Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbiorczy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-25, 17:14   #1
DonkaG
Przyczajenie

Arrow

Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbiorczy!

Od 10 miesięcy biorę Cerazette w tym samym czasie wyjechałam z rodziną do Irlandii. Mój problem polega na tym że dwa pierwsze miesiące czułam się dobrze a póżniej zaczęły się silne bóle podbrzusza ( zazwyczaj pod koniec opakowania) więc musiałam robić miesięczną przerwę.Kiedy pojawiała się miesiączka zaczynałam nowe opakowanie. Wczoraj miałam bardzo silne bóle jajników ...nie wiem czy są to normalne objawy przy przyjmowaniu Cerazette. Nie mogę tu uzyskać porady ginekologa, z rodzinnym też mi jakoś nie wychodzi ( do tego nie znam języka angielskiego zbyt dobrze) w związku z tym czuję się bardzo bezradna. Może miałyście podobne problemy ...proszę o pomoc. Dodam jeszcze że lekarz w Polsce przepisał mi te tabletki podejrzewając u mnie(bez badania) endomendriozę - miałam bardzo obfite miesiączki i miała to moja mama.
DonkaG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 15:39   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Mini-pigułka Cerazette

po pierwsze zmienic lekarza w polsce ,bez badania to on sobie moze zrobic lewatywe a nie zapisywac hormony.

po drugie jesli bol jest duzy to ja odstawialbym piguly a przede wszytskim poszlabym ze slownikiem do lekarza.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 13:21   #3
dinga
Raczkowanie

GG do dinga
Pytanie do pana dr w sprawie cerazette

Panie dr mam takie pytanie od 1,5 miesiaca biore tabletki cerazette gdyz karmie piersia ale przez caly ten czas mam plamienie albo krwawienie i mam pytanie czy to normalne ze bez przerwy cos ze mnie leci? Z góry dziekuje za odpowiedz.
dinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 10:00   #4
kapka
Zadomowienie

Cool Plamienie:(

Witam!!Od 5 miesięcy zażywam Cerazette i mam pytanie czy to normalne ,że często mam plamienie??Przeważnie mam kilka dni przerwy i znowu plamie .Słyszałam,że przy pierwszym opakowaniu można plamić,ale do piątego?czy to normalne?pzdr i z góry dziękuje na odpowiedź!!

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 10:11   #5
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Plamienie:(

Plamienie jest normalne do trzeciego opakowania. Przy 5 jest to zły objaw i myslę, że powinnaś udać się do lekarza i że on ci je zmieni.
Stary 2006-02-10, 10:25   #6
Taverney
Zakorzenienie

nie, to nie jest normalne, przy piątym opakowaniu nie powinno być plamień. Coś jest nie tak, potraktuj plamienia, jako niepokojący objaw uboczny i migiem do lekarza. Być może bierzech źle dobrane tabletki, że Twój organizm reaguje w taki sposób. Wtedy, przed zmianą na inne zrób badania, jakie zleci lekarz ginekolog.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 14:55   #7
kapka
Zadomowienie

Cool Dot.: Plamienie:(

właśnie w przyszłym tyg. zamierzam wybrać się do lekarza mam nadzieje,że to nic poważnego dzięki za odpowiedź pzdr

LIVE,LOVE,LIFT.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-10, 15:36   #8
Verena
Rozeznanie

Minipigułka (Cerazette) - wskaźnik Pearla 1 - 4
Minipigułka to rodzaj pigułki hormonalnej. Nie zawiera ona estrogenu a jedynie niewielką ilość progestagenu.

Dla kogo
Dla kobiet zbliżających się do menopauzy, matek karmią-cych piersią (minipigułka nie zmniejsza laktacji tak jak pigułki dwuskładnikowe), nałogowych palaczek w dojrzałym wieku oraz kobiet, które z powodu chorób układu krążenia i ryzyka zakrzepicy nie mogą przyjmować tabletek z estrogenem.

Jak stosować
W opakowaniu znajdziesz 28 tabletek, które zażywa się codziennie, bez dokonywania przerw między kolejnymi opakowaniami.

Jak to działa
Dawka hormonu jest niska, ale wystarczająca, by zahamować jajeczkowanie. Minipigułka utrudnia także plemnikom przedostanie się do jajowodów (gdzie zwykle dochodzi do zapłodnienia), gdyż silnie zagęszcza śluz szyjki macicy. Jednocześnie progestagen sprawia, że błona wyściełająca wnętrze macicy jest tak cienka, że gdyby nawet doszło do zapłodnienia, to zarodek nie mógłby się zagnieździć w macicy.

Zalety
+ jest prosta w użyciu - nie trzeba robić żadnych przerw w zażywaniu pigułek
+ nadaje się dla kobiet karmiących piersią oraz tych, które nie mogą przyjmować estrogenów

Wady
- trzeba pamiętać o bardzo regularnym zażywaniu pigułki - z dokładnością do jednej godziny (wystarczy trzy-czterogodzinne opóźnienie, by metoda ta stała się mniej skuteczna)

- może powodować nieregularne krwawienia, plamienia, nudności

Źródło:
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-do...2,2544853.html

No i z tego, co mi się obiło o uszy, to długotrwałe plamienia są częściej spotykanym skutkiem ubocznym przy Cerazette niż przy innych tabletkach anty. Te tabsy tak mają... Ale konsultacje z lekarzem na pewno nie zaszkodzą.
Stary 2006-02-10, 18:33   #9
margitta
Zakorzenienie

Ja też szukałam i znalazłam:

Minipigułka (Cerazette) - wskaźnik Pearla 1 - 4

Minipigułka to rodzaj pigułki hormonalnej. Nie zawiera ona estrogenu a jedynie niewielką ilość progestagenu.

....

Uwaga - pigułka to sprawa indywidualna

Rodzaj pigułki wybiera lekarz wraz z pacjentką. Ciało każdej kobiety może bowiem inaczej zareagować na składniki i dawkę leku. Warto wiedzieć, że należy dać organizmowi trzy miesiące na przyzwyczajenie się do działania hormonów. Jeśli do tej pory efekty uboczne zażywania preparatu (nudności, krwawienia) nie miną, trzeba zastanowić się nad zmianą leku.
Stary 2006-02-10, 20:40   #10
kapka
Zadomowienie

Dzięki wielkiefakt,faktem karmie córcie piersią ,ale skonsultuje to z lekarzem ,bo coraz bardziej mnie to wkurza- to moje pierwsze tabletki anty,więc to dal mnie zielony temat!!!DZięki wielkie za pomocpzdr

LIVE,LOVE,LIFT.

Stary 2006-02-11, 20:46   #11
Verena
Rozeznanie

Cerazette są jedyną na polskim rynku mini pigułką, a więc alternatywy nie ma w twoim przypadku (karmisz piersią).
Więc o zmienić nie bardzo masz na co, no i naprawdę słyszałam, że ciągłe plamienia to dość częsta dolegliwość pzry ich stosowaniu.
Obawiam się, że póki co będziesz musiała się z tym pogodzić... :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-12, 13:11   #12
kasieńka:)
Rozeznanie

Arrow Cerazette - wątek zbiorczy!

Witam! Mam pytanko dotyczące tabletek antykoncepcyjnych CERAZETTE. Mianowicie kiedy powinna po ich odstawieniu wystapić miesiączka? Sytuacja wygląda tak: Urodziłam Synka 31 pazdziernika, po wizycie kontrolnej 12 grudnia pani doktor przepisała mi tabletki Cerazette bo to są chyba jedyne które można stosować gdy się karmi piersią. Kazała mi je zacząc łykać od razu bo po porodzie żadko występuja miesiączki. Łykałam je przez 10 dni przed rozpoczęciem współżycia. Podczas łykania tabletek ciągle miałam plamienia, krwawienia o różnej intensywności. Teraz je odstawiłam (tydzień temu) i jak na razie miesiączki nie ma. Wydaje mi się, że ciąża jest mało realna bo tabletki łykałam regularnie, a z tego co wiem laktacja(produkcja mleka) też blokuje płodność. Jeśli któraś z Was drogie wizażanki może pomóc- będę wdzieczna
kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-12, 16:07   #13
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26
Dot.: Tabletki Cerazette...

oj bardzo bym chciała ale nic na ten temat nie wiem!!ale może to taka reakcja na te tabletki
A najlepiej poprośmy tu Pana Dr o odp
pzdr asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-12, 16:14   #14
villemcia
Wtajemniczenie

GG do villemcia

jak sie odstawia tabletki cykl moze sie wydluzac....potrafi sie nie pojawiac 2 a nawet 3 m-ce...
a skoro jest i laktacja to i ona moze opozniac okres
Stary 2006-02-13, 06:44   #15
kasieńka:)
Rozeznanie

Dzięki dziewczynki Zgadzam się z Asia26... może pan doktor się wypowie Ale jakby któraś z wizażanek wiedziała coś na ten temat to piszcie
kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-13, 23:05   #16
ads
Przyczajenie

Unhappy jak długo to portwa

przez ostatnie 5 lat zażywałam Logest.w styczniu tego roku z powodu podwyższonego ciśnienia lekarz zalecił zmiane tabletek na Cerazette.brałam je tylko miesiąc i zrezygnowałam,bo bardzo żle sie czułam.Zaprzestałam zażywania tabletek antykoncepcyjnych całkowicie 16 lutego tego roku i od tamtej pory jeszcze nie miałam miesiączki.pojawiają mi sie wszystkie typowe objawy przedmiesiączkowe ale brak jakiegokolwiek krwawienia.popadam w lekką depresje z tego powodu i wiem,ze to nie sprzyja.Moje pytanie jest jak długo jeszcze potrwa ten stan bezokresowy i kiedy powinnam zacząć się martwic.dziekuję za wszelkie odp
ads jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-13, 23:10   #17
szperrr
Zakorzenienie

Dot.: jak długo to portwa

To moze potrwac kilka miesiecy. Slyszalam, ze organizm przestawia sie na naturalna gospodarke hormonalna nawet rok. Tak mi powiedzial ginekolog. Mimo wszystko, radzilabym Ci skontaktowac sie z lekarzem....

Ile czasu urzywalas poprzednich tabletek? Ja z podobnego powodu tez wlasnie koncze z Cilestem. Mam nadzieje zze bede mogla uzywac tych nowych pigulek bez problemow
szperrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-14, 08:40   #18
didi_d
Raczkowanie

GG do didi_d

ads a rozmawialas o tym z lekarzem.
moze powinien przepisac Ci tabletki na wywolanie okresu?

didi_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-14, 11:08   #19
Ray
Zakorzenienie

hmm powiem ci tak to roznie bywa.... ogolnie zasada jest taka ze jesli mc po odstwieniu tabletek nie pojawi sie okres nalezy zglosic sie do gienkologa w celu jej wywolania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-14, 14:46   #20
asia26
Zadomowienie

Powinnaś pójsc do lekarza jeśli nie byłaś natomisat słyszałm że czasami dziewczyny maja problem z miesiaczkowaniem po tak długim stosowaniu tabletek anty ale sa to oczywiścei sporadyczne przypadki.Na pewno wróci to do normy ale może potrzebujesz jakis tabletek na wywołanie

asia26
Stary 2006-04-14, 22:34   #21
ads
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez szperrr
To moze potrwac kilka miesiecy. Slyszalam, ze organizm przestawia sie na naturalna gospodarke hormonalna nawet rok. Tak mi powiedzial ginekolog. Mimo wszystko, radzilabym Ci skontaktowac sie z lekarzem....

Ile czasu urzywalas poprzednich tabletek? Ja z podobnego powodu tez wlasnie koncze z Cilestem. Mam nadzieje zze bede mogla uzywac tych nowych pigulek bez problemow
logest brałam przez 5 lat a cerazette tylko miesiąc.kontaktowałam sie z lekarzem i powiedział,że mam poczekać i że mój okres powinien powrócić.jeśli nie pojawi sie w ciągu pół roku to mam ponownie wrócić to skieruje mnie na badania-nie wiem dlaczego ale wcale mnie ten lekarz nie uspokoił ale to przecież lekarz i chyba wie co mówi i nie mam powodu żeby go zmieniać na innego.czuje sie tylko tym faktem zestresowana,z dnia na dzień coraz bardziej.dzieki za odp ;-)
Stary 2006-04-14, 22:40   #22
ads
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez didi_d
ads a rozmawialas o tym z lekarzem.
moze powinien przepisac Ci tabletki na wywolanie okresu?
rozmawiałam z lekarzem i powiedział,że mam czekać,że okres powinien sie pojawić,jeśli nie pojawi sie do pół roku to mam sie pojawić
Stary 2006-04-29, 13:37   #23
brikola
Przyczajenie

Ja mam ten sam problem! Teraz biorę 3 opakowanie Cerazette i od 3 tygodni plamię non stop- w 2 tyg plamienia pojawił się normalny okres i dalej plamienie...mam już tego dosyć... Na dniach wybieram się do lekarza i chyba zrezygnuję już z tych tabletek. I tak już miałam odstawić moją córkę od piersi(właśnie skończyła 17miesiecy). Mam nadzieję, że przy normalnych tabletkach anty już nie będę miała takich rewelacji.
brikola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 13:23   #24
asia26
Zadomowienie

No jeżeli masz nadal przy takim okresie ich brania to powinnas iść do elkarza bo normalne jest to do 3 opakowania.

asia26
Stary 2006-05-04, 23:29   #25
brikola
Przyczajenie

tak, wiem. Już byłam. Od jutra biorę Celeste.
brikola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 18:40   #26
kanusia1987
Przyczajenie

Antykoncepcja

Witam, mam problem...
Od 2 tygodni biore tabletki ''Cerazette'' i od 3 dni mam miesiączke. W ulotce jest napisane że podczas stosowania ''Carezette'' miesiaczka nie wystepuje, pojawiają sie tylko plamienia, albo zanika jakiekolwiek krwawienie. Czy powinnam pójść do lekarza? Dodam jeszcze że dwa miesiące temu urodziłam synka.
Prosze o rade.
kanusia1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 18:53   #27
naanahanae
Zadomowienie

Dot.: Antykoncepcja

Największą niedogodnością podczas stosowania preparatu Cerazette mogą być nieregularne krwawienia miesiączkowe lub to, że mogą one wcale nie występować.

Podczas stosowania preparatu Cerazette krwawienia z pochwy mogą występować nieregularnie. Może to być niewielkie plamienie lub większe zwane krwawieniem międzymiesiączkowym. Miesiączka może również nie wystąpić. Nieregularne krwawienia nie oznaczają, że skuteczność antykoncepcyjna preparatu Cerazette jest obniżona. Zwykle nie potrzeba podejmować żadnych działań i kontynuować przyjmowanie minipigułki. Należy skontaktować się z lekarzem, jeżeli krwawienia są bardzo intensywne i długotrwałe.

więcej na http://www.kobietaintymna.atupartner...cerazette.html
nie wiem jak jest w przypadku tych tabletek ale normalnie do 3go opakowania mogą występować krwawienia zy też plamienia
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-22, 00:42   #28
madlena85
Przyczajenie

Exclamation cerazette

Mam pytanie do kobiet bioracych tabletki cerazette,poniewaz biore je od ponad 3 miesiecy i zaczely mi sie problemy...a mianowicie prawie caly czas teraz mam plamienia a czasami tak mam jakbym miala normalny okres.Dzwonilam do swojego ginekologa i on poinformowal mnie ze to "normalne" chociaz mnie nie przekonuja jego slowa... jakim sposobem moze byc to normalne...Biore je ze wzgledu na lto ze pale papierosy.Prosze o pomoc...Czy sa jakies inne tabletki ktore moglabym brac....
madlena85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 16:31   #29
kamiks
Raczkowanie

GG do kamiks Send a message via Skype™ to kamiks
Odstawienie cerazette, plamienie, krwawienie??

Witam Was,
mam nastepujace pytanie do dziewczyn ktore na wlasna reke odstawily cerazette...ja zrobilam to 2 dni temu gdyz mialam podejrzenia co do ...ciąży....po prostu odstawilam dla pewnosci.
Testu narazie nie zrobilam, mialam to zrobic dzis..w tejk chwili zauwazylam plamienie...nie wiem czy to z racji odstawienia cerazette..czy moze okres sie zaczyna?
Dodam, ze 5,5 mieisiaca temu mialam cesarke i od tego czasu jeszcze nie mialam miesiaczki...
Stary 2007-04-05, 17:46   #30
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie cerazette, plamienie, krwawienie??

Byc moze to spowodowane odstawieniem pigulek.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości