|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
za pobraniem-wątpliwości
Mam problem.
Chciałabym kupić pewną rzecz na Allegro za pobraniem. Jest to droga rzecz a ja zawsze mam wątpliwości. W związku z tym obmyśliłam sobie plan-i proszę Was,żebyście powiedziały czy tak w ogóle się da: pomyślałam,że kiedy otrzymam paczkę,wezmę ją do ręki i otworzę przy "doręczycielu". Zanim zapłacę. I jeżeli okaże się,że w paczce jest coś innego-zakleję i nie przyjmę a paczka wróci do nadawcy czy gdzieś tam. Da radę tak? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: za pobraniem-wątpliwości
Tak się nie uda.
Za to. Jest pewna super możliwość. Zamawiasz za pobraniem + usługa ''sprawdzenie zawartości''. To ma oczywiście zrobić nadawca, Ty musisz mu przelać trochę więcej kasy. (o 5 zł) W praktyce. Przychodzisz na pocztę, albo przynosi Ci przesyłkę zwyczajnie listonosz, nie wiem, bo ja poszłam sobie na pocztę, ale pewnie nie ma różnicy. Otwierają paczkę przy Tobie, dają Ci ją do przejrzenia, w okienku. Sprawdzasz, czy wszystko jest ok (nadawca deklaruje na piśmie, co ma być w środku, no ale Ty i tak to wiesz). Jeśli wszystko się zgadza, mówisz, że w porząsiu, rusza dalej standardowa procedura - oni przyjmują od Ciebie pieniądze, wydają Ci paczkę. A jesli mówisz, że kiszka, paczka wraca do właściciela, a Ty z pieniędzmi do domu. Koszt tej usługi = 5 zetów. W sumie to w ogóle nie tracisz żadnych pieniędzy, chyba, że przelejesz ekstra na wysyłkę, a przy odbiorze płacisz tylko za towar. Ja płaciłam przy odbiorze za całość oczywiście, więc jeśli gość by mnie naciął, to jeszcze by sobie sam został z kosztami za paczkę.
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Oooo,Aete dziękuję Ci bardzo.
Nie wiedziałam,że coś podobnego istnieje ![]() Czyli mam zaznaczyć sprzedawcy,że chcę taką usługę a on ma to zaznaczyć przy wysyłce,tak? |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Tak.
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Super,dziękuję Ci naprawdę bardzo
![]() Mam nadzieję,że "sprzedawca" zgodzi się na tę opcję. Jeżeli nie-trudno. Ale ja chcę mieć pewność,że dostaję oryginał wart tej ceny a nie podróbkę za grosze. Bo ja mogę tęrzecz dokładnie obejrzeć przed przyjęciem przesyłki?-czy tylko przez szybkę ocenićmniej więcej czy wygląda tak jak miało zewnętrznie wyglądać? |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Osoba ta odpisała mi właśnie,że usługa ta kosztuje 30 zł.
To już usługa za pobraniem razem z obejrzeniem? Całość? |
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Możesz dokładnie obejrzeć. poczta nic nie traci, bo tak czy siak ma zapłacone
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, i dokładnie jak mówi Szaja. możesz przyjśc z lupą.
![]() Sama usługa tyle nie kosztuje. Przejdź na pocztę i sprawdź, a cennik obowiązuje taki sam w całej Polsce. ![]() Nie wiem, ile będzie ważyć Twoja paczka, ale załóżmy, ze za pobraniem kosztowałoby 12 zł, + 5 za to sprawdzenie, i płacisz 17. A kwotę 30 zł za samą tylko opcję to sobie sprzedawca chyba z Księżyca wziął; ja z tego korzystałam w kwietniu, a chyba ceny tak nie skoczyły. Chyba, ze na 25 zetów pan wycenił swoją fatygę w postaci otwarcia buzi na poczcie.
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Czyli i tak koszt tej usługi policzy Poczta a nie ta osoba,prawda?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko poczta.
Sprzedawcy zawyżają, Ty zawsze możesz sprawdzić, o ile. Np. standardowo za polecone chcą od 6 do 10 zł, podczas, gdy koszt za polecony priorytet to 4,20. Plus kilkadziesiąt (50; a ss kupują hurtem, więc mają taniej) groszy koperta np. Co do tych 30 (za usługę) to jak dla mnie naciaga Cię koleś i tyle. I niedawno wysyłałam ważący 2 kg karton, priorytetem bez deklarowanej wartości (mieściłam się w ewent zwrocie) i chyba zapłaciłam za to 11 zetów.
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
A to niech sobie zawyżają-ja zapłacę tyle,ile zarządają na poczcie.
Bo to przecież poczta wyceni wartość tej usługi za pobraniem plus obejrzenie. Tak? Aeterno,baaardzo Ci dziękuję. ratujesz moje nerwy i być może portfel |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Poczta wyceni, owszem, ale to gość podaje ostateczną kwotę, jakiej oczekuje. Może kosztować 15, a on uzna, że z jego wysilkiem przy pakowaniu - 30.
Musisz się rozmówić ze sprzedawcą wcześniej, bo będziesz musiała zapłacić tyle, ile będzie podane przez nadawcę, inaczej nie dostaniesz paczki, bez wpłaty pełnej kwoty. Poza tym. Nie wiem, jak drogą rzecz kupujesz, ale za każde 50 zł wartości płaci się złotówkę. Czyli jeśli zamawiasz coś za 1000 zł, i deklarujesz wartośc, to już masz za samo ubezpieczenie 20 zł. Jeśli nie będziesz mieć deklaracji, w razie zagubienia przesyłki poczta nie zwróciłaby pełnej wartości. To już problem niby nie Twój, bo Ty bierzesz za pobraniem, ale w gruncie rzeczy, to Tobie ma zależeć, a nie sprzedawca dokładać, bo gdybyś płaciła z góry, to Ty byś chciała, by list nie zginął, albo, by zwrócono Ci pełną kwotę. Proponuję pójść na pocztę i dowiedzieć się, ile konkretnie zapłacisz, panie podadzą Ci przedział cenowy, powiesz, jaka wartość paczki, - no i ta usługa. Po prostu nie wierz, że 30 zł kosztuje sprawdzenie na poczcie, bo w to nie uwierzę, a całościowy koszt wysyłki do najtańszych może nie należeć. Chociaż, wtedy warto pomyśleć o firmie kurierskiej, za 20 zł to przywiozą niezłego klamora.
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Hm..
Ja zamawiam właśnie za 1000zł. czyli myślisz,że powinnam jak się umówić ze sprzedawcą? Ja niestety nie dam rady pójść tak szybko na pocztę i tego sprawdzić-umówić się na 10zł+5zł czyli 1015zł? Kurcze ten sprzedawca wciska mi tu 1030
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, co wie sprzedawca.
Może to ss, ma jakąs umowę z pocztą, i takie tam, nie wiem.Wysyłka paczki priorytetem to koszt 8 zł. W razie zgubienia poczta zwraca ok 80 zł. Za pobraniem = 12 zł (drożej, bo liczą sobie za przelew, który będą musieli wykonać). Coś koło tego. Koszt odszkodowania - podobny, czy ten sam. Każde 50 zł wartości to 1 zł dopłaty, więc jeśli chcesz mieć pewność, że w razie czego poczta zwróci pełna kwotę, czyli 1000, musisz, powinnaś dopłacić 20 zł. Dodać sprawdzenie zawartości 5 zł - jak dla mnie masz 37 zł całości. Zadzwoń na pocztę <w necie jest też cennik usług>, którąkolwiek, podliczą Ci, jak będzie. Jeśli koleś chce 30 za wszystko, to wydaje mi się, że raczej liczy ok.
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Aeterno,ale to ta osoba powinna ubezpieczyć tę paczkę?
Skoro ja odbieram za pobraniem...? Kurcze ale ja męczę tę kobite
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, on to wszystko ''zamawia'', co Ty chcesz, a Ty za to płacisz. Ale zadzwoń sobie rano na jakąś pocztę, będziesz mieć pewność, jak jest (jaki koszt), ja Cię podliczyłam , ale w końcu nie ja to realizuję.
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
ja wiem,ja jestem tępakiem w tych sprawach,ale Aete,bo w wypadku,kiedy ja biorę za pobraniem a paczka zaginie to ewentualne pieniądze dostanie ten,kto wysyłał-ja nic,prawda?
Ani nie płacę nic ani nic nie otrzymuję? Kurcze aż mi wstyd,ale ja nigdy się nad tym nie zastanawiałam
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
O tu masz cennik Poczty Polskiej http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Nie trzeba od razu tak ostro.
![]() Zawsze dostaje odszkodowanie ten, kto ma kwit (zlecił). Tu, że za pobraniem, ryzykuje zgubienie paczki na poczcie tylko nadawca. Gdyby nie było za pobraniem, tylko normalnie, a list by zginął, kasę dostałby z reklamacji wysyłający i wtedy by Ci zwracał pieniądze. Bo to Ty wcześniej zrobiłabyś przelew i zapłaciła za towar, więc to Ty byłabyś stratna.
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Do Warszawianki, za tępaka
.
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
![]() Dobra,dziewczyny,poszło ![]() Mam nadzieję,że moja "rzecz" dojdzie niebawem( ma byćza ok 2 dni) i okaże się ,że jest wszystko w porządku. Póki co,zżerają mnie wyrzuty sumienia i takie tam....jak zawsze,kiedy zamawiam coś dla siebie a nie dla innych:/ |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
E tam, przyjemności w życiu też powinny być.
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie
![]() A ja na prawdę jestem oszczędna i rzadko kupuję cokolwiek dla siebie. Jednak tu nie odważę sięnapisać co to było. I tak wytargowałam tę cenę bo była sporo wyższa.... Rambo kochana już mnie próbowała postawić do pionu ale ja tak mam zawsze |
|
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiadomo , że jakieś sumy poświęcają na znaczki , opakowania , ubezpieczenia itp. równiez doliczają opłatę za robociznę , czyli samo pakowanie , jednak jeśli rażąco dużo chcą dostać na ten cel i robią to notorycznie , to allegro jakoś ich sankcjonuje . |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mowiac przy jakis wiekszych zakupach netowych jednak szukalabym towaru w takiej odleglosci, aby moc samemu sie pofatygowac, z tym, ze ja zakres "razenia"
mam dosc spory. Jakos trudno mi sobie wyobrazic zakup od osoby prywatnej na az taka kwote (co innego kupic ksiazke za 15zl 2 razy przyczytana podczas gdy w sklepie kosztuje np 40zl). No poza jakimis extra nietypowymi sytuacjami, w gre chodzilo by jakies dobro trudno osiagalne, jedyne w swoim rodzaju, wyjatkowo pilnie potrzebne, ratujace zycie, zdrowie etc. Czyli cos extremalnego jakby nie patrzyc. Ostatnio kupowalam przez allegro odtwarzacz mp3 - to wybralam lokalizacje odbioru bardzo nieznacznie dalej od poczty Oczywiscie gwarancje i pudelko dostalam. Bo towar byl fabrycznie nowy, a sprzedawca byla jakas firma.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego chciałam opcję ze sprawdzeniem zawartości.
W innym przypadku albo odbieram osobiście albo nie biorę wcale
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
rozumiem
Ostroznosci nigdy za wiele. Trzymam kciuki, aby wszystko bylo ok.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
Reno,bardzo dziękuję
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.

Chyba, ze na 25 zetów pan