|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Bułgaria, Krym czy Czarnogóra?
Tak jak w temacie. Co byście wybrali?
Zależy nam na ładnej pogodzie, ciepłym morzu, pięknych widokach, ciekawych miejscach do zwiedzania oraz niskich cenach. Wszystkie te miejsca to oferują, dlatego mamy dylemat co wybrać. Gdzie jest naładniej, a gdzie najtansze kwatery i życie? Wybieramy się samodzielnie bez biura podróży, interesują nas raczej studenckie standardy, a kwatery będziemy szukać raczej na miejscu. Czekam na Wasze opinie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bułgaria, Krym czy Czarnogóra?
Bulgarie sobie odpusc, bo tam wbrew pozorom juz nie jest tak tanio, a ladnie to w ogole nigdy nie bylo.
Zastanow sie nad Krymem - jest naprawde fajnie! Ale ja, zagorzala zwolenniczka Czarnogory powiem Ci, ze wlasnie tam znajdziesz wszystko to, czego potrzebujesz - mimo, ze maja tam Euro! Ceny sa normalne, niezbyt wysokie, ale tez nie bardzo niskie. Do tego piekne widoki, gory, morze, jeziora, rzeki, masa atrakcji, a do tego przyjazni ludzie i kupa slonca!!! |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
mysle, ze akurat na krymie i w czarnogorze ceny sa bardzo podobne. plaza, slonce, cieple morze, gory...
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Na Krymie niestety nie byłam ,ale mam nadzieje że jeszcze się wybiorę
Byłam w Bułgarii w Słonecznym Brzegu i powiem tak: ładna plaża, pogoda ok.,dużo rozrywki i tanio i nic poza tym. W Czarnogórze też byłam i powiem tak: widoki przepiękne, pogoda wymarzona,mili ludzie cenny do przełknięcia (nie jest tak tanio jak w Bułgarii,ale cenny porównywalne do naszych nad morzem) Jak miałabym wybierać między Bułgarią a Czarnogórą to na pewno wybrałabym Czarnogórę bo zakochałam w tych pięknym kraju
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
to zależy na czym Ci zależy. Ja bym wybrała Krym albo Czarnogórę. Pomijając, że w jest tam ciągle tanio, to oczu oderwać nie można od krajobrazów. Jeśli zdecydujesz się na Czarnogórę polecam wczasy z biurem podróży Funclub.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi
. Z tego, co przeczytałam powinniśmy skupić się na Czarnogórze i Krymie. Liczę na dalsze dobre rady dotyczące tych dwóch krajów
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Co do Czarnogóry jeszcze... Odsyłam Cię do strony www.atlasglob.pl Tam znajdziesz trochę opisów i zdjęć, a ośrodek Jadran Pol-ski Dom jest prowadzony przez bardzo sympatyczną Panią z Teresę z Polski. Od siebie dodam, że jest to super miejsce na wypoczynek z dziećmi. Pozdrawiam Witek |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Wejdz sobie na watek o czarnogorze, znajduje sie on na tym forum i obejrzyj sobie moje zdjecia z CG.
---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Aha, a co do noclegow, to polecam poszukac w internecie pokoi LUB NA MIEJSCU !!!!!!!! W CG nie ma problemu ze znalezieniem noclegu chocby o 3 nad ranem, wiem cos o tym I noclegi sa w duzo ladniejszych miejscach, niz moj poprzednik oferuje i za duzo nizsza kwote.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie porady. Jednak zdecydowaliśmy się na Krym
, ale Czarnogóra też jest w planach - może w przyszłym roku
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Na Krymie nie byłam, co do Bułgarii to np. samochodem lub autokarem według mnie jest za daleko, jeśli o mnie chodzi to Czarnogóra, którą odwiedziłam w zeszłym roku jest zdecydowanie warta polecenia. Piękny kraj, jeszcze nie tak stricte turystyczny, widoki niesamowite - góry i morze, także moim zdaniem Czarnogóra "wymiata..
" W linku jest przewodnik i fotki.
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym wybrała Czarnogórę
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
W zeszlym roku spedzilismy ponad tydzien na Krymie. Polecielismy Lotem do Odessy i stamtad pojechalismy wynajetym samochodem na Krym. Generalnie bylismy bardzo zadowoleni, ale tanio nie bylo, koniecznie trzeba wczesniej rezerwowac hotele, jesli chce sie nocowac stosunkowo komfortowo i nie placic fortuny. Hoteli nie ma "zachodnich" wyszukiwarkach, ale są w rosyjskich. Trzeba tylko pamietac, ze to nie booking.com i wlasciwie nie ma rezerwacji online, trzeba rezerwowac co najmniej 3 dni wczesniej. Poniewaz zrobilismy sobie wycieczke objazdowa bylo to dosyc skomplikowane. Problemem jest brak znajomosci rosyjskiego, bo karty w restauracjach sa prawie wylacznie w cyrylicy, ale mozna dac sobie rade. Dla mnie najwiekszym rozczarowaniem byla Eupatoria, a najbardziej podobal mi sie Bakczysaraj i Krym Wschodni. Jednym z fajniejszych doswiadczen bylo plywanie z delfinami w delfinarium obok Jałty.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Trochę już czasu minęło od mojego pytania, ale postanowiłam napisać o naszym wyborze czyli Krymie, bo może komuś to się jeszcze przyda.
Na miejsce naszego pobytu znaleźliśmy małą miejscowość Rybaczie w połowie drogi między bardziej znanymi Ałusztą i Sudakiem. Nocleg mieliśmy mieć u mieszkającego tam Polaka, który jest bardzo pomocny swoim rodakom. Niestety przez małe nieporozumienie p. Piotr nie miał dla nas zarezerwowanych miejsc. Jednak bez najmniejszego problemu zalatwił nam miejscówkę u znajomej rodziny krymskich Tatarów. Płaciliśmy ok. 10 dolarów za nocleg. Mieliśmy jeden 4-os. pokój. Toalety i prysznice były w osobnym budynku, ale nam to akurat wcale nie przeszkadzało. Rodzina u której mieszkaliśmy była przesympatyczna i bardzo pomocna. Oprócz nas w tej miejscowości było jeszcze kilku Polaków, szczególnie rodziny z dziećmi - myślę, że to za sprawą p. Piotra Krym zrobił na mnie ogromne wrażenie. Co prawda na plażach było dość tłoczno, ale cudownie ciepła woda wszystko rekompensowała. Widoki faktycznie piękne. Miasteczko otoczone było winnicami, które nadawały niezwykłego klimatu, a także górami, które bardzo nas kusily, aby się bliżej z nimi zapoznać, ale niestety trafiliśmy na jedno z najgorętszych lat w ostatnich czasach, więc przy upale ponad 40 st. C jedyne na co mieliśmy często siłę to dobrnięcia na plażę i odpoczynek w morzu ![]() Niewątpliwie jednym z największych dla mnie atutów Krymu był wschodni orientalizm i wyjątkowy klimat (nie ten atmosferyczny, choć ten również). Zwiedzania jest też co niemiara, my nie zobaczyliśmy nawet cząstki tego co chcieliśmy. Jedyną wadą było jedzenie, bo stołowaliśmy się przede wszystkim na mieście. Porcje były małe(przynajmniej nie wystarczały dla mojego męża ), a na dodatek jedzenie było baaardzo tłuste. Wszytsko ociekało wprost tłuszczem, nawet lekkostrawne sałatki Ale na targu można było kupić prawdziwie pyszne rzeczy. Owoce były wspaniałe, a także lokalne przysmaki jak np. różnego rodzaju marynowane bakłażany itp. godne były uwagi ![]() Pisałam już, że za nocleg płaciliśmy bardzo niedużo, a pozostałe rzeczy również były stosunkowo tanie. Ceny jedzenia w lokalach były zbliżone do tych w polskich miejscowościach (niekoniecznie tych nadmorskich, ale tych górskich już tak). Przejazd na Krym wyniósł nas śmieszne pieniądze (jechaliśmy tamtejszymi pociągami z przesiadkami). Ogólnie po podliczeniu kosztów byliśmy pod wrażeniem jak mało nas kosztowały te 2 tygodniie w tym cudownym, słonecznym kraju. Co prawda było to ponad półtorej roku temu, więc teraz nie wiem jak kształtują się ceny. Oczywiście nadal zamierzamy zwiedzić Czarnogórę, ale na Krym z pewnością jeszcze wrócimy |
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.panoramio.com/photo/12293127 Moim zdaniem to jednak drożej niż nad naszym morzem. Potraw, obsługi, restauracji nie porównuje bo nie ma z czym... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Ja byłam w tym roku na Krymie i polecam wszystkim, to nie prawda że jest drogo to prawda że alkohol jak tu pisano jest bardzo tani i papierosy .Warunki są takie jak to na Ukrainie to cały urok ,zależy gdzie się nocuje jak jest hotel 3 gwiazdkowy to nie ma na co narzekać z wodą i toaletami nawet internet jest , ja spałam w Aluszcie jest super polecam.Koszt to ok 45 hrywien jedzenie dobre i dużo nie chodzi się głodnym, na mieście polecam soliankę ukraińską i szaszłyki i wcale nie drogo.Restauracje tętnią nocnym życiem i zachęcają codziennie występami swoich gości.Klimat cieplutki piękne widoki , ludzie przyjaźnie nastawieni.Ja byłam autokarem 10 dni i koszt to około 1800 zł. mile wspominam i zachwycona jestem na pewno w przyszłym roku też jadę na Ukrainę szlakami Sienkiewicza polecam wszystkim i nie ma co się obawiać o bezpieczeństwo. __________________
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.

. Z tego, co przeczytałam powinniśmy skupić się na Czarnogórze i Krymie. Liczę na dalsze dobre rady dotyczące tych dwóch krajów 

" W linku jest przewodnik i fotki.