![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak wzbogacić swoje słownictwo?
Udzielcie mi jakies porady,sposoby na wzbogacenia slownictwa,tak by moc swobodnie i inteligetnie ksztalcic swoja mowe.Slyszalam,ze dobra metoda jest czytanie ksiazek literackich.Czy mogly byscie mi jakies na poczatek polecic?.Dziekuje z gory i czekam na odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak wzbogacić swoje słownictwo?
Musisz czytać DUŻO książek.
Najlepiej sprzed 20 lat, nie żadne nowoczesne w stylu Grocholi czy też seryjek Mikołajka.... Przejrzyj BiblioNETke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Sięgnij po klasykę. Możesz poszukać zestawień w rodzaju, "książki, które musisz przeczytać przed śmiercią". Wiadomo, że nie wszystkie ci przypasują, ale powinnaś coś znaleźć dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ze współczesnych książek ładnym polskim napisane są np. książki H.Kowalewskiej i J.Wiśniewskiego. Inne to niestety często porażka - napisane przy użyciu 1000 podstawowych słów i rażące wulgaryzmami.
A poza tym to głównie klasyka. Najgorszej jakości są książki tłumaczone, współczesne. Często tłumacze robią to w pośpiechu, bo stawki są niskie, a wydawnictwa nie przywiązują uwagi do jakości. Możesz też słuchać 1.progarmu polskiego radia - tam też mówią ładnym językiem.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Tu chyba najlepiej postawić na klasykę. Jakiegoś Tołstoja, Dostojewskiego...
Oprócz tego warto poczytać coś z dziedziny nauk humanistycznych, np. filozofii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38274038]Tu chyba najlepiej postawić na klasykę. Jakiegoś Tołstoja, Dostojewskiego...
Oprócz tego warto poczytać coś z dziedziny nauk humanistycznych, np. filozofii.[/QUOTE] Myślę, że jeżeli autorka dotąd nie czytała to kontakt z Dostojewskim lub Tołstojem może ją zabić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dużo czytaj, zobaczysz, że już po 1 książce będziesz mówić ładniej. Ja niestety dawno nic nie czytałam i mi się słownik skurczył co także bolesnie odczuwam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Ale książki, nie Internet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Jeszcze raz
![]() ![]() osobiście bardzo podoba mi się język w polskiej fantastyce, zazwyczaj soczysty dość, obrazowy, ciekawy. BTW, a co to są książki literackie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
maszyna, nie człowiek
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38275879]Jeszcze raz
![]() ![]() osobiście bardzo podoba mi się język w polskiej fantastyce, zazwyczaj soczysty dość, obrazowy, ciekawy. BTW, a co to są książki literackie ![]() Podejrzewam, że te nie z obrazkami ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Sapkowski, Kapuściński i Kołakowski. Dla mnie ich książki są pomocne we wzbogacaniu słownictwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Z tego, co wiem seria o Mikołajku jest stara, ale to tłumaczenie z francuskiego. Nie wiem, kto to tłumaczył, ale jest chyba nie złe.
Jak chcesz naprawdę rozwinąć słownictwo, polecam literaturę z okresu Młodej Polski ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
zaciekawił mnie temat;
może na poczatek jakieć konkretne pozycje? warte uwagi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
jak dla mnie czytanie ksiązek w XXI wieku to glupota sama przeczytałam tylko Harry'ego Potter'a mam uraz przez lektury którymi mnie katowali w szkole. jeszcze od biedy zrozumiem audiobooki ale zeby ślęczeć godzinami nad tomiszczem papieru to jakieś dziwactwo
![]()
“Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest ♥” dobrze wiedziałeś że jestem nieufna i z dystansem podchodzę do ludzi. mimo to sprawiłeś, że bezwiednie oddałam Ci mój cały świat. miałam racje, że ufać nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
popieram moje przedmówczynie -czytać ,dużo czytać-nawet wpadnie w ręce. No i tez na poprawienie pamieci(tak przy okazji
![]() ![]() moja znajoma nauczycielka kiedyś poradziła, zeby probować przelewać swoje myśli na papier,pisać mini opowiadania-albo prowadzić dziennik. Albo w formie "zwyczajnej" albo w formie zabawy-słowo ze słowa/ lub np. przez tydzień spisujesz na kartce słowa-jakiekolwiek ci przyjdą do głowy a potem robisz podsumowanie tego i z tych słów piszesz jakas historyjkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Polecam (o zgrozo) przeczytać książkę "Płytki umysł" Nicholasa Carr. Audiobook też pewnie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Opowiadania Edgara Allana Poe w tłumaczeniu Leśmiana - takich słów jak tam nie znajdziesz w żadnej innej książce, i gwarantuję, że wywołasz nimi furorę w towarzystwie.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Według mnie nie tylko dzieła klasyków itp wzbogacają słownictwo, czasem nawet zwykły kryminał, choć tu najbardziej chyba bym poleciła skandynawskie, oprócz tego, moim zdaniem, nieźle pobudzają wyobraźnię i bardzo je lubię
![]() Także ja jestem za czytaniem w ogóle, ale nie za konkretnymi książkami, bo każda w pewien sposób wzbogaca słownictwo, wyobraźnię, nasze myślenie o świecie. Sądzę, że nie warto sięgać po coś, jeżeli sama zobaczysz, że Ci to zupełnie nie idzie. Jeżeli np chcesz sięgnąć po coś 'ambitniejszego', to tak jak pisały przedmówczynie- najpierw coś lżejszego, żebyś niepotrzebnie się nie 'katowała', w końcu czytanie powinno być przyjemnością, czymś dla Ciebie, a każdy lubi co innego, jeżeli chodzi o literaturę ![]() ![]() Jeżeli znajdziesz gdzieś ciekawe słowa, to nawet zapisuj, szukaj znaczeń, bo inaczej zamiast błysnąć w towarzystwie ośmieszysz się, bo np użyjesz w złym kontekście. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-12-24 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja tak właśnie robię, jeśli wpadnie mi do głowy jakiś zwrot to sprawdzam go dokładnie ![]() ja sięgam po naprawdę różne ksiązki, jednak kryminały najbardziej przypadły mi do gustu. teraz chciałabym siegnąć po jakąś klasyczna pozycje z literatury polskiej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ------------------------ Ja bym poleciła serię o Jakubie Wędrowyczu Andrzeja Pilipiuka - fajny język ![]() Niezły, specyficzny sposób pisania ma Izabela Sowa w swojej trylogii owocowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;38274092]Myślę, że jeżeli autorka dotąd nie czytała to kontakt z Dostojewskim lub Tołstojem może ją zabić
![]() ![]() czy ja wiem? Annę Kareninę czyta się całkiem przyjemnie ![]() ps. w którymś z odcinków Przyjaciół Chandler dał Joeyowi papier toaletowy ze słowem na każdy dzień... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio przeczytałam Damę Kameliową Dumasa. O miłości w XIX wieku. Dwoje ludzi bardzo kulturalnie ze sobą rozmawia. Język jest nieco przestarzały (kochankowie odnoszą się do siebie per Pan/ Pani). Pamiętam, że zachwycił mnie sposób w jaki mówili do siebie bohaterowie Davida Copperfielda, napisanego przez Dickensa. Był tam jeden taki starszy facet, który korespondował z dorosłym już Davidem - przepisałam sobie te listy. Świetny język jest także w Niebezpiecznych związkach - polecam wszystkim tą lekturę!
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2012-12-25 o 07:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Osobiście polecam fantastykę. Akurat mam wrażenie, że tam mniej jest dzieł czysto komercyjnych (chociaż i tak są) niż w dziełach przygodowych czy obecnie kryminalnych - a co za tym idzie łatwiej o dopracowane i dopieszczone technicznie książki.
Post o tym, że czytanie książek to dziwactwo mnie rozłożył na łopatki... ja wiem, co człowiek to opinia no ale szok, że są ludzie którzy tak myślą.
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Witam was wszystkie.Dziekuje wszystkim za wypowiedzi i cenne porady odnosnie dobrania odpowiednich ksiazek.Mam do was prosbe.Czy moglby mi ktos na poczatek stworzyc liste od jakich ksiazek zaczac czytac,tak aby zrozumiec tekst?,a z biegiem czasu gdy czlowiek wzbogaci swoje slownictwo mogl siegac po te ksiazki z gornej polki?.A czy warto siegnac po jakis slownik synonimow?.Jakie znacie jeszcze sposoby na cwiczenie pamieci?.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się z Przedmówczyniami: duuuuużo czytać. Nie katowałabym się jednak od razu Tołstojem
![]() Ja lubię, podczas czytania, zapisać sobie czasem jakieś tzw 'trudne słowo' na boczku. Potem sprawdzam znaczenie w słowniku, zapisuję definicję w notatniku mojego tel. kom. i raz na jakiś czas sobie do tego wracam. Staraj się unikać Internetu - to zdecydowanie uwstecznia. No chyba, że zachowasz zdrowe proporcje: książka/Internet. Jeżeli nie masz weny na książkę, polecam "Twój Styl". Wg mnie to czasopismo na wyższym poziomie. Każdy artykuł, wywiad - nie mają się czego wstydzić i często gęsto zmuszają do myślenia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Sam czytam min 1 książke na tydzień.
Polecam czytać biografie ostatnio przeczyałem biogrfie Louis De Funes. Każda książka coś uczy.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() http://www.facebook.com/photo.php?fb...8526107&type=1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.