podróż samochodem do włoch, proszę o pomoc-nowicjusz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-31, 11:11   #1
paulinia18
Zadomowienie

podróż samochodem do włoch, proszę o pomoc-nowicjusz

Witajcie,
chciałam w tym roku wybrać się na wakacje do Włoszech własnym autem (busem), jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, nigdy nie byłam za granica, dlatego proszę o jakieś wskazówki...
np. jak wyglądają przejścia graniczne polska-czechy-austria-włochy
(co potrzeba do ich przekroczenia)?
jak wygląda sprawa gdy zatrzyma nas policja?
na co trzeba uważać?
jakieś miejsca na spanie po drodze?
i wszystko co przyjdzie wam jeszcze do głowy

włosy: 98cm

paulinia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-31, 13:57   #2
passionfruit
Zakorzenienie

Dot.: podróż samochodem do włoch, proszę o pomoc-nowicjusz

Przejazda przez granicę - nie ma nic, jedziesz prosto i mijasz tabliczki nowych krajów.
Potrzebujesz dowód osobisty lub paszport, ale mi jeszcze nikt nigdy nie sprawdzał.
Gdy zatrzyma Was policja to zależy od sytuacji. Ja kidyś udawałam, że nie mówię w żadnym obcym języku i dali mi sposkój, nie wiem czy ryzykowała bym ten numer z policją austriacką. Jeśli będziesz jechała przepisowo to małe szanse na zatrzymanie.
Spanie po drodze - hotele Formule 1 jesli na całą noc, lub na parkingach, stacjach w samochodzie jeśli na krótką drzemkę.

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Pamiętaj i winietach za autostrady w Austrii i Czechach!
Stary 2013-07-31, 14:54   #3
paulinia18
Zadomowienie

dziękuje

Stary 2013-07-31, 16:13   #4
Beffana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinia18 Pokaż wiadomość
dziękuje

Na przejsciu austriacko-włoskim trzeba winiete kupic. Jak nie kupisz wyyyysoki mandat bedzie.
Beffana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-01, 10:26   #5
Lui1234
Zadomowienie

Tak, winetę trzeba kupić koniecznie.

Co do jazdy to jechalismy autami na Sardynię- port niedaleko Rzymu płynący na Sardynię. Wiecej sie na cos takiego nie piszę. Męka jak nie wiem!
Jesli bedziecie jechać autem to koniecznie przespijcie sie w jakimś holtelu!!! My mało co byśmy na drzewie nie skonczyli bo tak nam było predko do Rzymu. W upale cała żywnosc jaką mielismy - wszysciusieńko popsuło się.
Ceny troche wyzsze jak u nas, ale spokojnie w wynajętym apartamencie z kuchnią dalismy finansowo radę.
Lui1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-01, 12:02   #6
paulinia18
Zadomowienie

dziękuje wam za rady

Stary 2013-08-01, 16:37   #7
Beffana
Raczkowanie

Włochy ostatnio strasznie podrozaly. W sumei od czasu kiedy wprowadzili euro. Ja od 10 lat jezdze do Toskanii gdyz mam tam rodzine i chyba juz ostatni raz w wakacje tam bylam. Bylismy rowniez na Sycylii od piatku do niedzieli na 3 osoby wydalismy 600 euro z noclegami i jedzeniem wylacznie w knajpach + ekstra bilety lotnicze w dwie strony 200 euro. Bilety akurat byly najtansze bo z Lipska do Trapani polecielismy za 30kilka euro. To juz nie te Włochy co kiedyś niestety gdzie naprawde tanio było...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-01, 18:10   #8
magnolia3107
Raczkowanie

A przez jakie Państwa planujesz jechać?

Ja jeżdżę przez Słowację i Austrię. Słowacka winieta 10-dniowa kosztuje 10 euro, austriacka (również 10-dniowa) 8,50 euro. Możesz też kupić winiety na inne okresy (np. miesiąc), ale nie znam cen. Winiety musisz przykleić na przednią szybę. Na winietach jest pokazane, w którym dokładnie miejscu musisz je przykleić. Dodatkowo słowacka winieta składa się z dwóch części, jedną część przyklejasz normalnie na szybę, na drugiej piszesz nr rejestracyjny samochodu i chowasz np. do portfela

Winiet radzę nie kupować po stronie polskiej, bo jest trochę drożej. Na Słowacji po przekroczeniu granicy polsko-słowackiej jest taki drewniany domek i ja tam zawsze kupuję winiety, ale możesz je też kupić na stacjach benzynowych. Austriacką winietę kupuję w budynku po prawej stronie na przejściu granicznym.

Jak wracam winiety kupuję na autogrilach w pobliżu przejścia włosko-austriackiego i na stacji benzynowej przed Bratysławą.

Autostrady we Włoszech są płatne. Kilka kilometrów po przekroczeniu granicy austriacko-włoskiej są bramki. Podjeżdżasz, odbierasz bilecik i jedziesz dalej Przy zjazdach z autostrady znowu masz bramki, gdzie oddajesz ten bilecik. Musisz zwrócić uwagę jaki znak widnieje nad bramkami, unikaj tych z napisem telepass (no bo go raczej nie będziesz mieć ), tabliczka na której będzie ręka+pieniądze oznacza, że w budce siedzi człowiek, któremu płacimy. Jeśli na tabliczce są same pieniądze to znaczy, że płacimy w automacie.

Autostrady we Włoszech raczej nie są tanie (my do Rawenny płacimy ok 30 euro w jedną stronę). Ale i tak wolę podróż autostradami niż lokalnymi drogami. Po pierwsze stan tych dróg nie jest najlepszy, po drugie włoscy kierowcy są na drodze nieobliczalni i co najważniejsze nigdy nie wiemy czy przypadkiem nie przyjdzie nam jechać drogą typu "serpentyna" gdzie normalny samochód musi się 2 razy złożyć, żeby wejść w zakręt.

My trasę Polska - Włochy (ok 1300 km) robimy w ciągu 16 -18 godz. Ale zawsze jedzie co najmniej dwóch kierowców. Kiedy jeden prowadzi, drugi odpoczywa. Nie pomogę więc w kwestii hotelów na trasie.

Mój brat został dwukrotnie zatrzymany przez policję. Raz we Włoszech i raz na Słowacji. We Włoszech, ze względu na to, że jesteśmy z biednej Polski dali nam najniższy mandat (41 euro). Ale zastrzegli, że jak nie zapłacimy zatrzymają samochód
Na Słowacji policjant jak tylko usłyszał, że nie rozumiemy co do nas mówi - puścił nas dalej bez mandatu.
Z tego co zauważyłam na autostradach policja najczęściej stoi przy tunelach w górach, więc tam miej się na baczności

Aaaaaaaaa i jeszcze mi się przypomniało samochód masz na benzynę, ropę, czy gaz?

Edytowane przez magnolia3107
Czas edycji: 2013-08-01 o 18:14
magnolia3107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-01, 18:42   #9
paulinia18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnolia3107 Pokaż wiadomość
A przez jakie Państwa planujesz jechać?

Ja jeżdżę przez Słowację i Austrię. Słowacka winieta 10-dniowa kosztuje 10 euro, austriacka (również 10-dniowa) 8,50 euro. Możesz też kupić winiety na inne okresy (np. miesiąc), ale nie znam cen. Winiety musisz przykleić na przednią szybę. Na winietach jest pokazane, w którym dokładnie miejscu musisz je przykleić. Dodatkowo słowacka winieta składa się z dwóch części, jedną część przyklejasz normalnie na szybę, na drugiej piszesz nr rejestracyjny samochodu i chowasz np. do portfela

Winiet radzę nie kupować po stronie polskiej, bo jest trochę drożej. Na Słowacji po przekroczeniu granicy polsko-słowackiej jest taki drewniany domek i ja tam zawsze kupuję winiety, ale możesz je też kupić na stacjach benzynowych. Austriacką winietę kupuję w budynku po prawej stronie na przejściu granicznym.

Jak wracam winiety kupuję na autogrilach w pobliżu przejścia włosko-austriackiego i na stacji benzynowej przed Bratysławą.

Autostrady we Włoszech są płatne. Kilka kilometrów po przekroczeniu granicy austriacko-włoskiej są bramki. Podjeżdżasz, odbierasz bilecik i jedziesz dalej Przy zjazdach z autostrady znowu masz bramki, gdzie oddajesz ten bilecik. Musisz zwrócić uwagę jaki znak widnieje nad bramkami, unikaj tych z napisem telepass (no bo go raczej nie będziesz mieć ), tabliczka na której będzie ręka+pieniądze oznacza, że w budce siedzi człowiek, któremu płacimy. Jeśli na tabliczce są same pieniądze to znaczy, że płacimy w automacie.

Autostrady we Włoszech raczej nie są tanie (my do Rawenny płacimy ok 30 euro w jedną stronę). Ale i tak wolę podróż autostradami niż lokalnymi drogami. Po pierwsze stan tych dróg nie jest najlepszy, po drugie włoscy kierowcy są na drodze nieobliczalni i co najważniejsze nigdy nie wiemy czy przypadkiem nie przyjdzie nam jechać drogą typu "serpentyna" gdzie normalny samochód musi się 2 razy złożyć, żeby wejść w zakręt.

My trasę Polska - Włochy (ok 1300 km) robimy w ciągu 16 -18 godz. Ale zawsze jedzie co najmniej dwóch kierowców. Kiedy jeden prowadzi, drugi odpoczywa. Nie pomogę więc w kwestii hotelów na trasie.

Mój brat został dwukrotnie zatrzymany przez policję. Raz we Włoszech i raz na Słowacji. We Włoszech, ze względu na to, że jesteśmy z biednej Polski dali nam najniższy mandat (41 euro). Ale zastrzegli, że jak nie zapłacimy zatrzymają samochód
Na Słowacji policjant jak tylko usłyszał, że nie rozumiemy co do nas mówi - puścił nas dalej bez mandatu.
Z tego co zauważyłam na autostradach policja najczęściej stoi przy tunelach w górach, więc tam miej się na baczności

Aaaaaaaaa i jeszcze mi się przypomniało samochód masz na benzynę, ropę, czy gaz?
na ropę

Stary 2013-08-01, 19:09   #10
magnolia3107
Raczkowanie

A to za bardzo nie pomogę. Ja mam samochód na gaz, więc mogę pisać i pisać na temat problemów z tankowaniem gazu i na trasie, i w samych Włoszech

Jeśli chodzi o ropę to moi znajomi po drodze zajeżdżają do Słowenii, gdzie ceny ropy są tak niskie, że nawet po doliczeniu kosztów słoweńskiej wieniety i trasy jaką trzeba nadłożyć nadal opłaca im się tam tankować.

W Austrii na autostradach trwa niekończący się remont - co roku remontują kolejne odcinki autostrad. W tym roku remontowane są głównie odcinki pomiędzy Grazem a Klagenfurtem. W związku z tym zwężają drogę i jeden pas (ten po lewej stronie) ma tylko 2 metry szerokości. W tych miejscach robią się małe zatory i czasami trzeba chwilę stać (głównie popołudniami jak jest większy ruch).
Stary 2013-08-01, 19:37   #11
Beffana
Raczkowanie

Ceny ropy we Wloszech sa na granicy bezolowiowej. jakis tydzien tmeu bylo po 1,75 euro w Toskanii.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-01, 19:48   #12
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnolia3107 Pokaż wiadomość
W Austrii na autostradach trwa niekończący się remont - co roku remontują kolejne odcinki autostrad. W tym roku remontowane są głównie odcinki pomiędzy Grazem a Klagenfurtem. W związku z tym zwężają drogę i jeden pas (ten po lewej stronie) ma tylko 2 metry szerokości. W tych miejscach robią się małe zatory i czasami trzeba chwilę stać (głównie popołudniami jak jest większy ruch).
Tam chyba ciągle są remonty!

Cytat:
Napisane przez Beffana Pokaż wiadomość
Ceny ropy we Wloszech sa na granicy bezolowiowej. jakis tydzien tmeu bylo po 1,75 euro w Toskanii.
Ale paliwo w Toskanii jest stosunkowo drogie w porównaniu do innych części Włoch. Przynajmniej takie mam wrazenie. No chyba, że tankujesz na Elbie to już nie wrażenie tylko prawda
Stary 2013-08-01, 20:28   #13
Beffana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość

Ale paliwo w Toskanii jest stosunkowo drogie w porównaniu do innych części Włoch. Przynajmniej takie mam wrazenie. No chyba, że tankujesz na Elbie to już nie wrażenie tylko prawda
Na Elbie tak samo duzo kosztuje jak w Punta Ala, Castiglione della P., Follonica, Giglio gdzie latem rezydujemy
Podaje tylko przyklad.
@Paulinia18 nie napisala gdzie konkretnie jedzie.
Stary 2013-08-06, 09:14   #14
aleksjaaa
Rozeznanie

Spanie po drodze? Parkingi dużych sklepów np.
aleksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości