![]() |
#1 |
U¿ytkownik ma klikn±æ w link aktywuj±cy (mail)
Wiadomo¶ci: 13 317
|
![]() Zm±drza³am - moje refleksje.
Wprawdzie nie udzielam siê czêsto na biochemii, ale czytam regularnie. Nigdzie nie dowiedzia³am siê tyle na temat swojej skóry co tutaj. Nawet u po¿al siê Bo¿e, dermatologów.
Moja skóra wreszcie zaczyna siê normalizowac, a by³a w takim stanie, ¿e teraz siê za g³owê ³apiê jak o tym wszystkim pomy¶lê ![]() Dostrzeg³am te¿ zbawienne dzia³anie filtrów i przekona³am siê do nich w 100%. Przecie¿ opaleniznê mo¿na uzyskac dziêki u¿ywaniu samoopalaczy i balsamów br±zuj±cych, a zniszczonej i uszkodzonej skóry nikt mi nie zwróci ![]() Kolejnym etapem s± kwasy. Wprawdzie jestem dopiero na pocz±tku tej drogi, ale ju¿ widzê pozytywne zmiany. U¿ywam naprzemiennie Effaclaru K i Acne Dermu - drugi o niebo lepszy, ale oba dzia³aj± bardzo dobrze. Pomimo tego, ¿e kosmetyki apteczne s± drogie, ale w gruncie rzeczy to ¶wietna inwestycja i paradoksalnie oszczêdnosc - przynajmniej dla mnie, tr±dzikowca ![]() Po co zak³adam ten w±tek? Po to, ¿eby podziêkowac tym, którzy dzielnie wpajaj± do g³owy takie m±dro¶ci zwyk³ym, szarym i przeciêtnym ludziom. Dobrze, ¿e jeste¶cie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 234
|
Dot.: Zm±drza³am - moje refleksje.
Ja kiedy¶ pamiêtam,¿e nie mog³am wyj¶æ bez podk³adu czy pudru na ulicê, i zamiast od¿ywiaæ regenerowaæ skórê nak³ada³am tylko na mordkê kolorowe kosmetyki ..a bez makija¿u skóra nieraz wygl±da³a na zmêczon±,mia³a niezdrowy koloryt.. A od jakiego¶ czasu zaczê³am kupowaæ ró¿ne maseczki, (¶wietna jest wyg³adzaj±ca i zwezaj±ca pory z Lirene i z tej samej firmy maseczka intensywnie nawil¿aj±ca, i z Dax Perfecta- maseczka regeneruj±ca, dobre s± te¿ maseczki ze s³odkich migda³ów z Daxa ) i jest o wiele lepiej, ju¿ nie muszê siê wstydziæ wyj¶æ na ulicê bez podk³adu a cera jest zdrowsza
![]()
![]() |
#3 |
|
Ja w³a¶nie czajê siê na t± zwê¿aj±c± pory Lirene i jak±¶ dobr± nawil¿aj±c±
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 234
|
Ta zwezaj±ca pory jest ¶wietna, po niej skóra jest taka g³adziutka , najpierw robiê peeling,potem t± maseczkê,a jak ju¿ j± zmyjê to jak±¶ od¿ywcz± albo nawil¿aj±c± i s± efekty
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 207
|
To ja te¿ podpinam siê pod w±tek z podziêkowaniami dla Was dziewczyny
![]() Co ja wyprawia³am ze sob± i swoj± twarz± to mi siê s³abo robi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 454
|
![]()
trochê zazdroszczê tak mi³ych rezultatów
![]() ja od kilku lat staram siê wprowadzaæ te proste zasady pielêgnacji ale ci±gle nie ma du¿ych efektów ![]() oczywi¶cie widzê cudowne dzia³anie filtrów na skórê, ale problemy jak by³y tak s±..niektóre pewnie nie do usuniêcie..na inne mam nadziejê znajdê w koñcu idealny..kwasik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
mo¿e takie rezultaty s±, bo u¿ywam tego wszystkiego od kilku miesiêcy dopiero?
moja pielêgnacja twarzy na dzieñ dzisiejszy wygl±da tak: * demakija¿: mleczko Podstawa Pielêgnacji Garnier - nie zapycha mnie ![]() * mycie twarzy: ¿el TinTin Ziaja (bez SLSów) albo mys³o siarkowe Barwy * tonizowanie: tonik dynamizuj±cy PP Garniera albo ogórkowy Ziaji * filterek: wcze¶niej Antek DP +50, teraz spray SunOzon 30spf * na noc: Effaclar K na przemian z Acne Dermem, pó¼n± jesieni± jak skoñczê te dwa to zaczynam Glyco A * 2 razy w tygodniu: peeling + maseczka zale¿nie od potrzeb Wcze¶niej strasznie masakrowa³am moj± skórê. Nie dziwiê siê, ¿e tak mi siê odp³aci³a ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 43
|
ja uzwam kwasow (Effaclar Differin) od prawie 4 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 689
|
Alnilam obawiam siê, ¿e wiele osób niestety nie mo¿e sobie pozwolic ze wzglêdów czasowych na smarowanie siê kremem 3 razy dziennie, chociaz wiele dziewczyn reaplikuje filtry w ci±gu dnia. ja osobi¶cie sobie tego nie wyobra¿am. Jak szkodzi Ci wysoki filtr?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Alnilam pisa³a wcze¶niej o utracie jêdrno¶ci. Ale na jakiej zasadzie mog³oby siê to staæ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 907
|
Ale filtr o mniejszym SPF, daje mniejsz± ochronê przed promieniami UVA, które s± szkodliwsze od UVB.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 933
|
Cytat:
Przecie¿ to g³ówne o ochronê przed UVA chodzi w tej ca³ej "zabawie" ![]() a w tym przypadku niestety(?) sensowna wysoko¶æ ochrony przeciw UVA zaczyna siê dopiero przy filtrach SPF w granicach "50" ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 907
|
Tak to UVA powoduje wiêksze zniszczenia na skórze i to w wiêkszej mierze on przyczynia sie do powstawania raka skóry. Sama uzywa³abym SPF 25, gdyby mia³y wysoka ochorne przed UVA
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 489
|
Cytat:
Ja te¿ chylê czo³o w podziêce. Kiedy¶ mój makija¿ wygl±da³ nastêpuj±co: krem nawil¿aj±cy, po wch³oniêciu podk³ad, korektor i kilogram pudru, którego w ci±gu dnia jeszcze dok³ada³am. Teraz: Antirougeurs Avene na naczynka, pó¼niej filtr, na to skrobia z Hauschk± i na koniec ziemia egipska. Efekt: wczoraj kolega z pracy powiedzia³ mi, ¿e jego dziewczyna te¿ siê nie maluje. U¶miechnê³am siê tylko i pomy¶la³am: cz³owieku, gdyby¶ wiedzia³ co ja mam na twarzy... Moja skóra zaczê³a byæ g³adka, mi³a w dotyku, ja¶nieje blaskiem, a naczynka bledn± powolutku. Filtry maj± zbawienne dzia³anie na moj± wra¿liw±, przesuszon± skórê. I na psychikê te¿ wp³ywaj± pozytywnie. Mój T¯ przewraca tylko oczami, gdy widzi jak dok³adam kolejn± tubkê na pó³kê w ³azience. Ale gdy tylko jakakolwiek rozmowa z kimkolwiek zejdzie na temat kremów lub s³oñca z dum± opowiada, ¿e ja bez 50+ nie pokazujê siê ¶wiatu. U¶mia³am siê przednio, jak ostatnio jakiemu¶ swojemu kontrahentowi mówi³, ¿e dostêpne filtry 60 s± wyprodukowane ju¿ jaki¶ czas temu, bo teraz najwy¿szym dopuszczalnym przez UE oznaczeniem filtra jest 50+ ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 485
|
A ja Was podziwiam, jak wy macie czas na nak³adanie tego wszystkiego na twarz
![]() Ja czêsto nawet zapominam na³o¿yæ jakikolwiek krem na noc, bo padam na pysk bo ca³ym dniu pracy. Ale inna sprawa, ¿e raczej na swoj± cerê nie narzekam i nigdy jej nie katowa³am tonami podk³adów ani pudrów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
|
Cytat:
![]() ![]() A ju¿ zupe³nie nie wyobra¿am sobie dnia bez kremu na dzieñ .... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Witaj
![]() Nie wiem co dzia³o siê z Twoj± skór±, ale wiem z autopsji, ¿e to co z³ego dzieje siê w nas to wychodzi niestety na zewn±trz. Ja jestem strasznym nadwrazliwcem i mia³am problemy ze skóra, gdy nawarstwi³y sie problemy w moim ¿yciu.Teraz jest ok, ale przezy³am koszmar i nie pomaga³yl leki,pomog³o co¶ innego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja te¿ kiedy¶ by³am maniaczk± maseczek, najpierw piling, potem glinka, glinka wysusza, wiêc trzeba by³o k³a¶æ potem maseczkê od¿ywcz±. Efekt ³adny, ale krótkotrwa³y. Na d³u¿sz± metê zbyt szkodliwy, bo wiêkszo¶æ masek nawil¿aj±cych po prostu zatyka pory. Basia Kwiatkowska przekonywa³a, ¿e maseczki nawil¿aj±ce niczym siê w dzia³aniu nie ró¿ni± od kremu nawil¿aj±cego, wiêc s± w pielêgnacji zbêdne. Poza tym maziaj±c siê kilkoma maseczkami w tygodniu, trudno jest stosowaæ program minimalizmu kosmetycznego. Z glink± przy kwasach te¿ bym nie przesadza³a, bo glinka przesusza naskórek, w zwi±ku z tym wymaga u¿ycia jakiego¶ nawil¿acza, ja np. na wiêkszo¶æ kremów nawil¿aj±cych reagujê wypryskami i kó³ko siê zamyka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz w upa³y zmieni³am kremy na p³yny, jako nawil¿acze hrydrolaty i toniki, kwasy te¿ w p³ynie, jest o niebo lepiej. Dr Hauschka np. nie zaleca stosowania kremów na noc co noc, bo to upo¶ledza zdolno¶ci regeneracyjne skóry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
|
Cytat:
![]() Obecnie Effaclaru K i Acne Dermu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Je¶li kwasy, to ok.
Ja obecnie tylko kwas w p³ynie tolerujê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 166
|
Witam,
Wiza¿ czytam od dawna, ale piszê od bardzo niedawna (wczesniej straszny brak czasu...wiecie jak to jest..) W±tki o kwasach, filtrach i retinoidach s± chyba najciekawsze bo tu nie ma "¶ciemy", ale aktualny stan wiedzy...i rzetelno¶æ. Ja filtruje siê ju¿ od dawna...choæ pod wp³ywem wiza¿u teraz regularnie...ale te¿ siê tymi "t³u¶ciochami" mêczê....my¶lê jednak, ¿e warto. ![]() Z kwasów to Acne-Derm i ulubiona NeoStrata Bionic rewelacyjna na naczynka...a mia³am z tym ogromny problem (nie tylko zaczerwienienie, ale widoczne ¿y³ki na skrzyde³kach nosa zw³aszcza...laser przynosi³ mierne rezultaty..) teraz praktycznie nic ju¿ nie widaæ...Bionic + filtry to jest dla mnie TO. Chcia³abym jeszcze BHA spróbowaæ ale z tym w Polsce trudno...bo zaskórniki to te¿ moje utrapienie. Teraz mieszkam w Szwecji i jestem w szoku tu wszyscy "spaleni" chodz± w a "Apotek" tylko vichy i to max 30 ![]() Co ja pocznê jak mi siê zapasy skoñcz± ![]() Mo¿e w Sztokholmie jest lepiej bo ja mieszkam w Linkoping. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 |
|
Kwas w p³ynie? Czyli jaki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Lysanel - SVR
Clarifying Lotion - Clinique tonik Dermedic do cery t³ustej tonik Effaclar tonik z octem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 343
|
Liquid Paula's Choice
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
Dziêkujê ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 23
|
Witam! Ja te¿ zm±drza³am!!! Czytam Wiza¿ od 8 miesiêcy i jest to mój pierwszy post. Czytam ale nie bardzo mam czas na udzielanie sie na nim...niestety.
Podstawy mojej pielêgnacji skóry mieszanej, ze sk³onno¶ci± do zmian tr±dzikowych i pêkaj±cych naczynek to: Effaclar, acne derm maseczka asp. i peeling ananasowy i oczywi¶cie filtry. Raz, dwa razy w tygodniu Vichy thermal fix. Z braku czasu mo¿e nie jestem tak konsekwentna jak powinnam ale widze jak moja skóra siê zmienia, poprawia, a w chwilach kryzysowych (wysyp tzw. gul podskórnych, czy poprostu pogorszenie stanu skóry) wiem jak z nia postêpowaæ i czym potraktowaæ. Ucze sie rozumiec swoja skórê i chyba sie dogadujemy... ![]() A to wszystko dziêki biochemii i Wam drogie forumowiczki ![]() Pozdrawiam!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 689
|
Marzenag1 witam serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.