorego wpadl wyprzedzajac, opisac nie sposob. Czul sie winny, choc w ogole nie byl. Nikt nie byl procz tego, ktory wyprzedzal. I do dzis pytanie - po co to robil? Rozumiem, zza ciezarowki nie widac jak na dloni, ale cierpliwosci to jednej i drugiej stronie czasem brak. Tylko 40 ton postawic w miejscu za taka osobowka gorzej. Masz ja przed, twoja brocha, nie masz gwarancji, co bedzie za, wyobraznia sie klania. A on tez chce te 40 ton zarcia, ktorej potrzebną Tobie czesc kupisz po jego rozladunku, jakos dowlec pod gorke, bo taka ma trase. On ma za zadanie Ci dowiezc, tez widzialam skonczonego palanta, ktory wyhamowal ciezarowke pod gore, spalil jej hamulce bo musial wyprzedzac w takim terenie i skrecac w tym miejscu, potem wszyscy w glowe zachodza. Bo kazdy ma swoje zadanie, sklep czeka, bo wie, ze ma byc towar dawno temu w awizacji, a nie ma, kierowca ma opoznienie i sie wkurza, tez traci kase i sprzet zepsuty, osobowka sie wnerwia, bo zarcia nie dostala, nie dostala a tu jeszcze jakis palant droge blokowal i na dodatek kurzyl. Azbestem, jakby ktos nie wiedzial, zdrowka zycze : ] Wiekszosc nie jezdzi prywatnie, tylko stara sie, tak samo jak Wy, utrzymac rodziny. Rujnuja drogi, bo takie je niestety mamy, a przeciez nie przeleca sobie nad nimi. Sa kraje, gdzie drogi sa dobre i kierowcy bezpiecznie moga jechac i z 20 ton wiekszym ladunkiem (np. Szwecja. A zeby nie bylo, bajeczna jest juz tez Litwa, bo betonowa). Gdzies juz byl temat o ciezarowkach i byla mowa tez o koszcie transportow chocby do sklepow, gdzie sie kazdy z nas zaopatruje, czy to spozywcze, czy jakiekolwiek inne branze. I nie ma tez co liczyc na jakikolwiek inny transport, skoro mamy w kieszeni z tego co slyszalam pare zachodnich panstw, ze wzgledu wlasnie na ceny. Fajnie, bezpieczniej, i to dla obu stron (wybuchow opon tez niemalo), ale nie w kraju, gdzie kolejowy transport osobowy przypomina jakis skecz, i to kiepski. To nie Stena Line. Gdzie tu jeszcze tysiace ciezarowek, i to moze z oplatami, jakie dowalil ViaToll w tym roku? I po co w ogole ViaToll, gdyby to brali pod uwage? Przed 2012? To se jeszcze poczekamy. Chca, a ich nie stac nawet ludzi godnie przewiezc, niech zadbaja, zeby moze na kursie prawka uswiadomic, co to zaladowany ciagnik siodlowy. One inaczej mozliwosci nie maja teraz dostarczyc nam chocby jedzenia do sklepu. Ciekawi mnie zganianie wszystkiego na kierowcow. Bez przesady. Widzialam tylko jednego czuba, w duzej firmie, i juz nie pracuje. To sie da zglosic. Samo "bo ja sie boje", to ja tez sie boje, i to bardzo. A ta rzeczona strona od roku sie nie zmienila, nadal nie wiadomo konkretnie, jak to widza, nadal nie ma szczegolowego, sensownego, mozliwego u nas planu od A do Z. Zero wyjasnienia, jak to widza w naszym pinknym kraju : ] Jakis finansowy plan i w ktorym roku bedzie rozpoczety? Dla mnie winien byc konkret ze strony panstwa, nie jakies pitolenie "popieraja nas kabarety" : ]
🌹14 lat z Wizaż.pl ![]() Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc... ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2011-10-05 o 06:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Ja jestem jak najbardziej za takiej akcji. Mieszkam w miasteczku przez które dziennie przejeżdża bardzo dużo tirów głownie cementowozów. Już ponad 30 lat obiecywana jest obwodnica (oczywiście teraz przed wyborami też ale zaraz po wyborach sprawa ucichnie). Droga którą jeżdzą tiry przebiega przez sam środek miasteczka między innymi obok szkoły podstawowej, gimnazjum i liceum. Przejście przez ulice jest bardzo utrudnione, brak jest świateł a niestety rzadko ktoś tirem zatrzyma się i ustąpi na przejściu. Poza tym jest u nas sporo ostrych zakrętów które ciężko pokonać samochodem osobowym a co dopiero tirem. Dochodzi do tego rondo przez które tiry przejeżdżają (a nie je objeżdżają dookoła). Naprawdę w naszym miasteczku jest bardzo niebezpiecznie pod tym względem i już nawet nie chodzi o hałas choć u moich rodziców okna drżą a latem żeby oglądać tv albo rozmawiać trzeba zamykać okna przez hałas tylko o to że po prostu nasze miasteczko nie jest przystosowane do przejeżdżania kilku tonowych tirów. Drogi są kręte, bardzo wąskie, stan nawierzchni taki chyba jak wszędzie czyli dziura na dziurze. Co chwile są jakieś wypadki ostatnio tir najechał na starszą kobietę która przechodziła przez pasy, kilka już się wywróciło na zakręcie bo za szybko wchodzili w dosyć ostry zakręt.
Ehhh... no troszkę się wyżaliłam, bo niestety władza obiecuje obwodnice ale jej ciągle brak. Gdyby choć część ładunków które przewożą tiry była przewożona pociągami na pewno byłoby bezpieczniej.
![]() |
![]() |
#23 | |
Raróg
|
Dlaczego zdaniem Twojego miasta przejezdzajace ws. tiry to glownie cementowozy? Z jakich okolic jestes? I zglos to, anonimowo tez mozna!
Wybory Wam nic nie dadza. Zrobia kolejna popeline, Gdzie asfaltu w asfalcie brak, byle drogowcy mieliby co robic i zarobili na tym. Nie dosc ze im asfalt po kabinach nawala. Nie tedy Wasza droga.. Jak 30 lat obiecywana, to gdzie one tak jezdza? Wam sie zdaje, ze kazdy kierowca ciezarowki chce Was rozniesc w drobny mak i jest morderca na Was dybajacym? Duzy blad! To nie seryjni mordercy. Odroznic by moze tak cale badziewie od - drogowcow od - brakow od - kierowcow. Bo, jak sie ktos chwalil "gdzies tam bylam", ja tez to widzialam. To mi znajdzcie tych, co ten pomysl zrealizuja, ani pociagiem, ani autostrada??? : ] Jak to widzisz w tym kraju? Gdzie widzisz finanse, skoro Ciebie jako taka, nie w ciezarowce, z przykladowego Gdanska do Zakopanego nie przewioza torami??
🌹14 lat z Wizaż.pl ![]() Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc... ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2011-10-05 o 07:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Komplikatorka
|
Pomysł beznadziejny. Zwiększy koszty.
Tak jak dziewczyny pisały - pod firme mi wybudują tory ? Załadunek na tira - transport- rozładunek -załadunek "na tory" - rozładunek - załadunek na tira - rozładunek do klienta KONTRA załadunek -transport -rozładunek. Jakieś wątpliwości co jest korzystaniejsze ?
![]() |
#25 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Jestem przeciw - pomijając już to, co zostało napisane w postach powyżej - koszta wcale nie zmaleją, to moim zdaniem, idiotów nie brakuje po wszystkich stronach barykady - niezależnie od tego czy jest to kierowca TIRa, osobówki, czy autobusu miejskiego.
Wielu, niezawodowym kierowcom brak jest w wyobraźni świadomości, że zatrzymanie kilkudziesięcio tonowego samochodu (z naczepą i załadunkiem) to grubo ponad 100m. Wyhamowany samochód do "0" również potrzebuje więcej czasu aby się rozpędzić, więc to nie jest tak że TIR jedzie wolno po złości. W wielu firmach zakładane są ograniczniki prędkości do 90km/h. Zdjęcie czy "majstrowanie" przy takim urządzeniu w razie kontroli wiąże się z dużymi mandatami. Poza tym - uważam że w tym przypadku warto przyjrzeć się statystykom - na wszystkie wypadki spowodowane przez wszystkich kierowców, około 10% były z winy kierowców samochodów ciężarowych. Trochę wyobraźni, a każdy będzie zadowolony. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Gdyby infrastruktura pozwalała to byłabym "za". A w tym momencie jestem za zwiększonymi kontrolami wagi ciężarówek i samych kierowców. Nieraz gdy jadę i widzę same ciężarówy na poboczach, wiem co się kroi. Włączam CB radio i słyszę "krokodylki". Dlatego strasznie denerwuje mnie, że nie ma wag przy każdym wjeździe do miasta.
---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Komplikatorka
|
Cytat:
Pomysł z tą akcją zupełnie bez przyszłości. Bardziej byłabym za budowaniem obwodnic miast i w przypadku mojego regionu budowy idą pełną parą - widać rezultaty. ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Rowery na tory!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.