Nienaturalnie duży brzuch-objaw choroby? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-09, 13:52   #1
sentymentalna
Raczkowanie

Nienaturalnie duży brzuch-objaw choroby?

Witam drogie Wizażanki.
Mam poważny problem z figura mojego ciała, dokładnie z okolicą brzucha.
Od dzieciństwa byłam tzw. kluską, ale moje BMI zawsze jakimś cudem mieściło się w normie. Mniej więcej od roku obserwuje u siebie ogromny wzrost brzucha. Jeżeli stanę bokiem brzuch odstaje dalej niż piersi. I w obwodzie jest prawie 20 cm większy !
Czy to może być objaw jakiejś choroby? Dla jakich chorób charakterystyczne jest tzw. tycie brzuszne?
Dodam, iż ostatnio zauważyłam u siebie objawy cukrzycy ( na którą również jest chora moja mama):
-bardzo często potrzebuję do toalety, potrafię w ciągu dnia wysikać się nawet 10 razy
-odczuwam do tego ogromne pragnienie, np o 3 w nocy muszę wstać , żeby wypić 2 szklanki wody ( czasami słodzę ją cukrem)
-jak nie zjem czegoś słodkiego,tłustego to mnie nosi, stałe odczuwam ochotę na coś wysokokalorycznego, w przeciwnym razie jest mi słabo, mam zawroty głowy
-do tego dochodzą bardzo częste i ostre migreny
Do tego mam bardzo nieregularne miesiączki( potrafię mieć np 2 okresy w miesiącu( 2x krwawienia po 3 dni), albo mieć okres co 2 miesiące. Miesiączkuję od ok. 5-6 lat.
Prowadzę w miarę aktywny tryb życia( jazda konna, długie marsze), lecz niestety niezdrowo się odżywiam, co jednak ostatnio próbuję wyelminować( Jem więcej kaszy, warzyw , owoców, piję tylko zieloną herbatę)
Mam 17 lat , boję się , ze jak pójdę z takimi problemami do lekarza to mnie po prostu wyśmieje, że dojrzewam i nie ma się co przejmować bo to normalne i odeśle do domu.
Może to wina hormonów? Tarczycy? Już nie mam pojęcia. Krew miałam badaną w szpitalu jakieś 4 miesiące temu i niby wszytko było w normie.
Na jakie badania powinnam poprosić o skierowanie lekarza? Udać się do endokrynologa czy jakiegoś rodzinnego.
Może któraś z was była w podobnej sytuacji?
Bardzo proszę o jakiekolwiek rady lub kontakt na pw z osobami o podobnym problemie.
Nie wiem czy wątek umieściłam w odpowiednim dziale, jeśli nie proszę moderatorów o przeniesienie.

PS. Co mogę zrobić , aby zrzucić trochę sadełka z tego brzucha?
Dieta+aeroby+siłowe? Może jogging?
Brzuch jest naprawdę ogromny. Prawie 100cm w obwodzie , reszta ciała jest zdecydowanie lżejsza/mniejsza. W ogóle bardzo nienaturalnie przy mojej figurze wygląda ten brzuch. Jakbym była w ciąży.
Pozdrawiam.
Sentymentalna

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

up
Stary 2011-12-09, 16:13   #2
anniaa

Dot.: Nienaturalnie duży brzuch-objaw choroby?

koniecznie wybierz się do lekarza. dlaczego miał by Cię wyśmiać ? wybierz się do lekarza rodzinnego niech da ci skierowanie na badania krwi , tarczycy

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 18:07   #3
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Do lekarza koniecznie
jest szansa, że to tylko nadmiar cukrów prostych w diecie ale niestety mogłaś sobie zafundować cukrzycę
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 21:18   #4
anjuta
Zakorzenienie

nie będę oryginalna idź do lekarza, zrób badania i to im szybciej tym lepiej.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 18:07   #5
tatiana22
Raczkowanie

Ciąża z zaskoczenia??? Hm....
tatiana22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 19:14   #6
findsomething
Zadomowienie

moim zdaniem złe nawyki zywieniowe a mianowicie na 99% większość Twojego pokarmu to produkty kwasotwórcze (jajka, mięso, ziemniaki, słodycze) pewnie pijesz napoje gazowane i czasami fast food.

Obstawiam że jesteś maksymalnie zakwaszona (ph ).

powinnaś przejść na dietę alkaliczą i odżywiać się najpierw samymi produktami zasadowymi a potem włączyć niewielką ilość kwasotwórczych.

za pół roku odczujesz różnicę i zobaczysz różnicę.

p.s : produkty kwaśne w smaku tworzą w organizmie ph zasadowe! należy je jeść, także witajcie cytrynko, kapustko, jabłuszko!
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 09:45   #7
sentymentalna
Raczkowanie

findsomething, właśnie moja dieta nie wygląda tak jak napisałaś,
jajka ,mięso,ziemniaki jem w naprawdę ograniczonej ilości( raz na dwa tygodnie) z prostej przyczyny u mnie w domu rzadko robimy obiady. NIGDY nie piję napojów gazowanych, ponieważ ich nie lubię, zawsze wybieram mineralkę albo soki . ( żadnej coli czy innego badziewia)
Fast food owszem zdarza się.
Myślałam, żeby przejść na styl odżywiania Michała Tombaka.
Fakt,że koleś w niektórych momentach pisania swoich książek miał odpały ( np. energia astralna itd) , ale ogólnie przeczytałam 4 jego książki i to co tam napisał wydaje się sensowne.
Jutro idę do lekarza i jak będę miała wyniki badań to na pewno napiszę co i jak.
Pozdrawiam!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-13, 22:53   #8
waker
Raczkowanie

Tarczyca, chory kręgosłup (hiperlordoza), zbiera ci się woda, albo wzdęcia.
waker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 18:29   #9
Dinulka
Zakorzenienie

mam podobny problem, u mnie brzuch wygląda normalnie jedynie w 2 wypadkach: głodzenie się lub samo białko (w moim przypadku to jedynie nabiał i czasem jakaś rybka, bo nie jem mięsa). Po wszelkich węglowodanach wyglądam jak kobieta w ciąży. Może Ty też źle reagujesz na węgle?
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 20:39   #10
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

ale przecież nabiał ma sporo węgli
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-27, 08:50   #11
anniaa

Sentymentalna byłaś u lekarza ?

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-27, 21:56   #12
jolieviette
Przyczajenie

hej, mam taki podobny problem. co prawda nikt w mojej rodzinie nie ma cukrzycy i ja cukier mierzyłam sobie już sporo razy - jest norma. ale też biegam do łazienki, non stop potrzebuję glukozy, mam okropne zaburzenia miesiączkowania i mój brzuch jest inny niż wszystko, jak balon, teraz przerwa świąteczna to jak wreszcie jestem w domu to wybiorę się do lekarza, ostatnio doszło mi jeszcze ciągłe uczucie gorąca, tarczyca raczej jest u mnie rodzinna i tego się boję, ale to też drastyczna zmiana trybu życia na siedzący, może to dlatego... trzymam za Ciebie kciuki!
jolieviette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-27, 23:16   #13
Dinulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
ale przecież nabiał ma sporo węgli
serek wiejski chyba nie aż tak dużo?

Edytowane przez Dinulka
Czas edycji: 2011-12-27 o 23:18
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 13:40   #14
boangelina
Rozeznanie

czy masz obrzęki?
nadmierne owłosienie?
ścienczałą skórę?
rozstępy?
jak się odżywiasz? regularnie? spożywasz dużo soli?

byłaś u ginekologa? robiłas USG transwaginalne/ przez powłoki brzuszne?

jakie masz ciśnienie tętnicze?
robiłas morfologię krwi obwodowej?

moje recenzje -> https://wizaz.pl/kosmetyki/recenzent...ent=boangelina
boangelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości