![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak namówić...?
No właśnie, pytanie jak w tytule.
![]() Mam mały problem z namówieniem rodziców, a tak właściwie to mamy na chomika. Mam już w domu kota. Ale to nie jest największym problemem... ![]() Miałam już chomika, który bardzo szybko zdechł. Prawdopodobnie był chory. ![]() Teraz moja mama boi się przede wszystkim, że ten też szybko zdechnie... ![]() Dzisiaj gadałam z nią już... i PRAWIE ją namówiłam! ![]() Tylko, że ona się ciągle waha. ![]() Oczywiście podaje jej argumenty, że chomik jest mało kłopotliwy, jego koszty też są niewielkie... Ale nadal nie wiem jak do niej dotrzeć i co mogło by ją bardziej przekonać do zakupu tego malutkiego stworka. ![]() Proszę was pomóżcie! ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady! ![]() P.S. Przepraszam jeśli ten wątek to dla kogoś banał... ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak namówić...?
Szczerze mowiac ja mialam taki sam problem, ale to bylo lata temu. Po prostu oszczedzilam pieniadze na wszystko czego zwierzakowi bylo potrzeba i kupilam to wszystko, pozniej chomisia i jakos domownicy przezyli. Ale to tez zalezy od rodzinki. Ja bylam gotowa na wszystko. Zdesperowana, potrzebowalam zwierzaka
![]() Pozniej rodzice stopniowo znosili moje kolejne zwierzaki. Edytowane przez Viris Czas edycji: 2006-08-17 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja też tak miałam
![]() ![]() ale przecież chomik na prawde nie jest tak wielkim obciązeniem, i nie wiem jak ty , ale ja bym zrobiła to bez zgody rodziców ![]() ![]() ![]() no ale jeżeli chcesz byc dosyć w porzadku to musisz znależć jakieś przekonujące argumenty "dostosowane do charakteru mamy" ![]() ![]() oczywiscie życze ci powodzenia, ale to jest przeciez (tylko albo aż)chomik--> powinni sie zgodzic ![]() i nie jest to wcale, jakby sie wydawało banał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
Czyli mam postawić mamę przed faktem...
![]() Ale póki co jeszcze ponegocjuję. ![]() Wczoraj miała się zastanowić do jutra. Idę ją zapytać. ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() UDAŁO SIĘ! ![]() ![]() ![]() Rozmowa skończyła się na tym: AAA kupuj jak chcesz tego chomika. Ja nie chcem mieć z tym nic wspólnego... ![]() ![]() "Ja nie chcem mieć z tym nic wspólnego" - Jaaaasne...! ![]() Jak go kupię to będzie przychodzić do pokoju i mówić: "o jejku jaki on cudowny!". ![]() Chomika zamierzam kupić jutro lub w poniedziałek. ![]() Ah jeszcze nie wiem. ![]() Pozdrawiam! ![]() P.S. aha dziewczyny proszę jakbyście mogły mi dać troszke porad na temat żywienia chomika! ![]() Tzn. chcem wiedzieć: ile i czego! Proszę Was!!!
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Gratuluje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no a jeszcze powinnas wiedziec na jakiego chomika sie zdecydujesz......syryjski , a może dzungarski(te sa takie malutkie i słodziachne)
![]() ![]() a z karmieniem na prawde nie ma takiego problemu.....po prostu prosisz w sklepie,a oni ci już doradzą jaka karma, co i jak. NIE KARMIMY CHOMIKÓW ZIEMNIAKAMI, FASOLĄ, KAPUSTĄ i CEBULĄ. Obecnie wiele osób nie poleca także sałaty, co, jak wiemy, jest przysmakiem tych zwierząt. Mamy jednak ciągle duży zakres warzyw, którymi możemy karmić naszego zwierzaka. Oto one: marchewki, pomidory, ogórki [nie kiszone, a zielone!], rzodkiewki, dynie, pietruszki, cykorie, selery Gotowe mieszanki - podstawa żywienia. Miska powinna być ich zawsze pełna. Polecam firmy Vitapol i VitaKraft. więcej mozesz sobie poszukać w internecie, albo po prostu spytaj sprzedawce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ile i czego........to mysle ,że powinnas przede wszystkim dawac mu gotowe mieszanki ze sklepu, a jako smakołyki: owoce czy tam warzywa.....no i są jeszczespecjalne smakołyki takze ze sklepu...np. kolby lub biszkopty i kostki wapienne do ścierania zębów.....a no i oczywiscie woda zawsze swieza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]()
Chomik będzie dżungarski.
![]() A co do wody - jaką? Mogę mu dawać, np. Primavere niegazowaną? Jaka jest najlepsza? ![]() Boję się, żeby nie dawać mu za dużo jedzenia. Ale o żywienie zapytam się już sprzedawcy. ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Picie - chomik musi mieć codziennie zapewnioną świeżą wodę. Nie powinna być ona gazowana ani gotowana. Wodę wymieniamy co kilka dni, nie może ona stać dłużej niż 2-4 dni. Na wodę najlepsze sa poidełka. Możemy dawać także czasami mleko. Niektórzy do wody dodają vibovit, który zapewnia chomikowi potrzebne witaminy.
no...czyli woda może byc taka normalna z kranu, ale nie gotowana! lub tak jak chcialas mineralna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
![]()
Aha to dobrze.
![]() Mam jednak jeszcze jeden problem... a mianowicie kołowrotek. ![]() Mam, kupiłam, ale chyba źle zrobiłam. Wydaje mi się, że jak dla dżungarka to zły kołowrotek, bo chyba są za wielkie odstępy tych pręcików... ![]() Podobno można to jakoś zabezpieczyć może wiesz jak? Oto zdjęcie znalezione z internetu. Mój jest identyczny, tylko ma inne kolory. I co o tym myślisz? ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
tak w ogóle to po co kupiłas ten kolowrotek jak jeszcze nie masz chomcia???
![]() i pewnie, ze da sie to jakos zabezpieczyc......ale nie spiesz sie, poczekaj na choma i jak zobaczysz, że cos mu jazda w kółku nie pasuje, ![]() ![]() a bedziesz miala klatke czy akwarium?? bo jezeli klatke to: kiedys mialam klatke , chomika i wszystko co tam mu potrzebne, po jakims czasie dokupilam mu wiekrzy kolowrotek, ładnie wyglądał w sklepie wiec wzięłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
![]()
Chomika będę trzymać w akwarium, ale takim specjalnym ze schodkami, balkonikiem itp.
![]() A kołowrotek i inne duperele kupywałam wcześniej żeby mieć je później gotowe. Poza akwarium chomik OCZYWIŚCIE będzie wypuszczany w moim pokoju. ![]() Zrobię mu również z kartonowego pudełka plac zabaw. Tam będzie miał kołowrotek, drabinki, tunele i inne rzeczy. ![]() Oczywiście w akwarium też będzie miał kołowrotek i tunele. Niestety wszystkiego nie zmieszczę, ale myślę, że nie będzie się nudził. ![]() Fajnie by było, aby chomik się zaprzyjaźnił z moim kotem... ![]() Warto pokazać dla kota chomika? Czy lepiej trzymać go z dala? ![]() Nie chcem go wystraszyć, a poza tym nie jestem pewna czy mój kot jest taki dobry na jakiego wygląda. Pewnego dnia w moim ogrodzie pojawił się szczur. Prawdobodobnie komuś uciekł. ![]() ![]() Ani go nie tknął. Dlatego myślę, że dla chomika też by nic nie zrobił. Ale wolę nie ryzykować. ![]() A co Ty o tym myślisz? ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
heheh to widze, że ci bardzo na chomciu zależy...że już wczesniej to nakupowałaś, i to po tym twoja mama powinna sie zorientowac ze tak łatwo nie odpuścisz
![]() ![]() kot i chomik............:rolley es: to zależy ja mam psa i szynszyla (też gryzoń) no i jak tak ich próbuje spotkać to szynszyl nic nie reaguje, a pies chciałby sie bawic, bo tak smiesznie kładzie jakby na nim łape zupełnie jak kot i to chyba jest niebezpieczne bo jak go za mocno przycisnie do ziemi to.......... ![]() mozesz spróbować, ale jest to troszke ryzykowne jednak czyli rozumiem, że juz cale wyposazenie masz tylko jeszcze brak zwierza, czy tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Jeszcze tylko muszę kupić: - poidełko - pokarm suchy - miaseczkę - trociny - i chomika ![]() Razem: 19zł 50gr Dlaczego wiem ile to razem wyjdzie? ![]() Bo byłam w tym właśnie sklepie zoologicznym i spisałam sobie ceny. ![]() Mam nadzieję, że już jutro kupię swoją pociechę! ![]() O! Jeszcze tylko [mam nadzieję] ostatnie pytanko. Nie mogę się zdecydować czy wziąć dwa chomiki czy jednego... ![]() Oczywiście rasy dżungarskiej. ![]() Boję się, że jak będę próbowała je oswajać to mnie zaatakują... ![]() Co o tym myślisz? Ale chyba jednak będzie jeden. ![]() Ale czy nie będzie mu smutno?? ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
przeważnie chomiki są w sklepie trzymane razem w "kupie" wiec nie bedzie problemu żeby miały się nawzajem atakować jak weżmiesz 2 z tej gromadki.
Ale czemu miałyby ciebie atakować?? ![]() ![]() a gdybys miala parke chłopaczka i dziewuszkę to kto wie......może stadko by sie powiekrzyło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
Tak, także w tym sklepie zoologicznym chomiki są trzymane razem.
![]() Może i bym wzięła dwa, ale tej samej płci. Nie chcę mieć małych. ![]() Ale boję się, że nie będę dała rady oswoić dwójki... ![]() Eh, sama nie wiem. ![]() Jutro się wszystko okaże... a tak właściwie to w sklepie zoologicznym.. ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]()
O!
Widzę karolCiu, że udało Ci się przekonać rodziców! ![]() Super, a kiedy kupujesz?
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]()
Chomika kupuję w poniedziałek, tak zadecydowałam.
![]() Dzisiaj wyjeżdżam do rodziny i nie miałabym czasu dla niego, a więc w poniedziałek o 11 jadę do sklepu zoologicznego i kupuję moją kuleczkę! ![]() Narazie zdecydowałam się jednak na jednego chomika i chyba tak pozostanie. W poniedziałek po południu napiszę co i jak. ![]() A teraz zmykam! ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
![]()
Zmiana planów!
![]() Zaraz jadę z mamą do rodziny, a później z siostrą cioteczną jadę do domu, a po drodze jest ten sklep zoologiczny. Patrzyłam, że w moim mieście sklepy zoologiczne są w soboty do godziny piętnastej. ![]() ![]() Trzymajcie kciuki!!! ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
no i jak, zdarzyłaś??? juz po pietnastej
![]() ![]() ![]() pisz predko bo jestem ciekawa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Ale w poniedziałek na pewno! ![]() Moja mama celowo nie chciała zdąrzyć! ![]() Ale nie zamartwiam się tym zbytnio, bo wiem, że w poniedziałek i tak będę miała. ![]() A czy Ty miałaś kiedyś dwa chomiki trzymane w jednej klatce? Jak tak to opowiec jak szło Ci ich oswajanie. ![]() Ciąglę się zastanawiam - dwa czy jednego... ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja Ci powiem jedną rzecz
![]() Chomiki to sprytne stworki są ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
malinka czyli co, stawały na nieruchomy kolowroteki uciekały przez góre klatki????
![]() karolionkus, ja nigdy 2 chomikow nie mialam, raz w zyciu mialam 1 chomika i zyl nawet długo, ale klatke sprzatalam mu tylko raz na miesiąc(nie wiem jak on to znosił) ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
![]()
Malinka_Malwinka - haha, no to niezłe z tych chomików spryciule...
![]() Spróbuję jakoś temu zaradzić. ![]() Nie mogę się już doczekać jutra! ![]() Opowiem wszystko kiedy wrócę ze sklepu zoologicznego. ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
![]()
No to czekamy!
![]() Ciekawa jestem czy zdecydujesz się na dwa chomiki, czy na jednego... ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
![]()
Ale się cieszę!!!
![]() Jedno mogę wam powiedzieć: kupuję jednego choma. ![]() Jadę po godzinie jedenastej. Napiszę kiedy wrócę! ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
i jak tam.......tylko nie mow ze znow cos poszlo nie tak.......
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
![]()
Wszystko w jak najlepszym porządku, ale nie do końca...
![]() Chomika mam! ![]() Ma około 2 miesięcy i to raczej samiczka. ![]() Wszystko jest w porządku, oprócz... karmy. ![]() Kupiłam karmę z firmy Vitapol, specjalną dla gryzoni.. Dałam dla chomika garść tej mieszanki, ale po chwili zobaczyłam na opakowaniu białego robaka! ![]() Proszę pomóżcie! Czym mam go teraz karmić?? ![]() Dzisiaj raczej nie zdąrzę kupić już mieszanki. ![]() Dałam jej przed chwilą kawałek jabłuszka. Od razu zaczęła jeść. ![]() Może znacie jakieś łatwe sposoby aby samemu przyrządzić coś dla chomika? ![]() Wyjąć ten zły pokarm z miseczki??
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.