|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() b. ważnie: leki na żołądek a tabletki
od wtroku mam kłopoty z żołądkiem (muliło mnie, czasami mnie bolał, brak apetytu, ale nie wystąpiły ani biegunka ani wymioty).
we wtorek współżyłam ( zanim pojawiły się pierwsze objawy) wczoraj jednorazowo zażyłam krople żołądkowe (dawka ok. 0.9- 1,2 ml) i jak później doczytałam- na 100g kropli przypada 24,5g wyciągu z dziurawca. wczoraj wieczorem zemdlałam więc udałam się dziś do lakarza i okkazało się że mam stan zapalny błony śluzowej żołądka i dostałam alugastrin i helicid 20 chciałabym się dowiedzieć czy taka jednorazowa dawka dziurawca mogła wpłynąć na skuteczność moich tabletek (jeśli tak to kiedy będę znów zabezpieczona- do końca opakowania zostało mi 6 tabletek) i czy nowe leki wpływają na moje tabletki (dr która mi przepisywała te leki nie była w tanie odpowiedzieć mi na to pytanie) na ulotce z alugastriniu pisze: " zmniejsza wchłanianie z przewodu pokarmowego niektórych leków podawanych doustnie np: antagonistów receptorów H2, fenylotoiny, fluorochinolonów, gliozydów nasercowych, ketokonazolu, tetracyklin, salicylanów, preparatów żelaza, zmniejsza skuteczność sukralfatu. nalezy zachować zgodnie z zaleceniem lekarza przwrwy między podaniem leku alugastrin i innych lekow doustnych." helicid 20: "omeprazol hamuje metabolizm watrobowy: może to powodować opóżnienie eliminacji leków matabolizowanych w wątrobie (laki przeciwzakrzepowe, pochodne kumaryny i indandionu, fenytoina i banzodiazepiny matabolizowane w wątroble przez cytochrom P-450) i zwiekszenia ich stęzenia we krwi może wpływać na biodostępność laków, których stopień wchłaniania zależy od pH w przewodzie pokarmowym (estry ampicyliny, slole żelaza, ketokanazol) może również zmieniać miejsce działania, wchłaniania tabletek dojelitowych 9zamiast w jelitach specjalna otoczka rozpuszcza się w zołądku)" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: b. ważnie: leki na żołądek a tabletki
widze że nikt mi raczej nie odpowie...
właściwle to te leki juz nie sa dla nie ważne bo jeszcze ich nie zazyłam i nie mam zamiaru ponieważ czuję się już dobrze i nie chce sie truć. tylko jak jest z tymi kroplami żołądkowymi? zawirają 24,5 % dziurawca. ja zażyłam 0,9 do 1,2 ml czytli tak jakbym zażyłą 0.29ml maksymalnie tego dzirawca. a dzień wcześniej współżyłam. wiem ze może sie to wydawać głupie ale troche mnie to martwi... błagam o odpowiedz. Edytowane przez naanahanae Czas edycji: 2006-07-20 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Współżycie dzień wcześniej na pewno było bezpieczne. Teraz możesz na wszelki wypadek się przez 7dni zabezpieczać i będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
wiem że ten mój strach był irracjonalny, sama nawet rozwiewałam wątpliwiości innej dziewczyny w podobnej sprawie (dwa dni po stostunku zaczeła brać antybiotyki), ale chciałam to od kogoś usłyszeć
![]() wiadomo ![]() a swoją drogą to tyle kłopotu z tymi interakcami... trzeba się domyślać, tak jakby każda z nas była po farmacji... czy nie prościej byłoby gdyby producenci leków w ulotkach zmieszczali informcje typu: "moze boniżać skuteczność tabletek antykoncepcyjnych" lub "nie obniża skuteczności tabletek antykoncepcyjnych" przecież to dla nich nie jest problem a dla nas tak... trzeba się zastanowić czy nie podziałać w tej kwestii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.