Pomyliłam się w zeznaniu podatkowym. Co robic? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-23, 11:48   #1
Weronisia
Zakorzenienie

Red face

Pomyliłam się w zeznaniu podatkowym. Co robic?

Miszkam co prawda w Niemczech ale Skarbówka to Skarbówka, więc mam nadzieję, że Wy Polki też mi coś doradzicie, bo mam wielki problem.

A więc w czerwcu wysłałam do Skarbówki rozliczenie podatkowe, w tym firmowe mojego męża.

Dostałam pismo, że muszę donieśc jeszcze jakieś dwa brakujące rozliczenia.

Właśnie je wypełniałam gdy się okazało, że tym razem wyszła mi inna kwota niż w tych, które już do Skarbówki oddałam Róznica jest o jakieś 1000 Euro, a więc nie mało.

Czy ktoś wie co ja mam teraz zrobic?

Mam wypełnic ten drugi formularz też z błędem? Czy powinnam zgłosic, że znalazłam błąd? Oni też się w końcu skapną, bo ten druk co muszę im dosłac wszystko wyda.

No i ogólnie z tego zamieszania ryczec mi się chce, bo strasznie się tego wszystkiego boję, a nie stac na jakąś księgową, bo to jest zaległe rozliczenie, gdy jeszcze mąż miał firmę i tam jest duży dochód, więc skasowałaby mnie kosmicznie.
Muszę sama jakoś ten problem rozwiązac i to bardzo szybko.

Wie ktoś co powinnam zrobic? Poradźcie coś.... POMOCY!!!!
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 11:58   #2
*majka*
Zakorzenienie

Dot.: Pomyliłam się w zeznaniu podatkowym. Co robic?

Weronisia,moze zadzwon o Finanzamtu i sie zapytaj co masz w tej sytuacji zrobic...Wiem,ze oni generalnie sie nie patyczkuja i jesli zrobilas cos na swoja korzysc,oczywiscie niechcacy,to i tak sie do Ciebie zglosza...

Moj TZ zawsze mowi,ze z F.nie wygrasz i predzej zamkna Cie za zalegle podatki,niz za jakies inne "przestepstwo"

Ja mysle,ze powinnas zadzwonic i sie dowiedziec co i jak
Stary 2006-08-23, 11:59   #3
Lavenda
Rozeznanie

Jeśli wszystko się i tak wyda, to lepiej samemu zgłosić, że się pomyliłaś. Przygotuj się na porządne sprawdzanie wszystkich papierów dotyczących skarbówki. W Niemczech jak policja skarbowa dojdzie do wniosku, że specjalnie ich oszukałaś i nie przyznałaś się to możesz zapłacić dużą karę (lub iść do więzienia). W Niemczech przestępstwa podatkowe są bardzo surowo karane, w skali przestępstw zajmuję drugie miejsce (na pierwszym zabicie człowieka).

Gdyby to był drobiazg to mogłabyś liczyć na szczęście, że nic się nie wyda, ale to duża kwota.

Ja bym zgłosiła pomyłkę, bo jeśli urząd ją znajdzie to może być nie miło.

"Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć.
Ich wiedza jest taka krucha!"

Richard P. Feynman
Lavenda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 12:04   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Korekte musisz wysłać, a najlepiej zadzwon i dowiedz sie wszystkiego bezposrednio. obawiam sie, ze i tak kara bedzie, jesli to zeznanie po terminie teraz wpłynie - tzn. ta korekta Miałam tak w zeszłym roku...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 12:16   #5
Weronisia
Zakorzenienie

Tylko, że ja się pomyliłam na swoją niekorzyśc Więc może jakoś łagodniej mnie potraktują?
Stary 2006-08-23, 12:19   #6
Weronisia
Zakorzenienie

Dzwoniłam przed chwilą do koleżanki, która jest po kursie księgowości i ona twierdzi, że najlepiej jeśli wszystkie papiery (łącznie z tymi co już mają) wypełnię od nowa z poprawną kwotą i pójdę zanieśc osobiście. Mam wtedy wytłumaczyc, że dopatrzyłam się błędu i teraz przyniosłam prawidłowe formularze, a tamte mają mi oddac lub znimszczyc.

Co o tym myślicie?

Najgorsze jest to, że ja właściwie jutro to powinnam im zanieśc, a nie wiem co robic....
Stary 2006-08-23, 13:07   #7
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia
Tylko, że ja się pomyliłam na swoją niekorzyśc Więc może jakoś łagodniej mnie potraktują?
To juz lepiej

Zrob najlepiej tak,jak radzi Twoja kolezanka Chociaz do jutra,to faktycznie troche malo czasu...
Stary 2006-08-23, 13:30   #8
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Wlasnie jestem na etapie nauki do egzaminu z podatkow, ale Twoj problem dotyczy dzialu Abgabenordnung (AO), z ktorym jakos sie zaprzyjaznic nie moge I jeszcze sie nie zaczelam tego uczyc Skomplikowane to strasznie Jak chcesz, moge wrzucic tu kilka § z AO

Mysle, ze powinnas tak zrobic, jak pisza dziewczyny i mowi kolezanka
Wypelnij wszystko jeszcze raz juz poprawnie i idz do Finanzamtu. Powiedz, ze sie pomylilas. Jesli jest to na Twoja niekorzysc, to nie powinno byc tak zle. Gorzej by bylo, gdyby bylo to na Twoja korzysc. Na zmiane zeznania podatkowego masz (prawdopodobnie) rok. A jesli FA by sie pomylil na Twoja niekorzysc - tylko miesiac i w dodatku nie musza wcale tego poprawiac - zalezy od ich dobrej woli Ciekawe, nie?
Nie przejmuj sie tym za bardzo, tylko idz jutro do FA i im wszystko wytlumacz. W razie, ghdybys musiala skladac jakies podania o zmiane zeznan, to wszystko Ci powinni powiedziec, no i pomoc

Tu jest cos na ten temat:
http://www.ard.de/ratgeber/finanzen/...j62/index.html
I tu:
http://www.vetline.de/dpt/zeitungen....ge&ZEITUNG=DpT

Pozdrawiam

Ahaaa, a jak juz tam pojdziesz i sie wszystkiego dowiesz, to napisz prosze, co i jak Moze przyda mi sie do egzaminu

Love to be loved by You...
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 15:17   #9
Weronisia
Zakorzenienie

Dziękuję za wszystkie rady

A więc zrobię jeszcze raz wszystko od nowa i zaniosę i wręczę osobiście.

Jolu jak się dowiem czegoś ciekawego to na pewno dam Ci znac
Stary 2006-08-25, 10:19   #10
Weronisia
Zakorzenienie

Smile Dot.: Pomyliłam się w zeznaniu podatkowym. Co robic?

Jolu pisze szczegolnie dla Ciebie, bo mnie prosilas...

Bylam dzis w Skarbowce.
Zanioslam brakujace formularze oraz te, ktore poprawilam.

Balam sie strasznie.

Przyjal mnie baaardzo mily, mlody pan zapytal o co chodzi. Pokazalam mu jego pismo, w ktorym prosi o doniesienie brakow. Pokazalam mu te formularze, po czym od razu pokazalam te poprawione. Wyjasnilam, ze ma ten formularz juz w teczce, ale ja przynioslam dzis poprawiony bo znalazlam tam blad i go teraz poprawilam.

Powiedzial, ze mam mu to zostawic, a on pozniej tego poszuka i sobie wymieni Wszystko sobie obliczy i za 2 tygodnie dostane zaswiadczenie.

Normalnie szczena mi opadla, bo nastawialam sie na jakies kary, blagania itp. a tu takie mile zaskoczenie
Stary 2006-08-25, 10:33   #11
aga_xy
Wtajemniczenie

GG do aga_xy Send a message via Skype™ to aga_xy

Musisz dosłać rozliczenie skorygowane i na formularzu zaznacz,ze jest to korekta. Do korekty załącz pismo z wyjaśnieniem, cos w stylu Do Naczelnika urzedu takiego a takiego. Składam korektę zeznania X.za okres..., korekta wynika z omyłkowego nieujęcia czegoś tam. Korekta spowodowała zmianę podatku o..... Z wyrazami szacunku.... Do korekty masz prawo zawsze,dopóki nie zaczną Cię za dany okres kontrolować, a więc zrób to i się nie martw.Nic nie zatajaj!!! Bo nie daj Boże Cię skontrolują,wtedy będzie kłopot, a jak zrobisz tak jak mówię, będzie po sprawie.

Edit: Dopiero doczytałam,ze sprawę już załatwiłaś! No i widzisz nie było źle....

ja w innym miejscu
aga_xy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-25, 16:53   #12
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Slicznie Ci dziekuje

Ciesze sie, ze obylo sie bez zadnych problemow

Love to be loved by You...
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości