|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy badacie sobie piersi?
Wiadomo, po 30 to juz wypada zadbac nie tylko o wyglad ale i o zdrowie
![]() Zastanawiam sie czy badacie sobie piersi? Jesli tak to w jaki sposob? W domu, u lekarza ginekologa, USG a moze mammografia? Spotkala Was kiedys jakas "niespodzianka" w postaci guzka? I jak sie ewentualna sprawa rozwiazala?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy badacie sobie piersi?
Jakies 3 lata temu wymacalam cos w piersi -przerazenie -lekarz ginekolog -zmiana pigulek z cielest na minulet-skierowanie do onkologa-onkolog kazal czekac az dostane okres i jelsi po okresie to nie zniknie pojsc na usg -na usg wyszo zmiany łagodne włókniak,taka moja uroda mam gesta tkanke i moze mi sie tto przytrafiac,po ok tygodniu zniknelo ,od tego czasu nie powtorzylo sie.
badam piersi co miesiac po okresie. usg jest bardziej wiarygodne bo wykrywa malutkie zmiany . moja znajoma na mammografii nic nie wyszlo a jedna cos wymacala ,poszla na usg i ukazal sie guzek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
coprawda jestem tuz po 20 a nie po 30, ale sie wypowiem
![]() Jestem w grupie ryzyka, piersi badam co miesiac, co pol roku przy wizycie u ginekologa, co rok robie USG. Tak jak napisala Paula - usg to badanie bardzo miarodajne zwlaszcza gdy tkanka piersi jest gesta, mammografia jest zalecana dla starszych (oczywiscie jest to pojecie wzgledne) kobiet - zaleznie od budowy ciala po 45-50 r z. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dzieki Dziewczyny
![]() O to mi chodzilo. Badam piersi sama, u ginekologa raz na rok. Ide na pierwsze USG za kilka dni. Dam znac jak bylo.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wszystko ok. Bylam na USG. Przyznam sie teraz, juz po wszystkim, ze wymacalam guzka. Okazal sie niegroznym wlokniakiem. Ale strach kilka dni mialam. Badajcie piersi! Warto!
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nekome, dzieki
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam problem z guzkami.Ze trzy lata temu wybadałam jednego i oczywiście poszłam na USG.Byłam też zarejestrowana w Poradni Chorób Sutka,ale niestety została ona zlikwidowana (tak wygląda profilaktyka raka piersi w Polsce
![]() Ponad rok temu byłam kontrolnie na USG i okazało się ,że guzki są dwa.Pani doktor zleciła kontrolę za pół roku. W lutym tego roku,z badania USG wynikło ,że guzki urosły.Zapisałam się więc na wizytę do onkologa i w kwietniu udało mi się do niego dostać. Wizyta była trochę dziwna.Doktor wogóle nie zajrzał do wyników badań,stwierdził,że są nieważne.Zbadał mnie palpacyjnie i oznajmił,że żadnych guzków nie ma ![]() Muszę przyznać,że wyszłam od niego z mieszanymi uczuciami...Niby ucieszyłam się ,że guzki zniknęły,ale nie do końca zaufałam lekarzowi. Skierowania na USG nie dał,tylko zalecił wizytę u siebie za pół roku. Dlatego sama wybiorę się niedługo na USG,bo ciekawa jestem czy jakieś guzki są. Mam nadzieję,że nie ma ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
No, dziwna sprawa. Moze onkolog mial na mysli, ze guzkow o podlozu chorobowym nie ma? A tylko takie wynikajace ze specyfiki miąższu? A Ty dalej te guzki "wymacujesz"?
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Doktor stwierdził,że nie ma żadnych - ani podejrzanych ani zwyczajnych.Zdziwiło mnie to bardzo,bo 2 miesiące wcześniej były nieżle "podrośnięte".Wiem ,że włókniaki zanikają ,tylko nie wiedziałam,że w tak krótkim czasie
![]() Jednego troszkę czuję,bo tego drugiego ,to nigdy nie udało mi się "wymacać". Ale widocznie to co czuję,to norma. Nie przejmuję się tym za bardzo,bo co ma być ,to będzie ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
No to ok, ze wszystko jest ok
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ale pilnować się trzeba
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja tez trafilam na USG - oczywiscie myslalam ze przez tych pare dni umre ze strachu. Na szczescie to byly wlokniaki. Pomoglam sobie w zlikwidowaniu ich homeopatią. Poznikalo wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja tez mysle o homeopatii. Lecze dzieci u wspanialej pani doktor. Efekty super! Ide do niej tez z moim wlokniaczkiem.
OnYoo, mialas kropelki?
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Miałam kropelki. Nie pamiętam czy jeszcze coś ale chyba tylko krople. W cuda jakie może zdziałać homeopatia uwierzyłam już dawno. W tym przypadku również polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Dzieki, na pewno sprawdze jak dzialaja te krople
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Naprawde warto. Ja mialam Mastodynon N. Moja mama niestety musiala miec operacyjnie usuwane takie wlasnie zmiany zwłóknieniowe a ja sie tak wystraszylam ze dzielnie kropelki pilam. I zniknelo WSZYSTKO!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Może też je wypróbuję
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Zna ktos nazwe? Bo ja ide do mojej homeopatki dopiero w piatek.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Mastodynon N
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Bardzo dziekuje
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A ja wlasnie stwierdzilam że po trzydziestce skleroza już dopada
![]() Dawkowania nie bede podawac bo mysle ze trzeba sie przejsc i tak do lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
A pewnie, ze trzeba isc do lekarza
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja zaczynam badać piersi tylko mam pytanie. Czy podczas karmienia piersią można sobie badac pierś, tzn wiem że można, tylko czy ma to jakiś sens?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Nie ma sensu. Masz same grudki, guzy i zgrubienia. Sama teraz nic nie wybadasz. Mozesz poprosic lekarza o zbadanie, przy najblizszej wizycie u ginekologa. Ale i on moze miec problemy z wiarygodna ocena. Jedynie USG, jesli cos Cie niepokoi.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.