|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
"Czy dostanę obiad dla 1 osoby...?"
Nie wiedziałam, gdzie założyć ten wątek, ale pomyślałam, że "zagraniczne"
![]() Otóż od 3,5 tygodnia pracuję jako kelnerka w restauracji, do której przychodzi wielu zagranicznych gości. Zauważyłam, że już wiele razy pytali oni (głównie goście francuskojęzyczni), czy dostaną obiad/kolację/lunch dla 1 lub 2 osób - oczywiście po angielsku. Jestem tym bardzo zdziwiona, mój kolega, który pracuje w gastronomii już ładnych parę lat, również się nad tym zastanawia. Czy w innych krajach jest taki zwyczaj, że do restauracji na obiad można przyjść tylko w większej grupie? Może w niektórych lokalach np. nie opłaca się rozpalać kuchni dla ugotowania jednej potrawy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Czy dostanę obiad dla 1 osoby...?"
Cytat:
Moze oni pytaja czy dostana miejsce dla jednej albo dwoch osob? A moze slyszeli, ze w Polsce daja jesc tylko grupowo? ![]() Nie mam pojecia o co moze chodzic...
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Heh jedyne wytłumaczenie to może takie, że czują się speszeni widząc przy stole 10 i więcej Japończyków, co często się zdarza w naszej restauracji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Hmm, dziwne nigdy sie z czyms takim tez nie spotkalam... No ale ja nie jestem 'zagraniczna'
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja ekspertem nie jestem, ale wydaje mi sie , ze to jest taka forma grzecznosciowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
jesli ktos mowi cos w tym stylu w momencie wejscia do restauracji albo cos kolo tego, to zwykle chodzi o stolik dla max 2 osob, tzn czy jest stolik dla 1 - 2 osob a nie dla 10 , to jest jedyne logiczne wyjasnienie zwarzajac na fakt ze francuzi maja bezsensowny angielski...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hahahahahahahahahaha:haha ha: ![]() ![]() przepraszam,nie z ciebie sie smieje,tylko z potencjalnego "problemu" ![]() "could I have..." albo "can I have..." to jest zwrot grzecznosciowy gdy o cos prosisz,cos w stylu "stolik dla jednej osoby poprosze".Podobnie jak pojdziesz do sklepu to powiesz "can I have a bottle of coke" czyli "poprosze butelke coli" ![]() "can" i "could" zastepuja tu slowo "poprosze" ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.