|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
1% a korekta zaznania
Być może ktoś z Was się orientuje, co się stanie w sytuacji gdy złożę korektę zeznania podatkowego obniżającą kwotę należnego podatku, a co za tym idzie zmniejszy się wysokość 1%, który już zadeklarowałam na OPP.
Czy urząd skarbowy odbierze część kasy OPP, obciąży mnie czy też sam będzie stratny? Prawdopodobnie będę korygować PIT 39 aby skorzystać z ulgi mieszkaniowej a pochopnie przekazałam 1% zupełnie nie myśląc o tej kwestii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: 1% a korekta zaznania
Wydaje mi sie, ze ten 1% zostaje przekazany dopiero po zakonczeniu calego procederu.
Czyli jesli teraz zlozysz korekte, zostanie od nowa obliczony ten 1% i wtedy przekazany. Ale moge sie mylic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Art. 77c. Ordynacja Podatkowa - Dz.U. z 2005r. nr 8, poz. 60)
§ 1. Nadpłata wynikająca z korekty zeznania w podatku dochodowym od osób fizycznych jest pomniejszana o kwotę odpowiadającą nadwyżce kwoty przekazanej na rzecz organizacji pożytku publicznego zgodnie z wnioskiem podatnika, o którym mowa w odrębnych przepisach, ponad zaokrągloną do pełnych dziesiątek groszy w dół kwotę 1% podatku należnego wynikającego z tej korekty. Przekazanie 1% na rzecz OPP nie pozbawia Cie prawa do skorygowania zeznania podatkowego, tyle ze musi zostać uwzględniony powyższy przepis.
Rozważ, jak trudno jest zmienić siebie, to zrozumiesz, jak znikome masz szanse zmienić innych ![]() Edytowane przez teleskop86 Czas edycji: 2011-04-25 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.