Wykrzywianie główki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-18, 08:00   #1
blada 1979
Raczkowanie

Question

Wykrzywianie główki

Cześć. Chciałam was drogie mamusie o coś spytać. Czy jest to normalne, że dziecko 3 miesięczne trzymane w pionie strasznie wykrzywia główkę do tyłu, wygląda to tak jakby położone dziecko na brzuchu podnosiło głowę pod kątem 90 stopni od podstawy, tak samo się dzieje, gdy dziecko leży na boku. Nie wiem czy dobrze to zilustrowałam.czy wasze dzieci też tak miały, czy może to jest coś co powinno mnie zaniepokoić i udać się z tym do jakiegoś lekarza? Pozdrawiam
blada 1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 09:36   #2
Rania
Raczkowanie

Dot.: Wykrzywianie główki

Nie wiem czy ci jakoś pomogę,ale mojej przyjaciólki córka ma ponad 3 miesiące i odgina główkę w prawą stronę.Nawet pytali lekarza czy to oby normalne.Powiedział,że tak musiała być ułożona w brzuchu i tak jest jej wygodniej.Mają córeczkę cały czas poprawiać,oczywiście na prostować jej tej głowki na siłę ale podkładać jej jak śpi jakiś wałek tak aby musiała mieć główkę odwróconą w drugą stronę.To ma się wyrównać z czasem.

Może lepiej idz do lekarza,lepiej się upewnić,Bo tak z forum to ciężko coś powiedzieć.Nie jesteśmy lekarzami.
Rania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 21:16   #3
Nakretka
Raczkowanie

Rania ma rację, lepiej iść do lekarza.
Zwłaszcza jeśli mówisz, że to aż 90 stopni to wygląda na jakieś dziwne napięcie mięśniowe. Ja bym sprawdziła, ale nie martw się na zapas.
Nakretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 21:25   #4
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Cytat:
Napisane przez blada 1979
Cześć. Chciałam was drogie mamusie o coś spytać. Czy jest to normalne, że dziecko 3 miesięczne trzymane w pionie strasznie wykrzywia główkę do tyłu, wygląda to tak jakby położone dziecko na brzuchu podnosiło głowę pod kątem 90 stopni od podstawy, tak samo się dzieje, gdy dziecko leży na boku. Nie wiem czy dobrze to zilustrowałam.czy wasze dzieci też tak miały, czy może to jest coś co powinno mnie zaniepokoić i udać się z tym do jakiegoś lekarza? Pozdrawiam
Witaj.
Jestem rehabilitantka i zajmuje sie terapią niemowląt i małych dzieci z zaburzeniami rozwoju ruchowego. Jesli dobrze zrozumiałam,objaw,który opisujesz wyglada na wzmozone napięcie mięśniowe prostowników, co nie jest dobrym objawem.Dziecko 3-miesięczne nie powinno odginać tak mocno główki leżąc na brzuszku.Jednak to nie jest diagnoza na internet. Jesli objawy sa takie , jak mówisz, powinna pomóc wizyta w poradni rehabilitacyjnej ( bez zwłoki skontaktuj sie z rehabilitantem, który jest przeszkolony w terapii małych dzieci, im wcześniej tym lepiej ), aby zbyt duże napięcie mięśni nie przeszkadzało Twojemu dzidziusiowi w prawidłowym rozwojuruchowym. Oprócz tego objawu zostana sprawdzone prawdopodobnie odruchy, na podstawie których lekarz lub terapeuta oceni rozwój dziecka ( np. czy zbyt mocno nie zaciska piąstek).Nie ma co denerwować się na zapas, ale lepiej dmuchac na zimne i nie słuchac tekstów w rodzaju "moje dziecko tez tak miało". Jesli chcesz, pisz na priva, może w czymś pomogę.
Pozdrawiam.
ps. Rania - asymetrię w ułożeniu główki i tułowia też powinno sie korygowac za pomoca terapii , nie zawsze "sama przejdzie" . Sa teorie, że z niekorygowanej asymetrii powstaja potem skrzywienia kregosłupa.Niby nic takiego,alelepiej zapobiegac niz potem leczyć.

http://tickers.baby-gaga.com/t/lamla...y+child+is.png

http://b1.lilypie.com/jT2Bp1.pngalt="Lilypie 1st Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
instruktorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-19, 05:36   #5
ewa001
Przyczajenie

cześć. Instruktorka ma rację. Ja miałam małe problemy przy porodzie, mój mały dostał 2 punkty, jeździliśmy później do różnych lekarzy, min. do neurologa. Zajmuje się on też takimi sprawami jak opisujesz. Mój mały też tak miał, odchylał główkę do tyłu. lekarz stwierdził właśnie że coś z tym napięciem jest nie tak. Do tej pory zresztą mój maluszek ma ciut słabszą prawą nóżkę, tzn podczas badania, nie zgina się tak jak powinna. Idź do lekarza z małym jak najszybciej.Rodzinny musi dać skierowanie do neurologa no i są długie kolejki, przynajmniej u mnie. Powodzenia i nie martw się na zapas.
ewa001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości