|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Urzędnicze komputery...;)
http://wiadomosci.onet.pl/1352191,720,1,1,kioskart.html
Artykuł ciekawy, ale ja chciałam nieco inaczej spojrzeć na kwestie komputerowo-informatyczno-administracyjno-ludzką ![]() Byłam kiedyś na stażu w US, oj, co ja się napatrzyłam tam... ![]() Pewna pani z wrzaskiem pobiegła do głównego informatyka, bo zaczęła coś do kosza usuwać, i stwierdziła, że na pewno zepsuła komputer. Inna nie potrafiła nic zapisac na dyskietke, pomimo ukończenia kursu komputerowego. Osobiście widziałam, jak pani pisze długaśny dokument JEDNYM palcem, a na dokument ceka porządnie zdenerwowany tempem pracy petent. Wy tez macie takie doświadczenia i opinię o umiejętnościach polskich urzedników? Żyjemy w czasach skomputeryzowanych, i podstawowe umiejętności wypadałoby posiadać chyba... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Urzędnicze komputery...;)
no niektorzy to naprawde bylszcza swoimi komputerowymi zdolnosciami
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie spotkałam się jeszcze nigdy osobiście, z takim problemem w urzędach, ani w miejscach gdzie odbywałam praktyki, lub wykonywałam pracę.
Stasze stażem osoby, mogą miec problemy z obsługą, kiedy nastąpiła komputeryzacja, wszystko co było dla nich normalne, maszyny do pisania, kartki, kalki - legły w gruzach. Jednak prawda jest też taka, że dużo młodych osób, potrafi świetnie obsłużyć komputer, pod względem korzystania z gg i interntu. Jednak stworzenie poważnego dokumentu w Wordzie czy Excelu, z wykorzystaniem wszystkich możliwości tych programów, jest nie do przeskoczenia. Nie raz własnie w takich przypadkach byłam proszona o pomoc. Dużo moich znajomych ma problem z tak podstawowymi sprawami jak stworzenie tabeli czy wykresu, a automatyczne wstawienie spisu treści czy obrazków graniczy z cudem. ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dlatego ja nie napisałam nigdzie o wieku tych osób. Wyjaśniam - pani, która nie umiała na dyskietke zgrać rzeczy, ma w tej chwili niewiele ponad 30 lat.
Sanderek, ale kiedyś ludzie korzystali z maszyn do pisania, a teraz nie potrafią korzystać z klawiatury? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Niestety zdarzają się tacy ludzie i za żadne skarby nie mogą się nauczyć obsługi komputera. Ja sama miałam koleżankę, która nie umiała zapisać dokumentu i szlag mnie trafiał jak za każdym razem pytała mnie o to.
I muszę powiedzieć że czasem młodzi gorsi są w te klocki niż starsi ludzie.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja jako studentka Administracji publicznej muszę stwierdzić, że obsługa komputera u wielu osób na stanowiskach urzędniczych po prostu jest wręcz zerowa
![]() Studiują ze mną osoby pracujące w sądach, urzędach itp. i na zajęciach z informatyki choć pan wykładowca tłumaczył jak małym dzieciom wiele osób nawet nie wiedziało jak skopiować plik, czy zmienić czcionkę w Wordzie ![]() Co dziwne były to często osoby młode 20-30 lat ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To co sie dzieje w urzedach to mnie przyprawia o gorączkę i napad furii.
Jak sie nioepotrafii p[rzystosowac do nowych warunków pracy to "wynocha". I nie ma tu nic do znaczenia wiek czy temu podobne. Moja babcia nauczyła sie obsługiwac komputer w wieku 65 lat badac juz na emeryturze. Tak wiec wiek nie jest wytłumaczeniem niczego (do swojej wczesniejszej pracy przed emerytrura komputera nie potzrebowała). Jakoś wystarczył tydzien posiedzenia z moim bratem i babcia nie ma problemu. Pisze maile, uzywa gady gadu, uzywa skypa. Jak trezba to pisze listy w Wordzie. Jak jej coś potzreba to poszuka sobie w internecie uzywając googli. Jak ktoś nie chce sie dostosowac do obecnych wymogów wcale nie musi pracowac moze sie zwolnic i zrobic miejsce innym młodszym lub innym bardziej bystryma a raczej mniej leniwym. Ja jakoś nie stoję na laurach i co jakiś nowy program sie pojawia to sie musze go uczyc wiec to robie to samo dotyczy apareatury. Nie ma mowy bym sie nainauczyła i już. Nie umiesz to wylatujesz.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.