|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Koty nie chcą jeść, pomocy!!
Witam!
Dziewczyny, mam problem od dłuższego czasu z moimi kotkami, otóż jak w temacie- nie chcą jeść. Do tej pory wcinały ochoczo karmę z firmy PF, a teraz nawet jej nie ruszą choćby miały chodzić głodne. Za to z chęcią zjedzą kawałek wędlinki, pasztetu bądź parówki. Nie wiem, może po prostu przejadła im się ta karma? Wiem, PF może nie jest wymarzoną karmą dla kota, ale jak mówiłam, do tej pory im smakowała. Teraz szukam przyczyny ich niejedzenia. Zastanawiam się nad gotowaniem im obiadków, tak jak ludzie gotują dla psów. Chyba to jest zdrowsze niż te wszystkie karmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty nie chcą jeść, pomocy!!
może karma stała w dużym worku i wywietrzała albo się zepsuła? Albo jakaś felerna partia karmy? Jeśli nic nie pomoże, to spróbuj im kupić inną karmę po prostu.
Inne dziewczyny może napiszą Ci co innego, ale moim zdaniem gotowanie dla kota jest trudniejsze niż dla psa, bo koty potrzebują dostarczenia i zbilansowania większej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów, trzeba się porządnie przyłożyć do gotowania i komponowania posiłków, żeby to kotu nie zaszkodziło (oczywiście nie od razu, tylko po jakimś czasie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Karmę trzymam w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie zauważyłam żeby dochodziło tam powietrze czy wilgoć. A co myśleć o weterynaryjnych karmach?? Tych które mają po 80% mięsa? One są dosyć drogie i głupio by było wydać kasę, żeby później moje księżniczki wypięły się na moje dobre serce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli Twoje koty nie lubią swojej karmy, to możesz podawać im gotowane mięso wołowe abo drobiowe samo albo z ryżem, kaszą. Dość tanio wychodzą podroby np. serca, żołądki itp. Na pewno podawanie przegotowanego mięsa jest zdrowsze niż słabej jakości karmy jak np. Whiskas. Możesz także spróbować zmienić kotom karmę na inną, taką którą zaakceptują. Najlepiej kupić na początku małe opakowanie nowej karmy i sprawdzić, czy koty chętnie ją jedzą.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Czyli koty wydziwiają. Ja poczekałabym jeszcze trochę, niech się przegłodzą, potem powinny wcinać aż miło, ale jeśli nie lubisz patrzeć na skwaszone pyszczki, to możesz na próbę kupić nową, ja mam bardzo dobre doświadczenia z Royal Canin, jest całkiem wydajna, ale to zależy jaki apetyt mają Twoje kociaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Co z tego, że weterynaryjna? Royal nie jest przeznaczony tylko dla chorych zwierząt. Te wszystkie karmy typu Royal Canin, Applaws i inne z wyższej półki mają więcej mięsa (Applaws 80%) przez co są zdrowsze dla KAŻDEGO kota, taki np. Whiskas zawiera może kilka % tego mięska, więc po prostu karmimy zwierzaka śmieciami...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Wątek troszeczkę się rozwinął, a ja nie miałam jak odpowiedzieć. A więc tak- karma nadal stoi ledwo ruszona. Coś mi się wydaje, że one po prostu wydziwiają. Raz ruszą kilka kawałeczków, innym razem patrzą błagalnym wzrokiem o coś innego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hej, a co to za firma PF? (sorry, nie wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To ona ma chyba ok. 20% mięska - dobrze kojarzę? Czy się mylę? Bo jeśli tak, to może być za mało, albo może reszta składu nie jest ok. Może rzeczywiście trzeba by zmienić karmę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Mojej kotce po prostu nudzi się karma, którą je dłuższy czas. Muszę zmieniać rodzaje i smaki, a potem wracam do tych, które już jadła. I działa!Tak samo jest nawet z mięskiem, karmą w saszetkach itd., nie tylko z suchą. Koty chyba mają to do siebie, że lubią zmiany w diecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja swojego kotka karmię różnymi karmami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
A jakie są ceny tak mniej więcej karm na wagę? U każdego weterynarza można je kupić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Nie wiem jak u weterynarzy, ale u mnie w zoologicznym Royal Canin na wagę kosztuje 29 zł za kilogram. Dzisiaj się wybieram po karmę, bo widziałam poprzednio jakiś zestawik w promocyjnej cenie. Jak dobrze pamiętam to dwa niewielkie(250 gram?) opakowania dla kotów 7+ kosztowały 17 zł. A moje kotki na szczęście znalazły(mam nadzieję) swój smak. Młoda wcina Joserę, a starsza Royal Canin. Niestety z Royala dla juniora nic nie było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
polecam TOTW od kociaka do wieku dorosłego i ma lepszy skład niż RC (kupisz tylko w necie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Hmmm, no ale jakby była zwietrzała czy zawilgocona itp to koty by chyba nie jadły, a wcinają aż miło. Na razie się nie zraziłam do karm na wagę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
spróbuj z innymi karmami pakowanymi - na prawdę jest wiele innych karm tańszych i o lepszym składzie niż RC
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
A mogłabyś mi jakieś polecić?? Polecono mi Royal'a więc taką kupiłam i jak narazie koty są zadowolone, a o to głównie przecież chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
już wspomniałam powyżej
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja karmię Biomillem. DObre są też Acana i Orijen. Ale jeśli chodzi o cenę, to z tańszych moim zdaniem najlepsze są Brit i Bosch
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja swojej daję Royal Canin dla brytyjczyków - wcina bardzo. W ogóle ostatnio zauważyłam, że je więcej suchej a mokrą tylko wylizuje z sosu. Kupuję w sklepach internetowych, zwykle w krakvet w opakowaniach 4 kg (ok. 100zł) i starcza na bardzo długo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
albo 1st choice |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Royal Canin nie jest w żadnym wypadku karmą z górnej półki
![]() Jest to nic innego jak drogi odpowiednik whiskasa świetnie pociągnięty marketingowo-zwłaszcza przez nie końca rzetelnych weterynarzy
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() po prostu skład nie jest adekwatny do ceny - taniej można kupić karmy o lepszym składzie fakt jest jeden RC ma bdb marketing |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
No porównanie mocno przesadzone. A co do 1st Choice się zgadzam w 100%
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.