ładowanie komórki :] - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-24, 15:54   #1
smerfeta01
Zakorzenienie

Red face

ładowanie komórki :]

poradźcie mi niedawno kupiłam tel.kom. i nie wiem jak najlepiej ładować baterię żeby wytrzymała najdłuzej. Czy robić to przez np. 12 godzin czy tylko do pojawienia się pełnej baterii na ekranie, czyli ok.3-4 godzinki no i jak lepiej ładować : gdy telefon jest włączony czy wyłączony? czy jest jakaś różnica w ładowaniu
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 16:11   #2
karolina2020
Zadomowienie

Dot.: ładowanie komórki :]

Ladowanie przez 12 h nie ma sensu skoro juz sa wszystkie kreski na wyswielaczu, wiecej sie juz nie naladuje Zrob eksperyment, naladuj baterie, az beda wszystkie kreski i juz nie bedzie znaczku ladowania, odlacz koma na chwile i sprobuj znowu zalaczyc na ladowanie. U mnie wyswietla sie napis bateria naladowana i nie ma mozliwosci jej wiecej ladowac... A co do ladowania gdy tel. jest wlaczony czy wylaczony to nie mam pojecia
karolina2020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 16:15   #3
morwa74
Rozeznanie

przede wszystkim musisz ja najpierw sformatowac tzn.musisz ja rozladowac a potem ladowac conajmniej przez 12 godzin i ta czynnosc powtorzyc 3 krotnie w tym czasie dobrze byloby z niej nie korzystac
morwa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 16:19   #4
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez morwa74
przede wszystkim musisz ja najpierw sformatowac tzn.musisz ja rozladowac a potem ladowac conajmniej przez 12 godzin i ta czynnosc powtorzyc 3 krotnie w tym czasie dobrze byloby z niej nie korzystac
No właśnie, a czy przy tym formatowaniu konieczne jest ładowanie baterii aż przez 12 godzin, nawet wtedy gdy wystarcza np. 1,5 ??? Czy można po prostu 3 razy czekać aż się rozładuje do samoczynnego wyłączenia i ładować tylko tyle, ile wymaga?
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 16:22   #5
aisulo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morwa74
Frugo ma racje
Nawet jak wszystkie kreseczki sa na wyswietlaczu nalezy dalej sa ladowac
aisulo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 16:27   #6
sitc
Rozeznanie

Jeśli to jest nowy telefon to napewno ma baterie jonowo-litową a takich już się NIE FORMATUJE!!! Formatowało się tylko baterie starego typu. Wystarczy ładować do momentu ukazania się wszystkich kreseczek na monitorze.
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 17:09   #7
smerfeta01
Zakorzenienie

mam baterię Li-on 700. ładowałam ją już i rozładowywałam 2 razy. Czekałam do momentu całkowitego rozładowania i wtedy włączałam ładowanie na noc na ok.12 godzin. Teraz nie wiem jak ładować, czy wystarczy do pojawienia się wszystkich kreseczek czy wciąż tak długo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-24, 17:12   #8
smerfeta01
Zakorzenienie

aha, gdzieś wyczytałam, że powinno się baterię tak rozładować do końca i porządnie naładować z ok.5 razy a potem takie całkowite naładowywanie, że to niby szkodzi
Stary 2005-08-24, 17:56   #9
agnes7
Raczkowanie

Właśnie wczoraj kupiłam nowego fona, i powiedziano mi że musze go trzy -krotnie załkowicie rozładować i ładować dwanaście godzin.
pozdrawiam
agnes7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 18:06   #10
fistaszek20
BAN stały

znowu rozwieje wasze wątpliwości
po pierwsze nie kupujcie tanich baterii na allegro i nie używajcie nie orginalnych ładowarek
po drugie baterie lithium trzeba własciwie sformatować po całkowitym rozładowaniu baterii (czyli dotąd aż sie nie właczy telefon) ładować trzeba 8 h przy wyłaczonym telefonie potem bawimy sie aby jak najszybciej go rozładowac az znowu sie nie bedzie właczał i tak najlepiej 3 4 razy

baterie te mozna ładowac pozniej nawet jak ma 1 kreske ale zeby przedłuzyc zywotnosc baterii w utrzymaniu radze ładowac dopiero az całkowicie sie rozładuje ładowac az sie naładuje juz nie 8 h

przy najnowszych bateriach polimerowych wskazane jest pierwsze 5 ładowan do tak jak w litonowych a potem kiedy chcecie te baterie i tak maja bardzo duzo zywotnosc

sa jescze baterie ni - ion ale od razu radze ja wymienic na li-on lub poli-ion

najlepsze baterie produkuje firma forever
fistaszek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 18:23   #11
Anitka11
Zakorzenienie

GG do Anitka11

Ladowanie bateri przy wylaczonym telefonie jest szybsze niz przy wlaczonym telefonie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-24, 18:31   #12
fistaszek20
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Anitka11
Ladowanie bateri przy wylaczonym telefonie jest szybsze niz przy wlaczonym telefonie.
ale nowość

przeciez to logiczne ze przy wyłaczonym szybciej bo nie pobiera energii z wyswietlania, sygnału itd.
fistaszek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 19:01   #13
morwa74
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
mam baterię Li-on 700. ładowałam ją już i rozładowywałam 2 razy. Czekałam do momentu całkowitego rozładowania i wtedy włączałam ładowanie na noc na ok.12 godzin. Teraz nie wiem jak ładować, czy wystarczy do pojawienia się wszystkich kreseczek czy wciąż tak długo
to rozładują ją jeszcze raz i wystarczy ja też mam nowy tel.i takie rady uzyskałam w salonie
morwa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 08:48   #14
smerfeta01
Zakorzenienie

dzięki
a potem mogę już doładować ją gdy bateria całkowicie nie padnie ?
Stary 2005-08-25, 09:26   #15
seemore
Wtajemniczenie

ja na początku miałam trzy razy kompletnie wyładować i ładować 12 h bodajże a teraz muszę ładować minimum 2 h tak mi powiedzieli albo w instrukcji było

seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 09:39   #16
zabciam
Zadomowienie

GG do zabciam

jak juz sformatowałas baterie i zrobiłas to wszystko co kazali to mozna doładowac baterie jak sie nie wyczerpie ale niezbyt czesto, najlepiej kilka razy rozładowac do konca i raz na jakis czas doładowac jesli musisz.

https://wizaz.pl/akcje/adopcja_serca/

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=4269936
POMÓŻMY ZWIERZĘTOM W KORABIEWICACH!!

http://www.republika.pl/bayka
zabciam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 09:49   #17
smerfeta01
Zakorzenienie

ok, dzięki za informacje pozdrawiam
Stary 2006-08-09, 12:17   #18
Bajuśka
Rozeznanie

Podepnę się pod ten wątek Otóż, jutro przyjdzie moja nowa komóreczka, a że z instrukcją w języku niemieckim, to miałabym kilka pytań. Dotyczących formatowania baterii, of course Nowe baterie po umieszczeniu ich w komórce nie są w pełni naładowane, ale z reguły działają jeszcze jakiś czas. Czy po włożeniu baterii do komórki, mam ją włączyć i czekać do momentu aż się rozładuje i samoistnie wyłączy, czy może powinnam umieścić baterię w komórce i bez włączania jej od razu do ładowarki na 12 h?? I jeszcze jedno: czy bateria jest całkowicie rozładowana już w momencie, gdy komórka samoistnie się wyłączy, czy dopiero w przypadku, gdy już zupełnie niemożliwe jest właczenie komórki (zazwyczaj, gdy komórka samoistnie wyłączy się z powodu rozładowanej baterii i włączymy ją ponownie, ta działa jeszcze przez jakiś czas)??
Bajuśka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 14:17   #19
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bajuśka
Podepnę się pod ten wątek Otóż, jutro przyjdzie moja nowa komóreczka, a że z instrukcją w języku niemieckim, to miałabym kilka pytań. Dotyczących formatowania baterii, of course Nowe baterie po umieszczeniu ich w komórce nie są w pełni naładowane, ale z reguły działają jeszcze jakiś czas. Czy po włożeniu baterii do komórki, mam ją włączyć i czekać do momentu aż się rozładuje i samoistnie wyłączy, czy może powinnam umieścić baterię w komórce i bez włączania jej od razu do ładowarki na 12 h??
Tak właśnie, należy ją włożyć i niech się sama rozładuje do wyłaczenia tel.
Cytat:
I jeszcze jedno: czy bateria jest całkowicie rozładowana już w momencie, gdy komórka samoistnie się wyłączy, czy dopiero w przypadku, gdy już zupełnie niemożliwe jest właczenie komórki (zazwyczaj, gdy komórka samoistnie wyłączy się z powodu rozładowanej baterii i włączymy ją ponownie, ta działa jeszcze przez jakiś czas)??
Bateria jest rozładowana całkowicie w przypadku gdy już jest niemożliwe włączenie.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-09, 18:26   #20
Bajuśka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wskazówka
Tak właśnie, należy ją włożyć i niech się sama rozładuje do wyłaczenia tel.

Bateria jest rozładowana całkowicie w przypadku gdy już jest niemożliwe włączenie.
Czyli gdy bateryjka się rozładuje, a komórka wyłączy, włączać ją ponownie do momentu, aż stanie się to niemożliwe i wtedy dopiero do ładowarki?? A to ma być równiuśkie 12 h?? Wiem...takie bzdurne rzeczy, ale mnie to straaasznie nurtuje
Bajuśka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 20:23   #21
wskazówka
Zakorzenienie

tak właśnie masz zrobić, a to nie musi być równe 12 h, to ma być co najmniej 12 h Dłużej możesz ładować ale krócej nie polecam.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości