|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jaki krem, nawilżenie+cera z problemi+słońce
Mam cere z problemami a potrzebny mi jest krem nawilżający ale antybakteryjny (do cery z problemi takim jak wypryski i przetłuszczająca sie partie)
Wiem że wiele skladników niekorzystnie wpływa na cerę przy taki słoncu,(nie chodzi mi tu o krem króry by chronił przed słoncem ale o taki który by nie mial składników które moga zaszkodzić w reakcji ze słoncem) wiec boje sie zarykować i wybrać jakiś krem polegając na swojej marnej wiedzy na ten temat. Wiec proszę was o rade. Nie wymagam abyście skladnik po skladniku czytaly analizowaly i wybraly mi krem. Może któraś z was ma taki sam problem z cerą i obecnie czegoś uzywa. To proszę dajcie znać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki krem, nawilżenie+cera z problemi+słońce
nie weim może krem pichtowy...
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
może AA young?
Edytowane przez marcelina73 Czas edycji: 2006-07-21 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A jestes pewna, że rzeczywiście potrzebujesz krem nawilżający?
Bo ja np. często robiłam taki błąd, że niepotrzebnie maziałam się kremem nawilżającym, choć moja cera tego nie wymagała, i pomimo, że krem był bez zapychaczy, to miałam wypryski. Kremem nawilżającym nie smarujemy się ot tak, z przyzwyczajenia, bo czymś trzeba się maziać. Uzywamy wtedy, kiedy cera tego rzeczywiście potrzebuje. Dla cery bardzo tłustej dobrym nawilżaczem sa po prostu toniki/hydrolaty, poza tym one mniej zatykają niż kremy. Ja obecnie nie używam kremów nawilżająch, jedyny krem jaki używam, to krem z filtrem. Może spróbuj jakiś hydrolat, było o tym wiele watków. Jeśli krem, to np. AA young, ale nie codziennie, tylko jak potrzeba. Albo tonik AA. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
No jak jest ściągnięta, to raczej wymaga nawilżenia.
Ty potrzebujesz nawilżacza z racji stosowania Zoracu. Ja wiem, jak wygląda moja cera nie potrzebująca nawilżenia, a maziana kremem: białe krostki wokól ust. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Moja cera raczej wymaga nawilżenia, niedawno miałam robione takie badanie (chociaż nie wiem czy wiarygodne, było one w sklepie kosmetycznym, fundowała to firma Dr Iren Eris) i wyszło że cerę mam mieszana ale sam naskórek bardzi przesuszony.
POczytam o waszych propozycjach na KWC dziękuje za odzew. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tez mam problemy z cerą i latem uzywam kremu z Avonu (głęboko nawilzającego z filtrem 15), ratuje wysuszoną słońcem i wodą cere i nie powoduje niespodzianek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja polecam Iwostin intensywnie nawilżający (czyli nawilża) z filtrem (czyli chroni), który przynajmniej mnie nie zapycha (czyli do cery z problemami...).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie za Smokiem. Nie zawsze skóra potrzebuje nawilżacza czy w ogóle czegokolwiek na twarz. Moja dzienna pielęgnacja jest bardzo prosta. krem z filtrem Anthelios dermo-Pediatrics 50+. Wieczorem nie mam żadnego schematu. Po oczyszczeniu dopiero zastanawiam sie czego by tu użyc. Gdy mam problem z jakimis krostkami, to antybakteryjny oceanic AA young, gdy skóra jest poszarzała i zanieczyszczona to diacneal (w lecie sporadycznie). gdy przesadze z jakąs glinka albo kremem z kwasem to jakis nawilżacz, np. calama ziaji. Kombinacje sa różne. Czasami stosuje jakies kremy w określony dzień, trzymając się schematu, ale nigdy nie trwa to długo.
Dla mnie super kremem na cały rok jest effaklar k, stosuje go od kilku lat i moja buźka go uwielbia. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
oaza mi takie badania robiła panna od Avene i też wyszło, że mam przesuszoną cerę, ale traktowanie jej kremem nawilżającym kończy się wysypką wokół ust.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Mnie lekarz polecił krem E45 jest to krem nawilżający a zarazem ochronny przed słoncem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Trochę zbocze z tematu...
Cytat:
Czy mam racje, że to zależy od stężenia te go skladnika w kremie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skąd wiesz jak smakuje jabłko, jeśli patrzysz tylko na drzewo. Skąd wiesz jak smakuje miód, kiedy patrzysz tylko na pszczoły. Nie oceniaj mnie.... Moje blogowanie: http://okiemidlonmi.blogspot.com/ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Tyle że retinOl to witamina A, nie C.
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Tak tak retinol to A, coś mi sie pomieszał.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
zarówno traktowanei buzi retinolem i witamina c wystawianie jej na slońce moze sie ciezko skończyc////
Skąd wiesz jak smakuje jabłko, jeśli patrzysz tylko na drzewo. Skąd wiesz jak smakuje miód, kiedy patrzysz tylko na pszczoły. Nie oceniaj mnie.... Moje blogowanie: http://okiemidlonmi.blogspot.com/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Oazo, dalej nie wiem, o co Ci chodziło - czytałaś, że na lato nie powinno się używać kremów z retinoidami (pochodne wit. A) czy z wit. C? Retinol jest czystą postacią wit. A i faktycznie nie należy go stosować przy jednoczesnej ekspozycji na słońce (bez wysokiej, stabilnej ochrony); jeśli chodziło Ci o wit. C - skąd takie dane?
Edit: Alithio, dziewczyny stosują serum z wit. C POD wysokie filtry ochronne... Edit2: http://www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_wit_c.php "Ponadto wykazano, że witamina C dostarczana z zewnątrz przyspiesza gojenie oparzeń, również posłonecznych wywołanych działaniem promieniowania UVB. Badanie takie prowadził m.in. Dr Sheldon Pinell z Uniwersytetu Duke. Aplikował on kwas L-askorbinowy na fragment pozbawionej owłosienia skóry świń. Po ekspozycji słonecznej, skóra świń, u których użyto kwasu L-askorbinowego nie ulegała poparzeniom. Kwas askorbinowy nie chroni jednak przed działaniem promieniowania UVA, powodującego m.in. raka skóry i zmarszczki, dlatego kremy z witaminą C przeznaczone na dzień powinny obowiązkowo zawierać skuteczne filtry chroniące przed promieniowaniem UVB/UVA."
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.