oczy w szklach kontaktowych - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-25, 12:08   #1
stokrocia
Raczkowanie

oczy w szklach kontaktowych

Mam pytanie do dziewczyn,ktore sa krotkowidzami i nosza szkla kontaktowe.
Musze nosic okulary,od czasu do czasu chcialabym odmienic swoj wyglad i wychodzic bez okularow.
Od jakiegos czasu zaczelam sporadycznie nosic szkla kontaktowe-1 dniowe FOCUS DAILIES - Ciba Vision. Sa niezle. Czy mozecie polecic jeszcze jakies 1 dniowe szkla kontaktowe?ktore wg was sa najlepsze?
i drugie pytanie-zauwazylam,ze noszac szkla kontaktowe moje oczy jakos dziwnie wygladaja w lustrze,jakby mniejsze, nazwalabym "wytrzeszczone" inaczej calkiem wygladam-porownujac swoje zdjecia w szklach kontaktowych i bez nich. Czy tez macie taki problem? czy oko za jakis czas moze sie przyzwyczaic do szkiel kontaktowych jak sie bedzie je czesciej nosic i wtey oczy beda wygladaly normalnie?
jak to jest?
bardzo prosze o odp
stokrocia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 13:03   #2
kaczorka
Wtajemniczenie

Dot.: oczy w szklach kontaktowych

może w tym wątku znajdziesz odpowiedź na swoje pytania
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=153845
kaczorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 22:54   #3
stokrocia
Raczkowanie

bardzo prosilabym jakasdobra duszyczke o odpowiedz na moje pytania)

nie chce nosic kolorowych szkiel kontaktowych...
Stary 2006-11-26, 09:23   #4
kaczorka
Wtajemniczenie

to moze sprubuj tutaj
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=kr%F3tkowidze
kaczorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 09:25   #5
annemon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokrocia Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn,ktore sa krotkowidzami i nosza szkla kontaktowe.
Musze nosic okulary,od czasu do czasu chcialabym odmienic swoj wyglad i wychodzic bez okularow.
Od jakiegos czasu zaczelam sporadycznie nosic szkla kontaktowe-1 dniowe FOCUS DAILIES - Ciba Vision. Sa niezle. Czy mozecie polecic jeszcze jakies 1 dniowe szkla kontaktowe?ktore wg was sa najlepsze?
i drugie pytanie-zauwazylam,ze noszac szkla kontaktowe moje oczy jakos dziwnie wygladaja w lustrze,jakby mniejsze, nazwalabym "wytrzeszczone" inaczej calkiem wygladam-porownujac swoje zdjecia w szklach kontaktowych i bez nich. Czy tez macie taki problem? czy oko za jakis czas moze sie przyzwyczaic do szkiel kontaktowych jak sie bedzie je czesciej nosic i wtey oczy beda wygladaly normalnie?
jak to jest?
bardzo prosze o odp
Ja używam tylko soczewek trzymiesięcznych, więc nie znam żadnych jednodniowych. A może mogłabyś nosić soczewki na stałe, zamiast raz na jakiś czas jednodniowe? Czy masz jakieś przeciwwskazania?
Jeśli chodzi o drugie pytanie, nie zauważyłam u mnie różnicy w wyglądzie oczu z soczewkami i bez nich. Nawiasem mówiąc, jeśli oczy są wytrzeszczone, to wydają się większe, nie mniejsze, jak napisałaś. Oczy mogą wyglądać inaczej, gdy porówna się ich wygląd w okularach i soczewkach, zwłaszcza gdy jest spora wada wzroku. Ale różnica z soczewkami i bez? O tym nie słyszałam i u siebie tego nie widzę, jak napisałam. Zresztą oczy z czasem przyzwyczajają się do soczewek, u mnie nastąpiło to już po kilku dniach. Pewnie u Ciebie też niedługo tak będzie i zapomnisz o okularach.
annemon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 09:52   #6
Julia-84
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Ja równiez noszę soczewki od wielu lat... Nigdy nie zauważylam zmiay w wygladzie oczu...nosze soczewki miesieczne ( kosztuja 35zl-50zl)
Julia-84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 12:25   #7
i_n_e_s
Zadomowienie

Ale Focusów to już chyba nie ma , przynajmniej miesięcznych , tak słyszałam. A sama jeszcze nie wiem jakie będę używać jak mi się te skończą.

A co do oka to moim zdaniem jest niewielka różnica, ja nie mam za dużych oczu, ale kilka osób mi powiedziało, że mam podobno troszkę większe jak mam soczewki.
A chyba najbardziej to widać u osób, które mają duże oczy i wypukłe.
i_n_e_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 12:59   #8
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

moze chodzi o to ze w okularach (minusach) oczy sie wydaja mniejsze, bo okulary je zmniejszaja optyycznie kiedys slyszalam cos takiego...
Stary 2006-11-26, 13:11   #9
karoola0
Rozeznanie

GG do karoola0

a moze calkiem 'przerzuc' sie na szkla.. ja tak zrobilam pare lat temu i w zyciu nie zamienilabym ich na okulary
karoola0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 13:18   #10
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia

wydaje mi się, że w szkłach nie ma potrzeby (nawet minimalnego) mruzenia (jak się pisze mrużenia? ) oczu i dlatego mogą wydawać sięwiększe. Poza tym okulary minusy pomniejszają oczka. Poza tym z krótkowzrocznością mogłaś nie wiedzieć, jak duże naprawdę masz oczy

(jeśli chodziło Ci o wytrzeszczone czyli większe oczy )
Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 13:32   #11
quality
Rozeznanie

Oczy sa takie same jak bez soczewek ja poelecam jednodniowe Johnsona.

Nie ważne co robisz.
Ważne jak wyglądasz.
quality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 13:36   #12
xyoko
Zakorzenienie

Ja noszę miesięczne optix o2 i jestem bardzo zadowolona Nie widzę różnicy w wyglądzie oka z soczewką i bez, a u mnie byłoby to widoczne, bo soczewkę noszę tylko na jednym Nikt mi też na to nie zwrócił nigdy uwagi
xyoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 13:52   #13
sloncee
Wtajemniczenie

GG do sloncee Wyślij wiadomość przez MSN do sloncee Send a message via Skype™ to sloncee

Dziewczyny, jak bym chciała kupić soczewki do oczu to muszę mieć skierowanie tak?

Myślicie, że opłaca się tak co kilka miesięcy wydawać na nie kilkadziesiąt zł?

''Dreszcz najsłodszy, że pragnę i razem się boję! ''

L.Staff
sloncee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 13:57   #14
sloncee
Wtajemniczenie

GG do sloncee Wyślij wiadomość przez MSN do sloncee Send a message via Skype™ to sloncee

Cytat:
Napisane przez quality Pokaż wiadomość
Oczy sa takie same jak bez soczewek ja poelecam jednodniowe Johnsona.

Możesz napisać ile kosztują i jak długo można je nosić?

L.Staff
Stary 2006-11-26, 13:59   #15
annemon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sloncee Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak bym chciała kupić soczewki do oczu to muszę mieć skierowanie tak?

Myślicie, że opłaca się tak co kilka miesięcy wydawać na nie kilkadziesiąt zł?
Tak, potrzebne są badania, czy w ogóle możesz nosić soczewki, jaką masz wadę, krzywiznę itd. Ja poszłam do okulisty-optyka, u którego od razu po badaniach kupiłam soczewki. Ja mam soczewki kwartalne, płacę za parę 60 zł, mi się bardzo opłaca. Na pewno nie wrócę do okularów.
Stary 2006-11-26, 14:08   #16
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Ja nie zauważyłam różniby w wyglądnie czy wielkości oka, po założeniu soczewek Oko z soczewkach jest bardziej błyszczące, mkój brat to zauważył i chyba faktycznie tak jest. A co do wielkości to pewnie oko wydaje się większe, bo jesteś przyzwyczajona do widoku oka pomniejszonego przez szkła okularów
Ja noszę J&J miesięczne (pomimo, że noszę je dłużej niż powinnam ) i płacę 19 zł za sztukę Czyli 38za parę plus płyn. I nigdy nie przerzuciłabym się z powrotem na okulary
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 14:20   #17
sloncee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez annemon Pokaż wiadomość
Tak, potrzebne są badania, czy w ogóle możesz nosić soczewki, jaką masz wadę, krzywiznę itd. Ja poszłam do okulisty-optyka, u którego od razu po badaniach kupiłam soczewki. Ja mam soczewki kwartalne, płacę za parę 60 zł, mi się bardzo opłaca. Na pewno nie wrócę do okularów.
No ja powinnam nosić okulary, a badań na soczewki nie robiłam. A jeśli chodzi o wielkość wady.. jest jakaś granica żeby móc nosić soczewki czy obojętnie jaka ma się wadę to można?

L.Staff
Stary 2006-11-26, 14:35   #18
annemon
Zadomowienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3151418]Ja nie zauważyłam różniby w wyglądnie czy wielkości oka, po założeniu soczewek Oko z soczewkach jest bardziej błyszczące, mkój brat to zauważył i chyba faktycznie tak jest. A co do wielkości to pewnie oko wydaje się większe, bo jesteś przyzwyczajona do widoku oka pomniejszonego przez szkła okularów
Ja noszę J&J miesięczne (pomimo, że noszę je dłużej niż powinnam ) i płacę 19 zł za sztukę Czyli 38za parę plus płyn. I nigdy nie przerzuciłabym się z powrotem na okulary [/QUOTE]

Też zauważyłam, że oczy są bardziej błyszczące w soczewkach, ktoś z rodziny też na to zwrócił uwagę. Ja tak samo nie wrócę do okularów, a jeśli finanse mi na to pozwolą, to zrobię operację laserową wzroku.

Cytat:
No ja powinnam nosić okulary, a badań na soczewki nie robiłam. A jeśli chodzi o wielkość wady.. jest jakaś granica żeby móc nosić soczewki czy obojętnie jaka ma się wadę to można?
Gdzieś przeczytałam, że soczewki mogą nie być skuteczne przy b. dużej wadzie, że wtedy dodatkowo trzeba nosić okulary (słabsze). Nie jestem jednak tego pewna. Zapytaj o wszystko okulisty.
Stary 2006-11-26, 14:38   #19
stokrocia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez annemon Pokaż wiadomość
Ja używam tylko soczewek trzymiesięcznych, więc nie znam żadnych jednodniowych. A może mogłabyś nosić soczewki na stałe, zamiast raz na jakiś czas jednodniowe? Czy masz jakieś przeciwwskazania?
Jeśli chodzi o drugie pytanie, nie zauważyłam u mnie różnicy w wyglądzie oczu z soczewkami i bez nich. Nawiasem mówiąc, jeśli oczy są wytrzeszczone, to wydają się większe, nie mniejsze, jak napisałaś. Oczy mogą wyglądać inaczej, gdy porówna się ich wygląd w okularach i soczewkach, zwłaszcza gdy jest spora wada wzroku. Ale różnica z soczewkami i bez? O tym nie słyszałam i u siebie tego nie widzę, jak napisałam. Zresztą oczy z czasem przyzwyczajają się do soczewek, u mnie nastąpiło to już po kilku dniach. Pewnie u Ciebie też niedługo tak będzie i zapomnisz o okularach.
nie nie mam przeciwskazan,ale po prostu nie doszlam jeszcze do takiej wprawy i raczej z lenistwa nie zakladam rano
pytalam o to gdyz,mam wrazenie,ze oko przyzwyczaja sie do okularow i inaczej "akomoduje sie" gdy nosi sie szkla kontaktowe,i jestem ciekawa czy za kilka dni jakbym codziennie nosila szkla kontaktowe bylaby jakas zmiana zew.Mam dosc spore minusy,i pomyslalam sobie,ze moze to jest przyczyna.
Jak wygladalo u ciebie to przyzwyczajanie sie do soczewek?
Kupilam sobie 1 dniowe z CIBA,myslalam jeszcze,zeby pozniej kupic jednidniowe Johnsona...co o nich sadzicie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 14:44   #20
stokrocia
Raczkowanie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3151418]Ja nie zauważyłam różniby w wyglądnie czy wielkości oka, po założeniu soczewek Oko z soczewkach jest bardziej błyszczące, mkój brat to zauważył i chyba faktycznie tak jest. A co do wielkości to pewnie oko wydaje się większe, bo jesteś przyzwyczajona do widoku oka pomniejszonego przez szkła okularów
Ja noszę J&J miesięczne (pomimo, że noszę je dłużej niż powinnam ) i płacę 19 zł za sztukę Czyli 38za parę plus płyn. I nigdy nie przerzuciłabym się z powrotem na okulary [/QUOTE]

wlasnie wydaje mi sie mniejsze ,nie wiem czemu a moze po prostu taki efekt w lustrze,a z boku to inaczej wygladasama nie wiem...
To tanio placisz za te soczewki.. Slyszalam,ze bardzo dobre sa te soczewki,ktore przepuszczaja duza ilosc tlenu. Czy z Johnsona sa takie?
Od ilu lat nosisz soczewki? czy zauwazylas na poczatku ze oko wyglada inaczej,a pozniej sie przyzwyczaja do soczewek?
Stary 2006-11-26, 14:44   #21
szaaaalona
Raczkowanie

Ja noszę miesięczne bodajże też J&J teraz i płacę 40 za parę. Wadę też mam sporą (-3,75). I nic mi się nie zmieniło w wielokości oka Faktem jest antomist, że szkła okularów minusowych pomniejszają oczy, więc może o to chodziło? Faktem jest, że oczy bardziej się błyszczą w soczewkach Okulary noszę czasem wieczorkiekm po domu, ale źle mi się w nich patrzy w porównaniu z soczewkami, ale oczy mnie bolą po ponad 12 h w soczewkach

Adaś
szaaaalona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 14:51   #22
stokrocia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szaaaalona Pokaż wiadomość
Ja noszę miesięczne bodajże też J&J teraz i płacę 40 za parę. Wadę też mam sporą (-3,75). I nic mi się nie zmieniło w wielokości oka Faktem jest antomist, że szkła okularów minusowych pomniejszają oczy, więc może o to chodziło? Faktem jest, że oczy bardziej się błyszczą w soczewkach Okulary noszę czasem wieczorkiekm po domu, ale źle mi się w nich patrzy w porównaniu z soczewkami, ale oczy mnie bolą po ponad 12 h w soczewkach

hm,a mozna wiedziec ktory dokladnie model nosisz? tez moze sie przerzuce,bo te 1 dniowe jednak sa drogie=choc ja kupilam po promocji.
Moze tak to jest,ze oko przyzwyczaja sie do okularow ,bardziej mruzy sie oko w nich i jak zdejmie sie okulary i przerzuci na soczewki stad taka zmiana..I oko wydaje sie jak u "krecika" i chyba potrzeba kilka dni,zeby oko poznalo soczewke..Wyslalabym wam fotki w soczekwach i bez nich
Stary 2006-11-26, 14:59   #23
stokrocia
Raczkowanie

ja na zdjeciu jestem 4484 bez soczewek
na zdjeciu 061w soczewkach
Widzicie roznice?

Edytowane przez stokrocia
Czas edycji: 2013-03-13 o 15:35
Stary 2006-11-26, 15:00   #24
annemon
Zadomowienie

Cytat:
Jak wygladalo u ciebie to przyzwyczajanie sie do soczewek?
Lekarz zalecił mi noszenie soczewek tylko na kilka godzin (do 5) przez pierwsze 3 dni, żeby oko się przyzwyczajało, a potem stopniowo wydłużać czas noszenia. U mnie oczy od początku dobrze tolerowały soczewki, nic mnie nie uwierało, oczy nie łzawiły itp., tylko było mi trochę dziwnie, że tak wyraźnie wszystko widzę. To był swego rodzaju szok. Po tygodniu nosiłam soczewki już przez 12 h, tyle, ile musiałam, a wkrótce potem zdarzało mi się nosić je przez 18 h, bo zdejmowałam je dopiero przed snem. Nie mam zbyt dużej wady (-1,75 i -2,5), możliwe, że tolerancja soczewek zależy w pewnym stopniu od wady. Tak czy owak, to lekarz powinien je dobrać po odpowiednich badaniach.
Stary 2006-11-26, 15:10   #25
sloncee
Wtajemniczenie

Cytat:
ja na zdjeciu 049 jestem bez soczewek
na zdjeciu 052 w soczewkach
Widzicie roznice?

Na pierwszej fotce oczy się bardziej błyszczą. To ta różnica?

Chciałabym nosić soczewki.A koszt zależy od tego jaką ma się wadę, czy cena ta sama?

EDIT: teraz na drugiej bardziej się błyszczą.. i ładniej to wygląda

L.Staff
Stary 2006-11-26, 15:13   #26
stokrocia
Raczkowanie

zmienilam fotki na wieksze
Stary 2006-11-26, 15:17   #27
stokrocia
Raczkowanie

do -sloncee
cena jest zawsze taka sama nie ma podzialow na wady wzroku
Stary 2006-11-26, 15:20   #28
MacieJ_)
Raczkowanie

Hmm ja soczewki nosze od ok. 6 mcy

Początkowo nosiłem Zeiss compatic (miesieczne) w trybie dziennym a od 3 mcy nosze B&L Purevision miesieczne( przeznaczone do noszenie ciaglego,elastycznego lub dziennego). Ja osobiscie nosze je non stop,no moze raz na 2 tyg na noc zdejme i nie odczuwam zadnego dyskomfortu z tym zwiazanego......

Nie zauwazylem,zeby moje oczy wyglady inaczej w nich
MacieJ_) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 15:28   #29
MacieJ_)
Raczkowanie

Cytat:
Chciałabym nosić soczewki.A koszt zależy od tego jaką ma się wadę, czy cena ta sama?

EDIT: teraz na drugiej bardziej się błyszczą.. i ładniej to wygląda

Sloncee na poczatku musisz isc do okulisty i zapisac sie na badanie pod katem soczewek kontaktowych ( ok 50zł). Na pierwszej wizycie przeprowadzaja kilka badan itp itd.Kazą Ci przyjsc za tydzien,wtedy dostajesz od nich testowe soczewki na okres chyba 1 mca,a takze wypisują taka ladna karteczke,gdzie masz napisany promien krzywizny i moc soczewki,abys mogla pozniej sobie taniej soczewki na allegro kupowac
Cena jest ta sama niezaleznie od wady....
MacieJ_) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 15:35   #30
sloncee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MacieJ_) Pokaż wiadomość
Sloncee na poczatku musisz isc do okulisty i zapisac sie na badanie pod katem soczewek kontaktowych ( ok 50zł). Na pierwszej wizycie przeprowadzaja kilka badan itp itd.Kazą Ci przyjsc za tydzien,wtedy dostajesz od nich testowe soczewki na okres chyba 1 mca,a takze wypisują taka ladna karteczke,gdzie masz napisany promien krzywizny i moc soczewki,abys mogla pozniej sobie taniej soczewki na allegro kupowac
Cena jest ta sama niezaleznie od wady....
Cytat:
do -sloncee
cena jest zawsze taka sama nie ma podzialow na wady wzroku
Dzięki za odp. Ale za same sprawdzenie, czy będę mogła je nosić, mam zapłacić 50 zł? Jakby się okazało, że nie mogę to na darmo. Ale zobaczę jak to będzie

L.Staff
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości