|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
mam pytanie
czy któraś z was wyszywała serwetki bieżniki lub obrusy haftem krzyżykowym? jeżeli tak to mam pytanie: na czym je wyszywaliście? czy była to zwykła kanwa, bo myślę że tak by było najprościej ale czy efekt końcowy jest naprawdę ładny zwłaszcza przy większych bieznikach i obrusach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: mam pytanie
Moja mama wyszyla obrus krzyzykowym na takim plótnie jakims (ale nie aida bo splot byl troche taki nieregularny, ale gęsty) i wyszlo pieknie... obrus ma juz kilka dobrych lat ale się nadal swietnie prezentuje. wydaje mi sie ze kanwa nie wygladalaby tak dobrze
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam dwa bieżniki na kanwie. Obrus już by się ładnie nie prezentował, przynajmniej tak mi się wydaje. Bieżniki dla lepszego efektu ozdobiłam po brzegach. Jeden obszyłam najszerszą atłasową lamówką w kolorze muliny którą wyszywałam, a drugi obszyłam koronką bawełnianą o szer. 6 cm.
Mnie się efekt podoba |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Mandarynko, nalepiej wyszywać na kanwie, albo na płótnie lnianym (pewnie o nie chodzilo Monisi
![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
mandarynka719 ja wyszywam na płótnie lub adamaszku ,można tesz kupić adamaszek z aidowymi wstawkami.Kanwa też chyba może być tylko gęsta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
w/g mnie duże obrusy czy bieżniki najlepiej będą się prezentować czy wyszywać na lnie - można dostać już len o równym splocie /korzyści bardzo dobrze się pierze i wygląda extra/, jeśli ktoś ma dobre młode oczy może się pokusić wyszyć na bawełnianym cienkim płótnie prześcieradłowym - extra /ja tak kiedyś wyszywałam/.
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.