Szukam pomysłu.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-23, 06:58   #1
aga817
Raczkowanie

Szukam pomysłu....

Witajcie dziewczyny! Mam mały problem, do poniedziałku ja razem z moją 6-letia córeczka mamy wykonać prace plastyczna na konkurs do szkoły pt. Żyj zdrowo", no i właśnie tu zaczynają sie schody- nie mam pojecia co zaproponować córce, aby ta praca była inna niż pozostałe. Myślałam nad malowaniem płuc jedno byłoby czarne a drugie czerwone, dodałoby sie hasło coć o walce z nałogiem
Dlatego może Wy drogie formułowiczki macie jakies genialne pomysły hasła, będę wdzieczna za jakakolwiek podpowiedź.
aga817 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 09:41   #2
elianka
Zakorzenienie

Dot.: Szukam pomysłu....

hmm, płuca to fajny pomysl, ale raczej mało oryginalny.... ja proponuję coś o żywieniu np. ludzika michelin siedzącego z paczką czipsów na kanapie z hasłem "trzymaj formę"
Stary 2007-02-23, 10:39   #3
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga817 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny! Mam mały problem, do poniedziałku ja razem z moją 6-letia córeczka mamy wykonać prace plastyczna na konkurs do szkoły pt. Żyj zdrowo", no i właśnie tu zaczynają sie schody- nie mam pojecia co zaproponować córce, aby ta praca była inna niż pozostałe. Myślałam nad malowaniem płuc jedno byłoby czarne a drugie czerwone, dodałoby sie hasło coć o walce z nałogiem
Dlatego może Wy drogie formułowiczki macie jakies genialne pomysły hasła, będę wdzieczna za jakakolwiek podpowiedź.
Wiesz, co nasunęło mi się po przeczytaniu twojego posta?

Zastanów się- czy to twój konkurs, czy twojej córeczki?

Zapytaj córki, co chciałaby zrobić; niech ona coś wymyśli. Co jej się kojarzy ze zdrowiem i zdrowym życiem?
A może już podsunęła ci jakiś pomysł?
W koncu w tego typu konkursach chodzi o wyobraźnię i pracę dziecka, a nie o ładną pracę wykonaną przez mamusię

(mam nadzieję, że nie odbierzesz mojej wypowiedzi negatywnie; ja po prostu pracuję w przedszkolu i w szkole - i czasami różne konkursy organizuję tu i tu. CZasami mi ręce opadają, jak dziecko przynosi pracę - której ewidentnie nie wykonało samo; no bo jak to oceniać? Inne dzieciaki były uczciwe - a później są smutne, bo praca jakiejś tam mamy Ani jest ładniejsza od ich prac...
Ja w takich sytuacjach mówię zawsze rodzicom, że zrobię dla nich osobną kategorię wiekową - a dziecko niech zrobi swoją pracę.
Oczywiście - pomoc jest jak najbardziej wskazana, ale powinno się jak najbardziej zaangażować dziecko.

Przepraszam za ten przydługi off top, ale chciałam ci wyjaśnić, dlaczego tak napisałam)
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 11:51   #4
Jaga3003
Rozeznanie

GG do Jaga3003

primavera - też tak sądze, że to jest konkurs dla dzieci a nie dla rodziców, a jak to potem ocenić? Można podsunąć pomysł, doradzić, pokierować, a nie zrobić za dziecko
Jaga3003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 13:04   #5
Tygrysek333
Zadomowienie

GG do Tygrysek333

Moze twoja córka wykonac wydzierankę z kolorowego papieru: nop kosz owoców, warzyw.... Wiadomo dziecko wykona dziełko a chyba zdazy do niedzieli z Twoja drobna pomocą. Wazne aby corka robila- bo to konkurs dla Niej....

TYGRYSKOLANDIA

Tygrysek333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 13:10   #6
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Może kilka hasełek? U nas w szkole też takie coś było i były takie hasła:
Zamiast lizaka
zjedz buraka.

Ups. Pamięc szwankuje. Jak mi się coś przypomni to podam. I trzymam kciuki.
(Mo)Nik@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 13:40   #7
aga817
Raczkowanie

Dziewczyny dzięki za rady.
Chciałabym sie wytłumaczyć primaverze: więc napisałam w poście rzeczywiście że ja z córką, ale moja pomoc polega tym- jeśli moja edytka nie wie co ma wymyślić, to ja robie jakiś projekt i gotowy daje córce z pewnymi rzerzami niedokończonymi. Z koleji Edytka ma swój arkusz papieru i maluje to co mamusia jej podsuneła- to już robi swoimi rączkami, czasem zdarza sie że córka coś fajnego dołorzy od siebie, a nawet zrobi to lepiej ode mnie.
Niestety ma dopiero 6 lat i kto jak nie mama ma jej pomuc? Bo nauczyciele w szkole mówią tylko co ma zrobić ale jak wykonac to oczywiscie wpadnijcie na to same.
Wiec nie czuje do kogoś urazy, jestem wdzieczna za każdą przez was daną wskazówkę.
aga817 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 14:15   #8
misiaczekdid
Rozeznanie

GG do misiaczekdid

Za moich czasów był Kulfon i Monika i ich hasło "W zdrowym ciele, zdrowy duch"
A tak poważnie to skoro czasu nie ma zbyt wiele to może coś w rodzaju scrapa i kolażu w jednym? Na przykład mini książeczka o tym, co powinno się robić żeby być zdrowym, albo jak wy dbacie o zdrowie. Żeby nie było zbyt skomplikowanie, to możecie wziąć kilka kolorowych kartek (gładkich albo w jakiś sympatyczny wzorek - np papier do pakowania prezentów w misie, lalki czy smoki) i stare czasopisma albo własne zdjęcia, powycinać postacie, albo całe scenki i z nich ułożyć plan zdrowego człowieczka. Do tego córka niech sama napisze jakiś "mały komentarz" albo coś dorysuje.
Przykładowy plan pracy:
Dzieci myją ząbki, bawią się z psem na spacerze czy też spacerujecie z rodziną, gracie w piłkę, maluchy piją mleko albo zjadają warzywa i owoce a na końcu dzieciaczek śpi - bo przecież sen jest też zdrowy (to mówię wam ja-śpioch )
Jeżeli użyjecie własnych zdjęć to po konkursie zostanie wam śliczny albumik
misiaczekdid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 22:36   #9
Minoda
Rozeznanie

GG do Minoda

Może nie mam racji ale wątpie, żeby 6 latce zdrowy tryb życia kojarzył się w ogóle z płucami ... według mnie nie ten przedział wiekowy ... Dobrym pomysłem jest jak już któraś z wizażanek wspomniała zapytać córeczki w prost ... Edytko co byś zrobiła , zeby żyć zdrowo...? Nie wazne co dziewczynka odpowie , ważne że będzie to jej rozumowanie, jej praca, jej wkład, potem moze to narysować, dodac napis... nie wiem, zalezy co jej przyjdzie do główki, jeśli bardzo chcesz pomóc córce, to moze lepiej naprowadzić ją na jakiś trop, pokazac jakąs bajke o "witaminkach" i "sporcie" np... są różne piosenki dla dzieci , wiem ze były takie bajki edukacyjne o myciu zębów itp... chyba to jest bardziej na poziomie 6 latka
Minoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 22:59   #10
Justin_14
Zakorzenienie

Ja to myślę w ten sposób, ze własnie to, że Twoja córeczka wymyśli sama projekt tej pracy, będzie dla niej najlepsze. Najgorsze ejst później to, ze osoba, której podsuwa się pomysły, w przyszłości ma jedynie jako taki warsztat plastyczny, ale nie ma oryginalnych pomysłów. To trochę może za dużo powiedziane jak dla 6latki, ale myślę, że oceniający najbardziej docenia indywidualny sposób rozumowania młodego człowieka
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości