|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
podróż samochodem do włoch, proszę o pomoc-nowicjusz
Witajcie,
chciałam w tym roku wybrać się na wakacje do Włoszech własnym autem (busem), jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, nigdy nie byłam za granica, dlatego proszę o jakieś wskazówki... np. jak wyglądają przejścia graniczne polska-czechy-austria-włochy (co potrzeba do ich przekroczenia)? jak wygląda sprawa gdy zatrzyma nas policja? na co trzeba uważać? jakieś miejsca na spanie po drodze? i wszystko co przyjdzie wam jeszcze do głowy ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: podróż samochodem do włoch, proszę o pomoc-nowicjusz
Przejazda przez granicę - nie ma nic, jedziesz prosto i mijasz tabliczki nowych krajów.
Potrzebujesz dowód osobisty lub paszport, ale mi jeszcze nikt nigdy nie sprawdzał. Gdy zatrzyma Was policja to zależy od sytuacji. Ja kidyś udawałam, że nie mówię w żadnym obcym języku i dali mi sposkój, nie wiem czy ryzykowała bym ten numer z policją austriacką. Jeśli będziesz jechała przepisowo to małe szanse na zatrzymanie. Spanie po drodze - hotele Formule 1 jesli na całą noc, lub na parkingach, stacjach w samochodzie jeśli na krótką drzemkę. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Pamiętaj i winietach za autostrady w Austrii i Czechach!
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
dziękuje
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Tak, winetę trzeba kupić koniecznie.
Co do jazdy to jechalismy autami na Sardynię- port niedaleko Rzymu płynący na Sardynię. Wiecej sie na cos takiego nie piszę. Męka jak nie wiem! Jesli bedziecie jechać autem to koniecznie przespijcie sie w jakimś holtelu!!! My mało co byśmy na drzewie nie skonczyli bo tak nam było predko do Rzymu. W upale cała żywnosc jaką mielismy - wszysciusieńko popsuło się. Ceny troche wyzsze jak u nas, ale spokojnie w wynajętym apartamencie z kuchnią dalismy finansowo radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
dziękuje wam za rady
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Włochy ostatnio strasznie podrozaly. W sumei od czasu kiedy wprowadzili euro. Ja od 10 lat jezdze do Toskanii gdyz mam tam rodzine i chyba juz ostatni raz w wakacje tam bylam. Bylismy rowniez na Sycylii od piatku do niedzieli na 3 osoby wydalismy 600 euro z noclegami i jedzeniem wylacznie w knajpach + ekstra bilety lotnicze w dwie strony 200 euro. Bilety akurat byly najtansze bo z Lipska do Trapani polecielismy za 30kilka euro. To juz nie te Włochy co kiedyś niestety gdzie naprawde tanio było...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A przez jakie Państwa planujesz jechać?
Ja jeżdżę przez Słowację i Austrię. Słowacka winieta 10-dniowa kosztuje 10 euro, austriacka (również 10-dniowa) 8,50 euro. Możesz też kupić winiety na inne okresy (np. miesiąc), ale nie znam cen. Winiety musisz przykleić na przednią szybę. Na winietach jest pokazane, w którym dokładnie miejscu musisz je przykleić. Dodatkowo słowacka winieta składa się z dwóch części, jedną część przyklejasz normalnie na szybę, na drugiej piszesz nr rejestracyjny samochodu i chowasz np. do portfela ![]() Winiet radzę nie kupować po stronie polskiej, bo jest trochę drożej. Na Słowacji po przekroczeniu granicy polsko-słowackiej jest taki drewniany domek i ja tam zawsze kupuję winiety, ale możesz je też kupić na stacjach benzynowych. Austriacką winietę kupuję w budynku po prawej stronie na przejściu granicznym. Jak wracam winiety kupuję na autogrilach w pobliżu przejścia włosko-austriackiego i na stacji benzynowej przed Bratysławą. Autostrady we Włoszech są płatne. Kilka kilometrów po przekroczeniu granicy austriacko-włoskiej są bramki. Podjeżdżasz, odbierasz bilecik i jedziesz dalej ![]() ![]() Autostrady we Włoszech raczej nie są tanie (my do Rawenny płacimy ok 30 euro w jedną stronę). Ale i tak wolę podróż autostradami niż lokalnymi drogami. Po pierwsze stan tych dróg nie jest najlepszy, po drugie włoscy kierowcy są na drodze nieobliczalni i co najważniejsze nigdy nie wiemy czy przypadkiem nie przyjdzie nam jechać drogą typu "serpentyna" gdzie normalny samochód musi się 2 razy złożyć, żeby wejść w zakręt. My trasę Polska - Włochy (ok 1300 km) robimy w ciągu 16 -18 godz. Ale zawsze jedzie co najmniej dwóch kierowców. Kiedy jeden prowadzi, drugi odpoczywa. Nie pomogę więc w kwestii hotelów na trasie. Mój brat został dwukrotnie zatrzymany przez policję. Raz we Włoszech i raz na Słowacji. We Włoszech, ze względu na to, że jesteśmy z biednej Polski dali nam najniższy mandat (41 euro). Ale zastrzegli, że jak nie zapłacimy zatrzymają samochód ![]() Na Słowacji policjant jak tylko usłyszał, że nie rozumiemy co do nas mówi - puścił nas dalej bez mandatu. Z tego co zauważyłam na autostradach policja najczęściej stoi przy tunelach w górach, więc tam miej się na baczności ![]() Aaaaaaaaa i jeszcze mi się przypomniało samochód masz na benzynę, ropę, czy gaz?
Edytowane przez magnolia3107 Czas edycji: 2013-08-01 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A to za bardzo nie pomogę. Ja mam samochód na gaz, więc mogę pisać i pisać na temat problemów z tankowaniem gazu i na trasie, i w samych Włoszech
![]() Jeśli chodzi o ropę to moi znajomi po drodze zajeżdżają do Słowenii, gdzie ceny ropy są tak niskie, że nawet po doliczeniu kosztów słoweńskiej wieniety i trasy jaką trzeba nadłożyć nadal opłaca im się tam tankować. W Austrii na autostradach trwa niekończący się remont - co roku remontują kolejne odcinki autostrad. W tym roku remontowane są głównie odcinki pomiędzy Grazem a Klagenfurtem. W związku z tym zwężają drogę i jeden pas (ten po lewej stronie) ma tylko 2 metry szerokości. W tych miejscach robią się małe zatory i czasami trzeba chwilę stać (głównie popołudniami jak jest większy ruch).
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ceny ropy we Wloszech sa na granicy bezolowiowej. jakis tydzien tmeu bylo po 1,75 euro w Toskanii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Podaje tylko przyklad. @Paulinia18 nie napisala gdzie konkretnie jedzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Spanie po drodze? Parkingi dużych sklepów np.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.